Bíróság: Nem nézhet minket tovább hülyének a hulladéktársulás

Pintér Bence 2022-12-22 18:34:00
Egész évben értetlenkedett nem csak a most bíróságon pert vesztő nagytérségi hulladéktársulás, de ugyanúgy a győri önkormányzat is.

Idén új szintet ért el a titkolózás a győri városházán és a városhoz köthető cégeknél: gyakorlatilag egy darab adatigénylésre sem kaptunk 2022-ben érdemi választ, azokat mindenféle jogi handabandázással és értetlenkedésse utasították vissza folyamatosan, ráadásul gyanúsan hasonlóakkal mindenhonnan.

Az egyik csúcspontja ennek az a formula volt, amit Szabó Jenő fideszes képviselő, a nagytérségi hulladéktársulás elnöke vetett be először, de aztán gyorsan megjelent a dolog Dézsi Csaba András polgármester eszköztárában is:

ha egy egész dokumentumot kértünk ki, akkor nekiálltak azon packázni, hogy szerintük egy egész dokumentum az nem adat, hanem adathordozó, és mindehhez még a Magyar értelmező kéziszótárat is segítségül hívták.

Mikor aztán válaszul azt írtuk, hogy „a dokumentumban fellelhető összes adatra vagyunk kíváncsiak, az első betűtől az utolsóig”, akkor tovább akadékoskodtak a dolgon, például azon, hogy „július” helyett azt írtuk, hogy „júlis” – szóval úgy döntöttünk, hogy bíróságra visszük a dolgot.

A tárgyalást novemberben tartották, elsőfokú ítéletet december 14-én hirdettek. Tudni kell, hogy a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás még a tárgyalás előtt pár nappal felrakta honlapjára nem csak az általam kért, hanem az összes elérhető jegyzőkönyvet, amelyek ezen a linken, az oldal alján érhetőek el. Ezzel ugye az adatigénylésünk teljesült, de mivel a perköltségünket nem kívánta megfizetni a társulás, ezért született ítélet is az ügyben: egyrészről a bíróság első fokon megítélte a teljes, 320 ezer forintra rúgó perköltséget, amelyet a cégnek fizetnie kell – ennyibe kerülhet tehát az adófizetőknek az, hogy az önkormányzati társulás csak úgy hobbiból packázni akart egy újságíróval, már amennyiben egy esetleges fellebbezés után is ekkora összeget ítél meg a bíróság.

Ami fontosabb, hogy a bíróság kimondta: már a legelső adatigénylésünk is teljesen egyértelmű volt, nem volt szükség annak pontosítására.

Idézzük:

„A bíróság álláspontja szerint a felperes adatigénylése világos és egyértelmű volt, pontosításra nem szorult. A felperes már a 2022. június 10. napján kelt adatigénylésében is egyértelműen meghatározta, hogy a 2020. július 17.-i ülés jegyzőkönyvét kéri megküldeni. Minden cselekvőképes, jogait jóhiszeműen gyakorló személy számára ezen adatigénylés pontosításra nem szorul. Ehhez képest az alperes több alkalommal is pontosításra hívta fel a felperest, egy alkalommal a nyilvánvalóan gépelési hibából adódó elírást is („júlis”) pontosíttatni akarta a felperessel, mely szintén arra utal, hogy az alperes az Infotv. 28.§ (3) bekezdése szerinti jogát rosszhiszeműen gyakorolja.”

Mivel korábban Dézsi polgármester kísértetiesen hasonlóan járt el – emlékezzünk csak a „mindebből következik, hogy az adatpontosítás továbbra sem tartalmazza milyen adatot igényel azon kívül, hogy az összes adatot” aranyköpésre –, ezért ez az elsőfokú ítélet veszélybe sodorja a győri polgármestert: lehet, hogy végül kénytelen lesz valóban nyílt városházát működtetni.

A slusszpoén az, hogy egyébként a felkerült jegyzőkönyvből kiderült, amit tudni akartunk: hogy egy bizonyos szavazáson nem vett részt egy bizonyos fideszes politikus – ami egyébként neki inkább jó, mint rossz. Tehát a titkolózás nem hogy teljesen felesleges és drága, de még kontraproduktív is volt.

Az ítélet még nem jogerős.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.