Ideiglenes lakcímmel is lehet kedvezményes parkolóbérletet váltani, ha az állandó lakcím Győrben van

Pintér Bence 2023-03-28 11:55:00
Dézsi polgármester és Pollreisz Balázs nélkül ülésezett a győri közgyűlés kedden.

A győri közgyűlés két legnagyobb debattőre is igazoltan hiányzott a keddi ülésről: mind Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP), mind Pollreisz Balázs képviselő (MSZP) távol maradt, utóbbi tanúként ment a rendőrségre a Memento temetkezési cég felvásárlása miatt tett feljelentése kapcsán. Az ülést Szeles Szabolcs alpolgármester (Fidesz) vezette, és még a szokásos AC/DC-felvezetés is elmaradt.

Az ideiglenes lakcímmel rendelkezők is igénybe vehetik a kedvezményes parkolóbérleteket, ha állandó lakcímük egyébként Győrben van

– tájékoztatta a közgyűlést Borsi Róbert (Fidesz) az első napirendi pont megvitatásának elején.

Balla Jenő (Összefogás Győrért) annyit jelzett, hogy a rendelet benyújtója a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság, de egy másik bizottság már a GATUBI ülése előtt tárgyalta a beadványt. Tehát előfordulhatott volna, hogy a másik bizottság egy olyan beadványt szavaz meg, amit a benyújtó bizottság mondjuk meg sem szavaz. Nagyné Dr. László Edit jegyző erre azt mondta, hogy nincs olyan szabály, ami alapján emiatt korábban kellett volna tartani a GATUBI ülését.

A napirendi pont egy másik része arról szólt, hogy kiderült: az önkormányzat nem kérhet pénzt behajtási engedélyekért, a szabályozást tehát ennek megfelelően módosították.

A közgyűlés elfogadta a Városrendészet, a Mezőőrség és a Levéltár éves beszámolóját. Kiderült: a Győri Nemzeti Színház igazgatója újabb öt évre a 2021-ben kinevezett Bakos-Kiss Gábor lesz, akivel korábban itt készítettünk interjút. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér vezetője pedig az intézményt és jogelődjét 2003 óta vezető Horváth Sándor Domonkos maradt a következő öt évre.

Megválasztották a Győr-Projekt Kft. felügyelőbizottsági tagjait: az előző csapat maradt helyben, az az Szabó Jenő és Dr. Laczkovits-Takács Tímea fideszes képviselők, illetve Fodor Roland, az ellenzéki összefogást eláruló exjobbikos független képviselő végzik továbbra is ezt a munkát. A felügyelőbizottság elnöke Szabó Jenő, aki egyébként a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke, és legutóbbi informácóink szerint pozíciója van a Győr-Szolnál is.

Kiterjeszti aztán jogait tulajdonosként az önkormányzat a Győr-Szolnál: bekerült az alapszabályba, hogy a vezérigazgató kinevezése, visszahívása a tulajdonos jogköre. Ebbe a körbe sorolja az alapszabály-módosítás a következőket is:

(22) döntés a társaság által gazdálkodó szervezet alapításáról, vagy megszüntetéséről, továbbá a társaság által gazdálkodó szervezetben való részesedés megszerzéséről, vagy elidegenítéséről;

(...)

(24) döntés az olyan szerződés megkötésének jóváhagyásáról, amelyet a társaság igazgatósága tagjával vagy elnökével, felügyelőbizottsági tagjával, választott társasági könyvvizsgálójával vagy azok közeli hozzátartozójával köt;

(25) döntés a vezető tisztségviselővel, a felügyelőbizottsági taggal és a társasági könyvvizsgálóval szembeni kártérítési igény érvényesítéséről. 

Ezekről az SZMSZ szerint a közgyűlés, a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság, vagy a polgármester dönthet.

A napirend előtt osztották ki egy határozatot a változtatási tilalom legutóbbi verziója kapcsán a kormányhivatal, illetve a polgármester között folyó csörtéről. Ennek lényege, hogy a kormányhivatal szerint a Dézsi-féle változtatási tilalom negyedik verziója se felel meg a törvényeknek a kormányhivatal szerint, az erről szóló tájékoztatást a határozat alapján a közgyűlés megismerte – mi még nem láttuk, hiszen ülés előtt osztották ki –, és azzal nem ért egyet.

Az ülés végén kért szót Hajtó Péter (Fidesz-KDNP) az Iparcsatornára tervezett jachtklub kapcsán érdeklődött, mivel a helyi horgászegyesületek keresték ezzel kapcsolatban. Válasz nem érkezett erre a felvetésre.

Balla Jenő is felszólalt, mégpedig a parkolás kapcsán: elmondta, hogy nem kapott megnyugtató válaszokat arra, hogyan fogják az új fizetős zónát bevezetni, milyen alapon döntött a Győr-Szol a zónásítás mellett. A Pannon-Vízről is beszélt, mégpedig arról, hogy Rácz Attila vezérigazgató arról beszélt, hogy ha nem adják állami kézbe, akkor a cég nem tud majd fizetést sem adni hamarosan, de ő arról értesült, hogy márciusban is fizetett bért a cég – érdeklődne, milyen a cég anyagi helyzete. Válasz nem érkezett, parkolásügyben viszont Borsi Róbert (Fidesz-KDNP) nekiment Ballának.

Balla egyébként azt mondta, hogy ő elötörlné az új zónákat, nem látja értelmüket.

Bárány István független képviselő a sárási csatornafejlesztéssel kapcsolatban szólalt fel, még két ügyben akart, de elfogyott az ideje, és nem is kapott többet Szeles Szabolcstól.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.