Ideiglenes lakcímmel is lehet kedvezményes parkolóbérletet váltani, ha az állandó lakcím Győrben van

Pintér Bence 2023-03-28 11:55:00
Dézsi polgármester és Pollreisz Balázs nélkül ülésezett a győri közgyűlés kedden.

A győri közgyűlés két legnagyobb debattőre is igazoltan hiányzott a keddi ülésről: mind Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP), mind Pollreisz Balázs képviselő (MSZP) távol maradt, utóbbi tanúként ment a rendőrségre a Memento temetkezési cég felvásárlása miatt tett feljelentése kapcsán. Az ülést Szeles Szabolcs alpolgármester (Fidesz) vezette, és még a szokásos AC/DC-felvezetés is elmaradt.

Az ideiglenes lakcímmel rendelkezők is igénybe vehetik a kedvezményes parkolóbérleteket, ha állandó lakcímük egyébként Győrben van

– tájékoztatta a közgyűlést Borsi Róbert (Fidesz) az első napirendi pont megvitatásának elején.

Balla Jenő (Összefogás Győrért) annyit jelzett, hogy a rendelet benyújtója a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság, de egy másik bizottság már a GATUBI ülése előtt tárgyalta a beadványt. Tehát előfordulhatott volna, hogy a másik bizottság egy olyan beadványt szavaz meg, amit a benyújtó bizottság mondjuk meg sem szavaz. Nagyné Dr. László Edit jegyző erre azt mondta, hogy nincs olyan szabály, ami alapján emiatt korábban kellett volna tartani a GATUBI ülését.

A napirendi pont egy másik része arról szólt, hogy kiderült: az önkormányzat nem kérhet pénzt behajtási engedélyekért, a szabályozást tehát ennek megfelelően módosították.

A közgyűlés elfogadta a Városrendészet, a Mezőőrség és a Levéltár éves beszámolóját. Kiderült: a Győri Nemzeti Színház igazgatója újabb öt évre a 2021-ben kinevezett Bakos-Kiss Gábor lesz, akivel korábban itt készítettünk interjút. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér vezetője pedig az intézményt és jogelődjét 2003 óta vezető Horváth Sándor Domonkos maradt a következő öt évre.

Megválasztották a Győr-Projekt Kft. felügyelőbizottsági tagjait: az előző csapat maradt helyben, az az Szabó Jenő és Dr. Laczkovits-Takács Tímea fideszes képviselők, illetve Fodor Roland, az ellenzéki összefogást eláruló exjobbikos független képviselő végzik továbbra is ezt a munkát. A felügyelőbizottság elnöke Szabó Jenő, aki egyébként a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke, és legutóbbi informácóink szerint pozíciója van a Győr-Szolnál is.

Kiterjeszti aztán jogait tulajdonosként az önkormányzat a Győr-Szolnál: bekerült az alapszabályba, hogy a vezérigazgató kinevezése, visszahívása a tulajdonos jogköre. Ebbe a körbe sorolja az alapszabály-módosítás a következőket is:

(22) döntés a társaság által gazdálkodó szervezet alapításáról, vagy megszüntetéséről, továbbá a társaság által gazdálkodó szervezetben való részesedés megszerzéséről, vagy elidegenítéséről;

(...)

(24) döntés az olyan szerződés megkötésének jóváhagyásáról, amelyet a társaság igazgatósága tagjával vagy elnökével, felügyelőbizottsági tagjával, választott társasági könyvvizsgálójával vagy azok közeli hozzátartozójával köt;

(25) döntés a vezető tisztségviselővel, a felügyelőbizottsági taggal és a társasági könyvvizsgálóval szembeni kártérítési igény érvényesítéséről. 

Ezekről az SZMSZ szerint a közgyűlés, a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság, vagy a polgármester dönthet.

A napirend előtt osztották ki egy határozatot a változtatási tilalom legutóbbi verziója kapcsán a kormányhivatal, illetve a polgármester között folyó csörtéről. Ennek lényege, hogy a kormányhivatal szerint a Dézsi-féle változtatási tilalom negyedik verziója se felel meg a törvényeknek a kormányhivatal szerint, az erről szóló tájékoztatást a határozat alapján a közgyűlés megismerte – mi még nem láttuk, hiszen ülés előtt osztották ki –, és azzal nem ért egyet.

Az ülés végén kért szót Hajtó Péter (Fidesz-KDNP) az Iparcsatornára tervezett jachtklub kapcsán érdeklődött, mivel a helyi horgászegyesületek keresték ezzel kapcsolatban. Válasz nem érkezett erre a felvetésre.

Balla Jenő is felszólalt, mégpedig a parkolás kapcsán: elmondta, hogy nem kapott megnyugtató válaszokat arra, hogyan fogják az új fizetős zónát bevezetni, milyen alapon döntött a Győr-Szol a zónásítás mellett. A Pannon-Vízről is beszélt, mégpedig arról, hogy Rácz Attila vezérigazgató arról beszélt, hogy ha nem adják állami kézbe, akkor a cég nem tud majd fizetést sem adni hamarosan, de ő arról értesült, hogy márciusban is fizetett bért a cég – érdeklődne, milyen a cég anyagi helyzete. Válasz nem érkezett, parkolásügyben viszont Borsi Róbert (Fidesz-KDNP) nekiment Ballának.

Balla egyébként azt mondta, hogy ő elötörlné az új zónákat, nem látja értelmüket.

Bárány István független képviselő a sárási csatornafejlesztéssel kapcsolatban szólalt fel, még két ügyben akart, de elfogyott az ideje, és nem is kapott többet Szeles Szabolcstól.

Szólj hozzá!

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt ipari terület épülhet Ácson

Információink szerint akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó termeléshez is kerestek területet a Komárom-Esztergom megyei település környékén korábban.

Gyakoribb az irodai pornófogyasztás, mint gondolnád

Íme a lista: ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen.

Ismét főtáblás a Falco a kosárlabda Bajnokok Ligájában

A sorsolásra várhatóan július első hetében kerül sor.

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.