A szombathelyi Fő tér virágboltosa nyerte el Király Gábor 4,5 milliárd forintnyi közpénzből felépített sportcentrumának összes közbeszerzését

Farkas Bazsi 2022-11-28 08:15:00
A volt focista 2008-ban kötelezettséggel kapott 19 ezer négyzetméternyi telket a várostól, csakhogy 5 éve ezeket teljesíteni nem tudja.

108-szoros magyar válogatott labdarúgó, Szombathely díszpolgára. Ő Király Gábor, aki pályafutása során volt a Szombathelyi Haladás, a Hertha BSC, a Crystal Palace, a West Ham, az Aston Villa, a Burnley, a Leverkusen, az 1860 München és a Fulham játékosa is. Sportolói nagyságát egy pillanatig sem vitatjuk. 

2003-ban hozta létre Szombathelyen, azon belül is Újperinten a Király Sportcentrumot. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

2018-ban készült el az “újkori” sportcentrum első épülete, a “B” jelű egység. Ennek megnyitóján mi is ott voltunk. Az épület és a hozzá tartozó labdarúgó pálya összesen 1 milliárd forintba került. Azt pedig még maga a névadó és üzemeltető Király Gábor nyilatkozta nekünk az átadón, hogy fele-fele arányban osztoztak a költségeken a magyar állammal.

2019 novemberében aztán a Magyar Közlöny hasábjain jelent meg, hogy a magyar állam újabb adóforintokkal járul hozzá a sportcentrum fejlesztéséhez. Összesen 

4 milliárd 505 millió 212 ezer 585 forintot jelölt meg Orbán Viktor támogatásként.

A megújuló sportlétesítmény elsősorban a Király Szabadidősport Egyesület utánpótlás nevelési feladatainak ellátását szolgálja, ezáltal a magyar futball számára képez minőségi labdarúgókat. Ezen kívül más egyesületeknek is helyet ad (Viktória Fc, Grundball PFC stb.), továbbá a nemzetközi női utánpótlás UEFA selejtezők, nemzetközi felkészülési mérkőzések, edzőtáborozás, labdarúgás-specifikus oktatások szervezése, vállalati sport- és családi napok, képzések, csapatösszetartó tréningek, gyermektáboroztatás helyszínéül is szolgál. A támogatás legfőbb felhasználási területe tehát az utánpótlás nevelés és az amatőr sport számára megfelelő infrastruktúra biztosítása - ezt Rétvári Bence, a korábban még létező EMMI államtitkára írta Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő számára, egy írásban feltett kérdésre.

Ekkor Szombathelyen már két létesítmény épült meg, ahol labdarúgás utánpótlás nevelés folyt. A 15 milliárd 600 fortinyi közpénzből felhúzott Haladás Sportkomplexum, amit 2017-ben adtak át, és 2019 nyarán kezdték építeni, szintén állami beruházásként, tehát szintén adóforintokból a 6 milliárdos Nyugat-Magyarországi Utánpótlás Nevelési Centrumot, amit aztán az Illés Labdarúgó Akadémia kapott üzemeltetésbe.

Többen csodálkoztak akkor, amikor Király Gábor a semmiből kapott 4 milliárd 500 millió forintot Sportcentrum fejlesztésre. Pedig erről Orbán Viktor 2015 novemberében egy Szombathelyen tartott sajtótájékoztatón már beszélt. Ekkor ismertette ugyanis azokat a beruházásokat, amiket a Modern Városok Programban meg kívántak valósítani a vasi megyeszékhelyen.

A szombathely.hu tudósítása így számolt be erről:

Sportfejlesztések is lesznek: kormányzati pénzből fejlesztik az Illés Akadémiát, a Király Sportcentrumot és a Fedett Uszoda harmadik ütemének megépítéséhez 2,6 milliárd forintos támogatást ad a városnak a kormány.

Az talán senkit nem lep meg, hogy míg előző kettő igen, addig a harmadik, az uszodafejlesztés nem valósult meg, pedig a mostani számokat ismerve ez volt a legolcsóbb mindhárom közül.

Ajándék a várostól

A Wikipedia adatai szerint a Sportcentrum 45 ezer négyzetméteren terül el. Ebből 19 ezer négyzetmétert a szombathelyi önkormányzat ajándékozással adott át Király Gábornak. A szerződést 2008-ban írták alá a felek. Bár a terület (amelynek ajándékozásával kapcsolatban sem a bizottsági ülésen sem pedig a közgyűlésen egyetlen szó vita sem esett) ingyen került át, a megajándékozott vállalta azt, hogy a keletkezett ÁFA összeget, ami 1 millió 538 ezer 960 forint volt, kifizeti.

A Szabadidősport Egyesület célja a terjeszkedés volt. Ehhez pedig a temető területéből kanyarítottak ki egy jókora szeletet. Az ajándékozással kötelezettséget is vállalt Király. A szerződés (A szerződés ide kattintva érhető el.) szerint díjmentesen biztosítja a sportlétesítmény:
•    általános iskolák, diáksport szövetség által hivatalosan kiírt általános és középiskolás bajnokságok számára előre egyeztetett időpontban használatot,
•    évente egy alkalommal SZMJV Önkormányzatának rendezvény lebonyolítására helyszínt,
•    „Tárt kapus program” keretében április 15. – október 15. között szombatonként 09.00-15.00 óráig kispályás labdarúgás salakos- és bitumenes pályán, teke, tenisz sportágakban a szombathelyi lakosok díjmentesen sportolhatnak.

A szerződésben időintervallum nem volt megjelölve, vagyis a kötelezettségvállalás örökre szólt. 

A szerződés 9-es pontja szerint, amennyiben a vállalt kötelezettségnek az ajándékozott nem tesz eleget, úgy az önkormányzat kezdeményezheti a terület visszavételét.

Ez a későbbiekben még fontos lesz.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Virágboltos építette fel az egész komplexumot

Közérdekű adatigényléssel fordultunk a sportcentrumot fenntartó Király Sportegyesülethez. A jogi személy egy és ugyanaz, mint, aki a kormánytámogatást kapta, csak közben nevet változtatott, így lett a Király Szabadidősport Egyesületből, Király Sportegyesület. 

Az egyesület profilja is változott időközben, kikerült a nevéből a "szabadidő" szó, és a fókusz a labdarúgásra került, ezen belül is az utánpótlásnevelésen van a hangsúly - szerepelt indoklásként egyik az egyesület által az Ugytudjuknak küldött válaszlevélben.

A közérdekű adatigénylésünkből kiderült, hogy a beruházás során elköltött 

nettó 3 milliárd 980 millió 673 ezer 889 forint kivétel nélkül a Veres és Társai Kereskedelmi és Vendéglátó Kft.-nél landolt.

A cég nyerte el ugyanis az összes kiírt közbeszerzést.

A szombathelyiek jól ismerik a Kft. által működtetett virágboltokat a belvárosban. Egy üzletük a Fő téren, egy pedig a Kőszegi utcában található. De további virágboltjuk van a Körmendi úti Intersparban és Kőszegen is.

A közbeszerzésekben Veres és Társai Kereskedelmi, Vendéglátó és Építőipari Kft-ként szerepel. Csakhogy az Opten adatai szerint az "építőipari" szó sosem szerepelt a cég nevében. Ami további érdekesség az az, hogy a kft. éttermi, mozgó vendéglátás főtevékenységre van bejegyezve. Ezzel kapcsoltban kérdést küldtünk a cégnek, de választ egyelőre nem kaptunk.

A közbeszerzések sora így alakult (az összegek nettó értékben szerepelnek):

KIRÁLY Sportegy. fejl. II. ütem előkészítő munkái

Etalon Zala Építőipari és Kereskedelmi Kft: 299 millió 844 ezer 874 forint
NYERTES - Veres és Társai Kereskedelmi, Vendéglátó és Építőipari Korlátolt Felelősségű Társaság: 298 millió 58 ezer 469 forint

Király SEK fejlesztés II. ütem – A és C épület

Etalon Zala Építőipari és Kereskedelmi Kft: 299 millió 881 ezer 199 forint
NYERTES - Veres és Társai Kereskedelmi, Vendéglátó és Építőipari Korlátolt Felelősségű Társaság: 298 millió 669 ezer 822 forint.

Király SEK fejlesztés – C épület, műfüves pálya

NYERTES - Veres és Társai Kereskedelmi, Vendéglátó és Építőipari Korlátolt Felelősségű Társaság: 1 milliárd 380 millió 635 ezer 437 forint.

Király SEK fejlesztés – "A" épület kivitelezés

NYERTES - Veres és Társai Kereskedelmi, Vendéglátó és Építőipari Korlátolt Felelősségű Társaság: 1 milliárd 157 millió 887 ezer 981 forint

Király SEK fejlesztés –További kivitelezési munkák

NYERTES - Veres és Társai Kereskedelmi, Vendéglátó és Építőipari Korlátolt Felelősségű Társaság: 243 millió 987 ezer 801 forint + 601 millió 434 ezer 379 forint.

Összesen 5 részre bontva írták ki a fejlesztés közbeszerzéseit. Mindössze az első két alkalommal volt vetélytársa a Veres és Társainak. Az utolsó három kiíráson már versenytárs nélkül indultak el.

A Sportegyesület által küldött válaszban egyébként szerepel az is, hogy:

A támogatási szerződés szerinti teljes beruházást érintő beszámoló még nem került elfogadásra. A záró beszámoló elfogadását követően hivatalossá válik a teljes tételes lista, melyet az adatigénylés fenntartása esetén rendelkezésre bocsátunk.

De, hogyan kerül egy virágbolt egy 4,5 milliárdos beruházás közelébe?

Ezt szerettük volna megtudni Vereséktől. Emailben kerestük őket, hogy a 2019-ben kiírt első közbeszerzés - amely az előkészítésre vonatkozott - előtt milyen referenciáik, milyen tapasztalataik voltak az építőiparban. Arra is rákérdeztünk, hogy mi a nyilvántartásban és a közbeszerzésben szereplő név különbségnek az oka, de választ eddig nem kaptunk. 

A közbeszerzési anyagokban az látszik, hogy a cég minden egyes munkánál alvállalkozókat jelölt meg. Többek között a Vasi Opus Kft., a Bau-Kvilm Kft., a Vasi Tető Profil Kft., a Vasi Building Kft., a Ba-Lux 2007 Kft., a Joó Mester Kft., a Rom-Duo Kft., a Pori Metal Kft. dolgozott alájuk a munkák során.

A Veres és Társaival, mint építőipari kivitelező céggel előtte és azóta sem találkozunk sajtóeseményeken. 

Teljesíthetetlen kötelezettségek

Ahogy azt fentebb írtuk, a 2008-as ajándékozáskor az akkor még Szabadidősport Egyesület, és annak képviselője Király Gábor kötelezettséget vállalt a területért cserébe. Ilyen volt többek között az is, hogy tavasztól őszig szombatonként a szombathelyi lakosok ingyen használhatják a bitumenes és salakos focipályákat, a teniszpályát és a tekepályát. 

Csakhogy már ezeknek a pályáknak a nagy részét megszüntették. Ez derül ki abból a válaszból, amit az egyesületnek elküldött kérdésre kaptunk.

Jelenleg van-e a Sportlétesítmény területén kispályás labdarúgó salakos és bitumenes pálya, teke, és teniszpálya?

Egyesületünk Király Szabadidősport Egyesületként alakult, ennek megfelelően történt akkoriban az infrastruktúra megtervezése is, ezért volt, tenisz, salakos foci és tekepálya is. Ezek a pályák 2016-17-ben megszűntek - ezzel egyidejűleg nőtt a futballpályák száma - és az egyesület profilja is változott időközben, kikerült a nevéből a "szabadidő" szó, és a fókusz a labdarúgásra került, ezen belül is az utánpótlásnevelésen van a hangsúly.

A betonos kosárlabda pályánk - az úgynevezett „Dühöngő" - nem sokkal ezelőttig üzemelt, magmaradt, nyitvatartási időben bárki (külsős, nem egyesületi sportoló) számára is térítésmentesen rendelkezésre állt.

A közelmúltban azonban építési terület lett ez a rész is, így jelenleg nem üzemel, de a beruházás végeztével eredeti funkcióját megtartva tervezzük újra nyitni.  

Vagyis az tűnik ki, hogy az egyesület nem tudja teljesíteni a vállalt kötelezettségeket. 

A kormánynál, egészen pontosan a projektért felelős Honvédelmi Minisztériumnál érdeklődtünk, hogy tisztában volt-e vele a pénz megítélésekor Orbán Viktor miniszterelnök, hogy egy kötelezettséggel terhelt területen megvalósítandó építkezés finanszíroznak meg? Valamint, hogy nyomon követték-e, hogy a beruházás megvalósításakor a terület ajándékozásakor keletkezett kötelezettségnek továbbra is eleget tudjon tenni a terület tulajdonosa? Egyelőre nem kaptunk választ a tárcától. 

A szombathelyi jegyzőnek is írtunk. Tőle azt kérdeztük, hogy a sportlétesítmény legutóbbi átépítésekor a szombathelyi önkormányzat kapott-e előzetes tájékoztatást, a beruházás részleteiről? A megajándékozott jelezte-e, hogy az általa vállalt kötelezettségeknek az építkezés ideje alatt és azt lezáróan eleget tud-e tenni? Az önkormányzat rendelkezik-e olyan ismeretekkel, hogy jelenleg a Sportlétesítmény rendelkezik-e kispályás bitumenes és salakos labdarúgó pályákkal, teke és teniszpályákkal? - ezeket a kérdéseket tettük fel a hivatalnak, ám választ még innen sem kaptunk. Amint kapunk új információkat, azt újabb cikkben fogjuk olvasóink elé tárni. 

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.