A győrzámolyi polgármester szerint időben jelezték, hogy meg akarják osztani a háziorvosi körzetet

Pintér Bence 2023-10-03 06:30:07
Először 2021-ben szóltak az irányító hatóságnak.

Pénteken jelent meg cikkünk, amelyben a távozó győrzámolyi és győrújfalui háziorvost, dr. Bán Barbarát, illetve Győrújfalu polgármesterét, Nagy Imre Attilát megszólaltatva próbáltuk rekonstruálni, hogy is történt, hogy a két szigetközi faluban egy ideig most csak helyettesítő orvosok lesznek. Levélben kerestük akkor a győrzámolyi polgármestert, Pulai Nikolettát is, aki azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszolt,

hétfőn azonban hosszabb levélben reagált az eredeti kérdésekre, és a cikkben megjelentek állításokra is.

Először is leszögezte: nem szeretnének az ügyből politikai ügyet csinálni, hiszen számukra a legfontosabb, hogy a Győrzámolyon élők egészségügyi ellátása megoldott legyen.

„Szeretnénk nyomatékosan kijelenteni, hogy nem azért nem adtunk választ az Ön kérdéseire, mert nem szerettük volna a lakosságot tájékoztatni, hanem, mert ellenben a két másik nyilatkozó személlyel – akiktől a helyzet orvoslására semmi segítséget nem kaptunk – a feladat megoldására fordítottuk minden energiánkat. Ennek a befektetett munkának köszönhetően most a legnagyobb örömmel mondhatjuk, hogy sikerült megoldani az orvosi ellátást Győrzámolyon, Győrújfalun”

– áll a levélben.

A győrzámolyi polgármester szerint nem igaz, hogy a doktornő már 2019-ben jelezte volna, hogy szeretné a körzet megosztását. „2019 októbere óta vagyok a polgármester, de sem akkor nekem, sem pedig korábban elődömnek nem jelezte a doktornő a kérését. Először ez a kérés a COVID utáni időszakban érkezett hozzánk, hiszen a járvány megsokszorozta a háziorvosi teendőket” – írta.

Elmondása szerint miután enyhült a járványhelyzet, többször is találkoztak az érintett orvosokkal, hogy találjanak megoldást a problémákra. Itt fogalmazódott meg a praxismegosztás ötlete. „Az egyeztetések után több alkalommal kezdeményeztük és jeleztük is az Országos Kórházi Főigazgatóságnál (2021. április 15., 2022. június 9., 2022. december 7.), hogy praxismegosztásra van szükség. 2023. januárjában az OKFŐ arról tájékoztatott, hogy 2028. január 1-ig jelentkeznek, ha úgy érzik, szükségessé válik a praxisok megosztása” – jelezte a győrújfalui polgármesterhez hasonlóan.

Kiemelte: szerinte amikor a doktornő jelezte a problémát, az önkormányzat elkezdte a praxismegosztás szervezését – több megbeszélés zajlott a helyszínen az érintett polgármesterek, orvosok között, illetve folyamatos levelezést folytattak az érintett hatóságokkal.

Pulai Nikoletta válaszlevelében kifejtette azt is, hogy állandó háziorvost nem kerestek, mivel a praxisjog egyelőre a távozó doktornőnél van, így azon dolgoztak, hogy helyettesítő orvosok legyenek. „Örömmel mondhatom, hogy sikerült három lelkiismeretes doktornővel megoldani a helyettesítést” – írta.

Hozzátette még: határozottan visszautasítja azt az állítást, hogy az önkormányzat nem kezelte prioritásként a háziorvosi hely betöltését.

„Kollégáinkkal folyamatosan dolgoztunk rajta, de mint írtam már előbb, a kezünk meg volt és még most is meg van kötve, mivel a praxist NEM az önkormányzat árulja! Igaz a fennakadásokat okozhatja az is, hogy jelenleg nem állnak rendelkezésre informatikai eszközök, mivel azok a doktornő tulajdonában vannak, és azt több millió forintért adta volna el önkormányzatunknak. Ezzel a lehetőséggel természetesen nem éltünk, hanem azonnal felvettük a kapcsolatot egy informatikai céggel és beszereztük a szükséges számítógépeket és nyomtatókat. (Ezek 2023. október 3-án már beüzemelésre kerülnek.) A helyettesítő doktornők pedig saját eszközeiket hozzák majd a vizsgálatokhoz”

– írta, kifejtve, hogy hétfőn volt az első nap, amikor helyettessel oldotta meg az önkormányzat a feladat ellátását, és nagyon pozitív visszhang érkezett a betegek felől. „Meglepetten és örömmel tapasztalták, hogy nyitva a váróterem ajtaja és hogy mind az új doktornő, mind az asszisztens nagyon kedves volt. Nekünk pedig ez a legfontosabb, hogy a sok panasz után végre elégedett hangokat hallunk” – zárul a levél érdemi része.

Szólj hozzá!

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot. 

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.