Gödi civilek közölték a Révai igazgatójával azt, amit még ő sem tudott a magyar akkumulátorgyárakról

Pintér Bence 2022-11-26 07:01:00
Nyílt levelet kapott Gödről Horváth Péter, miután a GyőrPlusz műsorában azt mondta, nem tud róla, hogy gondot okoztak volna akkumulátorgyárak.

A hét elején beszámoltunk a győri önkormányzatoi média, a GyőrPlusz új beszélgetős műsorából, amelynek első részében ifj. Knézy Jenő műsorvezető az Ipari Park bővítéséről beszélgetett Koloszár Tamással, az Autós Nagykoalíció lapja, az Audi főtámogatásával működő Autószektor főszerkesztőjével, illetve Bakos-Kiss Gáborral, a Győri Nemzeti Színház igazgatójával, és Horváth Péterrel, a Révai Miklós Gimnázium igazgatójával, aki egyben a Nemzeti Pedagóguskar elnöke is.

Ebben a műsorban mondta azt Horváth Péter, hogy nem tudja, hogy volt-e probléma, szennyezés, baleset akkumulátorgyárakkal kapcsolatban, erről nincs információja,

és bár a műsor felvezetője többek között fontos tényfeltáró beszélgetésként aposztrofálja a Nyakkendő nélkült, erre a műsorvezető vagy a vendégek részéről sem érkezett semmi reakció, pedig az ezzel kapcsolatos tények nem titkosak, elég csak Gödig menni.

A gödi civilek ennek megfelelően egy nyílt levélben reagáltak a műsorban elhangzottakra, amely szerkesztőségünkhöz is eljutott. A levél érdemi része így indul: „Minthogy Gödön működik Magyarország, sőt Európa jelenleg legnagyobb akkumulátorgyára, engedje meg, hogy néhány fontos tényt megosszak Önnel.”

Ezután így folytatják:

„A gödi Samsung-gyár tizenhét alkalommal kapott bírságot, többek közt a környezetvédelmi, biztonsági és munkavédelmi előírások megsértése miatt. A büntetésekről szóló határozatokban a zajszennyezéstől a rákkeltő anyagokkal történt súlyos veszélyeztetésen át a tűzvédelmi és iparbiztonsági szabályok megsértéséig számos indok szerepel. 

Minthogy dokumentumokkal igazolható tényekről van szó, a cég maga is elismeri az elkövetett környezetvédelmi és a biztonsági vétségeket. Ez azonban nem könnyíti meg a gödi polgárok életét. Ráadásul javulás évek óta nincs: a zajszennyezés fokozódik, a balesetek száma pedig a gyár folyamatos bővülésével együtt növekszik. Mindezt csak tetézte, hogy a gödi kutak vizében az akkumulátor-gyártásánál használt mérgező oldószer volt kimutatható.

Egy méltán jó hírű gimnázium igazgatójaként és a Nemzeti Pedagógus Kar elnökeként Önnek nagy felelőssége van abban, hogy valós információkat osszon meg diákjaival és a közvéleménnyel. Ebben mi örömmel segítünk: készséggel adunk további tájékoztatást, sőt, szívesen vendégül látjuk Önt és a győri diákokat személyes tapasztalatszerzés céljából. 

Így megismerhetik, hogy miként vált a Dunakanyar egyik gyöngyszeme, szeretett kertvárosunk egy veszélyekkel fenyegető, dübörgő iparvárossá, és miként lehetetlenítette el békés gödi családok korábban nyugodt életét.”

A levél azzal zárul, hogy a Horváth Péter által idézett Csokonai-verssorok kapcsán a gödi civilek megjegyzik: azt szeretnék, ha nem fosztanák meg őket egyéni érdekek miatt közös természeti értékeinktől: az éltető levegőtől, a város környéki erdőktől és a tiszta víztől. 

Szólj hozzá!

Horváth Attila: Nem tartom kizártnak, hogy lakossági egyeztetést kezdjünk az Intermodális Csomópontról

Bár a megvalósítás egyelőre a kanyarban sincs, lehet, hogy így is érdemes egy társadalmi párbeszédet elkezdeni.

Az LMP az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében

200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől.

Tagadja a Mi Hazánk, hogy tagja lenne a győri Fodor Roland

A párt szerint csak a jelentkezését nyújtotta be.

A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Február második felében már egészen biztosan használható lesz Szombathely legújabb útja

Végre gurulhatnak az autók a Körmendi és a Jáki út között.

Szombathely nemet mond az akkumulátorgyárakra!

Határozatot hozott rá a közgyűlés. A Fidesz-frakció nem nyomott gombot.

A SZOVA balatoni nyaralójában fognak üdülni a szombathelyi gyerekek

Egészen biztosan nem fogják eladni az ingatlant - jelentett ki Nemény polgármester.

Ukránokat kutyázó posztot rakott ki, kátyúkról kapott kérdéseket a győri fideszes képviselő

A világpolitikai kalandozásnak a szabadhegyi helyi ügyek vetettek véget.

Rekordokkal zárta a Szombathelyen is jelen lévő Főtaxi az elmúlt évet

A flotta autói összesen csaknem 36 millió kilométert tettek meg.

Elit informatikus-alapképzést indít a győri egyetem

„Erős, magas presztízsű szakot indítunk, ahová a legjobb és a legmotiváltabb fiatalok jelentkezését várjuk” – fogalmazott a dékán.

Tüntetést szervez az LMP Debrecenbe

A párt minden önkormányzati képviselője előterjesztéssel próbálja megvédeni a helyieket.

Február másodikán indulnak a bértárgyalások az Audiban

A szakszervezet a bérek reálértékét akarja megőrizni.

Fizetős lesz a győri ETO Park parkolója

Az első három óra ingyenes lesz, utána kétszáz forintot kell fizetni óránként.