Régen volt akkora kudarca Hende Csabának, mint a szombathelyi MMIK államosítása

Farkas Bazsi 2023-03-20 13:14:02
Sokáig úgy nézett ki, hogy saját kis kultur-birodalmat épít az országgyűlési képviselő, most teljesen új cég próbálja meg a kármentesítést.

Ahogy arról az Ugytudjuk.hu elsőként beszámolt, hamarosan új üzemeltetője lesz a szombathelyi MMIK-nak

Ezt érdeklődésünkre Rodics Eszter, az épületet tulajdonló Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke erősítette meg:

2023 tavaszától az MMIK NKft. nem üzemelteti tovább a volt megyei művelődési központot. Népfőiskolánk vagy saját maga vagy egy a saját, 100%-os tulajdonában lévő Kft.-n keresztül oldja meg a szép múltú intézmény működtetését a helyi szakmai szervezetekkel együttműködve. 

Jelenleg tehát úgy néz ki, hogy a szombathelyi intézmény két év alatt nem tudott sikertörténetet írni, pedig az üzemeltetőváltás fölött nem más bábáskodott, mint Hende Csaba (Fidesz-KDNP) Szombathely és térségének parlamenti képviselője.

Az MMIK szomorú állapotba került az elmúlt évek alatt. Miközben jobb sorsra érdemes együttesek, alapfokú művészeti iskola, táncegyüttes és bábszínház működik az egyre romló állagú falai között. Most abban született döntés , hogy a várostól átvéve, a város válláról ezt az anyagi terhet is levéve, meg az épület felújításának a terhét is levéve, a magyar kormány felelősséget vállal Szombathely kulturális életének egy igen fontos szeletéért - nyilatkozta akkor Hende.

Az országgyűlési képviselő egy alkalmat ki nem hagyott volna az MMIK átvételére rendezett sajtóeseményekből. 

Hende Csaba és Kiss Gábor Boldizsár ügyvezető egy sajtótájékoztatón

Fotó: Hende Csaba Facebook-oldala

Az épület sorsa rendre téma volt Hende Facebook-oldalán is. A képviselő azt sugallta, hogy az intézmény fontos, és minden kisebb rezdülésén is jelen van. Legyen szó termelői piacról, adventi vásárról vagy kultúra napi műsorról.

2021-ben került át az épület üzemeltetése a direkt erre a célra létrehozott  Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft.-hez.

A cégnek kezdetben négy tulajdonosa volt: a Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. Mára pedig már csak két tulajdonos a Baross Imre Alapítvány és a Magyar Teátrum Társaság maradt.

Hamarosan pedig a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola üzemelteti az épületet. Ez pedig azt jelenti, hogy az ingatlan tulajdonával együtt egy kézben összpontosul az MMIK további sorsa. Ám ez már úgy néz ki, Hende nélkül alakul tovább.

De mi törhetett?

Igen csak úgy néz ki, hogy valaki nem tudott bánni az ölébe hullott lehetőséggel.

Az MMIK 600 millió forintos állami gyorssegélyt kapott.

Arról azonban már megoszlanak a hiradások, hogy mindezt mire lehetett fordítani. Egyes értesülések szerint ennek a pénznek minden egyes forintját az épület felújítására kellett volna költeni. Máshol azt olvasni, hogy 300 millió forint felújításra, 300 millió forint pedig programokra ment volna el.

Ezen felül is kapott pénzt az intézmény. 

163 millió 609 ezer forint érkezett még pluszban az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumtól. 

De hol a pénz?

Mert a látványos épület felújítás és a programok is elmaradtak.

Volt azonban Hende Csaba kampányát támogató koncertsorozat a Szombathely melletti falvakban. Volt a kormányzati propagandát szóról szóra felmondó MMIK buszreklám épp a 2022-es parlamenti választások előtt.

Viszont volt pár tízezer forintért fideszes holdudvarhoz tartozó havernak koncertre kiadott aula. Biztosítás nélkül maradt épület. Fűtetlen szinházteremben tartott előadás.

Örülök, hogy felpezsdül a kulturális élet Szombathelyen. Köszönöm szépen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak és Hende Csaba nak, térségünk országgyűlési képviselőjének a lobbiját az MMIK újraindításáért - írta tavaly márciusban Facebook-posztjában Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő.

Aztán valami történhetett, mert Hende is tavaly tavasszal posztolt utoljára bármit is az MMIK-val kapcsolatban. A kezdeti lendület, valamint Hende és az intézmény szimbózisa megtorpant.

A korábban fontos téma valamiért hanyagolva lett a képviselőnél. A közelmúltban bejelentett változások után pedig szinte már biztos, hogy új szereplő, L. Simon László veszi szárnyai alá az egykor szebb napokat látott intézményt. 

Hogy mi történhetett a háttérben, egyszer talán majd az is kiderül.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.