A magyar nemzeti lóverseny bemutatása

ugytudjuk.hu 2022-09-14 11:59:00
A Magyar Galopp Derby 2021 versenye magyar sikert hozott. A következőkben megnézzük a magyar derbyk történetét, az elsőtől az utolsóig, különösen tekintettel a lovakra!

A legjobb lóverseny eredmények a derbyn születnek

A sportok világában az egyik első olyan sport, amire már fogadni is lehetett, egyértelműen a lóverseny volt. Magyarországon már a 19. század elején voltak versenyek, amelyekre fogadni is lehetett, de már az ókori Rómában rendeztek különféle lóversenyeket és futamokat, amelyekre, igaz más szisztémában mint napjainkban, de már fogadni is lehetett. A magyar lóversenyfogadás online formában zajlik már egy ideje leginkább, és bár vannak még mindig lehetőségek arra, hogy élőben fogadjunk a Kincsem Parkban vagy más versenyen a futamokra, a mobilok segítségével történő eseménykövetés és fogadás már régóta sokkal nagyobb részesedéssel bír, mint a hagyományos fogadás. 

Magyarország vonatkozásában hagyományosan Budapest az a város, ahol versenyeket rendeznek, itt van a nemzeti lóverseny és itt rendezik a derbyt is. Ezt legutóbb Magyar Galopp Derby 2021 néven találhatták meg a szurkolók. A derby lóverseny eredmények azok, amelyekre nem csak a szakma és a vájtfülű szurkolók, de még az átlagos fogadók is felfigyelnek minden évben. A derby ugyanis az a verseny, amely az adott évben a legfontosabb és legnagyobb lóversenynek számít nem csak Magyarországon, de minden ország életében.

A magyar derbyk története

Magyarországon Magyar Derby néven fut már a sorozat már hosszú évek óta, a Magyar Galopp Derby 2021 pedig a legnépszerűbb fogadási események egyike volt. Legalábbis a magyar lóversenyfogadás online világában. Fontos tudni, hogy nem csak galoppban, de ügető szakágban is van derby, szóval erre azért érdemes figyelni. A galopp ugye az a verseny, amikor a ló szabadon, a zsokéval a hátán vágtázik. Az ügetőben pedig egy kis kocsi van bekötve a ló mögé és azon ül a zsoké. A sport alkalmazások világában természetesen mindkettő szakág eseményeit megtalálhatjuk.

Az első magyar derby galoppversenyeket a 20. század elejétől kezdve rendezik Magyarországon, szinte a kezdetektől kezdve a Kincsem Parkban. Kisebb nagyobb kihagyások után egyébként 2005-től már megszakítások nélkül a Kincsem Park rendezi a galopp és az ügető derbyket is. Mondhatni, hogy a galopp derby a nemzeti lóverseny, hiszen ez a hároméves lovak legerősebb mezőnyét produkáló versenye. Maga a futam egy 2400 méteres gyeppályás távon zajlik, és mindegyik ló pontosan ugyanakkora súlyt visz a hátán. A mének esetén ez 57 kg, míg a kancák esetén 55,5 kilogramm. Azért azt tudni kell, hogy már csak a sport alkalmazások segítségével történő fogadás miatt is, hogy a kancák nem igazán sűrűn tudnak nyerni a derby versenyek során. Harminc évente egyszer fordul elő, hogy egy kanca nyerjen az aktuális magyar derbyn.

Bár azért eddig csak a magyar derbyről volt szó, a lóverseny eredmények között kiemelkedő helyen van néhány más ország nemzeti versenye is. Így az 1780 óta megrendezésre kerülő epsoni derbynél nem nagyon van nagyon hírnévvel és népszerűséggel bíró lóverseny a világon. De szintén kifejezetten rangos versenynek számít

•    a francia derby, 
•    a német derby vagy éppen 
•    az 1875-ös alapítású román derby.

Visszatérve a magyar derbyre, fontos kiemelni azt is, hogy mindössze 20 induló van a versenyen és ezek mindannyian kizárólag angol telivérek lehetnek. Ez nem azt jelenti, hogy Angliából kell közvetlenül érkezniük, de szerepelniük kell az angol Méneskönyvben. 
Az időket a verseny során az 1960-es évek közepétől kezdve mérik, és az egyértelműen látható ezekből is, hogy a magyar lóverseny és tenyésztés jó irányban halad, hiszen évtizedek alapján négy másodpercnél is többet faragtak a legjobb időkből. Az első futamokon ugye csak magyar lovak indultak, ennek megfelelően csak magyar nyertesek voltak. 

1953-ban volt egy csehszlovák győztes, illetve 1968-ban is nyert egy német ló, de igazán a 2000-es évektől kezdve vált nemzetközivé a verseny. Ekkor például a magyar derbyn 2004 és 2008 között csak német lovak és zsokéik tudtak nyerni.

A sorrendben 99., 2021-ben megrendezett magyar galopp derby győztese viszont magyar ló lett, Shy Boy személyében, aki Nagy Tamás kezei között nyerte meg a versenyt 2:27,9-es idővel, ami egy kitűnő időeredmény. Van olyan magyar ló is, amely a magyar derby megnyerése mellett külföldi versenyeket is meg tudott nyerni. Így például az 1966-os győztes, Nem Igaz képes volt az osztrák és a bajor derbyn is nyerni. Rengeteg egyéb érdekesség is van a magyar derby kapcsán, amitől ez minden évben kifejezetten érdekes verseny. Ahogy szakértőnk, Aladar Kollar is rámutat: “gondoljunk bele, volt olyan zsoké, aki 58 évesen volt képes egy ló nyergében diadalmaskodni a 2400 méteren. Apropó, 2400 méter. Ez a távolság azért kifejezetten jó, mert aki a helyszínen akarja követni az eseményeket, ő nagyon sok részét a versenynek közelről tudja nézni, például az indulás utáni métereket. „

A valaha volt leggyorsabb kört 2008-ban futotta Sunny Sam, 2:26,1 alatt teljesítette a távot. Manapság már 2:30 feletti időeredmény nem is nagyon elképzelhető, az elmúlt évtizedekben a lovaknak egyre jobb és jobb eredményre volt szükségük, hogy nyerjenek a végén. Vannak kifejezetten népszerű tenyésztők és apamének, így például Imperiálnak 8 később nyertes mént köszönhetünk. Ugyanígy, a dióspusztai tenyészetből 1932 és 1994 között 18 nyertes ló került ki. Összefoglalva tehát elmondható, hogy a magyar galopp derby a magyar lóversenyek egyik legnépszerűbbike, amely minden évben kifejezetten erős mezőnyt vonz. Azért is érdemes odafigyelni erre a versenyre, mert ebből válik láthatóvá, hogy mely lovak és mely tenyésztők fognak dominálni majd a következő években.

Plusz nagyszerű fogadási lehetőségeket is biztosít ez a futam, hiszen van néhány olyan tényező, amelyek segítségével egyértelműen azonosítható a lovak között az a néhány, amely tényleg esélyes a végén. Viszont manapság már nem nagyon vannak lefutott versenyek, elképzelhetetlen egy olyan derby, mint ami 1986-ban volt, amikor a Try Star 16 hosszal volt képes diadalmaskodni a végén egy megdöbbentő futam végén. De 1963-ban a legendás Imperiál is 10 hosszal diadalmaskodott. Ez a lóverseny annyira népszerű és izgalmas, hogy már csak könyvekben is érdemes utánajárni a történetének és a legjobb lovasoknak.

Szponzorált tartalmat olvastál.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.