Annyira jól sikerült a Szombathelyi Hírlap első száma, hogy a közgyűlés máris vissza akarja vonni a város nevének használati engedélyét

ugytudjuk.hu 2019-03-30 08:39:00
Náciztak és kommunistáztak a beharagozóban. A többségbe került ellenzék kiakadt.

Két hete írtunk róla, hogy hetilapot indított Szombathelyen a város fideszes polgármestere, Puskás Tivadar sajtósának felesége. Erre a lépésre valószínűleg azért került sor, mert az immár többségben lévő helyi ellenzék többször hangsúlyozta, újra indítják a 2018-ban megszűnt ingyenes városi hetilapot, a Savaria Fórumot - írja cikkében az Átlátszó

A közgyűlés aztán február 28-án tárgyalta is a Szombathelyi Médiacenturm ügyét, vagyis, hogy addigi ügyvezetőjét, Lovass Tibort leváltják a posztjáról, helyére pedig Halmágyi Miklóst nevezik ki. Lovass azt a kritikát kapta meg a baloldaltól, hogy nem volt kiegyensúlyozott a közpénzen fenntartott tévé. Ezért, bár a tévénél maradhatott Lovass, az ügyvezetői széket át kellett adnia. A Médiacentrum új feladatot is kapott, ki kell adnia a Savaria Fórumot, a korábban megszüntetett városi hetilapot. 

Ezt a döntést Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester újratárgyalásra visszaküldte a testületnek. Talán nem meglepő, de március 13-án a többséggel bíró ellenzék helyben hagyta a korábbi döntést. 

Begyújtja a rakétákat a Fidesz

Már a február 28-i közgyűlést megelőzően, február 27-én a város Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága tárgyalta a névhasználati engedélyt. A szabályozás ugyanis úgy szól, hogy a város nevének használatához a polgármester engedélye kell. Ezt megelőzően a bizottságnak kell tárgyalnia, majd javaslatot tennie a használatról. Annak módja szerint a bizottság tárgyalt is. Ahogy korábban írtuk, a Szombathelyi Hírlapot a Pannon Marketing és Média Kft. adja ki, bizonyos Kremser Anita ügyvezetése alatt.

Kremser Anita cégvezető-tulajdonos pedig nem más, mint Kremser Csabának, a szombathelyi polgármesteri kabinet iroda sajtósának a felesége. 2017-ig pedig maga a mostani sajtós látta el az ügyvezetői teendőket.

A szerkesztőség gyorsan összeállt, hiszen az engedély megadása után, a március 23-24-i hétvégén már a szombathelyi postaládákban landolt a lap. 
 
Az impresszumból csak annyi derült ki, hogy a lap főszerkesztője Horváth Vilmos. Horváth 1990 és 1998 között az SZDSZ parlamenti képviselője volt. Majd Hende Csaba és a Fidesz felé fordult, volt a fideszes Szombathelyi7Nap főszerkesztője is. Horváthon kívül más helyi újságíró neve nem jelent meg a lapban. Az impresszumban senki, csak a főszerkesztő, a cikkek aláírói pedig ismeretlen nevek, monogramok.

A Szombathelyi Hírlap egyébként úgy jelent meg, hogy a médiahatósági regisztrációt sem végezte el. Hogy a sietség vagy felületesség volt-e a háttérben, csak találgatni lehet. 

A lap vezércikkét Csizmadia Tamás írta. A Magyar Narancs mutatott rá, hogy Csizmadia nemrég még az EMMI sajtófőnöke volt, március elején távozott.

Csizmadia cikke ilyen következtetéseket hozott össze, a szombathelyi ellenzékről:

„Szombathelyen az ellenzék olyan, mint a Bourbonok. Semmit se tanultak, semmit se felejtettek. Emlékezzünk, a kommunista párt valamikor beengedte a kisnyilasokat. Itt is sok az áthallás, most a szivárványkoalícióban a bársonyos fasizmus boldogan megfér az öreg kommunistákkal, meg a fiatal vörösökkel.”

Nem csoda hát, hogy a Szombathelyi Hírlap ügye a március 27-i közgyűlésen is téma volt. Az ellenzéki képviselők azt indítványozták, hogy vonják vissza a név használati engedélyt, hiszen nem engedhetik meg, hogy Szombathely név alatt ilyen burkolt nácizás folyjon. 

Nemény András (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) azt mondta, most egy olyan újsághoz adja a nevét a város, amelynek cikkei alkalmasak arra, hogy becsületsértési pereket indítsanak. 

A szócsata közben Puskás azt mondta, hogy akkora reklámot csinálnak az egyébként magánkézben lévő újságnak, hogy a következő számból egészen biztosan több fog majd fogyni, mint a korábbiból. A polgármester eszmefuttatásában csak annyi a bökkenő, hogy az újság ingyenes, és a postaládákba bedobva terjesztik. 

Bár a Fidesz cenzúrát és lapbetiltást emlegetett, az ellenzék tartotta magát ahhoz, hogy magánkiadásban mindenki azt ad ki, amit akar, ám a város ehhez a Szombathely nevet nem adhatja.

A többségben lévő ellenzék egy határozattal kezdeményezte, hogy a névhasználati engedélyt a polgármestertől kerüljön vissza a közgyűlés hatáskörébe. Mivel ezt megszavazták, a hivatali előkészítés után a következő havi közgyűlésen, várhatóan áprilisban tehetnek pontot az ügy végére. 

Bár kétségtelen, hogy addig még jónéhány lapszámot kiszórnak, miközben a napi eseményeket annyira nem követő olvasók akár azt is hihetik, hogy Szombathely hivatalos lapját tartják a kezükben.
 

Szólj hozzá!

Ungár: A külföldi nagyvállalatok helyett a tanárokat kéne támogatnia a kormánynak

Az LMP frakcióvezetője szerint a pedagógusok és úgy általában a közalkalmazottak fizetését jelentősen emelni kell, és ezt a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.

Valami sumákolás van a Győrben kihelyezett drága padok körül

A Győr-Szol szerint nem ők vették, ezért nem tudják megmondani, kitől vették. Viszont ők kapták meg rájuk a pénzt: 216 ezer forintba került darabja.

Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

A sztrájkot a jogszerűséghez október 7-én 16 óráig be kell jelenteni az intézményvezetőknek.

Egyet leszámítva minden világnapról megemlékezett a héten a győri polgármester

Tele volt a hét világnapokkal, de a pedagógusok világnapja pont kimaradt Dézsi Csaba András naptárából.

Sik: Úgy érzem, hogy ez a poszt ebben a kontextusban „bicskanyitogató” volt

Újabb beszélgetést szervezne a szentiváni fideszes képviselő a polgármesterrel, ezúttal családos fiatalokat meghívva.

Rongyos 612 milliárdba kerül az extranyugdíj

4,5 százaléknyi nyugdíjemelést hajt végre a kormány, januárig visszamenőleg.

Pénteken napsütésre számíthatunk

Itt a vénasszonyok nyara, 21, 22 fok körül alakul ma a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy szombathelyi szállal is rendelkező, biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek.

Többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Így gyakorlatilag ők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot.

M1 híradó a diáktüntetésről: ellenzéki politikusok, Gulyás Gergely, fizetésemelés, Brüsszel

Egyetlen demonstrálót sem sikerült megszólaltatni a híradós anyagban, ellenben a 3 perces tudósításból 1 percben a minisztert idézték.

Visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

Eperjes Károly minden nap elmond egy tized rózsafüzért Gyurcsány Ferenc lelki üdvéért 

Legyünk büszkék a keresztény alaptörvényünkre - hangoztatta a színész.

Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Győrújbaráton is élőlánccal tiltakoztak a pedagógusokért

Iskolakezdés előtt tiltakoztak csendesen szülők, diákok és tanárok.