A győrzámolyi polgármester szerint időben jelezték, hogy meg akarják osztani a háziorvosi körzetet

Pintér Bence 2023-10-03 06:30:07
Először 2021-ben szóltak az irányító hatóságnak.

Pénteken jelent meg cikkünk, amelyben a távozó győrzámolyi és győrújfalui háziorvost, dr. Bán Barbarát, illetve Győrújfalu polgármesterét, Nagy Imre Attilát megszólaltatva próbáltuk rekonstruálni, hogy is történt, hogy a két szigetközi faluban egy ideig most csak helyettesítő orvosok lesznek. Levélben kerestük akkor a győrzámolyi polgármestert, Pulai Nikolettát is, aki azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszolt,

hétfőn azonban hosszabb levélben reagált az eredeti kérdésekre, és a cikkben megjelentek állításokra is.

Először is leszögezte: nem szeretnének az ügyből politikai ügyet csinálni, hiszen számukra a legfontosabb, hogy a Győrzámolyon élők egészségügyi ellátása megoldott legyen.

„Szeretnénk nyomatékosan kijelenteni, hogy nem azért nem adtunk választ az Ön kérdéseire, mert nem szerettük volna a lakosságot tájékoztatni, hanem, mert ellenben a két másik nyilatkozó személlyel – akiktől a helyzet orvoslására semmi segítséget nem kaptunk – a feladat megoldására fordítottuk minden energiánkat. Ennek a befektetett munkának köszönhetően most a legnagyobb örömmel mondhatjuk, hogy sikerült megoldani az orvosi ellátást Győrzámolyon, Győrújfalun”

– áll a levélben.

A győrzámolyi polgármester szerint nem igaz, hogy a doktornő már 2019-ben jelezte volna, hogy szeretné a körzet megosztását. „2019 októbere óta vagyok a polgármester, de sem akkor nekem, sem pedig korábban elődömnek nem jelezte a doktornő a kérését. Először ez a kérés a COVID utáni időszakban érkezett hozzánk, hiszen a járvány megsokszorozta a háziorvosi teendőket” – írta.

Elmondása szerint miután enyhült a járványhelyzet, többször is találkoztak az érintett orvosokkal, hogy találjanak megoldást a problémákra. Itt fogalmazódott meg a praxismegosztás ötlete. „Az egyeztetések után több alkalommal kezdeményeztük és jeleztük is az Országos Kórházi Főigazgatóságnál (2021. április 15., 2022. június 9., 2022. december 7.), hogy praxismegosztásra van szükség. 2023. januárjában az OKFŐ arról tájékoztatott, hogy 2028. január 1-ig jelentkeznek, ha úgy érzik, szükségessé válik a praxisok megosztása” – jelezte a győrújfalui polgármesterhez hasonlóan.

Kiemelte: szerinte amikor a doktornő jelezte a problémát, az önkormányzat elkezdte a praxismegosztás szervezését – több megbeszélés zajlott a helyszínen az érintett polgármesterek, orvosok között, illetve folyamatos levelezést folytattak az érintett hatóságokkal.

Pulai Nikoletta válaszlevelében kifejtette azt is, hogy állandó háziorvost nem kerestek, mivel a praxisjog egyelőre a távozó doktornőnél van, így azon dolgoztak, hogy helyettesítő orvosok legyenek. „Örömmel mondhatom, hogy sikerült három lelkiismeretes doktornővel megoldani a helyettesítést” – írta.

Hozzátette még: határozottan visszautasítja azt az állítást, hogy az önkormányzat nem kezelte prioritásként a háziorvosi hely betöltését.

„Kollégáinkkal folyamatosan dolgoztunk rajta, de mint írtam már előbb, a kezünk meg volt és még most is meg van kötve, mivel a praxist NEM az önkormányzat árulja! Igaz a fennakadásokat okozhatja az is, hogy jelenleg nem állnak rendelkezésre informatikai eszközök, mivel azok a doktornő tulajdonában vannak, és azt több millió forintért adta volna el önkormányzatunknak. Ezzel a lehetőséggel természetesen nem éltünk, hanem azonnal felvettük a kapcsolatot egy informatikai céggel és beszereztük a szükséges számítógépeket és nyomtatókat. (Ezek 2023. október 3-án már beüzemelésre kerülnek.) A helyettesítő doktornők pedig saját eszközeiket hozzák majd a vizsgálatokhoz”

– írta, kifejtve, hogy hétfőn volt az első nap, amikor helyettessel oldotta meg az önkormányzat a feladat ellátását, és nagyon pozitív visszhang érkezett a betegek felől. „Meglepetten és örömmel tapasztalták, hogy nyitva a váróterem ajtaja és hogy mind az új doktornő, mind az asszisztens nagyon kedves volt. Nekünk pedig ez a legfontosabb, hogy a sok panasz után végre elégedett hangokat hallunk” – zárul a levél érdemi része.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.