11 millió forinttal tömte ki a miniszterelnökség a volt fideszes szombathelyi képviselő egyesületét, ami így örömmel fizette ki Varga Judit rendezvényének teremdíját is

Farkas Bazsi 2023-01-25 11:13:00
Nem volt szűkmarkú a kormány a civil áltevékenység szponzorálásával.

Régóta ismerjük azt a faja modellt, amit a Fidesz a civil szektor bevonásával alkotott meg. A dolog lényege, hogy alapítanak egy egyesületet, alapítványt, ami aztán innen-onnan támogatásokat kap - lévén ezek a szervezetek plusz adóterhek nélkül fogadhatnak be adományokat - a szervezet pedig immár komoly tőke birtokában fizet ki politikai rendezvényt, vagy akár kampányt is.

Az egyik ilyen megoldás az Austin Powers karakterekkel visszaélő “Gyurcsány show”-s kampánynál történt. Dr.Genya és Kicsi Én, Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péterként éledt újjá a plakátokon. A negatív kampányt pedig egy az egyben a Civil Összefogás Fórum tulajdonában álló Kövess Minket 2022 Kft. fizette. A becslésünk szerint több száz millió forintos kampányban jutott plakátokra, Youtube és Facebook hirdetésekre is. De ne felejtsük el, hogy a CÖF szervezi meg a békemenetet is, ami a buszoztatásokkal, ebédeltetésekkel együtt szintén nem olcsó mulataság.

Hasonló kezd körvonalazódni most Szombathelyen is. Itt a helyi polgári kör tagjaiból 20 évvel ezelőtt alakult Polgári Egyesület Szombathelyért lett a kiszemelt civil szervezet. Az egyesület elnöke az a Horváth Csaba, aki 2010 és 2014 között a Fidesz-KDNP logójával volt önkormányzati képviselő. A 2019-es választáson pedig szintén a párt színeiben indult el a KISZ lakótelepen, ám Németh Ákos (Éljen Szombathely!) vitte el a szavazatok többségét.

A Polgári Egyesület Szombathelyért nemrég 11 millió forintot kapott a Miniszterelnökségtől, a pályázatot weblapjuk is hirdeti. Új kommunikáció az elérhetőbb polgári és keresztény értékekért - ez a pályázat címe, amivel a pénzt elnyerték.

Több mint 300 ezer forintjába fájt a Polgári Egyesület Szombathelyért civil szervezetnek Varga Judit szombathelyi látogatása - írtuk még december közepén.

Az igazságügy miniszter egy szigorúan belső körös közönségnek tartott előadást a Haladás Sportkomplexumban. Beszélgetőpartnere Hende Csaba, a térség fideszes parlamenti képviselője volt, sőt az MTI fotóinak tanúsága szerint a teremben a Fidesz logóit jól látható módon helyezték el.

Fotó: MTI/Filep István

Varga tehát állami pénzen kampányolt, csakhogy a pénz közben elveszítette közpénz jellegét, mivel az bekerült egy egyesület kasszájába. 

Hasonló módon megy jelenleg is a pénzügyi megtámogatása a Vasi Friss Kft.-nek. Ez az a cég, ami kiadja a Fidesz közeli Frisss.hu-t és tőlük bérli a Rádió1 a helyi sugárzáshoz a frekvenciát.

Az egyesület reklám spotjait már lehet hallani a rádióban, a weboldal pedig eddig már két fizetős cikket is közzétett a szervezetről, sőt reklám videó is készült.

Varga Judit fideszes politikusok és hivatalvezetők gyűrűjében.

Fotó: Hende Csaba

A Polgári Egyesület Szombathelyért és a Vasi Friss Rádió Kft. egyébként már korábban is kooperált. Az egyesület honlapja szerint ők szervezeték azt a szombathelyi eseményt 2022 februárjában, amin Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Georg Spöttle és  Bagdy Emőke is előadást tartott.

Csakhogy az általunk kikért közérdekű adatigénylés szerint a „Magyarország válaszúton – Unokáink is látni fogják?” címet viselő program bérleti díját nem az egyesület, hanem a Vasi Friss fizette ki a Haladás Sportkomplexumnak.

Ami egyébként szinte fortintra ugyanannyi pénzt költött el reklámra a média cégnél, mint amennyit az terembérletre kifizetett a Sportkomplexumnak.

Szólj hozzá!

Ma bebizonyosodott: a fák még közösséget is tudnak építeni

Elkezdődött a szombathelyi fásítás egy újabb programja. A Gayer park, a Thököly utca, a Mártírok tere és az Ady tér kapott új csemetéket.

Felújítás után kinyitott a győri városi könyvtár főépülete

300 millió forintból újult meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér.

Gyalogos és két kutya is sérült egy győri balesetben

Autó ütközött busszal, a lesodródó autó kutyasétáltatót gázolt.

A Kisalföld szűkszavúan, a GyőrPlusz névtelen lejárató ckkben számolt be az akkugyár-ellenes tüntetésről

Haragosan vonultak el a tüntetők a GyőrPlusz névtelen tudósítása szerint.

Ma 22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz

Ennél ma már nem lesz pontosabb előrejelzés.

A tükörképüket támadó madarak védelmére hívják fel a figyelmet a természetvédők

Egyszerű módszerekkel védhetjük meg maguktól az állatokat.

A Védegylet és az LMP megtámadta a debreceni akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét

Azért támadták meg a debreceni akkumulátorgyár létesítéséhez kiadott környezethasználati engedélyt, mert álláspontjuk szerint azt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnak el kellett volna utasítania.

Aligátor "kopogtatott" be egy floridai férfi házába, az ajtónyitás utána meg is harapta

Az illetékes floridai hatóság később befogta és elaltatta az aligátort.

LMP: A szántóföldi művelés helyett napi több száz kamion jár majd Győrszentiván mellett

Hétfőn tüntet az LMP a győri civilekkel közösen a különösen veszélyes ipari terület létesítése ellen.

A sünök védelmére szólít fel az MME

Óvatosan bolygassuk a lomb- és rőzserakásokat.

Hatalmas átverés a Lego 745 forintért árult Millenium Falconja

Egyre-másra tűnnek fel Facebookon a hirdetések. A Lego azt javasolja, senki se kattintson.

Tappancs programot nyújtott be Balassa Péter

A Jobbik szombathelyi képviselője határozati javaslatot nyújtott be, hogy állami program induljon a felelős állattartásért.