A világ legegyértelműbb adatigénylése kapcsán tovább játssza a hülyét Szabó Jenő győri képviselő

Pintér Bence 2022-07-06 18:04:00
Egy egészen konkrét dokumentumot szeretnénk megkapni a nagytérségi hulladéktársulástól, de annak elnöke saját bevallása szerint nem érti az adat fogalmát.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

Túl korán írtuk meg pár hete a „Hat abszurd indok, amivel győri közügyekben visszautasítottak adatigényléseket” című cikkünket, mivel úgy tűnik, még mindig van hová süllyedni hülyeségben. A cikkben is megemlékeztünk róla, hogy a GYHG-ügy legújabb fordulatai kapcsán szerettük volna megkapni a nagytérségi hulladéktársulás egyik tanácsi ülésének jegyzőkönyvét, hogy megtudjuk: emelt-e kifogást a győri önkormányzat által delegált bármely fideszes képviselő a hitelfelvétel ellen, amit a meggyanúsított GYHG-ügyvezető állítólag engedély nélkül kezdeményezett. Egyáltalán mely képviselők vettek részt az ülésen?

Erre jött válaszként az az abszurd akadékoskodás, hogy a mi nem adatot, hanem adathordozót igényeltünk.

Hogy ne tudjon magát hülyének tettetve belekötni az adatigénylésbe Szabó Jenő győri fideszes képviselő, a társulás elnöke, válaszunkban azt írtuk, hogy a dokumentumban fellelhető összes adatra vagyunk kíváncsiak, az első betűtől az utolsóig.  A viszonválasz értelmezéséhez el kell mondani, hogy a levélben – ahogy általában cikkekben is szoktuk, mint most is megfigyelhető – többesszámban fogalmaztunk, illetve véletlenül elírtuk a „július” szót „júlis”-nak, de az eredeti adatigénylésben egyébként helyesen írtuk a dátumot, és ott ráadásul egyes számban fogalmaztunk.

Erre érkezett ez a korábbiaknál is abszurdabb válasz, amit szerintem tanítani fognak egyszer valami iskolában:

Tisztelt Pintér Bence Úr!

2022. június 22-én megküldött elektronikus levelében foglaltakkal kapcsolatosan kérjük, hogy szíveskedjen adatigénylését pontosítani a következők miatt:

A 2011. évi CXII. törvény értelmező rendelkezése szerint a közérdekű adat a „... rögzített információ vagy ismeret ...", és e két fogalom nincs meghatározva a törvényben, így a szavak általános értelme szerint kell azokat érteni. Ezt a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete által kiadott Magyar értelmező kéziszótár határozza meg. E szerint az ismeret: a valóságra, illetve ennek valamely területére vonatkozó tapasztalatok, általánosítások, fogalmak összessége, valamint tájékozottság, tapasztalat valamiben, illetve tanulással szerzett tudás. Az információ: tájékoztatás, felvilágosítás, értesítés, illetve értesülés, adat. Az adat fogalma: a tény, eredmény. Mindebből következik, hogy az adatpontosítás továbbra sem tartalmazza, milyen adatot igényel azon kívül, hogy tesz egy olyan száűkítést, hogy a betűvel rögzítettet. Ugyanakkor nem az adatgazda feladata annak eldöntése, mit kér az igénylő, mert az összes adat az első betűtől az utolsóig nem egyértelmű, hiszen adatigényeltre bízza, hogy mit tekint annak. Felvetődik az a kérdés is, hogy ki irányába kellene teljesíteni az adatigénylést. ugyanis a szöveg többes szám egyes személyt használ, ugyanakkor az aláírás és a beküldő egy személyre utal. Így pontosítani szükséges e tekintetben is, hogy adatigénylő akaratának megfelelően lehessen eljárni. Pontosítani szükséges adatigénylést a tekintetben is, hogy mit ért ,júlis" kifejezés alatt.

Kérjük, hogy szíveskedjen az adatigénylését pontosítani, amelyet előre is köszönünk.

Megismétlem: az első adatigénylésben leírtuk, hogy pontosan melyik tanácsi ülés teljes jegyzőkönyvét szeretnénk megkapni.

Mivel a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 112 település közpénzéből működik, ezért egyértelműen közadatnak számít, hogy ezeken a tanácsi üléseken kik és miről döntenek, pontosan mi hangzik el.

Ehhez képest Szabó Jenő gyirmóti önkormányzati képviselő most már a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete által kiadott Magyar értelmező kéziszótárat csapja fel, hogy megpróbálja megérteni azt a teljesen egyértelmű kérést, amihez hasonlót valószínúleg egy alsós iskolás gyerek, de akár egy hároméves is megértene. Például: „Kislányom, kérlek add oda a fehér macit, ami az asztalon van!”

Szabó Jenő jelenleg azt próbálja elhitetni velünk, hogy egy kiscsoportos óvodás értelmi nívója alatt van a sajátja. Mi ezt készséggel elhisszük, és amennyiben harmadszor is világosan feltett kérésünkre nem adja ki a kért dokumentumot, perre visszük az ügyet. Ez akár több százezer forintos költséget is jelenthet majd a 112 település hulladéktársulásának, amivel az elnöknek kell elszámolnia majd az önkormányzatok felé.

Azt pedig csak félve kérdezzük meg, hogy ha Szabó Jenő önként vállalja, hogy ilyen szinten értetlen, akkor mi a fenéért szavazna rá akárki is a következő választáson.

Szólj hozzá!

Az arborétum és a Csónakázó-tó, ennyi a látnivaló Szombathelyen a közmédia szerint

Az Emlékművet is emlegették, de meg már nem mutatták  - ezt nem is csodáljuk.

Talált bankkártyával élt vissza ez a férfi Győrben

Aki felismeri jelentkezzen a rendőrségen.

Bécs spórol a díszkivilágítással

Önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti.

Ismét barokk esküvő Győrben!

A szombati ceremónián egy győri és écsi fiatal fogad egymásnak örök hűséget.

Többször is változik a Dunakapu téri piac helyszíne a hónapban

Városi rendezvények miatt kell költöznie a piacnak.

Az önkormányzatokkal működne együtt az LMP az erdőpusztítás ellen

Azt kérte, a helyhatóságok tiltsák meg saját tulajdonú erdőik kitermelését.

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.

Japán mangakarakterek miatt hülyegyerekezett a győri polgármester

Rosszul tudta a polgármester, le is törölte a posztot.

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

113 ezer 468 legális magyar munkavállalót regisztráltak júniusban.