Kockafelépítményt kapna a győri Vaskakas Taverna a tervek szerint

Pintér Bence 2023-12-08 06:47:10
Az Országos Építészeti Tervtanács egyelőre nem támogatta a koncepciót.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Kávézó, rendezvénytér, kiállítótér – ez lenne a felújítás után a Bécsi kapu téri Vaskakas Taverna tavaly a Schäffer-házzal együtt 700 millió forintért visszavásárolt épületéből a tervek szerint. A lapunk birtokába jutott, CAN Architects által készített tervek nagyon részletesen vezetik elő a koncepciót, van például benne „világítási elvi ábra” is, ami azt mutatja meg, milyen jellegű világítással számolnak a megújuló épületben:

De nem csak a Taverna meglévő épülete újulna meg, hanem a tetejére épülne egy felépítmény is. A terveken így fest a dolog:

A látványterven pedig így:

A terveket egyelőre azonban az Országos Építészeti Tervtanács nem támogatta, áttervezést javasolt.

A lapunkhoz eljutott információk szerint éppen a tetőfelépítmény okozza a problémát, a tervtanács szerint ugyanis az „agyonnyomja” a történelmi bástyát, és el kéne gondolkozni, hogy szükség van-e rá egyáltalán.

A felújított tér egyik szégyenfoltjának számító, dekorfóliával letakart Schäffer-házról és a Vaskakasról pont tavaly ősszel forgattunk videót, amelyben bemutattuk a történetét: az önkormányzat 2007-ben adta el egy magánbefektetőnek közel 200 millió forintért, több elképzelés is született a hasznosítására, de egyikből sem lett semmi, és hamar árulni kezdték, gazdát is cserélt, mint azt az Infovilág cikke részletesen kifejtette.

2019-ben aztán Rákosfalvy Zoltán, a Borkai-ügy miatt országos hírnevet is szerző győri ügyvéd érdekeltségébe tartozó cég vásárolta meg az épületet információink szerint mintegy 300 millió forintért, de ő sem állt neki nagyobb felújításnak a fóliázáson kívül. A győri ügyvéd akkor azt nyilatkozta, hogy lokálpatrióta okból vásárolták meg az ingatlant, mivel valaki társasházat tervezett oda. Ők pedig akkor úgy gondolták, hogy csak akkor adnak tovább az ingatlanon, ha az önkormányzat, az állam, vagy az egyház szeretne kezdeni valamit vele.

2022-ben aztán a Győr-Szol vásárolta fel Rákosfalvyék cégét, aminek tulajdonában volt az ingatlan, 700 millió forintért, miközben a cég évközben minden díjat megemelt, és az évet egyébként 1 milliárd forintos mínuszban zárta. A CAN Architectsnek a felmérési és állapotvizsgálati műszaki dokumentációért 8,9, a hasznosítási koncepciójavaslat, tervdokumentáció elkészítéséért 5,8 millió forintot fizetett a Győr-Szol.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.