A Czeglédy Csabát megrágalmazó origós újságíró végső kétségbeesésében befújta az informátorát

Farkas Bazsi 2022-10-17 17:38:00
Aki nem mellesleg Kósa Lajos ügyvédje.

Pár hete adtunk róla hírt, hogy a Kúria jogerősen, rágalmazásért ítélte el az Origo újságíróját, Kovács Andrást. Kovács Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselővel kapcsolatban írt valótlanságokat egy 2017-es, „Újabb piszkos dolgok derültek ki Gyurcsány és Botka ügyvédjéről” című cikkben. 

Kovács egy forrásra hivatkozva azt írta, hogy Czeglédy cége, Human Operator Zrt. úgy foglalkoztatott, illetve közvetített ki felnőtt munkavállalókat, hogy közben a foglalkoztatottak gyerekeit regisztrálták. Ezzel pedig Kovács szerint pénzt spórolt meg a cég.

A cikk miatt perelte be Czeglédy Kovácsot, sajtópert és személyiségi jogi pert kezdeményezett. A 444.hu foglalkozott most behatóan az üggyel.

A sajtóper hamar Czeglédy javára végződött, a cikk a mai napig a helyreigazítással frissítve érhető el az Origón.

A személyiség jogi per hosszabb pályát futott be. 2019-ben az elsőfokú bíróság Kovács bűnösségét állapította meg. 2021-ben a Fővárosi Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. 

A 444 által idézett jegyzőkönyv szerint, Kovács érdemi védekezést nem adott elő, csupán azzal érvelt, hogy a politikusoknak közszereplőként magasabb ingerküszöbbel kell rendelkezniük, azt azonban meg sem próbálták bizonyítani, hogy a cikkben leírt állítások valósak lennének.

A bíróság szinte az egész szerkesztőséget meghallgatta tanúként, ám nem derült ki, hogy miként történt az információ gyűjtés, és az sem, hogy ki kérte a cikk megírását. Kovács ugyanis egy alkalommal azt mondta: „a cikk megírását nem ő kérte”.

Az utolsó szó jogán aztán Kovács olyant tett, amit újságíró a végsőkig tart, sőt még annál is tovább. Felfedte informátorát és elmondta, hogy Fiák István ügyvéd volt a forrása. 

Fiák István neve korábban Kósa Lajos ügyei kapcsán került elő. Ahogy a 444 megemlíti 2017-ben tőle vásárolt meg Kósa felesége 6 millió forintért egy 120 milliós tőkével bíró céget - amiből aztán Kósáék a végelszámolás előtt gyorsan kilapátoltak 50 milliót.

Az ügyvéd arról beszélt, hogy a Human Operator konkurenciája, a DiákÉsz érdekképviseleti szervének vezetőjeként keresték meg felnőttek a sztorival, ezért értesítette ő a sajtót. Az Origo azonban arról írt, hogy diákok beszéltek a fent említett jelenségről. 

Az állításokat aztán a McDonald’s HR vezetője cáfolta, aki elmondta, hogy 10 éves tapasztalata alapján a munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó Human Operator sosem dolgoztatott gyerekek bejelentésével felnőtteket. Fiák NAV-nak adott tanú vallomásában sem tért ki bejelentések körüli esetleges visszaélésekre.

Az ítéletben a bíróság kitért arra, hogy

„Kovács kizárólag Fiák megkeresésével kísérelte meg a tények feltárását”.

Az információ hitelességét nem ellenőrizte, az érintettet nem kereste fel, - pedig erre lett volna lehetősége.

Czeglédy a 444-nek elmondta, hogy magánvádas eljárást kezdeményezett Fiák Istvánnal szemben is.

Az ügynek van még egy figyelemre méltó szála: Kovács András 2021. június 15-én vette át a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését, amit a hiteles hírközlés igénye mellett a keresztény, konzervatív értékek következetes képviseletére is nagy hangsúlyt fektető, magas színvonalú újságírói tevékenysége elismeréseként kapott.

A Fővárosi Törvényszék 2021. április 21-én hagyta helyben a kerületi bíróság elsőfokú ítéletet, amely kimondta, hogy Kovács rágalmazás vétségében bűnös. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.