Ipari Park-bővítés: nem lekerült, rajta sem volt a keddi napirenden az átminősítés

Pintér Bence 2022-08-13 07:22:00
Összezavarodott kissé a városvezetés kommunikációja győrszentiváni átminősítés ügyében.

Csütörtök éjjel Sik Sándor győrszentiváni fideszes önkormányzati képviselő posztja alapján adtunk hírt róla mi is, hogy az Ipari Park bővítésével kapcsolatos telekátminősítés – ami ellen egy hete fogtak tiltakozásba a szentivániak – lekerült a városstratégiai bizottság és a közgyűlés napirendjéről.

Emlékeztetőképp, a vonatkozó posztban Sik eredetileg a következőt írta:

„Győr M.J.V. jegyzőjével és főépítész úrral történt megbeszélésem eredményeként, polgármester úr egyetértésével, a Városstratégiai Bizottság és így a város közgyűlésének napirendjéről is lekerült a Szentiván melletti má besorolású földterületek átminősítésének tárgyalása!”

Érdekes módon pénteken azonban az említettek közül mind Dézsi Csaba András polgármester, mind Nagyné dr. László Edit jegyző arról értesítette a pubikumot, hogy a keddi rendkívüli ülés napirendjéről nem került le a dolog – mivel eleve rajta sem volt.

Dézsi erről a GyőrPluszban adott számot, ahol szóról szóra másodközölték az ügyben kitett hétfői posztját – egyéb kérdést nem tettek fel neki az ügyben, a lakossági fórumról nem számoltak be –, annyit tett még hozzá a polgármester, hogy „nincs hát értelme a találgatásnak, a hangulatkeltésnek, a rémhírek terjesztésének”. A jegyző pedig azt írta:

Győr Megyei Jogú Város Közgyűlésének következő ülésén a napirendi pontok között nem szerepel a Győri Ipari Park tervezett területi bővítéséről szóló előterjesztés, így annak levételéről sem kellett intézkedni a napirendi pontok közül. Korábban sem volt tervezve, így minden egyéb információ téves és félreértésekre ad lehetőséget.

Később aztán a szentiváni képviselő módosította is a posztot,hogy megfeleljen a jegyzői és polgármesteri közlésnek.

De akkor miről beszélhetett Sik Sándor?

Bár Dézsi polgármester reakciója ismét abba az irányba mutat, hogy a médiát, illetve a környékükért aggódó szentivániakat akarja valamiféle rémhírterjesztéssel vádolni, a valóság az, hogy a napirendről levételről szóló hírt sem mi, sem az Új Szó Nálunk, sem a helyiek nem a légből kapták, hanem a helyi fideszes képviselő posztjából, aki abban a polgármesterre és a jegyzőre hivatkozott. Tehát két eset lehetséges: vagy direkt hülyét akartak csinálni Sik Sándorból, vagy egyszerűen arról van szó, hogy a rendkívüli közgyűlésen, jövő kedden nem volt napirenden az ügy, de az augusztus 30-in napirenden lett volna, de levették – csak ezt nem akarták nagydobra verni, ezért megy most a terelés.

A szentiváni képviselő posztját olvasva ugyanis mi sem tudtuk eldönteni, hogy vajon a jövő hét keddi rendkívüli ülésre, vagy a soron következő rendes közgyűlésre utalt-e, előbbi kapcsán ugyanis nem tudtunk róla, hogy tartana rendkívüli bizottsági ülést előtte a városstratégiai bizottság. Ezért aztán mi a cikkben is arról írtunk, hogy Sik a következő rendes közgyűlésre gondolhatott, amit várhatóan augusztus 30-án tartanak majd.

És ezzel egyébként összhangban is lenne Dézsi polgármester, illetve a jegyző asszony reakciója: mindketten arról beszéltek ugyanis, hogy jövő kedden nem lett volna egyébként sem napirenden a dolog, arról azonban nem szóltak, hogy augusztus 30-án már tervezték-e – és tervezik-e most – a plénum elé bocsátani az átminősítést.

Egy hete tart a civil tiltakozás a várható döntés ellen, ami Szentiván határában 350 hektár mezőgazdasági területet minősített volna át jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezetté, ahol „különösen veszélyes (pl. tűz, robbanás, fertőzőveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges létesítményeket” lehetne majd elhelyezni.

Múlt pénteken tartottak erről egy lakossági tájékoztató fórumot, ahol a délelőtti időpont ellenére 200 szentiváni jelent meg, akik nem nagyon kaptak választ a kérdéseikre: azt például senki nem árulta el nekik, hogy pontosan milyen üzem miatt lenne szükség erre a besorolásra. A szentivániak a fórum után Facebook-oldalt hoztak létre, plakátokat nyomtattak, és aláírásgyűjtésbe kezdtek a beruházás ellen, ami jelenleg is folyik. Többek között környezetvédelmi és egészségvédelmi kérdések merültek fel az üggyel kapcsolatban, amelyekről a héten Kun Zoltánnal élő videóinterjúban beszélgettünk.

Szólj hozzá!

Itt az Indiana Jones 5 első előzetese

Jövő júniusban lesz a premier.

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.

Január másodikán sztrájkolnak az autóbuszvezetők

A SZOLIDARITÁS Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közleménye.

Eldőlt a kérdés: az Európai Bizottság az uniós pénzek befagyasztását javasolja

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, a 7-es cikk szerint indul eljárás az országgal szemben.

Kiderült, mi lesz a győri úszóbérletekkel

Aki csak a teljes körű újranyitás után használná fel a bérletét, annak semmi teendője nincs.

Kocsis Gergő lett a Szombathelyi Fidelitas elnöke

Tisztújítást tartott a szervezet.

Tóth Miklós a Győri ETO új ügyvezetője

December 1-én, vagyis holnap áll munkába a korábban a Szombathelyi Haladás ügyvezetői feladatát ellátó szakember.