Így maradt állandó háziorvos nélkül Győrzámoly és Győrújfalu

Pintér Bence 2023-09-29 17:09:00
Tizenöt év alatt hatalmasra nőtt a körzet, aminek a megosztása nem sikerült, és nem látni, hogy mikor fog sikerülni. A távozó háziorvost és a győrújfalui polgármestert kérdeztük az ügyről.

Nemrég beszámoltunk róla, hogy állandó gyerekorvos nélkül marad öt szigetközi falu: Győrújfalu, Győrzámoly, Győrladamér, Dunaszentpál és Dunaszeg. Akkor a falvak közös közleménye alapján azt írtuk, hogy augusztus 31-ével mondta fel a szerződését az addig ott tevékenykedő doktornő.

Október elsejével azonban Győrújfalu és Győrzámoly esetében nemcsak állandó gyerekorvos, de állandó felnőtt háziorvos sem lesz: a körzetet eddig ellátó dr. Bán Barbara ugyanis szeptember 29-én rendel utoljára,

és mint az nemrég kiderült, a helyettesítést a két faluban három orvos fogja elvégezni.

Mivel az ügyben sokféle információ látott napvilágot mind az önkormányzatok részéről, mind pletykaszinten, megkérdeztük a távozó háziorvost és a polgármestereket, hogy pontosan mi történt.

Óriásira nőtt a körzet

Dr. Bán Barbara 2008-ban „egy panellakás áráért” vásárolta meg a praxist, ami már akkor sem számított kicsinek. Bár az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint az ideális 1200 fő – leadott TAJ-kártya – egy körzet esetén, ez már akkoriban is 2200 fő volt Győrújfalun és Győrzámolyon. Mint azonban ismeretes, a győri agglomeráció kifejezetten kedvelt településeiről beszélünk, melyek lakosságszáma az elmúlt évtizedben jelentősen megnövekedett: csak 2018 és 2023 között Győrzámolyra közel ezer, Győrújfalura pedig mintegy 600 ember költözött be.

Ez a házirovosi körzet ellátottjainak számain is látszik, amely a 2008-as 2200 főről 3520 fősre nőtt.

Ez átlagosan naponta 80-90 beteget jelent – nyilván télen többet, nyáron kevesebbet. Ezért dr. Bán Barbara elmondása szerint 2019-ben már kezdeményezte, hogy osszák meg a körzetet – ami az önkormányzatoknak alapvetően egy egyszeri összegen túl nem kerülne több pénzbe. Nagy Imre Attila győrújfalui polgármester kérdéseinkre válaszolva azt monta: nem tud róla, hogy a covid előtt lett volna ilyen jelzés, az szerinte csak a covid után került szóba. Egy biztos: a járvány alatt csak tovább nőttek a háziorvosok terhei, így rájuk maradt például az oltás megszervezése is. Ehhez jött hozzá idén márciustól az esti és hétvégi ügyelet is.

Tudni kell azt is, hogy a több ellátott egyébként nem jelent magasabb állami finanszírozást: a doktornő elmondása szerint a 2000 feletti leadott kártya fölött nem fizet már több pénzt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a NEAK.

Tehát hiába nő a körzet, és ezzel nő a munkateher, a finanszírozás nem nő vele arányosan.

2022-ben volt is egy kísérlet a körzet megosztására az önkormányzatok részéről, amiről ez az idén januári poszt számolt be. Ebben a győrújfalui polgármester, Nagy Imre Attila azt írja: „Röviden és érthetően kaptunk végre egy olyan engedélyt, amire már önállóan fel tudunk venni egy háziorvost!”. Most viszont, a háziorvos távozását bejelentő szeptemberi posztban már ezt: „Jelenleg az Országos Kórházi Főigazgatóság engedélyére várunk.”

Kiderült ugyanis, hogy a kormányzati szándék éppen ellentétes irányú: a megosztást nem engedélyezték – bár a két önkormányzat még mindig ebben bízik – hanem éppenséggel körzetek felülvizsgálatát és további összevonását tervezik országszerte 2028-ig. Az önkormányzatnak adott válaszból – amelyet lapunknak megmutatott a polgármester – az derül ki, hogy

ezt egy idén január elsején életbe lépő törvénymódosítás szabályozza, és a körzetmegosztásra tett kérelmre 2028. január elseji határidőn belül fognak válaszolni.

Az OKFŐ válaszát a polgármester botrányosnak nevezte nekünk küldött levelében, és arra is kitért, hogy nem csak 2023 elején, de 2022-ben is küldtek a körzetmegosztásról szóló megkeresést. A doktornő szerint ha korábban, az első jelzése idején nekiállt volna a körzetmegosztásnak a két önkormányzat, akkor talán nem futottak volna bele ebbe a problémába.

A praxis megosztása egy egyszeri kiadással is járt volna, a praxisjog tulajdonosának ugyanis jogszabály által meghatározott módon és összegben járt volna kártalanítás, ennek kapcsán azonban dr. Bán Barbara szerint ő és kollégái kompromisszumkészek lettek volna, hiszen a törvényben nevesített kártalanítási összeg kb. feléről azonnal és egységesen lemondtak – nem csak ő kérte ugyanis a praxis megosztását elmondása szerint, hanem a szintén távozó gyerekorvos is.

A győrújfalui polgármester szerint „jelentős probléma” volt a körzethatár-módosítás miatt a doktornő által igényelt kárenyhítés, bár azt ő is elismerte, hogy ennek feléről lemondott volna a doktornő. Az így fennmaradó kb. 11 millió forintos összeget elmondása szerint a két önkormányzat nem tudta és az elvek miatt nem is akarta volna kifizetni számára. A doktornő lapunknak elmondta: több megoldást is ajánlott az összeg rendezésére, amennyiben az aktuális lett volna, nem kellett volna ezt egy összegben kifizetnie az önkormányzatoknak.

Fél éve mondta fel, pénzt már nem fog keresni belőle

A doktornő nem látta, hogy az önkormányzatok lépnének, vagy tudnának lépni a praxis megosztásának ügyében, ezért végül 2023. március 31-én felmondott, az ezt követő féléves felmondási idő jár le most. Időközben keresett, de nem talált olyat, aki megvásárolta volna tőle a praxist. Ezt még fél évig ő árulhatja, de nem bízik abban, hogy talál olyat, aki azt jelen formájában megvásárolná. Az önkormányzat ráadásul be is jelentette, hogy a fél év után, miután a jog visszaszáll hozzájuk, azt ingyen fogják odaadni valakinek, ha jelentkezik az állásra.

Dr. Bán Barbara leszögezte azonban, hogy a győrújfalui polgármester posztja által implikált helyzettel szemben neki október elsejétől semmiféle bevétele nem származik a praxisból.

„Akié a praxisjog, az kapja a TAJ kártyák utáni központilag elszámolt havi apanázst” – állt a posztban tévesen, ahogy az sem szerepelt benne helyesen, hogy a praxisjogot az Uvula Kft. birtokolná, mivel az személyesen a doktorhoz kötődik.

Ezt már csak azért is fontosnak tartja, mert úgy érzi: korábban igaztalan támadás érte azért, mert nem csak azt jelezte, hogy a törvény szerint egyáltalán nem kéne bérleti díjat fizetnie az orvosi rendelőért, de ennek kapcsán vissza is kérte volna az addig fizetett összeget Győrzámolyon. Eközben ugyanitt egyébként hiába kéne az önkormányzatnak a duális finanszírozás keretében beszállnia a rendelő fenntartásába, valójában a rezsit is ő fizette.

Ahogy a két önkormányzat a posztban jelezte, a helyettesítés első hetében várhatóak fennakadások. Ennek Dr. Bán Barbara szerint az is az oka, hogy az utolsó két hetet leszámítva a felmondási idő alatt egyik önkormányzat sem kezelte prioritásként a hogyan tovább kérdését. Ez azt eredményezi, hogy bár lehet, hogy orvos lesz a rendelőben, de a rendelőben nem nagyon lesz más, hiszen mind az orvosi, mind a számítástechnikai eszközöket ő biztosította. Arról is ő gondoskodott, hogy legalább az adatbázist megkapja majd az utódja.

Nagy Imre Attila győrújfalui polgármester szerint folyamatosan hirdették a megüresedő praxist országos napi- és hetilapokban, a Kisalföldben, Facebookon és az orvosi kamara segítségét is kérték.

„Sajnos azonban – hiába a felkínált ingyenes szolgálati lakás, az új orvosi rendelő – a távozó doktornőtől egyikük sem volt hajlandó az 5 és 10 millió forint között kínált praxisjogot megvásárolni. Bízom abban, hogy a hat hónapos helyettesítés után lesz majd jelentkező az akkora már ingyenes praxisjogra”

– mondta a polgármester.

Az is jelzésértékű dr. Bán Barbara szerint, hogy három orvos fogja ellátni a helyettesítést.

A praxismegosztás évekkel ezelőtti kezdeményezésekor ugyanis jelezte az önkormányzatok felé, hogy a körzet mérete indokolná az akkori egy háziorvosi körzet helyett minimum kettő, de inkább három háziorvosi körzet kialakítását, amivel a következő évek várható további lakosságszám növekedése is meg lett volna oldva. Egy ekkora praxisméret már egyetlen orvos számára sem orvosszakmailag, sem erkölcsileg nem ellátható.

Kerestük az ügyben a győrzámolyi polgármestert, Pulai Nikolettát is, ő azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszolt e-mailben feltett kérdéseinkre.

Fotó: Győrzámoly.hu

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.