Így maradt állandó háziorvos nélkül Győrzámoly és Győrújfalu

Pintér Bence 2023-09-29 17:09:00
Tizenöt év alatt hatalmasra nőtt a körzet, aminek a megosztása nem sikerült, és nem látni, hogy mikor fog sikerülni. A távozó háziorvost és a győrújfalui polgármestert kérdeztük az ügyről.

Nemrég beszámoltunk róla, hogy állandó gyerekorvos nélkül marad öt szigetközi falu: Győrújfalu, Győrzámoly, Győrladamér, Dunaszentpál és Dunaszeg. Akkor a falvak közös közleménye alapján azt írtuk, hogy augusztus 31-ével mondta fel a szerződését az addig ott tevékenykedő doktornő.

Október elsejével azonban Győrújfalu és Győrzámoly esetében nemcsak állandó gyerekorvos, de állandó felnőtt háziorvos sem lesz: a körzetet eddig ellátó dr. Bán Barbara ugyanis szeptember 29-én rendel utoljára,

és mint az nemrég kiderült, a helyettesítést a két faluban három orvos fogja elvégezni.

Mivel az ügyben sokféle információ látott napvilágot mind az önkormányzatok részéről, mind pletykaszinten, megkérdeztük a távozó háziorvost és a polgármestereket, hogy pontosan mi történt.

Óriásira nőtt a körzet

Dr. Bán Barbara 2008-ban „egy panellakás áráért” vásárolta meg a praxist, ami már akkor sem számított kicsinek. Bár az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint az ideális 1200 fő – leadott TAJ-kártya – egy körzet esetén, ez már akkoriban is 2200 fő volt Győrújfalun és Győrzámolyon. Mint azonban ismeretes, a győri agglomeráció kifejezetten kedvelt településeiről beszélünk, melyek lakosságszáma az elmúlt évtizedben jelentősen megnövekedett: csak 2018 és 2023 között Győrzámolyra közel ezer, Győrújfalura pedig mintegy 600 ember költözött be.

Ez a házirovosi körzet ellátottjainak számain is látszik, amely a 2008-as 2200 főről 3520 fősre nőtt.

Ez átlagosan naponta 80-90 beteget jelent – nyilván télen többet, nyáron kevesebbet. Ezért dr. Bán Barbara elmondása szerint 2019-ben már kezdeményezte, hogy osszák meg a körzetet – ami az önkormányzatoknak alapvetően egy egyszeri összegen túl nem kerülne több pénzbe. Nagy Imre Attila győrújfalui polgármester kérdéseinkre válaszolva azt monta: nem tud róla, hogy a covid előtt lett volna ilyen jelzés, az szerinte csak a covid után került szóba. Egy biztos: a járvány alatt csak tovább nőttek a háziorvosok terhei, így rájuk maradt például az oltás megszervezése is. Ehhez jött hozzá idén márciustól az esti és hétvégi ügyelet is.

Tudni kell azt is, hogy a több ellátott egyébként nem jelent magasabb állami finanszírozást: a doktornő elmondása szerint a 2000 feletti leadott kártya fölött nem fizet már több pénzt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a NEAK.

Tehát hiába nő a körzet, és ezzel nő a munkateher, a finanszírozás nem nő vele arányosan.

2022-ben volt is egy kísérlet a körzet megosztására az önkormányzatok részéről, amiről ez az idén januári poszt számolt be. Ebben a győrújfalui polgármester, Nagy Imre Attila azt írja: „Röviden és érthetően kaptunk végre egy olyan engedélyt, amire már önállóan fel tudunk venni egy háziorvost!”. Most viszont, a háziorvos távozását bejelentő szeptemberi posztban már ezt: „Jelenleg az Országos Kórházi Főigazgatóság engedélyére várunk.”

Kiderült ugyanis, hogy a kormányzati szándék éppen ellentétes irányú: a megosztást nem engedélyezték – bár a két önkormányzat még mindig ebben bízik – hanem éppenséggel körzetek felülvizsgálatát és további összevonását tervezik országszerte 2028-ig. Az önkormányzatnak adott válaszból – amelyet lapunknak megmutatott a polgármester – az derül ki, hogy

ezt egy idén január elsején életbe lépő törvénymódosítás szabályozza, és a körzetmegosztásra tett kérelmre 2028. január elseji határidőn belül fognak válaszolni.

Az OKFŐ válaszát a polgármester botrányosnak nevezte nekünk küldött levelében, és arra is kitért, hogy nem csak 2023 elején, de 2022-ben is küldtek a körzetmegosztásról szóló megkeresést. A doktornő szerint ha korábban, az első jelzése idején nekiállt volna a körzetmegosztásnak a két önkormányzat, akkor talán nem futottak volna bele ebbe a problémába.

A praxis megosztása egy egyszeri kiadással is járt volna, a praxisjog tulajdonosának ugyanis jogszabály által meghatározott módon és összegben járt volna kártalanítás, ennek kapcsán azonban dr. Bán Barbara szerint ő és kollégái kompromisszumkészek lettek volna, hiszen a törvényben nevesített kártalanítási összeg kb. feléről azonnal és egységesen lemondtak – nem csak ő kérte ugyanis a praxis megosztását elmondása szerint, hanem a szintén távozó gyerekorvos is.

A győrújfalui polgármester szerint „jelentős probléma” volt a körzethatár-módosítás miatt a doktornő által igényelt kárenyhítés, bár azt ő is elismerte, hogy ennek feléről lemondott volna a doktornő. Az így fennmaradó kb. 11 millió forintos összeget elmondása szerint a két önkormányzat nem tudta és az elvek miatt nem is akarta volna kifizetni számára. A doktornő lapunknak elmondta: több megoldást is ajánlott az összeg rendezésére, amennyiben az aktuális lett volna, nem kellett volna ezt egy összegben kifizetnie az önkormányzatoknak.

Fél éve mondta fel, pénzt már nem fog keresni belőle

A doktornő nem látta, hogy az önkormányzatok lépnének, vagy tudnának lépni a praxis megosztásának ügyében, ezért végül 2023. március 31-én felmondott, az ezt követő féléves felmondási idő jár le most. Időközben keresett, de nem talált olyat, aki megvásárolta volna tőle a praxist. Ezt még fél évig ő árulhatja, de nem bízik abban, hogy talál olyat, aki azt jelen formájában megvásárolná. Az önkormányzat ráadásul be is jelentette, hogy a fél év után, miután a jog visszaszáll hozzájuk, azt ingyen fogják odaadni valakinek, ha jelentkezik az állásra.

Dr. Bán Barbara leszögezte azonban, hogy a győrújfalui polgármester posztja által implikált helyzettel szemben neki október elsejétől semmiféle bevétele nem származik a praxisból.

„Akié a praxisjog, az kapja a TAJ kártyák utáni központilag elszámolt havi apanázst” – állt a posztban tévesen, ahogy az sem szerepelt benne helyesen, hogy a praxisjogot az Uvula Kft. birtokolná, mivel az személyesen a doktorhoz kötődik.

Ezt már csak azért is fontosnak tartja, mert úgy érzi: korábban igaztalan támadás érte azért, mert nem csak azt jelezte, hogy a törvény szerint egyáltalán nem kéne bérleti díjat fizetnie az orvosi rendelőért, de ennek kapcsán vissza is kérte volna az addig fizetett összeget Győrzámolyon. Eközben ugyanitt egyébként hiába kéne az önkormányzatnak a duális finanszírozás keretében beszállnia a rendelő fenntartásába, valójában a rezsit is ő fizette.

Ahogy a két önkormányzat a posztban jelezte, a helyettesítés első hetében várhatóak fennakadások. Ennek Dr. Bán Barbara szerint az is az oka, hogy az utolsó két hetet leszámítva a felmondási idő alatt egyik önkormányzat sem kezelte prioritásként a hogyan tovább kérdését. Ez azt eredményezi, hogy bár lehet, hogy orvos lesz a rendelőben, de a rendelőben nem nagyon lesz más, hiszen mind az orvosi, mind a számítástechnikai eszközöket ő biztosította. Arról is ő gondoskodott, hogy legalább az adatbázist megkapja majd az utódja.

Nagy Imre Attila győrújfalui polgármester szerint folyamatosan hirdették a megüresedő praxist országos napi- és hetilapokban, a Kisalföldben, Facebookon és az orvosi kamara segítségét is kérték.

„Sajnos azonban – hiába a felkínált ingyenes szolgálati lakás, az új orvosi rendelő – a távozó doktornőtől egyikük sem volt hajlandó az 5 és 10 millió forint között kínált praxisjogot megvásárolni. Bízom abban, hogy a hat hónapos helyettesítés után lesz majd jelentkező az akkora már ingyenes praxisjogra”

– mondta a polgármester.

Az is jelzésértékű dr. Bán Barbara szerint, hogy három orvos fogja ellátni a helyettesítést.

A praxismegosztás évekkel ezelőtti kezdeményezésekor ugyanis jelezte az önkormányzatok felé, hogy a körzet mérete indokolná az akkori egy háziorvosi körzet helyett minimum kettő, de inkább három háziorvosi körzet kialakítását, amivel a következő évek várható további lakosságszám növekedése is meg lett volna oldva. Egy ekkora praxisméret már egyetlen orvos számára sem orvosszakmailag, sem erkölcsileg nem ellátható.

Kerestük az ügyben a győrzámolyi polgármestert, Pulai Nikolettát is, ő azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszolt e-mailben feltett kérdéseinkre.

Fotó: Győrzámoly.hu

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.