Audi: Nem bocsátunk el senkit a törzsgárdából

Pintér Bence 2020-08-03 14:29:30
A cég szerint a vállalat célja továbbra is a törzsgárda munkahelyeinek megőrzése hosszú távon. Ettől még igaz lehet egyébként, hogy a gyárban foglalkoztatottak létszáma csökken – elmagyarázzuk, hogy miért.

Tegnap számoltunk be róla, hogy a DK-s Arató Gergely szerint „a győri Audi-gyár akár 2 ezer munkavállalóval foglalkoztathat kevesebbet a jövőben, és ez – a szakszervezetektől kapott tájékoztatások alapján – nem egyedi eset”.

A képviselő arról beszélt, hogy a munkahelyek sok esetben úgy szűnnek meg, hogy nem hosszabbítják meg a lejáró szerződéseket és felmondják a munkaerő kölcsönzéséről kötött megállapodásokat, ami így nem jelenik meg a statisztikákban.

Rákérdeztünk a dologra az Audi Hungáriánál, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a törzsgárdából senkit nem akarnak elbocsátani.

„Az AUDI HUNGARIA Zrt. nem tervez elbocsátásokat, a vállalat célja továbbra is a törzsgárda munkahelyeinek megőrzése hosszú távon” – áll a válaszban.

Hozzátartozik a dologhoz, hogy a DK-s képviselő is alapvetően arról beszélt, hogy határozott idejű szerződéssel dolgozók szerződéseit nem hosszabbítják meg, illetve a munkaerő-kölcsönzésből vesznek vissza a cégek, köztük az Audi is. Tehát miközben a „törzsgárdát” tekintve nem történnek leépítések, előfordulhatna, hogy a cég munkavállalóinak száma csökken, ahogy az történt is információink szerint az elmúlt hónapokban. A cégnél 2019 végén mintegy 12800 ember dolgozott, információink szerint ez a szám az év közepére 11500 körülire csökkent. Azt is hozzá kell számolni mindehhez, hogy az Audinak rengeteg beszállítója van, így a cég esetleges lassulása nem csak közvetlenül az Audinál, de a beszállítóknál is magával hozhat elbocsátásokat.

Eljutott szerkesztőségünkbe egy belsős hírlevél is: ez alapján úgy tűnik, hogy a cég június óta egyre több megrendelést kap, ennek következtében pedig a szombati gyártás is szükségessé válik, valamint egész évre biztosított a három műszakban történő foglalkoztatás. A hozzánk eljutott információ szerint ez azt is eredményezi hogy határozott idejű szerződéseket hosszabbítanak meg a cégnél.

Ezt erősíti meg a cég válasza is. Mint írják, a piaci igényektől függő termelés megvalósításához jó néhány éve foglalkoztatnak határozott idejű szerződéssel is munkatársakat. „Ez nagyságrendileg átlagosan évente néhány száz főt tesz ki. A kifutó szerződéseket a piaci igények függvényében megvizsgáljuk és igény szerint hosszabbítjuk meg. A javuló piaci keresletnek köszönhetően a motorgyártás területén jelenleg éppen néhány munkaszerződés meghosszabbítása tervezett. A járműgyártás területén a járvány miatti leállást követően rövid időn belül három műszakra futtattuk fel a termelést, stabilizálódott a gyártási program és jelenleg is három műszakban folyik az autógyártás” – írták.

Az is hozzájárulhat a javuló helyzethez, hogy Orbán Viktor a gyárban járva jelentős anyagi támogatást ígért meg a német cégnek, ami információink szerint 9000 ember foglalkoztatását garantálja hosszú távon. (MInt a számokból kiolvashatjuk: ez a szám kevesebb, mint ahányan jelenleg a gyárban dolgoznak, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fennmaradó két, két és félezer embert le akarná építeni a cég.)

Az útkeresés az autóiparban az elekronikai iparnak hozhat munkahelyeket

Megkerestük a témában László Zoltánt, a Vasas szakszervezet alelnökét is, akivel januárban interjúztunk. Akkor arról beszélt, hogy „nem csak az autóiparra, de a teljes feldolgozóiparra igaz, hogy van egy rejtett létszámleépítés. Nem küldenek el dolgozókat, hanem nem pótolják azokat, akik elmennek, nem hosszabbítják meg a határozott idejű szerződéseket, a kölcsönzőcégeknél nem hosszabbítják meg a kölcsönzést, kevesebb létszámot igényelnek, az alvállalkozói lánc alján nincs tovább munka.”

Szerinte ez továbbra is igaz, bár kölcsönzött munkaerő az Audinál már nem nagyon dolgozik. Ezen túl a szakszervezeti vezető elmondta: az utóbbi hónapokban gyakori a különböző cégeknél, hogy egy 2013-as jogszabály alapján „alkalmatlanságra”, vagy „nem megfelelő viselkedésre” hivatkozva küldenek el akár határozatlan idejű szerződéssel rendelkező munkavállalókat is – csak ilyen módszerrel havi 100-200 embert. Szerinte összességében a teljes autóiparban (a gyárak mellé a beszállítókat is számolva) országszerte fokozatosan 6-8, de szélsőséges esetben akár 10 ezer ember is el fogja veszíteni a munkáját.

Szerinte továbbra is igaz, hogy útkeresésben van az autóipar, ahol egyre inkább úgy tűnik, hogy a hibrid- és elektromos autók gyártása lesz a főcsapás, ez pedig új munkahelyeket teremthet az elektronikai iparban – erre utaló jelek már látszanak –, ugyanakkor nem feltétlenül segít a lassuló gépiparon.

Szólj hozzá!

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.