Audi: Nem bocsátunk el senkit a törzsgárdából

Pintér Bence 2020-08-03 14:29:30
A cég szerint a vállalat célja továbbra is a törzsgárda munkahelyeinek megőrzése hosszú távon. Ettől még igaz lehet egyébként, hogy a gyárban foglalkoztatottak létszáma csökken – elmagyarázzuk, hogy miért.

Tegnap számoltunk be róla, hogy a DK-s Arató Gergely szerint „a győri Audi-gyár akár 2 ezer munkavállalóval foglalkoztathat kevesebbet a jövőben, és ez – a szakszervezetektől kapott tájékoztatások alapján – nem egyedi eset”.

A képviselő arról beszélt, hogy a munkahelyek sok esetben úgy szűnnek meg, hogy nem hosszabbítják meg a lejáró szerződéseket és felmondják a munkaerő kölcsönzéséről kötött megállapodásokat, ami így nem jelenik meg a statisztikákban.

Rákérdeztünk a dologra az Audi Hungáriánál, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a törzsgárdából senkit nem akarnak elbocsátani.

„Az AUDI HUNGARIA Zrt. nem tervez elbocsátásokat, a vállalat célja továbbra is a törzsgárda munkahelyeinek megőrzése hosszú távon” – áll a válaszban.

Hozzátartozik a dologhoz, hogy a DK-s képviselő is alapvetően arról beszélt, hogy határozott idejű szerződéssel dolgozók szerződéseit nem hosszabbítják meg, illetve a munkaerő-kölcsönzésből vesznek vissza a cégek, köztük az Audi is. Tehát miközben a „törzsgárdát” tekintve nem történnek leépítések, előfordulhatna, hogy a cég munkavállalóinak száma csökken, ahogy az történt is információink szerint az elmúlt hónapokban. A cégnél 2019 végén mintegy 12800 ember dolgozott, információink szerint ez a szám az év közepére 11500 körülire csökkent. Azt is hozzá kell számolni mindehhez, hogy az Audinak rengeteg beszállítója van, így a cég esetleges lassulása nem csak közvetlenül az Audinál, de a beszállítóknál is magával hozhat elbocsátásokat.

Eljutott szerkesztőségünkbe egy belsős hírlevél is: ez alapján úgy tűnik, hogy a cég június óta egyre több megrendelést kap, ennek következtében pedig a szombati gyártás is szükségessé válik, valamint egész évre biztosított a három műszakban történő foglalkoztatás. A hozzánk eljutott információ szerint ez azt is eredményezi hogy határozott idejű szerződéseket hosszabbítanak meg a cégnél.

Ezt erősíti meg a cég válasza is. Mint írják, a piaci igényektől függő termelés megvalósításához jó néhány éve foglalkoztatnak határozott idejű szerződéssel is munkatársakat. „Ez nagyságrendileg átlagosan évente néhány száz főt tesz ki. A kifutó szerződéseket a piaci igények függvényében megvizsgáljuk és igény szerint hosszabbítjuk meg. A javuló piaci keresletnek köszönhetően a motorgyártás területén jelenleg éppen néhány munkaszerződés meghosszabbítása tervezett. A járműgyártás területén a járvány miatti leállást követően rövid időn belül három műszakra futtattuk fel a termelést, stabilizálódott a gyártási program és jelenleg is három műszakban folyik az autógyártás” – írták.

Az is hozzájárulhat a javuló helyzethez, hogy Orbán Viktor a gyárban járva jelentős anyagi támogatást ígért meg a német cégnek, ami információink szerint 9000 ember foglalkoztatását garantálja hosszú távon. (MInt a számokból kiolvashatjuk: ez a szám kevesebb, mint ahányan jelenleg a gyárban dolgoznak, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fennmaradó két, két és félezer embert le akarná építeni a cég.)

Az útkeresés az autóiparban az elekronikai iparnak hozhat munkahelyeket

Megkerestük a témában László Zoltánt, a Vasas szakszervezet alelnökét is, akivel januárban interjúztunk. Akkor arról beszélt, hogy „nem csak az autóiparra, de a teljes feldolgozóiparra igaz, hogy van egy rejtett létszámleépítés. Nem küldenek el dolgozókat, hanem nem pótolják azokat, akik elmennek, nem hosszabbítják meg a határozott idejű szerződéseket, a kölcsönzőcégeknél nem hosszabbítják meg a kölcsönzést, kevesebb létszámot igényelnek, az alvállalkozói lánc alján nincs tovább munka.”

Szerinte ez továbbra is igaz, bár kölcsönzött munkaerő az Audinál már nem nagyon dolgozik. Ezen túl a szakszervezeti vezető elmondta: az utóbbi hónapokban gyakori a különböző cégeknél, hogy egy 2013-as jogszabály alapján „alkalmatlanságra”, vagy „nem megfelelő viselkedésre” hivatkozva küldenek el akár határozatlan idejű szerződéssel rendelkező munkavállalókat is – csak ilyen módszerrel havi 100-200 embert. Szerinte összességében a teljes autóiparban (a gyárak mellé a beszállítókat is számolva) országszerte fokozatosan 6-8, de szélsőséges esetben akár 10 ezer ember is el fogja veszíteni a munkáját.

Szerinte továbbra is igaz, hogy útkeresésben van az autóipar, ahol egyre inkább úgy tűnik, hogy a hibrid- és elektromos autók gyártása lesz a főcsapás, ez pedig új munkahelyeket teremthet az elektronikai iparban – erre utaló jelek már látszanak –, ugyanakkor nem feltétlenül segít a lassuló gépiparon.

Szólj hozzá!

Cserbenhagyót keres a rendőrség Sopronban

Sérülten otthagyta áldozatát Kópháza és Nagycenk között.

Aranyérmet kapott Magawa, a kambodzsai taposóaknakereső patkány

A rágcsáló lassan már nyugdíjba vonul, a karrierje alatt 39 robbanószerkezetet fedezett fel.

60 éves a Megáll az idő

Az örökzöld slágerből most új felvétel készült.

Ingyen tiéd lehet a Rollercoaster Tycoon 3, és a Fortnite se volt még sose ilyen ragyogó

Folytatódik az izgalmas gamer-ősz új megjelenésekkel, visszatérőkkel és next-gen tartalmakkal. 

Dézsi: közel egymilliárdos útfelújítás jöhet Győrben

A polgármester a Pénzügyminisztériumban tárgyalt.

LMP: Magyar pártok nélkül nincs magyar képviselet

Keresztes László Lóránt és Ungár Péter elítélik, hogy a Momentum továbbra is román párt mellett kampányol Erdélyben.

Érkezik a vihar, másodfokú riasztást adtak ki Vas megyére

Viharos széllel érkezik a felhőszakadás.

Nálunk is éltek dínók

Azonosították az első magyarországi dinoszaurusztojás-leletet.

Öt kamion és egy kisteherautó ütközött össze az M70-esen Zalában

Eddig tisztázatlan körülmények között szeptember 25-én nem sokkal dél előtt az M70-es autópálya 15-ös kilométerszelvényénél Budapest irányába a Csörnyeföldi pihenőnél öt kamion és egy kisteherautó összeütközött.

Két győri ovi csoportjában van rendkívüli szünet a koronavírus miatt

A Ménfőcsanaki Óvoda és a Győri Mosolyvári Óvoda Kismegyeri Tagóvoda egy-egy csoportjában van kényszerszünet, az önkormányzat által fenntartott és működtetett óvodákban jelenleg 2 gyermek és 3 dolgozó fertőzött.

Zivatarveszély miatt adott ki figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat

Többfelé heves zivatarokkal, valamint nagy mennyiségű csapadékkal érkezik a hidegfront pénteken.

Nem lesz zárt az új győri buszok vezetőfülkéje

A koronavírus-járvány miatt érdeklődött a szakszervezet.

1 éves a szombathelyi imázsfilm

4 millió 300 ezer forintba került, eddig 34 ezren látták.

A Hungast marad az SZKKA névadó szponzora

Továbbra is a klub mellett állnak.

Itt van az ősz: nyugaton kezd el esni ma az eső

A délelőtti, déli óráktól zivatarok is kialakulnak, helyenként heves zivatar is várható.

van még itt cikk a témában:

Két győri ovi csoportjában van rendkívüli szünet a koronavírus miatt

A Ménfőcsanaki Óvoda és a Győri Mosolyvári Óvoda Kismegyeri Tagóvoda egy-egy csoportjában van kényszerszünet, az önkormányzat által fenntartott és működtetett óvodákban jelenleg 2 gyermek és 3 dolgozó fertőzött.

„Minél jobban dolgozik a szociális munkás, annál tovább él a hajléktalan”

Sütő Csaba több mint negyedszázada a győri hajléktalanszálló vezetője: az életéről, a munkájáról és a családjáról is beszélt nekünk.

Ha valaki esetleg lemaradt volna: ifj. Knézy Jenő lesz a GyőrPlusz vezérigazgatója

Budapestről igazol új vezérigazgatót az ismert sportriporter személyében a GyőrPlusz.