Ipari Park-bővítés: nem lekerült, rajta sem volt a keddi napirenden az átminősítés

Pintér Bence 2022-08-13 07:22:00
Összezavarodott kissé a városvezetés kommunikációja győrszentiváni átminősítés ügyében.

Csütörtök éjjel Sik Sándor győrszentiváni fideszes önkormányzati képviselő posztja alapján adtunk hírt róla mi is, hogy az Ipari Park bővítésével kapcsolatos telekátminősítés – ami ellen egy hete fogtak tiltakozásba a szentivániak – lekerült a városstratégiai bizottság és a közgyűlés napirendjéről.

Emlékeztetőképp, a vonatkozó posztban Sik eredetileg a következőt írta:

„Győr M.J.V. jegyzőjével és főépítész úrral történt megbeszélésem eredményeként, polgármester úr egyetértésével, a Városstratégiai Bizottság és így a város közgyűlésének napirendjéről is lekerült a Szentiván melletti má besorolású földterületek átminősítésének tárgyalása!”

Érdekes módon pénteken azonban az említettek közül mind Dézsi Csaba András polgármester, mind Nagyné dr. László Edit jegyző arról értesítette a pubikumot, hogy a keddi rendkívüli ülés napirendjéről nem került le a dolog – mivel eleve rajta sem volt.

Dézsi erről a GyőrPluszban adott számot, ahol szóról szóra másodközölték az ügyben kitett hétfői posztját – egyéb kérdést nem tettek fel neki az ügyben, a lakossági fórumról nem számoltak be –, annyit tett még hozzá a polgármester, hogy „nincs hát értelme a találgatásnak, a hangulatkeltésnek, a rémhírek terjesztésének”. A jegyző pedig azt írta:

Győr Megyei Jogú Város Közgyűlésének következő ülésén a napirendi pontok között nem szerepel a Győri Ipari Park tervezett területi bővítéséről szóló előterjesztés, így annak levételéről sem kellett intézkedni a napirendi pontok közül. Korábban sem volt tervezve, így minden egyéb információ téves és félreértésekre ad lehetőséget.

Később aztán a szentiváni képviselő módosította is a posztot,hogy megfeleljen a jegyzői és polgármesteri közlésnek.

De akkor miről beszélhetett Sik Sándor?

Bár Dézsi polgármester reakciója ismét abba az irányba mutat, hogy a médiát, illetve a környékükért aggódó szentivániakat akarja valamiféle rémhírterjesztéssel vádolni, a valóság az, hogy a napirendről levételről szóló hírt sem mi, sem az Új Szó Nálunk, sem a helyiek nem a légből kapták, hanem a helyi fideszes képviselő posztjából, aki abban a polgármesterre és a jegyzőre hivatkozott. Tehát két eset lehetséges: vagy direkt hülyét akartak csinálni Sik Sándorból, vagy egyszerűen arról van szó, hogy a rendkívüli közgyűlésen, jövő kedden nem volt napirenden az ügy, de az augusztus 30-in napirenden lett volna, de levették – csak ezt nem akarták nagydobra verni, ezért megy most a terelés.

A szentiváni képviselő posztját olvasva ugyanis mi sem tudtuk eldönteni, hogy vajon a jövő hét keddi rendkívüli ülésre, vagy a soron következő rendes közgyűlésre utalt-e, előbbi kapcsán ugyanis nem tudtunk róla, hogy tartana rendkívüli bizottsági ülést előtte a városstratégiai bizottság. Ezért aztán mi a cikkben is arról írtunk, hogy Sik a következő rendes közgyűlésre gondolhatott, amit várhatóan augusztus 30-án tartanak majd.

És ezzel egyébként összhangban is lenne Dézsi polgármester, illetve a jegyző asszony reakciója: mindketten arról beszéltek ugyanis, hogy jövő kedden nem lett volna egyébként sem napirenden a dolog, arról azonban nem szóltak, hogy augusztus 30-án már tervezték-e – és tervezik-e most – a plénum elé bocsátani az átminősítést.

Egy hete tart a civil tiltakozás a várható döntés ellen, ami Szentiván határában 350 hektár mezőgazdasági területet minősített volna át jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezetté, ahol „különösen veszélyes (pl. tűz, robbanás, fertőzőveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges létesítményeket” lehetne majd elhelyezni.

Múlt pénteken tartottak erről egy lakossági tájékoztató fórumot, ahol a délelőtti időpont ellenére 200 szentiváni jelent meg, akik nem nagyon kaptak választ a kérdéseikre: azt például senki nem árulta el nekik, hogy pontosan milyen üzem miatt lenne szükség erre a besorolásra. A szentivániak a fórum után Facebook-oldalt hoztak létre, plakátokat nyomtattak, és aláírásgyűjtésbe kezdtek a beruházás ellen, ami jelenleg is folyik. Többek között környezetvédelmi és egészségvédelmi kérdések merültek fel az üggyel kapcsolatban, amelyekről a héten Kun Zoltánnal élő videóinterjúban beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.