Máris beváltotta egyik kampányígéretét Pintér Bence, a marcalvárosi Kiserdő teljes területe zöldterület lesz

Farkas Bazsi 2024-10-28 09:27:00
A maradék 2,5%-nyi terület darabot is megvédték a beépítéstől.

A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület egyik legnagyobb kampány fegyvere a marcalvárosi kiserdő megvédésének meghirdetése volt. A civilek akciója komoly társadalmi pressziót  helyezett a korábbi polgármesterre, Dézsi Csaba Andrásra (Fidesz-KDNP), így a közgyűléselé vitte az ügyet.

Márciusban még arról volt szó, hogy a kiserdő teljes területet zöldterület besorolást kap, így nem lesz beépíthető. Augusztusban aztán a Városstratégiai Bizottságon tárgyalt előterjesztésből már az derült ki, hogy a terület 97,5% lesz csak beépíthetetlen. 

Az indok akkor az volt, hogy magánberuházásban bővítenék a terület mellett álló idősotthont, és bár a konkrét megvalósítás még csak tervek szintjén sem létezik, de az erdő egy részének kivágási lehetőségét ezért hagyná meg a fideszes városvezetés. 

Ez már csak azért is érdekes, mert a Kisalföld egy korábbi cikke szerint:

„[Dézsi Csaba András] polgármester egyetért azzal, hogy az otthon és az uszoda helyét máshová kell gondolni, és a győri önkormányzatnál már folyamatban van a kiserdő zöldterületbe sorolása.”

Pintér Bence (TSZV-LMP-Momentum) Győr polgármestere, az eset kirobbanásakor a következőképpen kommentálta az ügyet:

„Mi a programunkban azt ígértük, hogy az egész Kiserdő erdő lesz jogilag is és meg fogjuk kezdeni annak értő gondozását. Ehhez tartva magunkat kérjük, hogy a leköszönő polgármester tartsa be ígéretét és az egész Kiserdőt minősítse erdővé. Kérésünkhöz a marcalvárosiak is csatlakozhatnak, petíciót indítunk, aminek aláírásával a győriek ismét jelezhetik az októberben leköszönő volt polgármesternek, hogy a város nyilvánítsa jogilag is erdővé a TELJES Kiserdőt, kezdődjön meg a faállomány értő gondozása, valamint az erdőben elérhető szabadidős infrastruktúra átgondolt fejlesztése.”

A város első embere egyébként hozzátette, hogy a Szent Anna Otthon bővülését elvben továbbra is támogatja, annak megfelelő, alternatív helyszínt kell keresni.

A polgármester ugyanezen a véleményen volt a múlt heti városi közgyűlésen, ahol a kiserdő maradék 2,5%-nak a zöldterületté minősítése volt a téma.

A fideszes képviselők csak azt szajkózták, hogy az idősotthon bővítésének lehetőségét veszik el azzal, hogy a maradék területrész is zöldterületté minősítik.

Többen felszólították a polgármestert, hogy ha elképzelései szerint ide már nem tudna épülni idősotthon, akkor keressen neki másik helyet.

Pintér elsőként felhívta a figyelmet arra, hogy a kiserdő korábbi zöldterületté nyilvánítása nem következett volna be, ha a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület nem kezdi meg zöld kampányát. Azzal kapcsolatban pedig megnyugtatott mindenkit, hogy ő teszi a dolgát, és meg fog tenni mindent annak érdekében, hogy új területeket tárjon fel, ahol új otthon, vagy otthonok épülhetnek az időseknek.

Ha ez ennyire fontos téma, akkor a Fidesz-frakciónak az volt benne a stratégiája az elmúlt 5 évben, hogy majd más megoldja helyettük, erre vártak? - tette fel a kérdést Pintér. 

A testület végül 18 igen, és 1 tartózkodás (Fodor Roland (Civilek Győrért Egyesület) mellett zöld utat adtak a képviselők annak az eljárásnak a megindítására, aminek a végén zöldterület lehet végül a kiserdő teljes területe.

Fontos hangsúlyozni, hogy az átminősítés ezzel még nem ért véget, az ügy még visszakerült a testület elé, amint a szükséges bürokratikus eljárások végbementek. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Kane vagy Haaland lesz idén a gólkirály?

Minden Bajnokok Ligájában hatalmas a harc azért, hogy ki legyen az adott versenysorozat gólkirálya.

Haragosa autóján állt bosszút egy szombathelyi férfi

Megrúgta és az autó egyik gumiabroncsát is kiszúrta.

Válásakor új cégbe mentette a közös ingatlant a Győr mellett élő ex férj

82 millió forintos közös házukat 15 millió forintért adta el új, egyszemélyes cégének.

Bejegyezték a Haladás 1919 Labdarúgó Kft.-t

Egyelőre még 100%-ban a szombathelyi önkormányzat a tulajdonos.

Két győri és egy szombathelyi gimnázium a középiskolák TOP 20-as csapatában

A Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Révai Miklós Gimnázium, és szombathelyi az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt eminens. 

Kósa Roland lett Győr alpolgármestere

Konszenzussal választották meg.

Lemondott mandátumáról Jenei Ferenc

A győri önkormányzati képviselő mandátumát Rosinger Tímea veszi fel.

Mit kell tudni a chili paprika aromáról?

A chili kapcsán nincs ember a Földön, aki ne a tüzes csípősségre asszociálna.

Az Audi vezetése Győr új polgármesterénél járt

A mai találkozó megerősítette a feleket abban, hogy erős a partnerség a város és a vállalat között.

Marad az előterjesztések 5 napos közzétételi ideje Sárváron

Kondora polgármester visszavonta az szmsz ezen módosítását.

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.