Iglicek és mókárok: ez után a regény után majd te sem akarsz alkut kötni mágikus lényekkel

Pintér Bence 2023-12-22 07:47:00
Puska Veronika első fantasztikus regénye a kilencvenes évek Budapestjének mágikus alvilágába repít minket.

Érdekes évet zár idén a magyar fantasztikus irodalom, hiszen számos izgalmas regénnyel gazdagodott a hazai kánon – ebből az idei dömpingből pedig oroszlánrészt vállalt a Gabo kiadó, ahol négy hazai írónő regénye jelent meg: Kleinheincz Csilla fantasynek induló, sci-fiként végződő Alvilági szövedékéről már írtam korábban, ahogy Baráth Katalin alternatív történelmi romantikus kalandregényéről is ejtettem szót. Bár még adós vagyok írással róla, a nyáron elmerültem Rusvai Mónika friss regényében, A kígyók országában is.

A kiadó négy hazai fantasztikus megjelenése közül év végére maradt Puska Veronika urban fantasy regénye, a Vétett út, pedig Puska Veronika már csak az alapján is az egyik titkos favoritom a hazai szerzők közül, hogy a Spekulatív Zóna nevű, fantasztikummal foglalkozó hírlevelünkben megjelent novellája az egyik kedvencem volt azok közül, amiket kiadtunk 2021-2022-ben. Az egy remekül megformált sci-fi történet volt egyedi világgal, amin azóta is sokat gondolkoztam.

Az idei regényben pedig olyan témához nyúlt, ami első és második ránézésre is közel áll a szívemhez:

magyar folklóron alapuló urban (városi) fantasyről beszélünk, ráadásul olyanról, ami nem napjainkban, hanem a kilencvenes években játszódik Budapesten, illetve az ország egyéb részein.

És akkor ellopnak egy árnyékot

A történet két, egymástól tulajdonképpen független, mégis számos ponton összefonódó szálon fut. Az egyikben egy garabonciás deák, Márk történetét követjük, aki Vilmos nevű barátjával a hét próba közül az utolsó előtt áll, hogy teljes értékű garabonciások lehessenek. A másikban egy hagyományőrző, mágikus kommunából Budapestre elszármazott lány, Dóra sztoriját ismerjük meg: Márkék ugyanis az egyik próba során épp barátja, Robi árnyékát lopják el a feladat megoldásához. Ez viszont azzal jár, hogy ha Dóra – aki származása okán ért valamit a népi mágiához – nem lép közbe, akkor hamarosan meg fog halni.

Márknak kétségei támadnak a kicsit háttérhatalomként működő garabonciás rend módszereit illetően, miközben az ő barátnője, s annak lakótársa is belekeveredik a rend ügyeibe; Dóra pedig egy igliccel, tündérrel köt szövetséget, hogy megmentse Robit. Az iglic eltűnt feleségét keresi, és szüksége van egy vezetőre az emberi világban, eközben pedig segít Dórának utat találni a megoldáshoz.

Tehát két, viszonylag kisebb léptékű, visszafogottabb téttel bíró történetről beszélünk: nem forog kockán a világ megsemmisülése, vagy ilyesmi,

ennek nyomán pedig két nagyon személyes, szépen megmunkált történetben tárhatja elénk Puska Veronika azt a Budapestet, ahol a háttérben a magyar folklór alakjai mozgatják a szálakat, vagy legalábbis a szálak egy részét.

So much for my happy ending

Ha nagyon lecsupaszítjuk, mondhatjuk azt is, hogy két szerelmi történet van a Vétett út gyújtpontjában, de ezt kimondva nem lennénk teljesen igazságosak a regénnyel. A belső motivációk innen indulnak és ide futnak ki, de közben maga a szöveg rendkívül ízlésesen, szépen kimunkálva építi fel a világot, ahol a két karakterdrámán keresztül figyelemfelkeltő, de sosem teljes képet kapunk a világon túli világ mi valóságunkba átnyúló részeiről.

Nagyon élveztem például a párbeszédeket a Vétett útban, főleg ha varázslény és ember között zajlottak. A szerző valahogy remek módon találta el azt a régies, udvarias, mégis feszültséggel teli hangot, amitől rögtön egy magyar népmesében érzi magát az ember, de úgy, hogy egyáltalán nem zökken ki a történetből. Ez az a világ, ami nem Disney-mese, ahol mindennek ára van, és ahol

a végkifejlet mindkét esetben olyasmi, amire közel sem húzhatjuk rá a „happy end” kifejezést – ami nagyon jól áll a szövegnek.

Nem volt kegyetlen, semmi grimdark, vagy ilyesmi, de kellően passzolt mindkét befejezés a regény enyhén melankólikus hangulatához. Jó értelemben vett visszafogottság jellemezte az egész történetet, visszafogottság jellemezte a végét is.

Miközben elégedett voltam ezzel, mégis maradt némi hiányérzetem: hiszen pont annyit tudtunk meg a világon túli világ dolgairól, amennyit a történethez meg kellett tudnunk, és sosem láttuk azt, hogy valójában hol van a mágia helye ebben a világban. Befolyással van a való világra? Csak úgy mellékesen létezik?

Ezt csak abból a szempontból sajnáltam, hogy a bizonyos pontokon azért erőteljesen érzékeltetett kilencvenes évekbeli szettingnek nem volt nagy szerepe a történetben, játszódhatott volna akár napjainkban is. Valamiért azt gondoltam a regény olvasása előtt, hogy nagyobb jelentősége lesz annak, hogy a kilencvenes években járunk – egészen pontosan 1998-ban, ha jól sikerült értenem –, de

sem a történet egyes pontjai, sem a felvonultatott esztétika nem váltotta ki azt a nosztalgiát, amire számítottam, és ami jól esett volna. Ez persze legyen az én bajom.

Eközben ugyanis kifejezetten tudtam értékelni azt, amit már fent is írtam: hogy nem a világ léte forog kockán, hogy nem egy vagy két nagyon tehetséges, mindenre képes, kiválasztott hős van a fókuszban, hogy a tétek nem fokozódnak a hihetetlenig. Ugyanígy: jó volt, hogy nem egy, a varázsvilágot nem ismerő főhőst szemén keresztül kapunk egy bevezetést a mágiába, hanem két olyan figurán keresztül, akik valamennyire kiismerik magukat ebben a világban.

Pont úgy, és pont annyi volt ebben a két összefonódó történetben, amit érdemes volt megírni – érdemes volt így megírni – és érdemes volt elolvasni.

A könyv végére érve úgy éreztem, hogy egy különleges történetbe nyertünk betekintést. Puska Veronika első fantasztikus regénye számomra a novellái után egy újabb ígéret: van még egy magyar fantasztikus szerző, aki remek szöveget és történetet tud írni – egy, akire én eddig is odafigyeltem és mostantól érdemes mindenkinek odafigyelnie.

Puska Veronika: Vétett út

Gabo SFF, 2023.

Szólj hozzá!

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.