Ipari Park-bővítés: nem lekerült, rajta sem volt a keddi napirenden az átminősítés

Pintér Bence 2022-08-13 07:22:00
Összezavarodott kissé a városvezetés kommunikációja győrszentiváni átminősítés ügyében.

Csütörtök éjjel Sik Sándor győrszentiváni fideszes önkormányzati képviselő posztja alapján adtunk hírt róla mi is, hogy az Ipari Park bővítésével kapcsolatos telekátminősítés – ami ellen egy hete fogtak tiltakozásba a szentivániak – lekerült a városstratégiai bizottság és a közgyűlés napirendjéről.

Emlékeztetőképp, a vonatkozó posztban Sik eredetileg a következőt írta:

„Győr M.J.V. jegyzőjével és főépítész úrral történt megbeszélésem eredményeként, polgármester úr egyetértésével, a Városstratégiai Bizottság és így a város közgyűlésének napirendjéről is lekerült a Szentiván melletti má besorolású földterületek átminősítésének tárgyalása!”

Érdekes módon pénteken azonban az említettek közül mind Dézsi Csaba András polgármester, mind Nagyné dr. László Edit jegyző arról értesítette a pubikumot, hogy a keddi rendkívüli ülés napirendjéről nem került le a dolog – mivel eleve rajta sem volt.

Dézsi erről a GyőrPluszban adott számot, ahol szóról szóra másodközölték az ügyben kitett hétfői posztját – egyéb kérdést nem tettek fel neki az ügyben, a lakossági fórumról nem számoltak be –, annyit tett még hozzá a polgármester, hogy „nincs hát értelme a találgatásnak, a hangulatkeltésnek, a rémhírek terjesztésének”. A jegyző pedig azt írta:

Győr Megyei Jogú Város Közgyűlésének következő ülésén a napirendi pontok között nem szerepel a Győri Ipari Park tervezett területi bővítéséről szóló előterjesztés, így annak levételéről sem kellett intézkedni a napirendi pontok közül. Korábban sem volt tervezve, így minden egyéb információ téves és félreértésekre ad lehetőséget.

Később aztán a szentiváni képviselő módosította is a posztot,hogy megfeleljen a jegyzői és polgármesteri közlésnek.

De akkor miről beszélhetett Sik Sándor?

Bár Dézsi polgármester reakciója ismét abba az irányba mutat, hogy a médiát, illetve a környékükért aggódó szentivániakat akarja valamiféle rémhírterjesztéssel vádolni, a valóság az, hogy a napirendről levételről szóló hírt sem mi, sem az Új Szó Nálunk, sem a helyiek nem a légből kapták, hanem a helyi fideszes képviselő posztjából, aki abban a polgármesterre és a jegyzőre hivatkozott. Tehát két eset lehetséges: vagy direkt hülyét akartak csinálni Sik Sándorból, vagy egyszerűen arról van szó, hogy a rendkívüli közgyűlésen, jövő kedden nem volt napirenden az ügy, de az augusztus 30-in napirenden lett volna, de levették – csak ezt nem akarták nagydobra verni, ezért megy most a terelés.

A szentiváni képviselő posztját olvasva ugyanis mi sem tudtuk eldönteni, hogy vajon a jövő hét keddi rendkívüli ülésre, vagy a soron következő rendes közgyűlésre utalt-e, előbbi kapcsán ugyanis nem tudtunk róla, hogy tartana rendkívüli bizottsági ülést előtte a városstratégiai bizottság. Ezért aztán mi a cikkben is arról írtunk, hogy Sik a következő rendes közgyűlésre gondolhatott, amit várhatóan augusztus 30-án tartanak majd.

És ezzel egyébként összhangban is lenne Dézsi polgármester, illetve a jegyző asszony reakciója: mindketten arról beszéltek ugyanis, hogy jövő kedden nem lett volna egyébként sem napirenden a dolog, arról azonban nem szóltak, hogy augusztus 30-án már tervezték-e – és tervezik-e most – a plénum elé bocsátani az átminősítést.

Egy hete tart a civil tiltakozás a várható döntés ellen, ami Szentiván határában 350 hektár mezőgazdasági területet minősített volna át jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezetté, ahol „különösen veszélyes (pl. tűz, robbanás, fertőzőveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges létesítményeket” lehetne majd elhelyezni.

Múlt pénteken tartottak erről egy lakossági tájékoztató fórumot, ahol a délelőtti időpont ellenére 200 szentiváni jelent meg, akik nem nagyon kaptak választ a kérdéseikre: azt például senki nem árulta el nekik, hogy pontosan milyen üzem miatt lenne szükség erre a besorolásra. A szentivániak a fórum után Facebook-oldalt hoztak létre, plakátokat nyomtattak, és aláírásgyűjtésbe kezdtek a beruházás ellen, ami jelenleg is folyik. Többek között környezetvédelmi és egészségvédelmi kérdések merültek fel az üggyel kapcsolatban, amelyekről a héten Kun Zoltánnal élő videóinterjúban beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.