A szombathelyi Fidesz kampányát 2019-ben részben fizető cég kaszálta a legtöbbet Majka és Azahriah Haladás Sportkomplexumos koncertjén

Farkas Bazsi 2023-07-03 07:53:00
A Vasi Friss Rádió Kft. bérelte a stadiont, majd busás áron adta tovább a koncert szervezőinek. Frissítve.

Helyreigazítás:

A 2023. július 3-án megjelent „A szombathelyi fidesz kampányát 2019-ben részben fizető cég kaszálta a legtöbbet Majka és Azahriah Haladás Sportkomplexumos koncertjén" című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a focipályáért, a VIP termekért és a SkyBoxokért, tehát az egész stadionért a Vasi Friss Rádió Kft. összesen 1.540.000 forint + Áfa bérleti díjat fizetett. Valótlanul állítottuk, hogy ez a cég több tíz millió forint összegért adta volna tovább bérbe a stadiont a koncertekkel kapcsolatban."

Pontosítás

Annak ellenére, hogy szerkesztőségünk arra vonatkozó közérdekű adatkérésre, hogy a koncert napján ki és mennyiért bérli a stadiont, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nkft. csak egy szerződést adott ki, ami a cikkben is szereplő összeget tartalmazza, kiderült, hogy közérdekű adatkérésünket követően egy kiegészítő szerződést is kötött a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nkft. a Vasi Friss Rádió Kft-vel 840 ezer forint + ÁFA összegről (Ez ide kattintva letölthető.).

A két szerződés szerinti bérleti díj összege összesen: 2 millió 380 ezer forint + ÁFA.

Június 16-án egy eddig még nem próbált helyszínen rendeztek koncertet Szombathelyen. A Haladás Sportkomplexumben Majka és Azahriah zenélt, az eseményt az Iron Palace szezonzáró eseményének szánták. A rendezvény jól sikerült, több szomszédos városból érkeztek szórakozni vágyók, teltház volt a stadionban.

A koncert szervezője a Galambos Grill Kft. volt. Ezt többek között onnan lehet tudni, hogy a “Hello Savaria” névre keresztelt programhoz a szombathelyi önkormányzat névhasználati engedélye volt szükséges. A kérvényt pedig a Kft., mint szervező adta be a testület elé, amely meg is szavazta az engedélyeztetést.

Közérdekű adatigényléssel fordultunk a Haladás Sportkomplexumot üzemeltető céghez, hogy megtudjuk mekkora bérleti díjat fizetettek a focipályáért, a VIP teremért és a SkyBoxokért.

Ezért mindösszesen 1 millió 540 ezer + ÁFÁ-t fizettek ki (A szerződés innen letölthető.)

Csakhogy a stadiont nem a Galambos Grill Kft. bérelte ki, hanem a Vasi Friss Rádió Kft. A szerződés pedig ezúttal azzal a ponttal egészült ki (ami egyébként a korábban általunk kikért egyetlen bérleti szerződésben sem szerepelt), hogy a Friss jogosult az ingatlant tovább adni bérbe.

Információink szerint a koncertet szervező cég így több tízmillió forinttal drágábban bérelte tovább a stadiont. 

Igaz a Vasi Friss Rádió Kft. üzemeltetésében lévő frisss.hu és akkor még kiadásában szóló Rádió 1 Szombathely ontotta magából a koncert reklámját, tehát egy része akár reklámköltség is lehet. Ugyanakkor a koncert plakátjain mégis, mint médiatámogató tüntették fel a két médiumot. Ha pedig támogató, akkor vagy kedvezményes, vagy ingyenes felületet szokás adni.

De mennyire volt sok vagy kevés a másfél millió forintos bérleti díj az egész stadionért? Összehasonlításképpen jöjjön néhány szintén közérdekű adatigényléssel kapott összeg:

2021. november 13. VIP + 8 SkyBox terembérlet, 780 ezer + ÁFA, (a bérlő a Nézőpont Intézet Alapítvány)

2021. október 1. és 2022. szeptember 30. között összesen 10 alkalomra bérelte a Vasi Friss Rádió Kft. a VIP termet. Ebben a ciklusban többek között ezeket az eseményeket rendezték:

  • 2021.október 20. VIP terem, Dömötör Csaba (Fidesz-KDNP) államtitkár (150 ezer forint + ÁFA)
  • 2021.december 16. VIP terem, Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő Szombathely 300 konferenciája (150 ezer forint + ÁFA)
  • 2021. december 18. VIP terem, szombathelyi Fidesz évzáró vacsorája (150 ezer forint + ÁFA)
  • 2022. február 11.VIP terem, Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter kampánynyitó. (150 ezer forint + ÁFA)
  • 2022. március 3. VIP terem, Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter szombathelyi fóruma. (150 ezer forint + ÁFA)

2023 április 4. Elnöki Skybox, 250 ezer + ÁFA, Illés Károly (Fidesz-KDNP) születésnapja (a bérlő a Vasi Friss Rádió Kft.)

Az évi közel 45-50 meccset a stadionban játszó Szombathelyi Haladás (a Viktória FC-vel közösen) 2022-ben 58 millió 160 ezer 920 forint + ÁFÁ-t fizetett összesen a bérlésért. Ez számításunk szerint 1 millió 200 ezer forintot jelentett meccsenként.

2023-ban ugyanez a szám már 65 millió 721 ezer 840 forint +ÁFÁ-t jelent. Hasonló meccs számmal számolva 1 millió 460 ezer forint + ÁFA jön ki alkalmanként.

Tehát a stadiont hosszútávon bérlő labdarúgók szinte nagyságrendre annyit fizetnek, mint azt az egyetlen alkalomra bérlő Vasi Friss Rádió Kft.

A Haladás pénzén bérli vissza a termeket a Friss

Akár csak minden gazdálkodó szervezetnek a Haladás Sportkomplexumnak is szerepel Reklám, PR és Marketing költési sor az üzleti tervében.

2021-ben a Sportkomplexum 1 millió 935 ezer 400 forintot fizetett ki reklám címén a Vasi Friss Rádió Kft.-nek.

A Haladás Sportkomplexum és a Friss között 2021. október 1-én kötött bérleti szerződés szerint 2021. október 1. és 2022. szeptember 30. között összesen 10 alkalomra szóló pedig bérleti díjra 1 millió 905 ezer forintot költ el a médiacég a létesítményben.

Vagyis 2021-ben szinte hajszálra pontosan annyi pénzt költött el reklámra a Sportkomplexum a Fidesz közeli Frissnél, mint amennyit az később ‘21 októbere és ‘22 szeptembere között bérleti díjra a létesítményben kifizetett.

2022-ben a Sportkomplexum 2 millió 610 ezer 720 forintot szerepeltetett a hirdetési költségsoron, ebből 2 millió 430 ezer forintot költött el a Frissnél.

A kotta tehát ezek alapján úgy néz ki, hogy a Haladás Sportkomplexum - amit az állam 15 milliárd 600 millió forintnyi közpénzen építtetett, és évi közel félmilliárd forintnyi közpénzen tart fenn -  reklám címén juttat pénzt a Vasi Friss Rádió Kft.-nek, ami aztán rendre termet bérel szinte ugyanakkora összegért, mint amekkorát korábban a Sportkomplexum költött náluk.

A Frissnek így ténylegesen egy fillérébe sem kerül a bérlés.

Fotó: Farkas Bazsi

Ugyanígy volt ez a koncert esetében. Hiszen a cég 2022-ben 2 millió 610 ezer forintot kapott a Sportkomplexumtól, amiből ők aztán idén 1 millió 540 ezer forintot forgattak vissza a stadion bérlésével, amit aztán továbbadtak bérlésbe, több tízmillió forintos áron.

Kockázat nélküli komoly haszonszerzést produkáltak ezzel.

A Friss a szombathelyi Fidesz mecénása

Eddig a pontig igen csak úgy tűnhet, hogy a Vasi Friss Rádió Kft. egy igen ügyes vezetőséggel rendelkező cég, ami különösen jó kapcsolatot ápol a Sportkomplexummal, csakhogy a háttérben ennél többről van szó. Érdemes gyorsan két dolgot előre venni:

A Sportkomplexum ügyvezetője, a Szombathelyi Fidesz elnökségi tagja, Gál Sándor.

A Friss pedig nem csak a Fideszhez köthető rendezvényeknek otthont adó helyiségek bérleti díját fizeti ki rendre, de a 2019-es önkormányzati kampányban reklámhelyet is vett a pártnak.

A cég akkor 630 ezer forintot fizetett ki azért, hogy a Fidesz “Adjunk együtt új lendületet Szombathelynek” molinója felkerüljön a Körmendi úti volt cipőgyár homlokzatára.

Az összefonódás egy másik jele, hogy a Vasi Friss Rádió Kft. székhelyére van bejelentve a Sportkomplexum ügyvezetőjének felesége által elnökölt egyesület. 

Új név, új feladatok?

A háttéranyagok gyűjtése közben váltott nevet a cég, így a Vasi Friss Rádió Kft. nevet a West Media Group Kft. névre cserélték.

A cég korábban ugyanis azért jött létre, hogy üzemeltesse a szombathelyi Frisss FM-et. A rádiót később a Rádió 1 hálózatába kapcsolták. A frekvenciaengedély 12 éves kitöltése után új üzemeltetési pályázatot írt ki az NMHH, erre egyetlen pályázat érkezet csak, így június 26-tól már a Radio Plus Kft. üzemelteti az adót.

Így nagyjából érhető a névváltoztatás, akár csak a főtevékenység megváltoztatása, így a rádióműsor-szolgáltatásról médiareklámra váltottak.

Az Opten adatai szerint 2017-ben még 11 millió mínuszt termelt a cég. Aztán 2018-ban (az önkormányzati választások előtti évben) már közel 47 millió forintos nyereséget termeltek.

2019-ben 24 millió forint, 2020-ban 20 millió forint, 2021-ben pedig 33 millió forint volt a cég nyeresége.

A 2022-es mérleget egyelőre nem tette közzé az Opten. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.