Véget ér a Modern Városok Program: ki járt jól, és ki nem?

Pintér Bence Farkas Bazsi 2023-05-16 10:28:00
Győrben és Szombathelyen a megígért fejlesztések több mint fele valamiért végül nem valósult meg.

A Mandinernek adott interjúban, mintegy mellékesen jelentette be Lázár János, hogy hét év után véget ér a Modern Városok Program. A miniszter azt mondta, hogy

„eltelt hét év, érdemes összegezni. Ami ennyi idő alatt sem tudott elindulni, annak már nem sok legitimitása lehet.”

A Modern Városok Program az Orbán-kormány nagy dobása volt 2015-2017 között, amikor Orbán Viktor az összes megyei jogú várost végigturnézta, és személyesen írta alá a megegyezéseket arról, hogy melyik városban mit fognak fejleszteni a következő években.

A Szabad Európa most összegezte, hogy mely megyei jogú városban hány projekt valósult meg, a kirajzolódó kép pedig mind Győr, mind Szombathely esetében eléggé lesújtó. Országosan egyébként egy várost találtak, ahol minden ígéret megvalósult (Nyíregyháza), és számos olyan van, ahol a projektek többsége még folyamatban van, de már elkezdték megvalósítani.

Győrben a megígért projektek 65, Szombathelyen 60, Egerben pedig 25 százaléka nem valósult meg,

amivel Győr országosan dobogós Salgótarján és Szekszárd mögött. De hogy jutottunk ide?

Győrben a mentőállomás, egy túlárazott strand és egy városon kívüli bicikliút épült meg

Győrben járt utoljára Orbán Viktor aláírni, és egy nem túl izgalmas csomagot sikerült összeállítania a Borkai-féle városvezetésnek, de azt legalább 130 milliárd forint értékben. Ebben benne volt például a színház felújítása, az új híd a Mosoni-Dunán, a strand megújítása, egy sporthotel kialakítása, az intermodális csomópont kialakítása, a mentőállomás megépítése, a kórházi parkolólemez, illetve az állatkert és az egyetem fejlesztése.

Ezeknek a tervezése meg is kezdődött, és több projekt meg is valósult, vagy hamarosan elkészül: ilyenek az állatkerti fejlesztések és a mentőállomás, a kórházi parkolólemez, valamint pluszprojektként a Pannonhalmát Győrrel összekötő bicikliút, ami szintén Győr kontójára épült. És persze ilyen a legnagyobb megvalósuló projekt, az immár 23-24 milliárd forintba kerülő vízi élménypark felépítése az egykori strand helyén.

Az új polgármester, Dézsi Csaba András azonban elkaszálta a színház felújítását és a sporthotelt – mindkét tervet módosítani akarta, de nem sikerült –,

de nem lett semmi az intermodális csomópontból és az új hídból sem. Előbbinél a terveket sem mutatták be (jobb ötlete támadt itt is a polgármesternek, miszerint vigyék le a föld alá a vasutat, de később ezt elvetették), utóbbinál a pénz fogyott el a választás után. A legfájóbb ezek közül talán a színház felújítása, hiszen annak tervezésére 2 milliárd forintot már el is költött a város, aztán a polgármester lefújta az egészet azzal a felütéssel, hogy a régi színházépületet ő inkább elbontaná. A helyette megálmodott, 600 milliárdos kulturális negyedről a polgármester nem akar ugyan lemondani, de a kormány is irreálisnak találja a tervet

Győrben tehát leginkább az új polgármester tevékenysége miatt maradtak el azok a projektek, amelyekről a szintén fideszes Borkai korábban megállapodott. Helyettük a legutóbbi fejlemény, hogy a Radó-szigeti csónakház felújítása – amelynek engedélyeztetése évek óta húzódik, pedig tervekkel együtt vette a város az épületet – is bekerült a Modern Városok Programba, ez lesz tehát az utolsó pár milliárd, amit a város kihúz a történetből: elmaradt hídépítés, intermodális csomópont és színházfelújítás mellé sovány vigasz.

Szombathelyre ömlöttek a milliárdok, focipályák épültek belőle

2015-ben maga Orbán Viktor látogatott el Szombathelyre, hogy az akkori polgármesterrel, Puskás Tivadarral (Fidesz-KDNP) közösen bejelentsék a Modern Városok Programban mi mindent fognak megépíteni. 

A program legnagyobb szombathelyi nyertese a foci lett.

6 milliárd forintból ugyanis elkészült az Illés Labdarúgó Akadémiának otthont adó Nyugat-Magyarországi Labdarúgó Utánpótlás Centrum. Ehhez kapcsolódóan pedig megépült a dozmati víztározó is, erre 2 milliárd forint ment el.

4 milliárd 500 millió forintot kapott Király Gábor a sportlétesítménye bővítésére. 

Bár az ígéretek között szerepelt a városi uszoda fejlesztésére is jut pénz, családi wellness részleg és szaunavilág szerepelt a tervek között, ez végül nem valósult meg. Erre 2 milliárd 600 millió forint volt az ígéret.

Két kulturális beruházás került még fel a megvalósultak listájára.

A Képtár felújítására 1 milliárd 400 millió forint jutott. Schrammel Imre keramikus hagyatékát bemutató gyűjteménynek helyet adó Éva Malom pedig 280 millió forintból lett ráncba szedve.

Igaz nem épületfelújítás, de ebben a csomagban kapott a város 800 millió forintot a Szent Márton év megünneplésére. Ebből többek között hőlégballon versenyre is futotta.

Ezzel végéhez is értünk a megvalósult és meghirdetett projektek listájának.

Amiről még szó volt, de végül nem lett belőle semmi:

  • önkormányzati lakások építése,
  • Gothard-kastély felújítása,
  • városrehabilitációs fejlesztés (erre 5 milliárd forintot kapott volna a Szombathely),
  • intermodális csomópont,
  • Szombathely és Kőszeg között 2x2 sávos gyorsforgalmi út,
  • az M86-os várost elkerülő új 2x2 sávos szakasza,
  • a Megyeháza felújítása.

Szólj hozzá!

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.