A magyar nemzeti lóverseny bemutatása

ugytudjuk.hu 2022-09-14 11:59:00
A Magyar Galopp Derby 2021 versenye magyar sikert hozott. A következőkben megnézzük a magyar derbyk történetét, az elsőtől az utolsóig, különösen tekintettel a lovakra!

A legjobb lóverseny eredmények a derbyn születnek

A sportok világában az egyik első olyan sport, amire már fogadni is lehetett, egyértelműen a lóverseny volt. Magyarországon már a 19. század elején voltak versenyek, amelyekre fogadni is lehetett, de már az ókori Rómában rendeztek különféle lóversenyeket és futamokat, amelyekre, igaz más szisztémában mint napjainkban, de már fogadni is lehetett. A magyar lóversenyfogadás online formában zajlik már egy ideje leginkább, és bár vannak még mindig lehetőségek arra, hogy élőben fogadjunk a Kincsem Parkban vagy más versenyen a futamokra, a mobilok segítségével történő eseménykövetés és fogadás már régóta sokkal nagyobb részesedéssel bír, mint a hagyományos fogadás. 

Magyarország vonatkozásában hagyományosan Budapest az a város, ahol versenyeket rendeznek, itt van a nemzeti lóverseny és itt rendezik a derbyt is. Ezt legutóbb Magyar Galopp Derby 2021 néven találhatták meg a szurkolók. A derby lóverseny eredmények azok, amelyekre nem csak a szakma és a vájtfülű szurkolók, de még az átlagos fogadók is felfigyelnek minden évben. A derby ugyanis az a verseny, amely az adott évben a legfontosabb és legnagyobb lóversenynek számít nem csak Magyarországon, de minden ország életében.

A magyar derbyk története

Magyarországon Magyar Derby néven fut már a sorozat már hosszú évek óta, a Magyar Galopp Derby 2021 pedig a legnépszerűbb fogadási események egyike volt. Legalábbis a magyar lóversenyfogadás online világában. Fontos tudni, hogy nem csak galoppban, de ügető szakágban is van derby, szóval erre azért érdemes figyelni. A galopp ugye az a verseny, amikor a ló szabadon, a zsokéval a hátán vágtázik. Az ügetőben pedig egy kis kocsi van bekötve a ló mögé és azon ül a zsoké. A sport alkalmazások világában természetesen mindkettő szakág eseményeit megtalálhatjuk.

Az első magyar derby galoppversenyeket a 20. század elejétől kezdve rendezik Magyarországon, szinte a kezdetektől kezdve a Kincsem Parkban. Kisebb nagyobb kihagyások után egyébként 2005-től már megszakítások nélkül a Kincsem Park rendezi a galopp és az ügető derbyket is. Mondhatni, hogy a galopp derby a nemzeti lóverseny, hiszen ez a hároméves lovak legerősebb mezőnyét produkáló versenye. Maga a futam egy 2400 méteres gyeppályás távon zajlik, és mindegyik ló pontosan ugyanakkora súlyt visz a hátán. A mének esetén ez 57 kg, míg a kancák esetén 55,5 kilogramm. Azért azt tudni kell, hogy már csak a sport alkalmazások segítségével történő fogadás miatt is, hogy a kancák nem igazán sűrűn tudnak nyerni a derby versenyek során. Harminc évente egyszer fordul elő, hogy egy kanca nyerjen az aktuális magyar derbyn.

Bár azért eddig csak a magyar derbyről volt szó, a lóverseny eredmények között kiemelkedő helyen van néhány más ország nemzeti versenye is. Így az 1780 óta megrendezésre kerülő epsoni derbynél nem nagyon van nagyon hírnévvel és népszerűséggel bíró lóverseny a világon. De szintén kifejezetten rangos versenynek számít

•    a francia derby, 
•    a német derby vagy éppen 
•    az 1875-ös alapítású román derby.

Visszatérve a magyar derbyre, fontos kiemelni azt is, hogy mindössze 20 induló van a versenyen és ezek mindannyian kizárólag angol telivérek lehetnek. Ez nem azt jelenti, hogy Angliából kell közvetlenül érkezniük, de szerepelniük kell az angol Méneskönyvben. 
Az időket a verseny során az 1960-es évek közepétől kezdve mérik, és az egyértelműen látható ezekből is, hogy a magyar lóverseny és tenyésztés jó irányban halad, hiszen évtizedek alapján négy másodpercnél is többet faragtak a legjobb időkből. Az első futamokon ugye csak magyar lovak indultak, ennek megfelelően csak magyar nyertesek voltak. 

1953-ban volt egy csehszlovák győztes, illetve 1968-ban is nyert egy német ló, de igazán a 2000-es évektől kezdve vált nemzetközivé a verseny. Ekkor például a magyar derbyn 2004 és 2008 között csak német lovak és zsokéik tudtak nyerni.

A sorrendben 99., 2021-ben megrendezett magyar galopp derby győztese viszont magyar ló lett, Shy Boy személyében, aki Nagy Tamás kezei között nyerte meg a versenyt 2:27,9-es idővel, ami egy kitűnő időeredmény. Van olyan magyar ló is, amely a magyar derby megnyerése mellett külföldi versenyeket is meg tudott nyerni. Így például az 1966-os győztes, Nem Igaz képes volt az osztrák és a bajor derbyn is nyerni. Rengeteg egyéb érdekesség is van a magyar derby kapcsán, amitől ez minden évben kifejezetten érdekes verseny. Ahogy szakértőnk, Aladar Kollar is rámutat: “gondoljunk bele, volt olyan zsoké, aki 58 évesen volt képes egy ló nyergében diadalmaskodni a 2400 méteren. Apropó, 2400 méter. Ez a távolság azért kifejezetten jó, mert aki a helyszínen akarja követni az eseményeket, ő nagyon sok részét a versenynek közelről tudja nézni, például az indulás utáni métereket. „

A valaha volt leggyorsabb kört 2008-ban futotta Sunny Sam, 2:26,1 alatt teljesítette a távot. Manapság már 2:30 feletti időeredmény nem is nagyon elképzelhető, az elmúlt évtizedekben a lovaknak egyre jobb és jobb eredményre volt szükségük, hogy nyerjenek a végén. Vannak kifejezetten népszerű tenyésztők és apamének, így például Imperiálnak 8 később nyertes mént köszönhetünk. Ugyanígy, a dióspusztai tenyészetből 1932 és 1994 között 18 nyertes ló került ki. Összefoglalva tehát elmondható, hogy a magyar galopp derby a magyar lóversenyek egyik legnépszerűbbike, amely minden évben kifejezetten erős mezőnyt vonz. Azért is érdemes odafigyelni erre a versenyre, mert ebből válik láthatóvá, hogy mely lovak és mely tenyésztők fognak dominálni majd a következő években.

Plusz nagyszerű fogadási lehetőségeket is biztosít ez a futam, hiszen van néhány olyan tényező, amelyek segítségével egyértelműen azonosítható a lovak között az a néhány, amely tényleg esélyes a végén. Viszont manapság már nem nagyon vannak lefutott versenyek, elképzelhetetlen egy olyan derby, mint ami 1986-ban volt, amikor a Try Star 16 hosszal volt képes diadalmaskodni a végén egy megdöbbentő futam végén. De 1963-ban a legendás Imperiál is 10 hosszal diadalmaskodott. Ez a lóverseny annyira népszerű és izgalmas, hogy már csak könyvekben is érdemes utánajárni a történetének és a legjobb lovasoknak.

Szponzorált tartalmat olvastál.

Szólj hozzá!

Rongyos 612 milliárdba kerül az extranyugdíj

4,5 százaléknyi nyugdíjemelést hajt végre a kormány, januárig visszamenőleg.

Pénteken napsütésre számíthatunk

Itt a vénasszonyok nyara, 21, 22 fok körül alakul ma a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy szombathelyi szállal is rendelkező, biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek.

Többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Így gyakorlatilag ők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot.

M1 híradó a diáktüntetésről: ellenzéki politikusok, Gulyás Gergely, fizetésemelés, Brüsszel

Egyetlen demonstrálót sem sikerült megszólaltatni a híradós anyagban, ellenben a 3 perces tudósításból 1 percben a minisztert idézték.

Visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

Eperjes Károly minden nap elmond egy tized rózsafüzért Gyurcsány Ferenc lelki üdvéért 

Legyünk büszkék a keresztény alaptörvényünkre - hangoztatta a színész.

Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Győrújbaráton is élőlánccal tiltakoztak a pedagógusokért

Iskolakezdés előtt tiltakoztak csendesen szülők, diákok és tanárok.

Harmadára esett vissza a szombathelyi színház látogatottsága

A koronavírus után nehezen talál magára a theátrum.

Szerdán a szökőkútnál tiltakoznak a köznevelésért Győrben

Október 5. a pedagógusok világnapja: a budapesti hídfoglalással egyidőben Győrben is hídfoglalás lesz: a szökőkútnál.

Hajtó Péter fideszes képviselő is megosztotta Sik Sándor akkumulátorgyár-ellenes posztját

Már két fideszes képviselő is van Győrben, akik nem támogatják egy akkumulátorgyár építését lakott terület közelében.