A szombathelyi videós, aki előtt felirattal tisztelgett a Hali Tábor

BZ 2019-09-23 19:38:00
Interjú Vonddal.

Szokatlan, és emlékezetes kiírással üzent a Hali Tábor a csapat legutóbbi, hazai bajnoki mérkőzésén. Egy olyan személy előtt fejezte ki tiszteletét, aki bár nem sportoló, nem áll a csapat alkalmazásában, mégis minden meccsen ott van a pálya szélén.

Fotó: Nagy Jácint

Ő Vizi László, azaz Vond, aki már 15 éve készíti felvételeit a Haladás mérkőzésein a nézőtérről, és a szurkolásról. Videóin úgy jön át az atmoszféra, ami egyetlen közvetítésen sem tapasztalható - és akkor a fotóiról még nem is beszéltünk. Szóval ő Vond, vele beszélgettünk.

Hogy is volt az a bizonyos kiírás a B-középben?

A vasárnapi üzenet teljes meglepetés volt. Előző nap beszélgettünk az egyik vezérszurkolóval, vele általában előre le szoktuk egyeztetni, ha lesz valami látvány, koreográfia, egyéb szurkolói akció, hogy tudjak készülni rá, megfelelően helyezkedni.

Mondta, hogy lesz egy kiírás, megegyeztünk, hogy a csapatok bevonulásánál, a pálya szélén tökéletes helyen leszek. Rákérdeztem, hogy mi lesz a szöveg, amire csak az volt a válasz, hogy még kitaláljuk. Igazából itt már leeshetett volna, hogy valami nem stimmel. Mint később kiderült, már rég kész volt a kiírás.

Mi zajlott le benned, amikor megláttad?

Gondolhatod, mennyire ledöbbentem. Először nem is vettem észre, hogy nekem szól. Kamerán keresztül kicsit nehezebben is látni, meg igazából leginkább arra figyeltem, hogy rendben meglegyenek a felvételek.

Aztán egyszer csak sikerült elolvasni. Na, akkor kellett volna az én fejemet is megörökíteni kívülről. Megható volt, komolyan, el is érzékenyültem, kicsit megrogytak a végtagjaim is.

Pár percig együtt hüledeztünk a kint lévő fotós és újságíró kollégákkal, majd odamentem megköszönni ezt a szép gesztust a szurkolótársaimnak.

Fotó: Nagy Jácint

Hogy kerültél a pálya szélére?

Tizenöt éve, 2004 őszén kezdtem el rendszeresen fényképezni és videózni a Haladás mérkőzésein. A csapatról, a meccsekről is készítettem felvételeket, de már akkor is próbáltam kicsit szurkolói szemszögből megörökíteni az eseményeket.

2009. október 31. ZTE-Haladás

Az első ilyen mérkőzésem egy BKV-Előre - Haladás volt, 2004. október 17-én. Már előtte, a 2000-es évek elején is rendszeresen jártunk meccsekre a baráti társasággal. Néha fényképeztem is kölcsön fotómasinákkal, de itt kezdtem el igazából, az első saját gépemmel.

Hová készülnek a videók?

A szurkolóknak, és mindenkinek, akit érdekel. Elsősorban az interneten érhetőek el a videók (Youtube-on, Facebookon), de időnként a Szombathelyi TV-ben is mennek le anyagaim, leginkább sajtótájékoztatók, rövidebb szurkolói klipek, amivel éppen segíteni tudok. Ott dolgozom most már kicsit több, mint 10 éve.

100 éves a Haladás 1919-2019 (VOND)

Zenés videó a centenáriumi szurkolói megmozdulásról. Köszönet a beküldött anyagokért! Zene: M83 - Outro

Előtte amatőr fotósként egy rövid ideig dolgoztam be a Vas Népébe, és a Nyugat.hu-nak is küldtem fotókat. De ezeket csak a helyzet szülte, mivel akkoriban idegenből nem igazán tudósított senki. Ha nem kérték volna el az anyagokat, akkor is csináltam volna. Ez mindig is egy hobbi volt. Most is az, csak már egy kicsit komolyabban csinálom, jobb eszközökkel, hosszadalmasabb utómunkával, tudatos építkezéssel.

Fotó: Vizi László 'Vond'

Mi volt a legemlékezetesebb pálya széli élményed?

Mármint ezen kívül? Olyat ne kérj, hogy egyet válasszak! Lehetetlen.

Egyszerűen annyi mindent éltünk meg együtt, hogy nem lehet egyet, de még akár csak párat sem kiemelni.

Ja, és nem is mind volt pálya széli. Régebben elég sokat "melóztam" a lelátókról is, amikor mondjuk nem tudtam, vagy éppen nem akartam a pálya mellett helyezkedni.

2005. november 19. Celldömölk-Haladás

Azért a bronzérem csak köztük van...

Természetesen! Arról az estéről is számtalan pillanatot tudnék felidézni, de talán a legdurvább a vezető gólunk utáni hangrobbanás volt. A 2016-os foci EB-ig kellett várnom, hogy hasonlót halljak. Szerencsére sikerült is videóra venni. Igyekszem a gólörömöknél is viszonylag stabil felvételeket készíteni, annak ellenére, hogy én is szurkolóból vagyok, és ilyenkor legszívesebben kiugranék a világból. Na itt nem annyira sikerült.

Haladás-ZTE 2009-05-30 Meccs, szurkolás, éremátadás, és ünneplés a Fő téren (VOND)

10 éve lettünk bronzérmesek. Egyórás videó a Hali-Zetéről és az ünneplésről.

De a meccs utáni Fő téri ünneplés is felejthetetlen élmény volt. Ennek is épp idén tíz éve... Épp nemrég raktam ki arról az estéről egy egyórás videót. Érdemes megnézni. Annak is, aki ott volt, de annak is, aki nem.

Más csapatoknál is van szurkolói videós?

Igen, nagyobb, szervezettebb táboroknál általában van legalább egy ilyen ember. Kell is, mert fontos dolog a szurkolói tevékenységek megörökítése.

Fotó: Vizi László 'Vond'

A drukkerek szeretik is visszanézni, visszahallgatni magukat, meg könnyebb és látványosabb is így megmutatni magunkat, hírét vinni a tábornak, de az is nagyon érdekes, ahogy alakul ez az egész lelátói kultúra. Ezek voltak talán a legfőbb okai, hogy annak idején elkezdtem, és hogy azóta is csinálom.

Haladás-ZTE beharangozó videó (VOND)

Videók, képek: Vond Vágás: Vond Zene: E.S. Posthumus - Unstoppable 3 mérkőzés beharangozója: Szombathelyi Haladás - Zalaegerszegi TE FC 2009-10-20 (kedd) 18.00, Szombathely, Rohonci úti Stadion Magyar Kupa 2009-2010, a legjobb 8 közé kerülésért, odavágó Zalaegerszegi TE FC - Szombathelyi Haladás 2009-10-28 (szerda) 19.00, Zalaegerszeg, ZTE Aréna Magyar Kupa 2009-2010, a legjobb 8 közé kerülésért, visszavágó Zalaegerszegi TE FC - Szombathelyi Haladás 2009-10-31 (szombat) 17.00, Zalaegerszeg, ZTE Aréna NBI.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.