A Czeglédy Csabát megrágalmazó origós újságíró végső kétségbeesésében befújta az informátorát

Farkas Bazsi 2022-10-17 17:38:00
Aki nem mellesleg Kósa Lajos ügyvédje.

Pár hete adtunk róla hírt, hogy a Kúria jogerősen, rágalmazásért ítélte el az Origo újságíróját, Kovács Andrást. Kovács Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselővel kapcsolatban írt valótlanságokat egy 2017-es, „Újabb piszkos dolgok derültek ki Gyurcsány és Botka ügyvédjéről” című cikkben. 

Kovács egy forrásra hivatkozva azt írta, hogy Czeglédy cége, Human Operator Zrt. úgy foglalkoztatott, illetve közvetített ki felnőtt munkavállalókat, hogy közben a foglalkoztatottak gyerekeit regisztrálták. Ezzel pedig Kovács szerint pénzt spórolt meg a cég.

A cikk miatt perelte be Czeglédy Kovácsot, sajtópert és személyiségi jogi pert kezdeményezett. A 444.hu foglalkozott most behatóan az üggyel.

A sajtóper hamar Czeglédy javára végződött, a cikk a mai napig a helyreigazítással frissítve érhető el az Origón.

A személyiség jogi per hosszabb pályát futott be. 2019-ben az elsőfokú bíróság Kovács bűnösségét állapította meg. 2021-ben a Fővárosi Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. 

A 444 által idézett jegyzőkönyv szerint, Kovács érdemi védekezést nem adott elő, csupán azzal érvelt, hogy a politikusoknak közszereplőként magasabb ingerküszöbbel kell rendelkezniük, azt azonban meg sem próbálták bizonyítani, hogy a cikkben leírt állítások valósak lennének.

A bíróság szinte az egész szerkesztőséget meghallgatta tanúként, ám nem derült ki, hogy miként történt az információ gyűjtés, és az sem, hogy ki kérte a cikk megírását. Kovács ugyanis egy alkalommal azt mondta: „a cikk megírását nem ő kérte”.

Az utolsó szó jogán aztán Kovács olyant tett, amit újságíró a végsőkig tart, sőt még annál is tovább. Felfedte informátorát és elmondta, hogy Fiák István ügyvéd volt a forrása. 

Fiák István neve korábban Kósa Lajos ügyei kapcsán került elő. Ahogy a 444 megemlíti 2017-ben tőle vásárolt meg Kósa felesége 6 millió forintért egy 120 milliós tőkével bíró céget - amiből aztán Kósáék a végelszámolás előtt gyorsan kilapátoltak 50 milliót.

Az ügyvéd arról beszélt, hogy a Human Operator konkurenciája, a DiákÉsz érdekképviseleti szervének vezetőjeként keresték meg felnőttek a sztorival, ezért értesítette ő a sajtót. Az Origo azonban arról írt, hogy diákok beszéltek a fent említett jelenségről. 

Az állításokat aztán a McDonald’s HR vezetője cáfolta, aki elmondta, hogy 10 éves tapasztalata alapján a munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó Human Operator sosem dolgoztatott gyerekek bejelentésével felnőtteket. Fiák NAV-nak adott tanú vallomásában sem tért ki bejelentések körüli esetleges visszaélésekre.

Az ítéletben a bíróság kitért arra, hogy

„Kovács kizárólag Fiák megkeresésével kísérelte meg a tények feltárását”.

Az információ hitelességét nem ellenőrizte, az érintettet nem kereste fel, - pedig erre lett volna lehetősége.

Czeglédy a 444-nek elmondta, hogy magánvádas eljárást kezdeményezett Fiák Istvánnal szemben is.

Az ügynek van még egy figyelemre méltó szála: Kovács András 2021. június 15-én vette át a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését, amit a hiteles hírközlés igénye mellett a keresztény, konzervatív értékek következetes képviseletére is nagy hangsúlyt fektető, magas színvonalú újságírói tevékenysége elismeréseként kapott.

A Fővárosi Törvényszék 2021. április 21-én hagyta helyben a kerületi bíróság elsőfokú ítéletet, amely kimondta, hogy Kovács rágalmazás vétségében bűnös. 

Szólj hozzá!

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.