Több pénzt a köztisztaságra, rendezni a Zanati úti hajléktalanszálló kérdését, több bölcsődei férőhelyet és rendezni a Haladás FC helyzetét - kihirdette programját a Mi Hazánk Szombathelyen

Farkas Bazsi 2024-05-16 12:55:00
Jóllehet, nem minden általuk felvázolt megoldandó feladat önkormányzati. A párt polgármesterjelöltje élesen bírálta az ELTE helyi működését.

Összesen 9 pontba szedett programját mutatta be egy mai tájékoztatón a Mi Hazánk Szombathelyen. A programpontok között szerepel többek között a városfejlesztés és üzemeltetés, a sport, a gazdaságfejlesztés, a közlekedés, az oktatás vagy éppen a szociális terület.

A párt polgármesterjelöltje, Danka Lajos élesen bírálta a szombathelyi felsőoktatást különösen a volt főiskola mostani működését. A programjukban egyébként az szerepel, hogy a felsőoktatásnak több lábon kell állnia, azaz legyen erős tanárképzés, sporttudományi, mérnöki és egészségügyi képzés is, (a dunántúli egyetemekkel, nem csak az ELTÉ-vel) ehhez kapcsolható a kutatás és fejlesztés erősítése.

A Nyugat-Magyarországi egyetem annak idején hűbérbirtokként kezelte a szombathelyi főiskolát, a szombathelyi oktatóknak nem volt beleszólása abba, hogy mi történjen, de ezzel együtt volt egy viszonylagos önállósága - kezdte így Danka. 

Amióta az ELTE átvette, azóta látjuk, hogy ez a színvonal kicsit visszább esett - mondta. Ez azért is érdekes kijelentés, mivel a Fidesz-KDNP szombathelyi polgármesterjelöltje, Lenkai Nóra az ELTE SEK rektori biztosa folyamatosan azt hangoztatja, hogy munkája alatt mennyit fejlődött a szombathelyi képzés.

Danka azzal folytatta, hogy az ELTE név jól hangzik, az intézmény diplomái általában országosan elismertek, mégis az átállás elején az egyetem magával került vitába, amikor a korábbi főiskolai diplomát nem fogadták el teljes értékűnek.

Vízióik szerint a kutatás-fejlesztés erősítenék, amihez a nem csak az ELTÉ-vel, de a soproni egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, és a Pécsi Orvostudományi Egyetemmel is együtt működnének.

Íme a részletes program:

1. Városfejlesztés, városüzemeltetés


- Szombathely erősíteni kell a belváros és a város parkosítását.
- Ötéves programot kell kidolgozni az elvégzendő feladatok számbavételével.
- Több pénz kell a köztisztaságra, a város tisztántartására a zöldfelületek és az utak kezelésére.
- A szelektív hulladékgyűjtés teljes körű bevezetésére van szükség.


2. Gazdaságfejlesztés 


- Új gazdaságfejlesztési programra van szüksége a városnak, melynek elkészítésébe a gazdasági élet valamennyi szereplőjét be kell vonni.
- Városi támogatásokkal, adókedvezményekkel kell segíteni a kis- és középvállalkozásokat.
- Szombathely és az agglomeráció továbbfejlesztése, az északi ipari park, és a 87-es gyorsforgalmi út kiépítése mellett.
- Az itt letelepült cégeket környezetvédelmi és infrastrukturális beruházásokra kell kényszerítenünk. (Szennyezőanyag kibocsátás csökkentő beruházások. Kiszolgáló útcsatlakozások, nem szintbeli vasúti-közúti keresztezések kiépítése.)


3. Közlekedés


- A városnak ki kell dolgozni és végre kell hajtani a közlekedési koncepcióját a korszerű, élhető város felépítéséhez.
- Növelni kell az üzemeltetési, fenntartási munkákra fordított forrásokat.
- Az elkerülő gyűrű hiányzóelemeit meg kell építeni.
- Ki kell építeni a közösségi közlekedés központját a vasútállomás mellett.
- Zanat mellett fontos lenne az M86-os gyorsforgalmi út ingyenessé tétele a vépi fel/lehajtóig.
- Az ipari létesítmények és nagy kereskedelmi egységek legalább anyagilag vegyék ki a részüket a környék infrastruktúrájának, úthálózatának felújításából, szinten tartásából, a környék parkosításából, a körzethez tartozó intézmények (pl. óvoda, öregek otthona) támogatásából.
- Nagyobb hangsúlyt kell helyezni az úthálózat fenntartására, karbantartására.
- A dugók megszüntetésére közlekedési fejlesztéseket kell végrehajtani, a tömegközlekedési koncepciót át kell gondolni.


4. Oktatás


- Új középiskolai képzéseket kell beindítanunk, alkalmazkodva az új munkahelyi igényekhez. (Együttműködve az érintett középiskolákkal, vállalkozásokkal, kamarákkal.) 
- A felsőoktatásnak több lábon kell állnia, azaz legyen erős tanárképzés, sporttudományi, mérnök és egészségügyi képzés is, (a dunántúli egyetemekkel, nem csak az ELTÉ-vel) ehhez kapcsolható a kutatás és fejlesztés erősítése.
- Zászlónkra tűzzük az AGORA tulajdonát képező felsőcsatári gyermeküdülő megmentését.
- Sokkal jobban oda kell figyelnünk a tehetséggondozásra, és a fiatalok helyben maradásának támogatására, e célra a városnak több pénzt kell biztosítani.


5. Egészségügy


- Tovább kell folytatni a háziorvosi rendelők felújítását, fejlesztését.
- Hatékonyabbá kell tennünk a központi előjegyzési rendszert.
- A háziorvosi praxisokat a szolgáltatás színvonalának javítására és az elérhetőség javítására kell ösztönözni.
- Kiemelkedőnek tartjuk az úgynevezett MÁV rendelő munkáját, mely a város egészségügyi ellátásának egyik alappillére, a városnak ezt a munkát minden lehetséges módon támogatni kell.
- A háziorvosi rendszerben dolgozó szakorvosokat nagyobb mértékben be kell vonni a szakellátási rendszerbe.


6. Kultúra


- A kulturális örökségünk (például a Romkert) helyzete tarthatatlan, amely a belváros kulturális, turisztikai különlegessége lehetne.
- A várost a Savaria Karnevállal azonosítják, mely valóban kiemelkedő rendezvény, de több lábon állva, több nagyobb rendezvényre van szükség városunk életében.
- Támogatni kell a kulturális kezdeményezéseket, lehetőséget kell biztosítani a város lakóinak a megnyilvánulásra, és a kulturális sokszínűség bemutatására.


7. Környezetvédelem


- Továbbra is problémás a Falco porkibocsátása, a gyár közvetlen környékén jelentkező zajszennyezés, amivel, ha sok mindent nem is lehet kezdeni, folyamatosan ellenőrizni kell a gyárat környezetvédelmi előírások betartatása okán, kötelezni kell arra, hogy a legkorszerűbb szűrőrendszereket alkalmazza.
- A fásítási programot jónak tartjuk, folytatni kell a telepítéseket.


8. Közbiztonság


- Az Éhen Gyula lakótelep és környéke legnagyobb közbiztonsági, egészségügyi és esztétikai problémája a hajléktalanszálló, a város egyik fő ütőerének, a Zanati útnak is a szégyenfoltjává vált, a probléma kezelésére egy cselekvési tervet kell kidolgozni és végrehajtani.
- Az éjszakai ellenőrzést, járőrözést mind a központban, mind a lakótelepeken erősíteni, bővíteni szükséges, támogatni kell a polgárőrség tevékenységét.


9. Szociális terület


- Az idősellátás és elhelyezés javításával csökkenteni a várakozási időket, javítani az idősebb városlakók életminőségét, biztosítani a szép korúak megbecsülését és méltóságuknak megőrzését a legutolsó pillanatig,
- Az egyházak és karitatív szervezetek minél szélesebb körű bevonása, és támogatása, beleértve a hospice szolgáltatókat is.
- Növelni kell a bölcsődei férőhelyek számát, a fiatal családok terheinek csökkentése érdekében.


10. Sport


- Támogatjuk az élsportot, aminek nagy jelentősége van a városmarketing szempontjából, de e mellett minél nagyobb lehetőségeket kell biztosítani a rekreációs, és a szabadidősport gyakorlására a város összes lakójának, fiataloktól az idősekig.
- A Haladás FC helyzetének gyors, méltányos rendezése.

 

 

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.