A szombathelyi TDK a hibrid és elektromos autók alkatrészeinek piacára fókuszál

Bazsó Bálint 2020-12-04 14:39:00
A gyárat összesen 4,1 milliárdból fejlesztik, ennek csaknem a felét a magyar adófizetők állják.

Összesen mintegy 4,1 milliárd forint  értékű beruházást jelentett be a TDK december 4-én Szombathelyen. Ehhez közel 1,8 milliárd forintot Nagyvállalati Versenyképesség-Növelő Támogatásként kapott a vállalat. A két év alatt megvalósuló fejlesztés részeként a cég vállalta a jelenlegi munkahelyek megtartását, és lehetősége nyílik arra is, hogy termékpalettájának bővítésével erősítse piaci pozícióit a hibrid és elektromos autók piacán - áll a cég lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A 4,1 milliárd forint összegű fejlesztés hivatalos bejelentésén a vállalat vezetősége mellett Szijjártó Péter külügyminiszter is részt vett. 

Fotó: TDK

Kiemelték: a szombathelyi TDK Hungary Components Kft. az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően rendkívül széles termékpalettát kínál: az itt gyártott elektronikai alkatrészek jelenleg már közel 10 ezer cikkszámot ölelnek fel. A cég két nagy üzletágba sorolható termékcsoportban értékesíti termékeit: mind az induktivitás üzletág, mind pedig a kondenzátor üzletág érintett a most bejelentett beruházásban.

A 4 milliárd forint összértéket meghaladó beruházás egyik legfontosabb eleme a TDK egyik fő termékkategóriájában egy teljesen újszerű, több szombathelyi szabadalommal védett termékvonal bővítésére ad lehetőséget. Ez a termékcsalád a Hibrid Polimer alumínium elektrolit kondenzátor, amely elsősorban a hibrid- és elektromos- autóiparnak (DC konverter), illetve a kommunikációs és információ iparnak (5G bázisállomás és szerver tápegység) jelent rendkívül energia-hatékony és környezetbarátabb megoldást. Az új, szombathelyi fejlesztésű célgépekkel és technológiával gyártott kondenzátor több más előnye mellett kedvezőbb környezeti terheléssel, azaz jelentősen kisebb CO2 lábnyomot hagyva működik. Gyártástechnológiája összetettebb, mint a hagyományos alumínium elektrolit kondenzátornak, közel kétszer annyi lépésből áll. A fejlesztésnek köszönhetően a jelenlegi kisszériás gyártás középtávon 2 millió darabra növekedhet. A projekt célja az ehhez szükséges gyártóberendezések beszerzése.

Takács Balázs, a TDK Hungary Components Kft. ügyvezető igazgatója

Fotó: TDK

A vállalat az induktivitás üzletágon belül a fejlesztés részeként bővíti a teljesítmény-induktivitás és jelfeldolgozásban használt termékek körét is: új gyártósorok üzembehelyezését és a kapacitás bővítését tervezi. Ennek részeként a japán és a német fejlesztési központtal együttműködve olyan termékek előállítására nyílik lehetőség, amelyek a jelenleg piacon lévő induktivitásokhoz képest magasabb technikai követelményeknek, például fokozott mechanikai igénybevételnek, akár rázásnak, vibrációnak, nagyobb áramtermelhetőségnek is képesek megfelelni. A fejlesztés egyik legfontosabb eleme egy új automata robotizált gyártósor üzembe helyezése. Az új gyártósor  évente mintegy 1 millió nagyáramú fojtótekercs legyártására alkalmas, amelyek már az európai autóipar vezető autógyártóinak elektromos rendszereibe is beépülhetnek. 

Az említett beruházások megvalósításához szükséges lesz továbbá a meglévő infrastruktúra átalakítása, bővítése, hogy ezek is elősegítsék a tervezett beruházás megvalósítását és későbbi hatékony működtetését. Mindezek mellett az Ipar 4.0 követelményeinek megfelelően elengedhetetlen lesz a Manufacturing Execution System (MES) kiterjesztése a telephely egészére,  megteremtve ezzel a modernizált gyártás végrehajtási rendszer alapjait. 

A december 4-én bejelentett 4,1 milliárd forintnyi fejlesztés, és az annak megvalósulásához jelentősen elősegítő közel 2 milliárd forintos Nagyvállalati Versenyképesség-növelő Támogatás nagy mértékben hozzájárul a jelenlegi munkahelyek megőrzéséhez, a vállalat munkatársainak biztonságához, és ezzel együtt támogatja a szombathelyi TDK telephely hosszú távú és tovább javuló versenyképességének megtartását és növelését világpiaci szinten és a TDK vállalatcsoporton belül egyaránt.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.