A szombathelyi videós, aki előtt felirattal tisztelgett a Hali Tábor

BZ 2019-09-23 19:38:00
Interjú Vonddal.

Szokatlan, és emlékezetes kiírással üzent a Hali Tábor a csapat legutóbbi, hazai bajnoki mérkőzésén. Egy olyan személy előtt fejezte ki tiszteletét, aki bár nem sportoló, nem áll a csapat alkalmazásában, mégis minden meccsen ott van a pálya szélén.

Fotó: Nagy Jácint

Ő Vizi László, azaz Vond, aki már 15 éve készíti felvételeit a Haladás mérkőzésein a nézőtérről, és a szurkolásról. Videóin úgy jön át az atmoszféra, ami egyetlen közvetítésen sem tapasztalható - és akkor a fotóiról még nem is beszéltünk. Szóval ő Vond, vele beszélgettünk.

Hogy is volt az a bizonyos kiírás a B-középben?

A vasárnapi üzenet teljes meglepetés volt. Előző nap beszélgettünk az egyik vezérszurkolóval, vele általában előre le szoktuk egyeztetni, ha lesz valami látvány, koreográfia, egyéb szurkolói akció, hogy tudjak készülni rá, megfelelően helyezkedni.

Mondta, hogy lesz egy kiírás, megegyeztünk, hogy a csapatok bevonulásánál, a pálya szélén tökéletes helyen leszek. Rákérdeztem, hogy mi lesz a szöveg, amire csak az volt a válasz, hogy még kitaláljuk. Igazából itt már leeshetett volna, hogy valami nem stimmel. Mint később kiderült, már rég kész volt a kiírás.

Mi zajlott le benned, amikor megláttad?

Gondolhatod, mennyire ledöbbentem. Először nem is vettem észre, hogy nekem szól. Kamerán keresztül kicsit nehezebben is látni, meg igazából leginkább arra figyeltem, hogy rendben meglegyenek a felvételek.

Aztán egyszer csak sikerült elolvasni. Na, akkor kellett volna az én fejemet is megörökíteni kívülről. Megható volt, komolyan, el is érzékenyültem, kicsit megrogytak a végtagjaim is.

Pár percig együtt hüledeztünk a kint lévő fotós és újságíró kollégákkal, majd odamentem megköszönni ezt a szép gesztust a szurkolótársaimnak.

Fotó: Nagy Jácint

Hogy kerültél a pálya szélére?

Tizenöt éve, 2004 őszén kezdtem el rendszeresen fényképezni és videózni a Haladás mérkőzésein. A csapatról, a meccsekről is készítettem felvételeket, de már akkor is próbáltam kicsit szurkolói szemszögből megörökíteni az eseményeket.

2009. október 31. ZTE-Haladás

Az első ilyen mérkőzésem egy BKV-Előre - Haladás volt, 2004. október 17-én. Már előtte, a 2000-es évek elején is rendszeresen jártunk meccsekre a baráti társasággal. Néha fényképeztem is kölcsön fotómasinákkal, de itt kezdtem el igazából, az első saját gépemmel.

Hová készülnek a videók?

A szurkolóknak, és mindenkinek, akit érdekel. Elsősorban az interneten érhetőek el a videók (Youtube-on, Facebookon), de időnként a Szombathelyi TV-ben is mennek le anyagaim, leginkább sajtótájékoztatók, rövidebb szurkolói klipek, amivel éppen segíteni tudok. Ott dolgozom most már kicsit több, mint 10 éve.

100 éves a Haladás 1919-2019 (VOND)

Zenés videó a centenáriumi szurkolói megmozdulásról. Köszönet a beküldött anyagokért! Zene: M83 - Outro

Előtte amatőr fotósként egy rövid ideig dolgoztam be a Vas Népébe, és a Nyugat.hu-nak is küldtem fotókat. De ezeket csak a helyzet szülte, mivel akkoriban idegenből nem igazán tudósított senki. Ha nem kérték volna el az anyagokat, akkor is csináltam volna. Ez mindig is egy hobbi volt. Most is az, csak már egy kicsit komolyabban csinálom, jobb eszközökkel, hosszadalmasabb utómunkával, tudatos építkezéssel.

Fotó: Vizi László 'Vond'

Mi volt a legemlékezetesebb pálya széli élményed?

Mármint ezen kívül? Olyat ne kérj, hogy egyet válasszak! Lehetetlen.

Egyszerűen annyi mindent éltünk meg együtt, hogy nem lehet egyet, de még akár csak párat sem kiemelni.

Ja, és nem is mind volt pálya széli. Régebben elég sokat "melóztam" a lelátókról is, amikor mondjuk nem tudtam, vagy éppen nem akartam a pálya mellett helyezkedni.

2005. november 19. Celldömölk-Haladás

Azért a bronzérem csak köztük van...

Természetesen! Arról az estéről is számtalan pillanatot tudnék felidézni, de talán a legdurvább a vezető gólunk utáni hangrobbanás volt. A 2016-os foci EB-ig kellett várnom, hogy hasonlót halljak. Szerencsére sikerült is videóra venni. Igyekszem a gólörömöknél is viszonylag stabil felvételeket készíteni, annak ellenére, hogy én is szurkolóból vagyok, és ilyenkor legszívesebben kiugranék a világból. Na itt nem annyira sikerült.

Haladás-ZTE 2009-05-30 Meccs, szurkolás, éremátadás, és ünneplés a Fő téren (VOND)

10 éve lettünk bronzérmesek. Egyórás videó a Hali-Zetéről és az ünneplésről.

De a meccs utáni Fő téri ünneplés is felejthetetlen élmény volt. Ennek is épp idén tíz éve... Épp nemrég raktam ki arról az estéről egy egyórás videót. Érdemes megnézni. Annak is, aki ott volt, de annak is, aki nem.

Más csapatoknál is van szurkolói videós?

Igen, nagyobb, szervezettebb táboroknál általában van legalább egy ilyen ember. Kell is, mert fontos dolog a szurkolói tevékenységek megörökítése.

Fotó: Vizi László 'Vond'

A drukkerek szeretik is visszanézni, visszahallgatni magukat, meg könnyebb és látványosabb is így megmutatni magunkat, hírét vinni a tábornak, de az is nagyon érdekes, ahogy alakul ez az egész lelátói kultúra. Ezek voltak talán a legfőbb okai, hogy annak idején elkezdtem, és hogy azóta is csinálom.

Haladás-ZTE beharangozó videó (VOND)

Videók, képek: Vond Vágás: Vond Zene: E.S. Posthumus - Unstoppable 3 mérkőzés beharangozója: Szombathelyi Haladás - Zalaegerszegi TE FC 2009-10-20 (kedd) 18.00, Szombathely, Rohonci úti Stadion Magyar Kupa 2009-2010, a legjobb 8 közé kerülésért, odavágó Zalaegerszegi TE FC - Szombathelyi Haladás 2009-10-28 (szerda) 19.00, Zalaegerszeg, ZTE Aréna Magyar Kupa 2009-2010, a legjobb 8 közé kerülésért, visszavágó Zalaegerszegi TE FC - Szombathelyi Haladás 2009-10-31 (szombat) 17.00, Zalaegerszeg, ZTE Aréna NBI.

Szólj hozzá!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

Súlyosan veszélyeztették gyermekeiket a csornai szülők

A gyermekek ápolatlanok voltak, a legkisebb gyermek úgy ment 2020 éve elején óvodába, hogy mindkét lábfején fagyási sérülések voltak. Nevére nem hallgatott, futni, egyenesen a hátán feküdni nem volt képes, társai hátára mászva, beléjük harapva próbált velük kapcsolatot teremteni.

Redőnybe rejtett csempészcigit fogtak a pénzügyőrök Győrnél

Összesen 659 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával tömték ki a redőny belsejét.

Még ki sem nyitott, máris feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Csokimikulásért törtek be fiatalok a Mézeskalács Házikóba.

LMP: Black Friday helyett legyen Green Friday!

A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ellopták a magyarszecsődi halotthamvasztó cégtábláját

4,6 millió forintért adták el Ausztriában.

LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

30 ezerről 40 ezer forintra nőhet Szombathelyen az albérlet támogatás 

Az egy négyzetméterre számított albérleti díj összeg, pedig kétezer forintról kétezer-ötszázra nőhet.