Ismét nekifut a győri önkormányzati bérlemények rendezésének a városvezetés

Pintér Bence 2022-08-15 17:01:00
Az új szabályokkal meg akarják akadályozni az önkormányzati bérleményekkel nyerészkedést, négyszeres áron lehet csak továbbadni majd albérletbe a helyiségeket.

A Győri Önkormányzat önkormányzati tulajdonú helyiségek bérletéről szóló rendelet. A jelenleg hatályos rendelet 2003-ban született, azóta a jogi és piaci környezet jelentős változásokon ment keresztül, ezért van szükség az újraszabályozásra.

A változások röviden a bizottsági ülésen elmondottak alapján:

  • lesz mostantól olyan, hogy „felújításra meghirdetett önkormányzati tulajdonú helyiség”, ahol a felújítási munkálatok költsége alapján 5-15 év közötti bérleti szerződést lehet kötni, a felújítás alatt csak használati díjat kell fizetni, erre egy év lesz;
  • a bérleti szerződéseket önkormányzati tulajdonra legfeljebb öt évre lehet kötni, és legfeljebb három alkalommal, öt évre hosszabbíthatóak, ezután új pályázatot kell kiírni;
  • a bérlőknek háromhavi óvadékot (kauciót) kell letennie az asztalra;
  • ezzel kapcsolatban lesz előbérleti jog, mivel senkinek nem érdeke kitolni a jól működő üzletekkel – tehát a pályázat idején a legnagyobb összeget ajánló licitáló helyére beléphet az addigi bérlő, és ez vonatkozik az albérlőre is;
  • ennek megfelelően az albérlet is marad, de az albérlet után a bérleti díj négyszeresét kell fizetni, és a főbérlőnek is tevékenységet kell folytatnia a helyiségben – ezzel akarják megakadályozni, hogy az önkormányzati bérlemények főbérlői nyerészkedjenek a bérleményeken;
  • ha azonos tulajdonosi kör több bérleménnyel rendelkezik, abból csak egyet adhat ki albérletben.

(FRISSÍTÉS: Időközben nyilvános lett a rendelet teljes szövege is.)

Hajtó Péter fideszes képviselő azt kérdezte, hogy aki most nyerészkedik, azzal mit tud kezdeni a város? Az előterjesztő részéről elhangzott, hogy bármely ilyen szerződés módosításakor már az új szabályok lesznek érvényesek. Borsi Róbert azt kérdezte, hogy mi akadályozza meg, hogy a liciten rosszindulató licitáló csak azért induljon, hogy mondjuk felverje a versenytársa bérleti díját.

A Győr-Szol vagyongazdálkodási igazgatója elmondta: ez az új rendelet nekik egy fontos csapásirányt jelölne ki,

a vadhajtásokkal pedig majd mindezzel a hátuk mögött tudnak foglalkozni. „Nem lesz egyszerű dolog felszámolni a már kialakult visszaéléseket” – mondta.

Egy éve már megpróbálkozott egy hasonlóval a városvezetés, de akkor – állítólag Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő közbelépése után – minden további hír nélkül lekerült a javaslat a napirendről. Arról nincs hír, hogy a friss rendelet is tiltaná-e például az apportba adást, ami egy éve benne volt a rendeletben. De az akkori tervek közül az albérletbe adás szigorítása-nehezítése, a kaució bevezetése, és a határozatlan idejű bérleti szerződés kivezetése szerepel most is a szövegben az elmondottak szerint.

Amint a rendelettervezet szövege elérhető lesz, tüzetesebben is megvizsgáljuk majd. A bizottság elfogadta a rendeletet.

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is