Dézsi válasza az óvónőhiányra: „A kiégés ellen fizetésemeléssel nem lehet védekezni”

Pintér Bence 2023-12-05 17:29:13
Nem ígérte meg a városvezetés, hogy pluszforrást kapnának az óvodák.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson. Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját.

Múlt hét kedden volt az éves közmeghallgatás, az egyetlen alkalom, amikor bármelyik győri polgár személyesen a polgármestertől, vagy bármelyik képviselőtől kérdezhet anélkül, hogy utána a kérdését letörölnék, őt magát pedig letiltanák, mint ahogy a Facebookon szokás csinálni a kicsit sem nyílt fideszes városháza jegyében. (Persze élőben idén sem merték közvetíteni a közmeghallgatást, de azt egy ideig megtettük mi.)

A Tiszta Szívvel a Városért összes jelenleg bejelentett képviselőjelöltje felszólalt az ülésen: Hargitai István (Belváros-Révfalu-Víziváros), Kósa Roland (Nádorváros) és Rosinger Timea (Szabadhegy). Én marcalvárosi jelöltként a Kiserdőről kérdeztem, aminek egy részét továbbra is fejlesztési területnek tekinti a város: uszodát, illetve a Szent Anna idősotthon bővítését is el tudja képzelni a területen. Szerintem itt az ideje végre, hogy a Fidesz is elfogadja, hogy ez egy erdő, el kell érni, hogy a teljes Kiserdő erdő legyen a rendezési terv szerint. 

Másrészt pedig az óvodák ügyében szólaltam fel.

Ez az önkormányzati tevékenység egy fontos területe, csakis a város finanszírozásán múlik, hogy hogy működik. Nekem most két óvodás gyermekem van, egy meg már végigjárta az óvodát Győrben, így személyesen is tapasztalom, hogy nem rózsás a helyzet. Ha valaki lemaradt volna, nemrég jelentek meg a győri önkormányzati óvodák éves beszámolói, amelyek elég lesújtó képet festettek.

  1. A legtöbb óvodát súlyosan érinti a pedagógushiány, visszafoglalkoztatott nyugdíjas óvónőkkel, illetve a pedagógiai asszisztensek bevonásával tudják csak megoldani a működést.

  2. Ennek az is az egyik oka, hogy a környékbeli óvodák el tudják csábítani a győri óvónőket jobb anyagi feltételekkel.

  3. Számos óvoda rossz műszaki állapotban van, van ahol krónikus penészproblémával kell szembesülniük a dolgozóknak.

  4. Ahol történt valami felújítás, karbantartás, azt is gyakran szülők, nagyszülők végezték el.

  5. Nincs pénz arra, hogy a kötelező továbbképzések tekintetében fizetős tanfolyamokon vegyenek részt a dolgozók, vadásszák az ingyeneseket.

Ennek kapcsán azt kérdeztem a közmeghallgatáson:

olvasták-e a város vezetői ezeket a beszámolókat, és ha igen, a jövő évi költségvetésben biztosítanak-e plusz forrásokat az óvodáknak?

Handabanda

Mivel nem először járok ilyen eseményen, tudtam, hogy a válasz legtöbbször Dézsi Csaba András polgármester részéről az, hogy a politikai felelősséget rögtön elhárítva valamilyen osztályvezetőt, vagy cégvezetőt rángat ki szamonkérésre, vagy elkezd valami teljesen más dologról beszélni.

Az óvodák témájában ezt a polgármesteri mellébeszéléses kört a délelőtti közgyűlésen (kb. egy óránál) megfutottuk, mikor Dézsi Csaba Andrásarról beszélt, hogy a Magyar Falu Programban épültek óvodák, és ha inkább ebbe viszik a gyerekeket, és ide megy el Győrben dolgozó, de mondjuk helyben lakó óvónő, az nem baj, mert a győri rendszert tehermentesítik. Emellett annak pedig örülni kell, hogy a nyugdíjas óvónők újra dolgoznak, mert nagy tapasztalatuk van.

Ezután Pollreisz Balázs (MSZP) kérdésére a Polgármesteri Hivatal osztályvezetőjének kellett megfelelnie, aki elsorolta, hogy idén végre újra kaptak ruhapénzt az óvodapedagógusok, és behoztak a rendszerbe augusztustól egy 50 ezer forintos illetménykiegészítést, van utazási támogatás (visszamenőlegesen megemelve), kedvezményes parkolási bérlet és rezsitámogatás.

Az igazság az, hogy mindezek ellenére egész ősszel továbbra is rendületlenül keresték az óvónőket a győri óvodákba. Szóval délután a közmeghallgatáson is feltettem a kérdésem: lesz-e pluszforrás a győri óvodákra?

Azaz az óvónők, pedagógiai asszisztensek, dajkák alapbérének emelésére; óvodák alapvető karbantartására; meg arra, hogy a kötelező továbbképzéseket meg tudják csinálni. (A kérdés 18 percnél, a válasz 35 percnél kezdődik ezen a felvételen.)

„A kiégés ellen fizetésemeléssel nem lehet védekezni”

A fenti kérdésre a fideszes városvezetés rövid válasza: NEM lesz.

A hosszú válasz: a ciklusban két bölcsődét építettek; a kiégés nem csak az óvónőket, hanem mindenkit fenyeget, és nem csak a munkakörülmények miatt, avagy ahogy Dézsi Csaba András polgármester fogalmazott:

„a kiégés ellen fizetésemeléssel nem lehet védekezni.”

Ezután – a közgyűléshez hasonlóan – felsoroltatta Dézsi polgármester az osztályvezetővel mindazokat az idén visszahozott, vagy megítélt juttatásokat, amelyek ellenére továbbra is folyamatosan „óvónőket keresünk” álláshirdetésekkel van tele az önkormányzat honlapja.

Ami számomra ebből kiderült, az az, hogy hiába volt teljesen egyértelmű az óvódai beszámolókból, hogy egyre nagyobb baj van,

semmiféle stratégia nincs a Fidesz részéről a probléma megoldására,

még az a faékegyszerűségű dolog sem – direkt erre kérdeztem rá –, hogy pénzt tegyenek a rendszerbe. Ehelyett, mint oly sok más probléma esetén, a dolog szőnyeg alá söprése zajlik.

Mit csinálnék én?

Azt gondolom, hogy a város alapvető, például óvodai rendszereinek rendes működtetése sokkal fontosabb, mint az, hogy 100 millió forintért brit zenekarok koncertezzenek a Dunakapu téren, vagy hogy a polgármester, az összes alpolgármester és a városi cégek vezetői luxusautóval járjanak.

Szerintünk a prioritás az, hogy a bölcsődei és óvodai hálózat, a közösségi közlekedés rendszere és az utak állapota Győrhöz méltó legyen.

Ennek megfelelően bele kell férjen Győr költségvetésébe

  • rendes fizetésemelés, egyéb juttatások biztosítása a Győr alkalmazásában lévő pedagógusoknak és az óvodák, bölcsődék munkájában résztvevő egyéb dolgozóknak;

  • a legsürgősebb felújítások megoldása, nem járhatnak győri gyerekek penészes, vagy leromlott villamoshálózattal rendelkező óvodákba, ahol a nagypapák kalapálják helyre a bútorokat;

emellett a szombathelyi óvodai életpálya-program tapasztalait figyelembe véve Győrben is ki kell alakítani hasonló programot, amelyben új óvónők képzését támogatja a város.

Ez az írás először a Tiszta Szívvel a Városért hírlevélben jelent meg.

Szólj hozzá!

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.