A győri színház felújítását tervező építész: nagyobb összefüggésben kell gondolkozni az épületről

Pintér Bence 2020-10-20 11:07:00
A Győri Nemzeti Színház felújítási terveit elkészítő Sándor János szerint a színház tetőszerkezete „a tönkremenetel felé halad”. Az erről szóló dokumentumok azonban ugyebár továbbra sem nyilvánosak.

Interjút adott a Szemlélek portálnak Sándor János építész, a Győri Nemzeti Színház felújítására kiírt tender győztes pályamunkájának egyik alkotója. Ez a terv az, amit a szakmai szereplők is vitattak, és ami a januárban megválasztott új polgármester tetszését sem nyert el.

„Tudomásul vettem Dézsi Csaba András döntését. Találkozásunk alkalmával azt a visszajelzést kaptam tőle, hogy a tervünk precíz, de a pályázati kiírás hibás koncepcióra épült. Úgy gondolom, arra a kérdésre, hogy fel lehet-e újítani a győri színházat, a felelet egyértelműen igen. Független szakértők szerint az utóbbi harminc év legjobb színház felújítási tervét készítettük. De ha hosszabb távon gondolkodunk, érdemes lenne az épületről egy nagyobb összefüggés részeként gondolkodni” – idézi a lap Sándor Jánost.

Dézsi Csaba András korábban azt nyilatkozta, hogy „a színház ára viszont hihetetlenül fel lett tupírozva”, illetve azt, hogy a felújítás „nyilván egy lobbicsoport érdeke volt”. A nekünk adott interjúban pedig arról beszélt, hogy „olyan funkciókat, megoldásokat tettek bele, amelyeknek semmi értelme”.

Az építész szerint a színház tetőszerkezete „a tönkremenetel felé halad”, ezért is cserélték volna ki azt a felújítás során. Talán itt érdemes megjegyezni, hogy a győri publikum továbbra sem ismerheti meg szakmai felmérésekből a színházépület valódi állapotát.

Így azt is nehéz eldönteni, hogy „a tönkremenetel felé halad” kitétel pontosan mit takarhat – mindez talán kiderülne az épület statikai felmérésből, mindezeket azonban hónapokig nem adta ki, majd titkosította a polgármester. így nehéz is lenne róla olyan valódi társadalmi párbeszédet folytatni, amilyenre Sándor János utal a cikkben. Egyébként a másik orvosolandó problémát szerinte a nézőtér akusztikája okozza.

Sándor János ezután arról beszélt, hogy nagyobb léptékben gondolkodva jó koncepció szerinte a kulturális negyed felépítése Városréten. „Győr »keleti belvárosa« akkor lesz sikeres, ha a budapesti hibát nem követik el: a fővárosban kialakítottak ugyan egy új kulturális mágnest a MÜPA és a Nemzeti Színház együttesével, azonban körbeépítették irodaházakkal. Győrben egy leendő kulturális centrum köré lakások, éttermek, üzletek kellenek, hogy be lehessen lakni a környéket, élhető legyen a környezet, ne álljon meg az élet 18 óra után” – mondta.

Szólj hozzá!

Elhunyt Csapó Gábor

Hetvenkét esztendős korában elhunyt Csapó Gábor olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.

Fideszes képviselő: Át kell gondolni, hogy ifj. Knézy alkalmas-e a GyőrPlusz vezetésére

Letörölték a fideszes képviselő jótékonysági akciójának minden nyomát az önkormányzati médiából, Hajtó Péter kiakadt.

Dézsi a diáktudósítóknak: Egy jó újságírónak mit kell csinálni? Kérdezni!

Diákújságírókat oktatott a polgármester, aki másfél éve menekül el rendszeresen teljesen egyszerű újságírói kérdések elől.

Kanye West bejelentette, hogy indul a következő amerikai elnökválasztáson

West 2020-ban is indult az elnökválasztáson, de mindössze 70 ezer szavazatot gyűjtött.

Piros Porschét és győrsági ingatlanokat is foglaltak le Völner Pál fiától

83 millió forint kenőpénz átvételével vádolják a volt fideszes államtitkárt, most kiderült, mit foglaltak le a családjától.

Megérkezett a Sugarloaf és Lotfi Begi első közös dala

Szinte kötelező gyakorlat volt Kodály országában egy szó-la-ti-dó című dalt megalkotni.

Keresztes László Lóránt nem támogatta Lantos Csaba kinevezését

Az LMP-s képviselő szerint nem a miniszterjelölt lesz az, akin keresztül a kormány kivezetheti az országot az energiaválságból.

Ismét elromlott a kisbácsai iskola kazánja, folyamatban a javítás

16 fokban tanulnak az alsósok, azt kérték a szülőktől, hogy ne szóljanak újságíróknak.

Nincs fűtés a szombathelyi MMIK-ban

A Mesebolt Bábszínház termében elektromos panelekkel garantálják a meleget.

A Bizottság 3000 milliárd forintnyi EU-s forrás felfüggesztését fogja javasolni

Magyarország korrupcióellenes intézkedései nem elegendőek, nem elégedett a Bizottság

Schmuck Erzsébet: A klímacsúcs egy elvesztegetett esemény volt

Az elmúlt egy évben a magyar kormány sem tett semmit a klímaváltozás ellen - véli a politikus.