Borkai: A 2010-es Audi-bővítés feltétele volt az iparűzési adó leszállítása

Pintér Bence 2024-04-18 07:28:52
Ez volt az az ügylet, melynek során aztán az Audi-földes trükköt végrehajtotta Rákosfalvy Zoltán.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Egyre több részletre derül fény a Borkai Zsolt volt fideszes polgármester által az Audival kötött szerződésről, ami a jelek szerint akadályozza, hogy a város közgyűlése szabadon döntsön a helyi iparűzési adó mértékéről. A szerződést 2010-ben kötötte Borkai Zsolt, és Dézsi Csaba András jelenlegi fideszes polgármester azt gondolja, hogy hátrányosan értinti annak tartalma a várost. Erről azonban bővebb felvilágosítással sem az önkormányzat, sem az Audi nem tudott szolgálni, mivel titoktartási záradék van szerződésben.

Most újabb részlt derült ki: egy Propelleren megjelent cikkben

Borkai elmondta, hogy az „Audi [új egységének – a szerk.] Győrbe csábításának feltételeként 2 százalékról 1,6-ra levittük az iparűzési adót”. Magyarul a 2010-ben meginduló bővítés feltétele lehetett ez a titkos megállapodás.

Borkai szerint ezzel a fejlesztéssel nagyon jól járt a város, ezért nem érti a kritikát.

A helyi iparűzési adó mértéke most azért kérdéses, mert Győr az utolsó nagyváros, ahol nem állították még vissza 2 százalékra. Eközben azonban a szolidaritási adó számításakor úgy számolnak, mintha 2 százalék lenne az iparűzési adó Győrben is, és 11,1 milliárd forintot vonnak el például idén a várostól, miközben az alacsony iparűzési adóval 7 milliárd forintot hagy a város a cégeknél, ennek legnagyobb részét mérete miatt az Audinál.

Ez ugyanaz a fejlesztés egyébként, amelynek során Borkai Zsolt közeli barátai, például a jachtos szexorgián is résztvevő Rákosfalvy Zoltán sok pénzt keresett. A Dezső András által 2012-ben feltárt botrányos ügyben egy Luxemburgban bejegyzett, akkor még ismeretlen tulajdonosi hátterű SR Group SA a győri önkormányzat ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán segítségével jutott szántóföldekhez ott, ahol aztán később az Audi vásárolt területet a bővítéshez.

Cég, főleg külföldi cég nem is vehetett volna szántóföldeket, így azokat Rákosfalvy vásárolta fel magánszemélyként, majd a földhivatal engedélyezte, hogy az addig szántóföldként bejegyzett ingatlant a jövőben ipari-kereskedelmi célra hasznosíthassa annak tulajdonosa. Ekkor az addig Rákosfalvy nevén lévő terület a luxemburgi cég magyar leányvállalatának, az SR Invest Logistic Kft.-nek a nevére került.

Azóta hivatalosan is Rákosfalvy Zoltán és Somogyi János lett a tulajdonosa az Immobilien Trade Center Kft.-nek – derült ki nemrég nyilvános adatbázisokból az Mfor cikke szerint. Az ingatlanos társaságnak tavaly októberig az említett SR Group S.A. nevű luxembourgi vállalkozás volt a tulajdonosa. A cég legutóbbi beszámolójából az derül ki, hogy 2022-ben nem volt bevételük, ellenben 119 millió forintos profittal zártak, a luxembourgi SR Group igazgatójaként pedig úgy döntött Rákosfalvy Zoltán, hogy 2,7 milliárd forintos eredménytartalékot képeznek. A luxemburgi offshore tulajdonban lévő cég irányító posztjait Rákosfalvy és Somogyi töltik be.

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.