Bíróság: Nem nézhet minket tovább hülyének a hulladéktársulás

Pintér Bence 2022-12-22 18:34:00
Egész évben értetlenkedett nem csak a most bíróságon pert vesztő nagytérségi hulladéktársulás, de ugyanúgy a győri önkormányzat is.

Idén új szintet ért el a titkolózás a győri városházán és a városhoz köthető cégeknél: gyakorlatilag egy darab adatigénylésre sem kaptunk 2022-ben érdemi választ, azokat mindenféle jogi handabandázással és értetlenkedésse utasították vissza folyamatosan, ráadásul gyanúsan hasonlóakkal mindenhonnan.

Az egyik csúcspontja ennek az a formula volt, amit Szabó Jenő fideszes képviselő, a nagytérségi hulladéktársulás elnöke vetett be először, de aztán gyorsan megjelent a dolog Dézsi Csaba András polgármester eszköztárában is:

ha egy egész dokumentumot kértünk ki, akkor nekiálltak azon packázni, hogy szerintük egy egész dokumentum az nem adat, hanem adathordozó, és mindehhez még a Magyar értelmező kéziszótárat is segítségül hívták.

Mikor aztán válaszul azt írtuk, hogy „a dokumentumban fellelhető összes adatra vagyunk kíváncsiak, az első betűtől az utolsóig”, akkor tovább akadékoskodtak a dolgon, például azon, hogy „július” helyett azt írtuk, hogy „júlis” – szóval úgy döntöttünk, hogy bíróságra visszük a dolgot.

A tárgyalást novemberben tartották, elsőfokú ítéletet december 14-én hirdettek. Tudni kell, hogy a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás még a tárgyalás előtt pár nappal felrakta honlapjára nem csak az általam kért, hanem az összes elérhető jegyzőkönyvet, amelyek ezen a linken, az oldal alján érhetőek el. Ezzel ugye az adatigénylésünk teljesült, de mivel a perköltségünket nem kívánta megfizetni a társulás, ezért született ítélet is az ügyben: egyrészről a bíróság első fokon megítélte a teljes, 320 ezer forintra rúgó perköltséget, amelyet a cégnek fizetnie kell – ennyibe kerülhet tehát az adófizetőknek az, hogy az önkormányzati társulás csak úgy hobbiból packázni akart egy újságíróval, már amennyiben egy esetleges fellebbezés után is ekkora összeget ítél meg a bíróság.

Ami fontosabb, hogy a bíróság kimondta: már a legelső adatigénylésünk is teljesen egyértelmű volt, nem volt szükség annak pontosítására.

Idézzük:

„A bíróság álláspontja szerint a felperes adatigénylése világos és egyértelmű volt, pontosításra nem szorult. A felperes már a 2022. június 10. napján kelt adatigénylésében is egyértelműen meghatározta, hogy a 2020. július 17.-i ülés jegyzőkönyvét kéri megküldeni. Minden cselekvőképes, jogait jóhiszeműen gyakorló személy számára ezen adatigénylés pontosításra nem szorul. Ehhez képest az alperes több alkalommal is pontosításra hívta fel a felperest, egy alkalommal a nyilvánvalóan gépelési hibából adódó elírást is („júlis”) pontosíttatni akarta a felperessel, mely szintén arra utal, hogy az alperes az Infotv. 28.§ (3) bekezdése szerinti jogát rosszhiszeműen gyakorolja.”

Mivel korábban Dézsi polgármester kísértetiesen hasonlóan járt el – emlékezzünk csak a „mindebből következik, hogy az adatpontosítás továbbra sem tartalmazza milyen adatot igényel azon kívül, hogy az összes adatot” aranyköpésre –, ezért ez az elsőfokú ítélet veszélybe sodorja a győri polgármestert: lehet, hogy végül kénytelen lesz valóban nyílt városházát működtetni.

A slusszpoén az, hogy egyébként a felkerült jegyzőkönyvből kiderült, amit tudni akartunk: hogy egy bizonyos szavazáson nem vett részt egy bizonyos fideszes politikus – ami egyébként neki inkább jó, mint rossz. Tehát a titkolózás nem hogy teljesen felesleges és drága, de még kontraproduktív is volt.

Az ítélet még nem jogerős.

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is