Vita a Fideszben: Dézsi polgármester átlakítaná és magához vonná önkormányzati tuladonú helyiségek kiadását

Pintér Bence 2021-06-29 18:11:00
Módosulhat az önkormányzati bérlemények kiadása, de több fronton is nyomás alatt van a polgármester, hogy ne vigye közgyűlés elé a rendeletet. Felügyelőbizottsági és bizottsági helyeket kap az ellenzék, bemutatják a botrányba keveredett GYHG beszámolóját. Szerdán közgyűlés lesz Győrben: lássuk, mivel foglalkozik majd a hónapok után összeülő testület!

Szerdán tavaly október után először közgyűlés lesz Győrben, és bár akadnak olyan témák, amelyeket meg kéne vitatni, a napirendet természetesen a polgármester diktálja.

Az ülés elején a rendezési terv számos módosításáról dönt a fideszes többségű testület, ezután a Szervezeti és Működési Szabályzat módosul technikai okokból, de két bizottság taglétszáma is növekedik – ez összefüggésben lehet azzal, hogy Dézsi Csaba András polgármester még tavaly kiegyezett az ellenzéki képviselőkkel, akik így bizottsági és felügyelőbizottsági helyeket kapnak most, közel két év csúszással.

A harmadik napirendi pont az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérletéről szóló rendelet. A legutóbbi ilyet 2003-ban készítették, az indoklás szerint eljárt fölötte az idő. Az egyik fő változás, hogy immár nem a Vagyongazdálkodási Főosztály, hanem közvetlen maga a polgármester dönt majd ezekben az ügyekben. A másik fontos változás, hogy a bérbe adott önkormányzati tulajdont csak a szabályozott módon lehet albérletként kiadni, és azt folyamatosan, rendeltetésének megfelelően kell használni, és megszűnik a határozatlan idejű bérleti szerződés is. A rendelet tiltja azt apportba adást, ami magasabb rendű jogszabályba is ütközhet egyébként. Az is újdonság, hogy a bérlőknek óvadékot (kauciót) kell letenniük, ami háromhavi bérleti díjnak felel meg.

Úgy értesültünk, hogy a polgármesteren több fronton nagy a nyomás, hogy ezt a rendeletet ebben a formában ne fogadják el: információink szerinta polgármester saját pártja, a Fidesz sem szimpatizál a rendelettervezettel.

De Dézsi polgármester a kamarával nem egyeztett a rendeletről, viszont kamarai forrásaink szerint sem lenne szerencsés a rendelet elfogadása több szempontból sem.

A negyedik napirendi pont javaslatot tesz arra, hogy a fiataloknak a város juttasson a Győr 750 emlékérméből (ehhez regsztrációra lesz szükség). Ezután az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr és a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat szakmai munkájának felülvizsgálatáról tartanak beszámolót; majd egy közterületet is elnevez a közgyűlés, de az még nem tudni, hogy melyiket, és mire. Módosul a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzata is.

A nyolcadik napirendi pontban elfogadják a közgyűlés munkatervét a második félévre,

a kilencedik napirendi pontban pedig a botrányba keveredett győri kukás cég, a GYHG beszámolóját hallgathatják meg a képviselők és az érdeklődők.

Hogy mi történt a GYHG-nál, arról itt és itt olvashatnak.

Ezután főleg a kötelező körök jönnek a polgármester által a közgyűlés, illetve a bizottságok által átruházott hatáskörben hozott döntésekről szóló tájékoztatókkal – ebből az előbbi 222 oldalas, tavaly óta gyűlik, de közel ugyanilyen vaskos a közgyűlés nevében október óta a vészhelyzett miatt hozott döntések dokumentuma is: 144 oldal. 14 pontként személyi kérdésekben – talán a cikk elején jelzett bizottsági és felügyelőbizottsági helyek ügyében – dönt majd a testület.

A közgyűlés szerdán tíz órakot kezdődik, várhatóan élőben közvetítik majd Dézsi Csaba András polgármester Facebook-oldalán.

Szólj hozzá!

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.