Hamarosan újabb térfigyelő kamera kerül ki a szombathelyi Éhen Gyula térre

Farkas Bazsi 2024-09-12 08:20:00
Nem több mint 10 ember deviáns viselkedése keseríti meg a 75 ezres város nyugalmát.

Lakossági fórumot hirdettek meg szerda délutánra a szombathelyi Éhen Gyula térre. A téma a tér és környezetének közbiztonsága, illetve a hajléktalan helyzet volt.

A gyújtópont az a nyáron megjelent fotó volt, amelyen fiatalok egy csoportja volt látható a tér egyik füves részén fekve. A fotó nyáron került fel a közösségi médiába és akkora visszhangot vert, hogy ennek nyomán kezdeményezte Ágoston Sándor irodavezető, a közterület-felügyelet vezetője a szerdai összejövetelt. 

Mindenek előtt tisztázta, hogy ő megérti a like-vadász világ jelenségeit, ugyanakkor azzal, hogy valaki egy közterületen a fűben, a padon fekszik semmiféle jogsértést nem követ el. 

Fotók: Farkas Bazsi

 

Kérdésünkre egyébként azt is elmondta, hogy az ominózus fotó kapcsán feljelentést senki sem tett, így eljárás sem indult, szerinte ugyanakkor feleslegesen heccelte az azt megjelentető a szombathelyi lakosságot.

A “hajléktalan” helyzettel kapcsolatban elhangzott, és ezt a fórum folyamán Németh Klára a FÉHE, vagyis a hajléktalanokat ellátó szombathelyi szociális szervezet vezetője mondta el, hogy jelenleg 220 segítségre szoruló ember van a rendszerükben. A Zanati út 1. szám alatt található szálláson pedig ők mindenkit ellátnak. Étellel, ruhával, átmeneti hajlékkal. Tehát amikor kolduló “hajléktalannak” találkozunk és ő ételre kér pénzt, akkor legyünk vele tisztában, hogy Szombathelyen senki sem éhezhet a fenti okok miatt. 

Ezek az emberek mindenüket elveszítették, nincsen családjuk, munkájuk, szenvedélybetegek, a társadalmi együttélés alapvető szabályait nem tudják betartani, ebből kifolyólag nagyon nehéz bármivel is szankcionálni őket - mondta el, majd hozzátette bármilyen, a lakosság számára zavaró közerületi viselkedést tapasztalnak, hívják a FÉHE zöld számát, a 06 80 205 165-öt és az utcai szolgálat intézkedni fog.

Hasonlót hangsúlyozott Ágoston Sándor, aki azt kérte a lakosságtól, hogy ne a közösségi médiában, egy-egy esetet követően két napra rá osszanak meg fotót, hanem azon nyomban hívják a közterület-felügyeletet a 94 501 301-es számon, ha kell akkor naponta, ha kell akkor napjában többször. Ugyanis csakis így fognak tudni intézkedni.

Azt azonban látni kell, hogy országos problémáról van szó. Ez a szociális intézményi háttér egy lyukas pontja, hogy jelenleg nincsen olyan intézmény, ami bentlakással fogadná ezeket az alkoholfüggő mentális, de sok esetben fizikálisan is beteg embereket. Elkezdtük vegzálni őket a Zanati úton, most monnan eltűntek, bementek a Fő térre. Onnan is kizorítottuk őket, most a Szent Márton tér és az Éhen Gyula tér a napközbeni tartózkodási helyük. Most itt intézkedünk velük szemben rendszeresen, előbb utóbb innen megint tovább teszik a nappali helyüket, hová mennek? Vissza a Zanati útra, vagy be a Fő térre. Nem egyszerű ez a helyzet - mondta.

Fotók: Farkas Bazsi

 

A statisztikai adatokat böngészve az irodavezető elmondta, hogy 34 fős jelenleg a közterület-felügyelet, ebből 20 felügyelő alkotja a járőr szolgálatot. 

Május óta az Éhen Gyula és a Szent Márton téren 160 esetben intézkedtek. 80 esetben figyelmeztettek, 40 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 30 esetben történt elszállítás és 50 esetben történt szabálysértés.

Kérdésünkre elmondta, hogy

7 személy az, akivel rendszeresen problémája van a lakosságnak. Vagyis a statisztika szerint ennyi ember az, akivel szemben háromnál többször intézkedniük kellett. 

Ezt Németh Klára is megerősítette, szerinte is 10-nél nem több ember okozza Szombathelyen a “hajléktalan helyzetet”.

A megoldások tekintetében elhangzott, hogy hamarosan újabb köztéri kamerát szerelnek fel, ezzel egyébként rá fognak látni a Széll Kálmán 51. szám alatti társasház átjárójára is. 

A fórumon ugyanis nagy létszámban vettek részt a hát lakói. Mint azt elmondták a ház belső udvara egy közforgalom előtt megnyitott magánterület. Amelynek átjáróját rendszeresen látogatják meg a téren italozók, akik aztán sok esetben ott is végzik el a dolgukat.

Fotók: Farkas Bazsi

 

Az irodavezető szintén azt hangsúlyozta, hogy amennyiben szükséges hívják a felügyeletet. A lakóknak pedig ígéretet tett Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!) önkormányzati képviselő, hogy a város a SZOVÁ-n keresztül segíteni fog az átjáró megtisztisábában.

Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a közrendvédelmi bizottság elnöke kérdésünkre ismertette, hogy az elmúlt három évben 50 millió forintot költött el az önkormányzat a köztéri kamerarendszer fejlesztésére. Egy új fixen telepített kamera 1 millió 800 ezer és 4 millió forint közötti összegbe kerül az önkormányzatnak, attól függően, hogy mennyire adott az infrastruktúra a telepítéshez. 

Hogy lenne-e végleges megoldás, ebben a jelenlévők sem voltak biztosak. A hatósági eljárással kapcsolatban ugyanis az is elhangzott, hogy mivel nincstelen emberek okozzák a közösség számára zavaró dolgokat. Így hiába próbálna meg helyszíni bírsággal szankcionálni akár a rendőrség, akár a közterület-felügyelet az elkövetőnek nincsen pénze ezt kifizetni. Ez előbb utóbb egy kivetett bírság kapcsán oda vezet, hogy bírósági ügy lesz belőle, aminek a vége az, hogy a bírság összegét elzárással váltják ki. 

Bekerülve a fogházban 150-200 nap után “tovább képezve” jön ki a delikvens, aki ugyanúgy visszakerül az utcára és az ördögi kör folytatódik - summázta Ágoston. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Az árvíz miatt több utat is lezárnak Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében

Nemcsak a Duna, hanem a mellékfolyók mentén is lesznek útlezárások az árvízi védekezés vagy az elöntött területek miatt.

Összeütközött két autó Győrben

Egy sávon halad a forgalom az érintett kereszteződésnél.

A szombathelyi torna vk-n a nézőket is bevonják a programokba

A Waberer's challenge világkupát október 4. és 6. között rendezik meg.

Enyhül az időjárás kedden, eső nem nagyon lesz

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű.

A piros jelzés ellenére, az életével játszva biciklizett be egy nő a vonat elé

A vonatvezető dudált és azonnal vészfékezett, de a vonat sajátosságai miatt csak 312 m fékút után tudott megállni.

Esküvői készülődés profik segítségével

Sokan úgy gondolják, hogy az esküvői előkészületekkel simán boldogulnak, de menet közben döbbennek rá, hogy nem is annyira egyszerű ez az egész. 

Vízügy: a torkolati műtárgy Győrben több deciméterrel csökkenti a tetőzést

A Lajtán hétfő 6:00 órától III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Rászállt a versenyhivatal a Sparra

Az üzlet által vállalt kötelezettségek végrehajtását vizsgálják.

Szakítás miatti bosszúból, különös kegyetlenséggel bántalmazta élettársát egy gönyűi férfi

A bántalmazást követően a férfi arra utasította a nőt, hogy menjen a fürdőszobába, tisztálkodjon, lássa el a bántalmazás következtében kialakult sérüléseit, majd távozzon.

Két hidat is lezárnak Győrben az áradás miatt

A Révfalusi (Kossuth) híd és a Petőfi híd is zár alatt az árhullám miatt.

Víz alá kerülhet a Petőfi híd alatti parkoló

Az ingyenes parkolót az üzemeltető 2024. szeptember 13-án pénteken reggel 8 órától lezárja.

Az ÖBB azt javasolja, hogy ne utazzunk vonattal Ausztriába a várható heves esőzések miatt

Az osztrák vasúttársaság a nemzetközi utasok számára az utazáshoz rugalmas jegyhasználatot biztosít.

6 évre ítélték a sárvári "rabszolgatartót"

Másodfokon kapta meg a súlyosabb ítéletet a vádlott.

Pénteken borult idő várható kiadós esővel, záporral

Délutántól délnyugat felől szakadozik a felhőzet.