Ideiglenes lakcímmel is lehet kedvezményes parkolóbérletet váltani, ha az állandó lakcím Győrben van

Pintér Bence 2023-03-28 11:55:00
Dézsi polgármester és Pollreisz Balázs nélkül ülésezett a győri közgyűlés kedden.

A győri közgyűlés két legnagyobb debattőre is igazoltan hiányzott a keddi ülésről: mind Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP), mind Pollreisz Balázs képviselő (MSZP) távol maradt, utóbbi tanúként ment a rendőrségre a Memento temetkezési cég felvásárlása miatt tett feljelentése kapcsán. Az ülést Szeles Szabolcs alpolgármester (Fidesz) vezette, és még a szokásos AC/DC-felvezetés is elmaradt.

Az ideiglenes lakcímmel rendelkezők is igénybe vehetik a kedvezményes parkolóbérleteket, ha állandó lakcímük egyébként Győrben van

– tájékoztatta a közgyűlést Borsi Róbert (Fidesz) az első napirendi pont megvitatásának elején.

Balla Jenő (Összefogás Győrért) annyit jelzett, hogy a rendelet benyújtója a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság, de egy másik bizottság már a GATUBI ülése előtt tárgyalta a beadványt. Tehát előfordulhatott volna, hogy a másik bizottság egy olyan beadványt szavaz meg, amit a benyújtó bizottság mondjuk meg sem szavaz. Nagyné Dr. László Edit jegyző erre azt mondta, hogy nincs olyan szabály, ami alapján emiatt korábban kellett volna tartani a GATUBI ülését.

A napirendi pont egy másik része arról szólt, hogy kiderült: az önkormányzat nem kérhet pénzt behajtási engedélyekért, a szabályozást tehát ennek megfelelően módosították.

A közgyűlés elfogadta a Városrendészet, a Mezőőrség és a Levéltár éves beszámolóját. Kiderült: a Győri Nemzeti Színház igazgatója újabb öt évre a 2021-ben kinevezett Bakos-Kiss Gábor lesz, akivel korábban itt készítettünk interjút. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér vezetője pedig az intézményt és jogelődjét 2003 óta vezető Horváth Sándor Domonkos maradt a következő öt évre.

Megválasztották a Győr-Projekt Kft. felügyelőbizottsági tagjait: az előző csapat maradt helyben, az az Szabó Jenő és Dr. Laczkovits-Takács Tímea fideszes képviselők, illetve Fodor Roland, az ellenzéki összefogást eláruló exjobbikos független képviselő végzik továbbra is ezt a munkát. A felügyelőbizottság elnöke Szabó Jenő, aki egyébként a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke, és legutóbbi informácóink szerint pozíciója van a Győr-Szolnál is.

Kiterjeszti aztán jogait tulajdonosként az önkormányzat a Győr-Szolnál: bekerült az alapszabályba, hogy a vezérigazgató kinevezése, visszahívása a tulajdonos jogköre. Ebbe a körbe sorolja az alapszabály-módosítás a következőket is:

(22) döntés a társaság által gazdálkodó szervezet alapításáról, vagy megszüntetéséről, továbbá a társaság által gazdálkodó szervezetben való részesedés megszerzéséről, vagy elidegenítéséről;

(...)

(24) döntés az olyan szerződés megkötésének jóváhagyásáról, amelyet a társaság igazgatósága tagjával vagy elnökével, felügyelőbizottsági tagjával, választott társasági könyvvizsgálójával vagy azok közeli hozzátartozójával köt;

(25) döntés a vezető tisztségviselővel, a felügyelőbizottsági taggal és a társasági könyvvizsgálóval szembeni kártérítési igény érvényesítéséről. 

Ezekről az SZMSZ szerint a közgyűlés, a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság, vagy a polgármester dönthet.

A napirend előtt osztották ki egy határozatot a változtatási tilalom legutóbbi verziója kapcsán a kormányhivatal, illetve a polgármester között folyó csörtéről. Ennek lényege, hogy a kormányhivatal szerint a Dézsi-féle változtatási tilalom negyedik verziója se felel meg a törvényeknek a kormányhivatal szerint, az erről szóló tájékoztatást a határozat alapján a közgyűlés megismerte – mi még nem láttuk, hiszen ülés előtt osztották ki –, és azzal nem ért egyet.

Az ülés végén kért szót Hajtó Péter (Fidesz-KDNP) az Iparcsatornára tervezett jachtklub kapcsán érdeklődött, mivel a helyi horgászegyesületek keresték ezzel kapcsolatban. Válasz nem érkezett erre a felvetésre.

Balla Jenő is felszólalt, mégpedig a parkolás kapcsán: elmondta, hogy nem kapott megnyugtató válaszokat arra, hogyan fogják az új fizetős zónát bevezetni, milyen alapon döntött a Győr-Szol a zónásítás mellett. A Pannon-Vízről is beszélt, mégpedig arról, hogy Rácz Attila vezérigazgató arról beszélt, hogy ha nem adják állami kézbe, akkor a cég nem tud majd fizetést sem adni hamarosan, de ő arról értesült, hogy márciusban is fizetett bért a cég – érdeklődne, milyen a cég anyagi helyzete. Válasz nem érkezett, parkolásügyben viszont Borsi Róbert (Fidesz-KDNP) nekiment Ballának.

Balla egyébként azt mondta, hogy ő elötörlné az új zónákat, nem látja értelmüket.

Bárány István független képviselő a sárási csatornafejlesztéssel kapcsolatban szólalt fel, még két ügyben akart, de elfogyott az ideje, és nem is kapott többet Szeles Szabolcstól.

Szólj hozzá!

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.