Vita a Fideszben: Dézsi polgármester átlakítaná és magához vonná önkormányzati tuladonú helyiségek kiadását

Pintér Bence 2021-06-29 18:11:00
Módosulhat az önkormányzati bérlemények kiadása, de több fronton is nyomás alatt van a polgármester, hogy ne vigye közgyűlés elé a rendeletet. Felügyelőbizottsági és bizottsági helyeket kap az ellenzék, bemutatják a botrányba keveredett GYHG beszámolóját. Szerdán közgyűlés lesz Győrben: lássuk, mivel foglalkozik majd a hónapok után összeülő testület!

Szerdán tavaly október után először közgyűlés lesz Győrben, és bár akadnak olyan témák, amelyeket meg kéne vitatni, a napirendet természetesen a polgármester diktálja.

Az ülés elején a rendezési terv számos módosításáról dönt a fideszes többségű testület, ezután a Szervezeti és Működési Szabályzat módosul technikai okokból, de két bizottság taglétszáma is növekedik – ez összefüggésben lehet azzal, hogy Dézsi Csaba András polgármester még tavaly kiegyezett az ellenzéki képviselőkkel, akik így bizottsági és felügyelőbizottsági helyeket kapnak most, közel két év csúszással.

A harmadik napirendi pont az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérletéről szóló rendelet. A legutóbbi ilyet 2003-ban készítették, az indoklás szerint eljárt fölötte az idő. Az egyik fő változás, hogy immár nem a Vagyongazdálkodási Főosztály, hanem közvetlen maga a polgármester dönt majd ezekben az ügyekben. A másik fontos változás, hogy a bérbe adott önkormányzati tulajdont csak a szabályozott módon lehet albérletként kiadni, és azt folyamatosan, rendeltetésének megfelelően kell használni, és megszűnik a határozatlan idejű bérleti szerződés is. A rendelet tiltja azt apportba adást, ami magasabb rendű jogszabályba is ütközhet egyébként. Az is újdonság, hogy a bérlőknek óvadékot (kauciót) kell letenniük, ami háromhavi bérleti díjnak felel meg.

Úgy értesültünk, hogy a polgármesteren több fronton nagy a nyomás, hogy ezt a rendeletet ebben a formában ne fogadják el: információink szerinta polgármester saját pártja, a Fidesz sem szimpatizál a rendelettervezettel.

De Dézsi polgármester a kamarával nem egyeztett a rendeletről, viszont kamarai forrásaink szerint sem lenne szerencsés a rendelet elfogadása több szempontból sem.

A negyedik napirendi pont javaslatot tesz arra, hogy a fiataloknak a város juttasson a Győr 750 emlékérméből (ehhez regsztrációra lesz szükség). Ezután az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr és a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat szakmai munkájának felülvizsgálatáról tartanak beszámolót; majd egy közterületet is elnevez a közgyűlés, de az még nem tudni, hogy melyiket, és mire. Módosul a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzata is.

A nyolcadik napirendi pontban elfogadják a közgyűlés munkatervét a második félévre,

a kilencedik napirendi pontban pedig a botrányba keveredett győri kukás cég, a GYHG beszámolóját hallgathatják meg a képviselők és az érdeklődők.

Hogy mi történt a GYHG-nál, arról itt és itt olvashatnak.

Ezután főleg a kötelező körök jönnek a polgármester által a közgyűlés, illetve a bizottságok által átruházott hatáskörben hozott döntésekről szóló tájékoztatókkal – ebből az előbbi 222 oldalas, tavaly óta gyűlik, de közel ugyanilyen vaskos a közgyűlés nevében október óta a vészhelyzett miatt hozott döntések dokumentuma is: 144 oldal. 14 pontként személyi kérdésekben – talán a cikk elején jelzett bizottsági és felügyelőbizottsági helyek ügyében – dönt majd a testület.

A közgyűlés szerdán tíz órakot kezdődik, várhatóan élőben közvetítik majd Dézsi Csaba András polgármester Facebook-oldalán.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.