Vita a Fideszben: Dézsi polgármester átlakítaná és magához vonná önkormányzati tuladonú helyiségek kiadását

Pintér Bence 2021-06-29 18:11:00
Módosulhat az önkormányzati bérlemények kiadása, de több fronton is nyomás alatt van a polgármester, hogy ne vigye közgyűlés elé a rendeletet. Felügyelőbizottsági és bizottsági helyeket kap az ellenzék, bemutatják a botrányba keveredett GYHG beszámolóját. Szerdán közgyűlés lesz Győrben: lássuk, mivel foglalkozik majd a hónapok után összeülő testület!

Szerdán tavaly október után először közgyűlés lesz Győrben, és bár akadnak olyan témák, amelyeket meg kéne vitatni, a napirendet természetesen a polgármester diktálja.

Az ülés elején a rendezési terv számos módosításáról dönt a fideszes többségű testület, ezután a Szervezeti és Működési Szabályzat módosul technikai okokból, de két bizottság taglétszáma is növekedik – ez összefüggésben lehet azzal, hogy Dézsi Csaba András polgármester még tavaly kiegyezett az ellenzéki képviselőkkel, akik így bizottsági és felügyelőbizottsági helyeket kapnak most, közel két év csúszással.

A harmadik napirendi pont az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérletéről szóló rendelet. A legutóbbi ilyet 2003-ban készítették, az indoklás szerint eljárt fölötte az idő. Az egyik fő változás, hogy immár nem a Vagyongazdálkodási Főosztály, hanem közvetlen maga a polgármester dönt majd ezekben az ügyekben. A másik fontos változás, hogy a bérbe adott önkormányzati tulajdont csak a szabályozott módon lehet albérletként kiadni, és azt folyamatosan, rendeltetésének megfelelően kell használni, és megszűnik a határozatlan idejű bérleti szerződés is. A rendelet tiltja azt apportba adást, ami magasabb rendű jogszabályba is ütközhet egyébként. Az is újdonság, hogy a bérlőknek óvadékot (kauciót) kell letenniük, ami háromhavi bérleti díjnak felel meg.

Úgy értesültünk, hogy a polgármesteren több fronton nagy a nyomás, hogy ezt a rendeletet ebben a formában ne fogadják el: információink szerinta polgármester saját pártja, a Fidesz sem szimpatizál a rendelettervezettel.

De Dézsi polgármester a kamarával nem egyeztett a rendeletről, viszont kamarai forrásaink szerint sem lenne szerencsés a rendelet elfogadása több szempontból sem.

A negyedik napirendi pont javaslatot tesz arra, hogy a fiataloknak a város juttasson a Győr 750 emlékérméből (ehhez regsztrációra lesz szükség). Ezután az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr és a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat szakmai munkájának felülvizsgálatáról tartanak beszámolót; majd egy közterületet is elnevez a közgyűlés, de az még nem tudni, hogy melyiket, és mire. Módosul a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzata is.

A nyolcadik napirendi pontban elfogadják a közgyűlés munkatervét a második félévre,

a kilencedik napirendi pontban pedig a botrányba keveredett győri kukás cég, a GYHG beszámolóját hallgathatják meg a képviselők és az érdeklődők.

Hogy mi történt a GYHG-nál, arról itt és itt olvashatnak.

Ezután főleg a kötelező körök jönnek a polgármester által a közgyűlés, illetve a bizottságok által átruházott hatáskörben hozott döntésekről szóló tájékoztatókkal – ebből az előbbi 222 oldalas, tavaly óta gyűlik, de közel ugyanilyen vaskos a közgyűlés nevében október óta a vészhelyzett miatt hozott döntések dokumentuma is: 144 oldal. 14 pontként személyi kérdésekben – talán a cikk elején jelzett bizottsági és felügyelőbizottsági helyek ügyében – dönt majd a testület.

A közgyűlés szerdán tíz órakot kezdődik, várhatóan élőben közvetítik majd Dézsi Csaba András polgármester Facebook-oldalán.

Szólj hozzá!

Ungár: A külföldi nagyvállalatok helyett a tanárokat kéne támogatnia a kormánynak

Az LMP frakcióvezetője szerint a pedagógusok és úgy általában a közalkalmazottak fizetését jelentősen emelni kell, és ezt a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.

Valami sumákolás van a Győrben kihelyezett drága padok körül

A Győr-Szol szerint nem ők vették, ezért nem tudják megmondani, kitől vették. Viszont ők kapták meg rájuk a pénzt: 216 ezer forintba került darabja.

Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

A sztrájkot a jogszerűséghez október 7-én 16 óráig be kell jelenteni az intézményvezetőknek.

Egyet leszámítva minden világnapról megemlékezett a héten a győri polgármester

Tele volt a hét világnapokkal, de a pedagógusok világnapja pont kimaradt Dézsi Csaba András naptárából.

Sik: Úgy érzem, hogy ez a poszt ebben a kontextusban „bicskanyitogató” volt

Újabb beszélgetést szervezne a szentiváni fideszes képviselő a polgármesterrel, ezúttal családos fiatalokat meghívva.

Rongyos 612 milliárdba kerül az extranyugdíj

4,5 százaléknyi nyugdíjemelést hajt végre a kormány, januárig visszamenőleg.

Pénteken napsütésre számíthatunk

Itt a vénasszonyok nyara, 21, 22 fok körül alakul ma a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy szombathelyi szállal is rendelkező, biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek.

Többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Így gyakorlatilag ők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot.

M1 híradó a diáktüntetésről: ellenzéki politikusok, Gulyás Gergely, fizetésemelés, Brüsszel

Egyetlen demonstrálót sem sikerült megszólaltatni a híradós anyagban, ellenben a 3 perces tudósításból 1 percben a minisztert idézték.

Visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

Eperjes Károly minden nap elmond egy tized rózsafüzért Gyurcsány Ferenc lelki üdvéért 

Legyünk büszkék a keresztény alaptörvényünkre - hangoztatta a színész.

Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Győrújbaráton is élőlánccal tiltakoztak a pedagógusokért

Iskolakezdés előtt tiltakoztak csendesen szülők, diákok és tanárok.