A szombathelyi videós, aki előtt felirattal tisztelgett a Hali Tábor

BZ 2019-09-23 19:38:00
Interjú Vonddal.

Szokatlan, és emlékezetes kiírással üzent a Hali Tábor a csapat legutóbbi, hazai bajnoki mérkőzésén. Egy olyan személy előtt fejezte ki tiszteletét, aki bár nem sportoló, nem áll a csapat alkalmazásában, mégis minden meccsen ott van a pálya szélén.

Fotó: Nagy Jácint

Ő Vizi László, azaz Vond, aki már 15 éve készíti felvételeit a Haladás mérkőzésein a nézőtérről, és a szurkolásról. Videóin úgy jön át az atmoszféra, ami egyetlen közvetítésen sem tapasztalható - és akkor a fotóiról még nem is beszéltünk. Szóval ő Vond, vele beszélgettünk.

Hogy is volt az a bizonyos kiírás a B-középben?

A vasárnapi üzenet teljes meglepetés volt. Előző nap beszélgettünk az egyik vezérszurkolóval, vele általában előre le szoktuk egyeztetni, ha lesz valami látvány, koreográfia, egyéb szurkolói akció, hogy tudjak készülni rá, megfelelően helyezkedni.

Mondta, hogy lesz egy kiírás, megegyeztünk, hogy a csapatok bevonulásánál, a pálya szélén tökéletes helyen leszek. Rákérdeztem, hogy mi lesz a szöveg, amire csak az volt a válasz, hogy még kitaláljuk. Igazából itt már leeshetett volna, hogy valami nem stimmel. Mint később kiderült, már rég kész volt a kiírás.

Mi zajlott le benned, amikor megláttad?

Gondolhatod, mennyire ledöbbentem. Először nem is vettem észre, hogy nekem szól. Kamerán keresztül kicsit nehezebben is látni, meg igazából leginkább arra figyeltem, hogy rendben meglegyenek a felvételek.

Aztán egyszer csak sikerült elolvasni. Na, akkor kellett volna az én fejemet is megörökíteni kívülről. Megható volt, komolyan, el is érzékenyültem, kicsit megrogytak a végtagjaim is.

Pár percig együtt hüledeztünk a kint lévő fotós és újságíró kollégákkal, majd odamentem megköszönni ezt a szép gesztust a szurkolótársaimnak.

Fotó: Nagy Jácint

Hogy kerültél a pálya szélére?

Tizenöt éve, 2004 őszén kezdtem el rendszeresen fényképezni és videózni a Haladás mérkőzésein. A csapatról, a meccsekről is készítettem felvételeket, de már akkor is próbáltam kicsit szurkolói szemszögből megörökíteni az eseményeket.

2009. október 31. ZTE-Haladás

Az első ilyen mérkőzésem egy BKV-Előre - Haladás volt, 2004. október 17-én. Már előtte, a 2000-es évek elején is rendszeresen jártunk meccsekre a baráti társasággal. Néha fényképeztem is kölcsön fotómasinákkal, de itt kezdtem el igazából, az első saját gépemmel.

Hová készülnek a videók?

A szurkolóknak, és mindenkinek, akit érdekel. Elsősorban az interneten érhetőek el a videók (Youtube-on, Facebookon), de időnként a Szombathelyi TV-ben is mennek le anyagaim, leginkább sajtótájékoztatók, rövidebb szurkolói klipek, amivel éppen segíteni tudok. Ott dolgozom most már kicsit több, mint 10 éve.

100 éves a Haladás 1919-2019 (VOND)

Zenés videó a centenáriumi szurkolói megmozdulásról. Köszönet a beküldött anyagokért! Zene: M83 - Outro

Előtte amatőr fotósként egy rövid ideig dolgoztam be a Vas Népébe, és a Nyugat.hu-nak is küldtem fotókat. De ezeket csak a helyzet szülte, mivel akkoriban idegenből nem igazán tudósított senki. Ha nem kérték volna el az anyagokat, akkor is csináltam volna. Ez mindig is egy hobbi volt. Most is az, csak már egy kicsit komolyabban csinálom, jobb eszközökkel, hosszadalmasabb utómunkával, tudatos építkezéssel.

Fotó: Vizi László 'Vond'

Mi volt a legemlékezetesebb pálya széli élményed?

Mármint ezen kívül? Olyat ne kérj, hogy egyet válasszak! Lehetetlen.

Egyszerűen annyi mindent éltünk meg együtt, hogy nem lehet egyet, de még akár csak párat sem kiemelni.

Ja, és nem is mind volt pálya széli. Régebben elég sokat "melóztam" a lelátókról is, amikor mondjuk nem tudtam, vagy éppen nem akartam a pálya mellett helyezkedni.

2005. november 19. Celldömölk-Haladás

Azért a bronzérem csak köztük van...

Természetesen! Arról az estéről is számtalan pillanatot tudnék felidézni, de talán a legdurvább a vezető gólunk utáni hangrobbanás volt. A 2016-os foci EB-ig kellett várnom, hogy hasonlót halljak. Szerencsére sikerült is videóra venni. Igyekszem a gólörömöknél is viszonylag stabil felvételeket készíteni, annak ellenére, hogy én is szurkolóból vagyok, és ilyenkor legszívesebben kiugranék a világból. Na itt nem annyira sikerült.

Haladás-ZTE 2009-05-30 Meccs, szurkolás, éremátadás, és ünneplés a Fő téren (VOND)

10 éve lettünk bronzérmesek. Egyórás videó a Hali-Zetéről és az ünneplésről.

De a meccs utáni Fő téri ünneplés is felejthetetlen élmény volt. Ennek is épp idén tíz éve... Épp nemrég raktam ki arról az estéről egy egyórás videót. Érdemes megnézni. Annak is, aki ott volt, de annak is, aki nem.

Más csapatoknál is van szurkolói videós?

Igen, nagyobb, szervezettebb táboroknál általában van legalább egy ilyen ember. Kell is, mert fontos dolog a szurkolói tevékenységek megörökítése.

Fotó: Vizi László 'Vond'

A drukkerek szeretik is visszanézni, visszahallgatni magukat, meg könnyebb és látványosabb is így megmutatni magunkat, hírét vinni a tábornak, de az is nagyon érdekes, ahogy alakul ez az egész lelátói kultúra. Ezek voltak talán a legfőbb okai, hogy annak idején elkezdtem, és hogy azóta is csinálom.

Haladás-ZTE beharangozó videó (VOND)

Videók, képek: Vond Vágás: Vond Zene: E.S. Posthumus - Unstoppable 3 mérkőzés beharangozója: Szombathelyi Haladás - Zalaegerszegi TE FC 2009-10-20 (kedd) 18.00, Szombathely, Rohonci úti Stadion Magyar Kupa 2009-2010, a legjobb 8 közé kerülésért, odavágó Zalaegerszegi TE FC - Szombathelyi Haladás 2009-10-28 (szerda) 19.00, Zalaegerszeg, ZTE Aréna Magyar Kupa 2009-2010, a legjobb 8 közé kerülésért, visszavágó Zalaegerszegi TE FC - Szombathelyi Haladás 2009-10-31 (szombat) 17.00, Zalaegerszeg, ZTE Aréna NBI.

Szólj hozzá!

Dobjatok el mindent, íme a Moon Knight új trailere!

Roppant izgalmasnak ígérkezik a Marvel új sorozata.

Ungár Péter: Az Orbán-kormány munkaerőhiányt és megalázóan alacsony kereseteket nyújt szociális ágazatnak

Az ország szociális intézményeiben megközelítőleg 30 százalékos a munkaerőhiány.

Két autó ütközött a 84-es főúton Sárvárnál, mentőhelikopter is érkezett a helyszínre

Egy ember életét vesztette. Teljesen lezárták az érintett szakaszt.

Néhány év alatt legalább húsz ingatlant vásárolt Schadl György

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke az elmúlt években még a budai Várban is vett lakást.

Egy Oscar-díjas film művésze lép fel pénteken Szombathelyen

A mindössze 35 éves Christoph Koncz egy 1707-es készítésű ex Brüstlein Stradivarius-on fog játszani a Bartók Teremben.

Enyhébb, napos keddünk lesz

Csak a szél nehezítheti meg az életünket.

Csökkent Szombathely szennyvízében a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja

Sok településen viszont emelkedést mérnek a szakemberek.

A Shell egy hagyományos benzinkutat épített át elektromosautó-töltő állomásnak az Egyesült Királyságban

Ha már az olajtársaságok is a villanyosításban hisz, akkor ki fogja ellenezni?

Kiderült, ki árulhatta el a náciknak, hol rejtőzik Anne Frank és családja

Anne Frank naplója a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

Megszületett Nara, Konor és Vitus

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Feloszlatta magát a Jobbik egri szervezete

Rendkívüli taggyűlésen szavazta meg az elsöprő többség.

A ZTE kivásárolta a Szombathelyi Haladás utánpótlás-válogatott védőjét

Mocsi Attila mellett Tóth Dávid is távozott a Haliból.

Győrben is sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos szél

Kidőlt fák, leszakadt ágak, megrongálódott épületek miatt riasztják a tűzoltókat.

A fideszes Rogán Antal kabinetfőnöke is kapott kamueredményt vizsgájához

A Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett végrehajtóknak és végrehajtók hozzátartozóinak, így a fideszes képviselővel szoros munkakapcsolatban álló Schadl György például azt is elérte, hogy olyan is átmehessen a vizsgákon, aki ott sincs.

Elhunyt Murai Gábor

A tanár és filmes szakember 57 éves volt.