Győri LMP-elnök: a fakivágás szabadjára engedése elképesztően amatőr megoldás

Pintér Bence 2022-08-09 18:24:14
Hogy értékeli a rendeletileg megkönnyített erdő- és fakivágást két erdész szakember? Van elég tartalék a magyar erdőkben? Mi a legnagyobb bűne az új rendeletnek?

Jenei Ferenc, az LMP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, erdésztechnikai és faipari üzemmérnök, illetve Kocsis Mihály, erdészeti és vadászati igazságügyi szakértő, a vértesi erdőgazdaság volt igazgatója, a Soproni Egyetem címzetes docense volt hétfőn a Spirit FM vendége, és a kormányrendeletileg megkönnyített erdő- és fakivágás volt a téma.

Az LMP-s politikus szerint nem energetikai válsághelyzet van, hanem a kormány van pánikhelyzetben: szerinte úgy látják, hogy nem lesz elég gáz a télre, se olcsó, se drága, és erre

ezt a nagyon amatőr megoldást sikerült kitalálni, szerinte ez a megoldás ugyanis abszurd, több szempotból vérzik.

Kocsis Mihály elmondta: szerinte nem ördögtől való az ötlet, szakmailag nem indokolatlan, az elmúlt években a magyar erdészet nem élt azzal, hogy az erdőkből a kivehető materiális javakat kitermelje. Megérti ezzel együtt a természetvédők aggályait. Elmondta: arról nincs pontos szakmai adat, hogy a magánerődterületeken hol van szakszerű erdőgazdálkodás. Kifejtette: évente 13-14 millió köbméterrel növekszik az erdővagyon, és az elmúlt időszakban 4-5 millióval kevesebbet termeltek ki az erdőkben, a szabályozás pedig „gúzsba kötötte” az erdőgazdálkodást.

Szerinte van elég tartalék a magyar erdőkben, a védett területeken kívüli erdőkben önmagában megvan ez szerinte, de nem szabad elhamarkodni a lépéseket.

Ő leginkább attól tart, hogy az olyan ipari fa is kandallóba, amit nem kéne eltüzelni. A másik probléma, hogy nincs elég munkaerő, nem csak a kitermelésre, hanem arra sem, hogy „fogyasztóbarát” formába hozzák az erdőkben kitermelt fát. Jenei Ferenc megjegyezte: a fakitermelő munkást nem két hét alatt lehet kiképezni.

Jenei Ferenc szerint a legnagyobb botrány az, hogy a rendelet természetvédelmi területen engedélyezi a tarvágást.

A tarvágás ugye azt jelenti, hogy egy adott területen az erdészek gyakorlatilag minden fát kivágnak, majd felújítják. Emellett van mozaikos vágás, amikor kicsi foltokban vágják ki az erdőt, vagy a szálaló vágás, amikor egy-egy fát vágnak ki. A legkorszerűbb technológia pedig az örökerdő, ahol folyamatosan zajlik a fák kivágása és az állomány megújítása is, a legfiatalabbtól a 120 éves fákig van ott minden. Szerinte a rendelet alapján világos, hogy nem igazán kérdezték meg a szakmát.

Kocsis Mihály tisztázta, hogy az erdőirtás egyébként mást jelent, mivel akkor tuskóstól szedik ki a fákat, és azon a területen aztán soha többé nem lesz erdő.

Kocsis szerint a rendeletben az egy szakmai hiba, hogy a vágásérettségi kor csökkentését is megengedi.

Szerinte az az ideális, ha az állományok egy monoton csökkenő korszerkezetet mutatnak: a fiatal fákból van a legtöbb, a 100 évesekből a legkevesebb. Szerinte ez egyébként már a természetvédelmi törvények szigorú korlátozásai miatt felborultak. Szerinte az erdészeknek a természetvédőkkel kell összefognia, és meg kell értetni a kormánnyal, hogy valóban azokat a területeket tegyük ki a fakitermelésnek, ami tüzifának való. Hozzátette: a fafeldolgozás elsorvadt Magyarországon, de az ipari fa nagy része kikerül Magyarországról.

Jenei Ferenc elmondta: létre fognak hozni egy olyan portált, amelyen észlelt kitermeléseket bejelenteni. Ezek között a legtöbb teljesen szabályos lesz, de lesznek túlkapások, és lesznek szabályos, de nem etikus kitermelések. Szerinte nem kell hisztériát kelteni, de a kormány hibái ellen kötelező fellépni.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.