Szerződés nélkül látja el az ügyeletet a szombathelyi háziorvosok többsége

Farkas Bazsi 2023-12-05 13:15:34
Az OMSZ kérdésünkre, hogy hány háziorvossal kötöttek eddig szerződést, választ nem, csupán propaganda szöveget küldött.

December 1-én vette át az önkormányzattól a szombathelyi orvosi ügyelet működtetését az Országos Mentőszolgálat. A változtatást egy 2022-es törvény írja elő, így az önkormányzatnak még csak beleszólási joga sem volt arra, hogy mi legyen a korábban jól vizsgázó, saját működtetésben üzemelő ügyeleti rendszerrel.

Még el sem indult az új működés, máris az borzolta a közvéleményt, hogy a direkt erre a célra, 100 millió forinton kialakított 11-es Huszár úti ügyeleti helyiséget hátrahagyva, a Markusovszky Kórházba akarja kényszeríteni az ügyeletet az OMSZ.

Végül mivel a szakma helyi képviselőinek egyöntetű véleménye volt, hogy a változtatás az ellátás minőségét rontaná, az OMSZ elállt a tervtől.

A 46 korábban ügyeletet ellátó szombathelyi orvosból eddig 4-en közöltek adatokat ahhoz, hogy az új szerződésüket el tudják készíteni - erről Kötse Tamás, a Nyugat-Dunántúli Regionális Mentőszervezet vezető mentőtisztje beszélt az októberi szombathelyi közgyűlésen.

Hogy azóta hány orvossal kötötték meg az ügyeleti szerződést, azt elsősorban az OMSZ-tól próbáltuk meg megtudni.
Az általában mindig gyorsan válaszoló OMSZ a pénteken délelőtt elküldött kérdésre, mi szerint “Hány szombathelyi orvos írt alá ügyeleti szerződést?”, csak kedden délben kaptunk választ, igaz a konkrét kérdésre konkrét válasz nem érkezett, csupán propaganda szöveget küldtek:

"December 1-től Vas és Nógrád vármegye is csatlakozott az új alapellátási ügyeleti rendszerhez, a hívószám 1830.
Az ügyeleti alapellátást 2023. december 1-től Vas és Nógrád vármegyékben is az új, egységes rendszerben biztosítjuk a betegek számára. Az ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, melynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnal mentőt küldünk, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, hétvégéken és ünnepnapokon pedig egész nap hívható. Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének az egyes csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva is elérhetők.

Az Országgyűlés által 2022. decemberében elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése. Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében élesedett az új ügyelet, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Békés, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, Heves, Tolna, Csongrád-Csanád, Zala, Somogy, Bács-Kiskun vármegye csatlakozott. Az eddigi tapasztalatok és a több mint 220 ezer ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja. A 1830-as hívószám mindenhol jól működik, a visszajelzések alapján az ügyeleti rendszerrel az ellátottak továbbra is elégedettek.
 
Vas vármegyében az ügyelet valamennyi telephelyen rendben megkezdte működését. A pénteki indulás óta már több mint 500 beteget láttak el, jellemzően enyhe tünetek, panaszok miatt.  A háziorvosok többsége már bejelentkezett az ügyeleti rendszerbe, adatlapját leadta. A szerződéskötések folynak, a folyamatos és megbízható működés valamennyi személyi és tárgyi feltétele biztosított."

Időközben úgy informálódtunk, hogy a szombathelyi orvosok többsége nem rendelkezik szerződéssel. De mivel minden, jogszabályban kötelezett háziorvos be van osztva, szerződés nélkül is mennek ügyelni. Ez egyébként azért aggályos, mert szerződés nélkül nincs sem szakmai felelősségbiztosításuk, sem pedig balesetbiztosításuk. 

Értesüléseink szerint az OMSZ jelenleg is tárgyalásokat folytat a Magyar Orvosi Kamarával a szerződések szövegének véglegesítéséről. Ez a helyzet nem csak Vasban, de Zalában is fennáll.

Információnk szerint jelenleg a szombathelyi ügyelet zavartalan biztosítása érdekében a Markusovszky Kórház orvosainak is ügyeletet kell adnia, mert nincsen elég háziorvos.

A korábban az önkormányzat által átláthatóan üzemeltetett orvosi ügyelet éppen olyan zavaros, az OMSZ által konkrét adatokat nem közlő szervezet lett, mind minden más, az állam által kiszervezett intézmény.

Hogy tisztábban lássunk, kérdéseinket elküldtük a Magyar Orvosi Kamarának. Bízunk benne, hogy a szakmai szervezet bővebb felvilágosítást ad majd a kialakult helyzetről. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is