Horváth Soma: Szombathely az „Élmények városa”

Farkas Bazsi 2023-09-27 17:14:09
Az alpolgármester egy interjúban arról beszélt, hogy a következő években turisztikai pályázatokkal szeretnék tovább fejleszteni a Történelmi Témaparkot.

A Vaskarika készített nagyonterjút Horváth Somával (Éljen Szombathely!) Szombathely kultúráért felelős alpolgármesterével.

Az alpolgármester többek között arról beszélt, hogy Szombathelynek nagyon komoly kulturális hagyományai vannak, hiszen egyrészt egy 2000 éves városról beszélünk, másrészt pedig olyan modernkori program hagyományai vannak, mint a Bloomsday, a Karnevál vagy éppen a Savaria Táncverseny. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Én azt hiszem, az elmúlt évek és az idei nyár történései alapján a várost nyugodtan nevezhetjük az „Élmények városának", hiszen rengeteg innovatív ötlettel, újszerű, kulturális attrakcióval hoztuk látótérbe és tettük élményközelivé a kultúrát - nyilatkozta Horváth.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy olyan kiemelkedő művészek otthona volt Szombathely, mint Derkovits Gyula vagy Koncz János. És a nemzetközileg elismert festőművész és a hegedűvirtuóz munkásságának bemutatása is mind-mind olyan témák, amiknek kiemelt helye van Szombathely kulturális életében.

A cél az, hogy nyújtsunk a fő turisztikai szezonban vonzó alternatívát más városokhoz képest. Ezért indítottuk el az Érezd Szombathelyt! programsorozatot, hogy a korábbi Tavaszi Fesztivál mintájára nyáron minden hétvégére legyen program a városban. Ugyancsak célunk volt, hogy ne csak az idelátogatók, hanem a szombathelyiek számára is minőségi kikapcsolódást nyújtsunk olyan, főként szabadtéri helyszíneken, amelyek kevésbé voltak bevonva a kulturális vérkeringésbe. Ilyen a Csónakázótó környéke, az Emlékmű, ami most lett felújítva, vagy éppen a Ferences Kert. A Történelmi Témaparkban pedig jóval több van, mint egy ballagási vagy egy esküvői helyszín. Az utóbbi három évben, amióta elindult az Érezd Szombathelyt! programsorozat, ez egy remek rendezvényhelyszín lett. A városnak kifejezett szándéka, hogy a következő években turisztikai pályázatokkal fejlessze a Témaparkot, látszik, ha program van, szívesen látogatnak ide a szombathelyiek - mondta a Vaskarikának Horváth Soma.

Az idei év legnagyobb kulturális eseményének a Savaria Karnevált jelölte meg a városvezető, ahol 100 ezer ember fordult meg. Az idei év újdonságaként pedig az összművészeti programmá növő Bloomsdayt említette.

Kérdésre válaszolva az is kiderült, hogy Szombathely egy évben közel másfél milliárd forintot költ el kultúrára. Ez az intézményrendszer fenntartását és a rendezvények költségeit is magában foglalja. 

Fontos kell legyen a jövőben is a Szent Márton-kultusz további erősítése. Nem véletlen, hogy az idén rendbe raktuk Szent Márton kútját, ami évek óta nem működött. Nem titkolt célunk, hogy az egyházzal a jövőben a Szent Márton templom mellett működő Szent Márton Látogatóközpontot újra látogathatóvá tegyük - vázolta a terveket az alpolgármester. 

Az interjút teljes egészében ITT lehet olvasni. 

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról