Horváth Soma: Szombathely az „Élmények városa”

Farkas Bazsi 2023-09-27 17:14:09
Az alpolgármester egy interjúban arról beszélt, hogy a következő években turisztikai pályázatokkal szeretnék tovább fejleszteni a Történelmi Témaparkot.

A Vaskarika készített nagyonterjút Horváth Somával (Éljen Szombathely!) Szombathely kultúráért felelős alpolgármesterével.

Az alpolgármester többek között arról beszélt, hogy Szombathelynek nagyon komoly kulturális hagyományai vannak, hiszen egyrészt egy 2000 éves városról beszélünk, másrészt pedig olyan modernkori program hagyományai vannak, mint a Bloomsday, a Karnevál vagy éppen a Savaria Táncverseny. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Én azt hiszem, az elmúlt évek és az idei nyár történései alapján a várost nyugodtan nevezhetjük az „Élmények városának", hiszen rengeteg innovatív ötlettel, újszerű, kulturális attrakcióval hoztuk látótérbe és tettük élményközelivé a kultúrát - nyilatkozta Horváth.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy olyan kiemelkedő művészek otthona volt Szombathely, mint Derkovits Gyula vagy Koncz János. És a nemzetközileg elismert festőművész és a hegedűvirtuóz munkásságának bemutatása is mind-mind olyan témák, amiknek kiemelt helye van Szombathely kulturális életében.

A cél az, hogy nyújtsunk a fő turisztikai szezonban vonzó alternatívát más városokhoz képest. Ezért indítottuk el az Érezd Szombathelyt! programsorozatot, hogy a korábbi Tavaszi Fesztivál mintájára nyáron minden hétvégére legyen program a városban. Ugyancsak célunk volt, hogy ne csak az idelátogatók, hanem a szombathelyiek számára is minőségi kikapcsolódást nyújtsunk olyan, főként szabadtéri helyszíneken, amelyek kevésbé voltak bevonva a kulturális vérkeringésbe. Ilyen a Csónakázótó környéke, az Emlékmű, ami most lett felújítva, vagy éppen a Ferences Kert. A Történelmi Témaparkban pedig jóval több van, mint egy ballagási vagy egy esküvői helyszín. Az utóbbi három évben, amióta elindult az Érezd Szombathelyt! programsorozat, ez egy remek rendezvényhelyszín lett. A városnak kifejezett szándéka, hogy a következő években turisztikai pályázatokkal fejlessze a Témaparkot, látszik, ha program van, szívesen látogatnak ide a szombathelyiek - mondta a Vaskarikának Horváth Soma.

Az idei év legnagyobb kulturális eseményének a Savaria Karnevált jelölte meg a városvezető, ahol 100 ezer ember fordult meg. Az idei év újdonságaként pedig az összművészeti programmá növő Bloomsdayt említette.

Kérdésre válaszolva az is kiderült, hogy Szombathely egy évben közel másfél milliárd forintot költ el kultúrára. Ez az intézményrendszer fenntartását és a rendezvények költségeit is magában foglalja. 

Fontos kell legyen a jövőben is a Szent Márton-kultusz további erősítése. Nem véletlen, hogy az idén rendbe raktuk Szent Márton kútját, ami évek óta nem működött. Nem titkolt célunk, hogy az egyházzal a jövőben a Szent Márton templom mellett működő Szent Márton Látogatóközpontot újra látogathatóvá tegyük - vázolta a terveket az alpolgármester. 

Az interjút teljes egészében ITT lehet olvasni. 

Szólj hozzá!

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.