Ismét nekifut a győri önkormányzati bérlemények rendezésének a városvezetés

Pintér Bence 2022-08-15 17:01:00
Az új szabályokkal meg akarják akadályozni az önkormányzati bérleményekkel nyerészkedést, négyszeres áron lehet csak továbbadni majd albérletbe a helyiségeket.

A Győri Önkormányzat önkormányzati tulajdonú helyiségek bérletéről szóló rendelet. A jelenleg hatályos rendelet 2003-ban született, azóta a jogi és piaci környezet jelentős változásokon ment keresztül, ezért van szükség az újraszabályozásra.

A változások röviden a bizottsági ülésen elmondottak alapján:

  • lesz mostantól olyan, hogy „felújításra meghirdetett önkormányzati tulajdonú helyiség”, ahol a felújítási munkálatok költsége alapján 5-15 év közötti bérleti szerződést lehet kötni, a felújítás alatt csak használati díjat kell fizetni, erre egy év lesz;
  • a bérleti szerződéseket önkormányzati tulajdonra legfeljebb öt évre lehet kötni, és legfeljebb három alkalommal, öt évre hosszabbíthatóak, ezután új pályázatot kell kiírni;
  • a bérlőknek háromhavi óvadékot (kauciót) kell letennie az asztalra;
  • ezzel kapcsolatban lesz előbérleti jog, mivel senkinek nem érdeke kitolni a jól működő üzletekkel – tehát a pályázat idején a legnagyobb összeget ajánló licitáló helyére beléphet az addigi bérlő, és ez vonatkozik az albérlőre is;
  • ennek megfelelően az albérlet is marad, de az albérlet után a bérleti díj négyszeresét kell fizetni, és a főbérlőnek is tevékenységet kell folytatnia a helyiségben – ezzel akarják megakadályozni, hogy az önkormányzati bérlemények főbérlői nyerészkedjenek a bérleményeken;
  • ha azonos tulajdonosi kör több bérleménnyel rendelkezik, abból csak egyet adhat ki albérletben.

(FRISSÍTÉS: Időközben nyilvános lett a rendelet teljes szövege is.)

Hajtó Péter fideszes képviselő azt kérdezte, hogy aki most nyerészkedik, azzal mit tud kezdeni a város? Az előterjesztő részéről elhangzott, hogy bármely ilyen szerződés módosításakor már az új szabályok lesznek érvényesek. Borsi Róbert azt kérdezte, hogy mi akadályozza meg, hogy a liciten rosszindulató licitáló csak azért induljon, hogy mondjuk felverje a versenytársa bérleti díját.

A Győr-Szol vagyongazdálkodási igazgatója elmondta: ez az új rendelet nekik egy fontos csapásirányt jelölne ki,

a vadhajtásokkal pedig majd mindezzel a hátuk mögött tudnak foglalkozni. „Nem lesz egyszerű dolog felszámolni a már kialakult visszaéléseket” – mondta.

Egy éve már megpróbálkozott egy hasonlóval a városvezetés, de akkor – állítólag Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő közbelépése után – minden további hír nélkül lekerült a javaslat a napirendről. Arról nincs hír, hogy a friss rendelet is tiltaná-e például az apportba adást, ami egy éve benne volt a rendeletben. De az akkori tervek közül az albérletbe adás szigorítása-nehezítése, a kaució bevezetése, és a határozatlan idejű bérleti szerződés kivezetése szerepel most is a szövegben az elmondottak szerint.

Amint a rendelettervezet szövege elérhető lesz, tüzetesebben is megvizsgáljuk majd. A bizottság elfogadta a rendeletet.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.