Úgy „védte meg” a marcalvárosi Kiserdőt Dézsi, hogy közben zöldterületeket vett el máshol

ugytudjuk.hu 2024-09-17 06:13:00
Márciusi kampányígéretét megszegve helyet hagyott az idősotthon építésének is az erdőben.

Megszavazta hétfőn a győri rendkívüli közgyűlés fideszes többsége a marcalvárosi Kiserdő déli részének nagyobb felét zöldterületté minősítő javaslatot, amiből azonban kikerült a tervezett idősotthon leendő telke.

 

Az ellenzéki képviselőkön kívül Rózsavölgyi László, Marcalváros II. fideszes képviselője nyomott nemet a javaslatra. Az ülésen – bár a javaslatot váratlanul hozták be a rendkívüli közgyűlésre – két tucat tiltakozó jelezte egyébként a képviselőknek, hogy nem támogatják az erdő egy részének a kivágását sem.

Dézsi Csaba András leköszönő polgármester azzal indokolta a tervezett idősotthon helyének kihagyását a terület rendezéséből, hogy választási programjában megígérte két idősotthon építését, amiből ez az egyik. (Bár ez a program a választáson ugye nem első, hanem második lett.)

Az elfogadott javaslatban ezen felül máris elkezdődött a Kiserdő jogilag zöldterületté minősülő területével felszabaduló beépíthető terület szétosztása eddig meglévő zöldövezetek kárára:

Az elfogadott javaslatban ezen felül máris elkezdődött a Kiserdő jogilag zöldterületté minősülő területével felszabaduló beépíthető terület szétosztása eddig meglévő zöldövezetek kárára: Pintér Bence október elsején hivatalba lépő polgármester Facebook-posztja szerint 2,5 hektár ilyen területet minősített már most át a közgyűlés.

„Tehát a valós zöldterületek mérete nemhogy nőni, hanem csökkenni fog a városban, hiszen egyrészt a Kiserdő nem teljes egésze lett végül zöldterület, másrészt még egy kiserdőnyi zöldet el is vesz a fideszes közgyűlés a várostól” – írta a megválasztott polgármester. Pintér arról is írt, hogy Győrnek óriási szüksége lenne pedig a fásításra, a zöldterületek növelésére. „Még a magyar városok között is hátul kullogunk az egy főre jutó zöldterület arányában. A győri erdők és zöldfelületek a város területén kibocsátott üvegházhatású gáz mindössze 0,49 százalékát nyelik el évente. Mindeközben ez az érték Győr-Moson-Sopron megyében 5,1 százalékot ért el, míg Magyarországra vetítve 6,6 százalék körül alakul” – írta.

Egyúttal megígérte, hogy október elseje után a Kiserdő fennmaradó 2,5 százalékának zöldterületté minősítését is el fogja indítani.

Mint arról korábban beszámoltunk, Dézsi Csaba András leköszönő győri polgármester augusztusban egy olyan anyagot prezentált a marcalvárosi Kiserdővel kapcsolatban, amelyben a korábban tervezett idősotthon helyét beépíthető övezetként hagyta meg.

Pedig márciusban még azt ígérte: az idősotthonnak máshol kell felépülnie, a teljes Kiserdő zöldterület lesz.

Az erről szóló, Kisalföldben fizetett PR-cikként megjelent cikkben a városháza azt írta:

„[Dézsi Csaba András] polgármester egyetért azzal, hogy az otthon és az uszoda helyét máshová kell gondolni, és a győri önkormányzatnál már folyamatban van a kiserdő zöldterületbe sorolása.”

A javaslat a közgyűlés elé is került márciusban, majd ennek megfelelően Dézsi polgármester több alkalommal is elmondta a kampányban, hogy „megvédte” a Kiserdőt azzal, hogy zöldterületté minősíti.

Szólj hozzá!

A leendő kézilabda csarnokhoz vezető útcsatlakozás kiépítését, vagy ennek hiányában 200 millió forintot kért a szombathelyi önkormányzattól az SZKKA

Ugyan a városnak erre nincsen anyagi lehetősége, de a Zanat előtti telket továbbra is használhatja csarnoképítésre a klub.

Ügyvezetőt cserélnek a Rádió 8 Körmendnél

Molnár Dánielt H.Szalay Balázs válthatja.

Kislányok álma: csodaszép baba és babakocsi

Amikor az első játékokat válasszuk a gyermekünknek, minden bizonnyal előtörnek az emlékek. Felidézzük azokat a gyerekkori játékokat, amelyekkel órákon át játszottunk, és amelyek oly kedvesek voltak szívünknek és lelkünknek. 

Kamu koncertjegyeket árult két szombathelyi férfi

Most a bíróság húzza el a nótájukat.

Az árvíz miatt több utat is lezárnak Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében

Nemcsak a Duna, hanem a mellékfolyók mentén is lesznek útlezárások az árvízi védekezés vagy az elöntött területek miatt.

Összeütközött két autó Győrben

Egy sávon halad a forgalom az érintett kereszteződésnél.

A szombathelyi torna vk-n a nézőket is bevonják a programokba

A Waberer's challenge világkupát október 4. és 6. között rendezik meg.

Enyhül az időjárás kedden, eső nem nagyon lesz

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű.

A piros jelzés ellenére, az életével játszva biciklizett be egy nő a vonat elé

A vonatvezető dudált és azonnal vészfékezett, de a vonat sajátosságai miatt csak 312 m fékút után tudott megállni.

Esküvői készülődés profik segítségével

Sokan úgy gondolják, hogy az esküvői előkészületekkel simán boldogulnak, de menet közben döbbennek rá, hogy nem is annyira egyszerű ez az egész. 

Vízügy: a torkolati műtárgy Győrben több deciméterrel csökkenti a tetőzést

A Lajtán hétfő 6:00 órától III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Rászállt a versenyhivatal a Sparra

Az üzlet által vállalt kötelezettségek végrehajtását vizsgálják.

Szakítás miatti bosszúból, különös kegyetlenséggel bántalmazta élettársát egy gönyűi férfi

A bántalmazást követően a férfi arra utasította a nőt, hogy menjen a fürdőszobába, tisztálkodjon, lássa el a bántalmazás következtében kialakult sérüléseit, majd távozzon.

Két hidat is lezárnak Győrben az áradás miatt

A Révfalusi (Kossuth) híd és a Petőfi híd is zár alatt az árhullám miatt.

Víz alá kerülhet a Petőfi híd alatti parkoló

Az ingyenes parkolót az üzemeltető 2024. szeptember 13-án pénteken reggel 8 órától lezárja.