Vita a Fideszben: Dézsi polgármester átlakítaná és magához vonná önkormányzati tuladonú helyiségek kiadását

Pintér Bence 2021-06-29 18:11:00
Módosulhat az önkormányzati bérlemények kiadása, de több fronton is nyomás alatt van a polgármester, hogy ne vigye közgyűlés elé a rendeletet. Felügyelőbizottsági és bizottsági helyeket kap az ellenzék, bemutatják a botrányba keveredett GYHG beszámolóját. Szerdán közgyűlés lesz Győrben: lássuk, mivel foglalkozik majd a hónapok után összeülő testület!

Szerdán tavaly október után először közgyűlés lesz Győrben, és bár akadnak olyan témák, amelyeket meg kéne vitatni, a napirendet természetesen a polgármester diktálja.

Az ülés elején a rendezési terv számos módosításáról dönt a fideszes többségű testület, ezután a Szervezeti és Működési Szabályzat módosul technikai okokból, de két bizottság taglétszáma is növekedik – ez összefüggésben lehet azzal, hogy Dézsi Csaba András polgármester még tavaly kiegyezett az ellenzéki képviselőkkel, akik így bizottsági és felügyelőbizottsági helyeket kapnak most, közel két év csúszással.

A harmadik napirendi pont az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérletéről szóló rendelet. A legutóbbi ilyet 2003-ban készítették, az indoklás szerint eljárt fölötte az idő. Az egyik fő változás, hogy immár nem a Vagyongazdálkodási Főosztály, hanem közvetlen maga a polgármester dönt majd ezekben az ügyekben. A másik fontos változás, hogy a bérbe adott önkormányzati tulajdont csak a szabályozott módon lehet albérletként kiadni, és azt folyamatosan, rendeltetésének megfelelően kell használni, és megszűnik a határozatlan idejű bérleti szerződés is. A rendelet tiltja azt apportba adást, ami magasabb rendű jogszabályba is ütközhet egyébként. Az is újdonság, hogy a bérlőknek óvadékot (kauciót) kell letenniük, ami háromhavi bérleti díjnak felel meg.

Úgy értesültünk, hogy a polgármesteren több fronton nagy a nyomás, hogy ezt a rendeletet ebben a formában ne fogadják el: információink szerinta polgármester saját pártja, a Fidesz sem szimpatizál a rendelettervezettel.

De Dézsi polgármester a kamarával nem egyeztett a rendeletről, viszont kamarai forrásaink szerint sem lenne szerencsés a rendelet elfogadása több szempontból sem.

A negyedik napirendi pont javaslatot tesz arra, hogy a fiataloknak a város juttasson a Győr 750 emlékérméből (ehhez regsztrációra lesz szükség). Ezután az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr és a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat szakmai munkájának felülvizsgálatáról tartanak beszámolót; majd egy közterületet is elnevez a közgyűlés, de az még nem tudni, hogy melyiket, és mire. Módosul a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzata is.

A nyolcadik napirendi pontban elfogadják a közgyűlés munkatervét a második félévre,

a kilencedik napirendi pontban pedig a botrányba keveredett győri kukás cég, a GYHG beszámolóját hallgathatják meg a képviselők és az érdeklődők.

Hogy mi történt a GYHG-nál, arról itt és itt olvashatnak.

Ezután főleg a kötelező körök jönnek a polgármester által a közgyűlés, illetve a bizottságok által átruházott hatáskörben hozott döntésekről szóló tájékoztatókkal – ebből az előbbi 222 oldalas, tavaly óta gyűlik, de közel ugyanilyen vaskos a közgyűlés nevében október óta a vészhelyzett miatt hozott döntések dokumentuma is: 144 oldal. 14 pontként személyi kérdésekben – talán a cikk elején jelzett bizottsági és felügyelőbizottsági helyek ügyében – dönt majd a testület.

A közgyűlés szerdán tíz órakot kezdődik, várhatóan élőben közvetítik majd Dézsi Csaba András polgármester Facebook-oldalán.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.