Régen volt akkora kudarca Hende Csabának, mint a szombathelyi MMIK államosítása

Farkas Bazsi 2023-03-20 13:14:02
Sokáig úgy nézett ki, hogy saját kis kultur-birodalmat épít az országgyűlési képviselő, most teljesen új cég próbálja meg a kármentesítést.

Ahogy arról az Ugytudjuk.hu elsőként beszámolt, hamarosan új üzemeltetője lesz a szombathelyi MMIK-nak

Ezt érdeklődésünkre Rodics Eszter, az épületet tulajdonló Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke erősítette meg:

2023 tavaszától az MMIK NKft. nem üzemelteti tovább a volt megyei művelődési központot. Népfőiskolánk vagy saját maga vagy egy a saját, 100%-os tulajdonában lévő Kft.-n keresztül oldja meg a szép múltú intézmény működtetését a helyi szakmai szervezetekkel együttműködve. 

Jelenleg tehát úgy néz ki, hogy a szombathelyi intézmény két év alatt nem tudott sikertörténetet írni, pedig az üzemeltetőváltás fölött nem más bábáskodott, mint Hende Csaba (Fidesz-KDNP) Szombathely és térségének parlamenti képviselője.

Az MMIK szomorú állapotba került az elmúlt évek alatt. Miközben jobb sorsra érdemes együttesek, alapfokú művészeti iskola, táncegyüttes és bábszínház működik az egyre romló állagú falai között. Most abban született döntés , hogy a várostól átvéve, a város válláról ezt az anyagi terhet is levéve, meg az épület felújításának a terhét is levéve, a magyar kormány felelősséget vállal Szombathely kulturális életének egy igen fontos szeletéért - nyilatkozta akkor Hende.

Az országgyűlési képviselő egy alkalmat ki nem hagyott volna az MMIK átvételére rendezett sajtóeseményekből. 

Hende Csaba és Kiss Gábor Boldizsár ügyvezető egy sajtótájékoztatón

Fotó: Hende Csaba Facebook-oldala

Az épület sorsa rendre téma volt Hende Facebook-oldalán is. A képviselő azt sugallta, hogy az intézmény fontos, és minden kisebb rezdülésén is jelen van. Legyen szó termelői piacról, adventi vásárról vagy kultúra napi műsorról.

2021-ben került át az épület üzemeltetése a direkt erre a célra létrehozott  Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft.-hez.

A cégnek kezdetben négy tulajdonosa volt: a Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. Mára pedig már csak két tulajdonos a Baross Imre Alapítvány és a Magyar Teátrum Társaság maradt.

Hamarosan pedig a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola üzemelteti az épületet. Ez pedig azt jelenti, hogy az ingatlan tulajdonával együtt egy kézben összpontosul az MMIK további sorsa. Ám ez már úgy néz ki, Hende nélkül alakul tovább.

De mi törhetett?

Igen csak úgy néz ki, hogy valaki nem tudott bánni az ölébe hullott lehetőséggel.

Az MMIK 600 millió forintos állami gyorssegélyt kapott.

Arról azonban már megoszlanak a hiradások, hogy mindezt mire lehetett fordítani. Egyes értesülések szerint ennek a pénznek minden egyes forintját az épület felújítására kellett volna költeni. Máshol azt olvasni, hogy 300 millió forint felújításra, 300 millió forint pedig programokra ment volna el.

Ezen felül is kapott pénzt az intézmény. 

163 millió 609 ezer forint érkezett még pluszban az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumtól. 

De hol a pénz?

Mert a látványos épület felújítás és a programok is elmaradtak.

Volt azonban Hende Csaba kampányát támogató koncertsorozat a Szombathely melletti falvakban. Volt a kormányzati propagandát szóról szóra felmondó MMIK buszreklám épp a 2022-es parlamenti választások előtt.

Viszont volt pár tízezer forintért fideszes holdudvarhoz tartozó havernak koncertre kiadott aula. Biztosítás nélkül maradt épület. Fűtetlen szinházteremben tartott előadás.

Örülök, hogy felpezsdül a kulturális élet Szombathelyen. Köszönöm szépen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak és Hende Csaba nak, térségünk országgyűlési képviselőjének a lobbiját az MMIK újraindításáért - írta tavaly márciusban Facebook-posztjában Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő.

Aztán valami történhetett, mert Hende is tavaly tavasszal posztolt utoljára bármit is az MMIK-val kapcsolatban. A kezdeti lendület, valamint Hende és az intézmény szimbózisa megtorpant.

A korábban fontos téma valamiért hanyagolva lett a képviselőnél. A közelmúltban bejelentett változások után pedig szinte már biztos, hogy új szereplő, L. Simon László veszi szárnyai alá az egykor szebb napokat látott intézményt. 

Hogy mi történhetett a háttérben, egyszer talán majd az is kiderül.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.