A Győr-Szol szerint Hajtó Péter sértett, azért tett fel kérdéseket a cég gigaközbeszerzéséről

Pintér Bence 2023-06-29 07:56:00
A Győr-Szol Zrt. közleménye szerint a cég átláthatóan működik.

A Győr-Szol közleményben reagált Hajtó Péter független önkormányzati képviselő keddi Facebook-posztjára, amelyben a Fidesz-frakcióból nemrég kizárt politikus a Győr-Szol 2,2 milliárd forintos, városüzemeltetésre vonatkozó közbeszerzését, és ezen belül Radnóti Ákos területért felelős alpolgármester felelősségét firtatta. Lapunk is beszámolt róla, hogy a városüzemeltető cég elég nagy közbeszerzést írt ki városüzemeltetési feladatokra.

Itt jegyeznénk meg, hogy az ügyben mi is írtunk levelet a Győr-Szolnak egy sor kérdéssel még június 9-én, erre azonban a cég egyáltalán nem válaszolt.

A most megjelent közleményben az önkormányzati cég azt írta:

„Hajtó Péter önkormányzati képviselő úr a nyilvánosság felhasználásával a Facebook bejegyzésében Radnóti Ákos alpolgármester urat oly módon minősített meg, hogy a Győr- Szol Zrt. működésével kapcsolatban feltett kérdéseire nem válaszolt. Közösségi oldalán Hajtó Péter a Győr-Szol Zrt-t is rossz színben tünteti fel.”

Ezután leírták, hogy ők is megkapták a képviselő kérdéseit, és írásban válaszoltak is rájuk, miután a szóbeli tájékoztatást Hajtó nem fogadta el. Külön kifejtették, hogy a kérdések megválaszolása nem Radnóti Ákos, hanem a cég feladata. Majd kissé váratlanul leszögezték:

„Fontos kiemelnünk, hogy a városüzemeltetési feladatok ellátása elsősorban saját dolgozók bevonásával történik viszont ahhoz, hogy a kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatok maradéktalan és optimális időben történő ellátása biztosított legyen, vállalkozó bevonása lehet szükséges.”

Mint egyébként azt nemrég Dézsi Csaba András polgármester elárulta, a fűnyírás esetében például négy különböző alvállalkozó is bedolgozik a Győr-Szolnak.

Ezután pedig a városüzemeltetési feladatokra 2,2 milliárdos közbeszerzést kiíró Győr-Szol közleménye megállapítja: „városüzemeltetési feladatok kiszervezéséről szó sincs”.

A közlemény szerint a cég sem létszámcsökkentést, sem átszervezést nem tervez végrehajtani. „Eredményes közbeszerzési eljárás esetén keretmegállapodás kerül megkötésre, amelyben a GYŐR- SZOL Zrt. társaságnak nincs előre vállalt lehívási kötelezettsége egyik munkanem tekintetében sem” – írták. Ezután tájékoztatták a nagyérdeműt a cégnél végrehajtott tavalyi 10, majd idei 15 százalékos béremelésről, illetve arról, hogy több gépet is beszereztek.

Végül pedig azt írták:

„Minden, jogszerűen előírt tájékoztatást megadunk a nyilvánosságnak, és természetesen a képviselők számára is. A Győr-Szol Zrt. átláthatóan működik, közel 600 dolgozónak és családjának adunk biztos megélhetést. Tisztelettel kérjük Hajtó Péter képviselő urat, hogy sértettségből fakadó, politikai indítékú személyes vitáktól a jövőben szíveskedjen tartózkodni.”

Ami még a személyeskedést félretéve is talán a közlemény legszórakoztatóbb része, hiszen a Győr-Szol honlapján olyan alapvető adatok nem szerepelnek, mint az, hogy a vezetőik milyen díjazást kapnak, vagy például a külső vállalozókkal kötött szerződések listája is hiányzik. Utóbbit közérdekű adatigénylés után sem akarták kiadni, ezért bepereltük bepereltük a céget, a pert első fokon el is veszítették, jelenleg a másodukú döntésre várunk az ügyben.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.