Akár adsz, akár veszel, mindenképpen jót teszel - így állt saját lábra egy szombathelyi alapítvány

Kovács Lilla 2022-07-31 15:28:12
A szombathelyi Charity Shopot minden helybéli ismeri, de kivel is tesz jót az, aki betér ide?

„Ez itt milyen bolt?”

– kérdezi meg minden családtagom vagy barátom, aki más városból érkezve látogat meg engem Szombathelyen. Az a bizonyos „bolt” pedig nem más, mint a 11-es huszár út elején található Charity Shop. Annak idején én is meglepve pillantottam az üzletre, hiszen korábban nem láttam ilyet, de az ajtón lévő feliratokból hamar leszűrhető, milyen elven is működik a zsúfolásig telt kis helység. 

De kit is támogathat az, aki betér ide? 

„Mi 2019 végén vettük át az üzletet a 7mérföld Közhasznú Nonprofit Kft.-től, akik a Charity bolthálózatban több boltot is üzemeltettek itt a Dunántúlon” – mondta el nekünk Pohánka Edit, a PontMás alapítvány elnöke. „Az volt a koncepciójuk, hogy pár év üzemeltetést követően- miután bejáratódtak- szeretnék mindegyik üzletet egy helyi, gyermekekért tevékenykedő, jótékony célokért dolgozó civil szervezetnek átadni.” 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A szombathelyi Charity összekapcsolódik Szabó Tibor „Tibke” a Weöres Sándor Színház igazgatója nevével is, hiszen ő a Szombathelyi Charity Shop nagykövete.  Emellett az autizmussal élők ügye mellett is gyakran kiáll.

„Ő mindig vállalt szereplést az autizmussal kapcsolatos felhívó eseményeinken; amikor pedig a hatvanadik születésnapja volt, akkor azt mondta, nem szeretne ajándékot kapni, hanem ő szeretne ajándékozni. Összehozott minket a 7mérföld Közhasznú Nonprofit Kft. képviselőjével – egyben a bolt addigi üzemeltetőjével – Takács Balázzsal. A 7mérföld Közhasznú Nonprofit Kft.-én keresztül Tibke a születésnapi előadásának jegyeiből befolyt összeget Alapítványunknak, és egy másik Vas megyei autistákért tevékenykedő civilnek, az Esőemberke Alapítványnak megosztva ajánlotta fel. Nem sokkal később keresett meg minket Takács Balázs, hogy volna-e kedvünk átvenni a szombathelyi bolt üzemeltetését úgy, hogy ők továbbra is mindenben segítenének bennünket. Sokat tépelődtem persze, azért nem egy megszokott dolog, hogy alapítvány üzemeltessen egy kereskedelmi egységet, vagy bármilyen gazdasági, vállalkozási tevékenységbe kezdjen. Viszont mi úgy gondoltuk, hogy belevágunk. 

Nem akarunk csak támogatásokra, pályázati lehetőségekre hagyatkozni, hogy céljainkat megvalósíthassuk.

Mint mondja, Takács Balázs ismertette meg őket ennek a koncepciónak a szellemiségével, hiszen külföldön rengeteg példa van arra, hogy egy alapítvány boltot üzemeltessen, a bevételt pedig céljaikra fordítják. Így kevésbé függnek a pályázatoktól, adományoktól. 2020-tól tehát már a PontMás Alapítvány üzemeltetése alatt működik a Charity Shop, a szombathelyi városvezetés támogatásával: kezdetben ingyenesen bérelték, majd 2021. augusztusától kedvezményes bérleti díjat fizetnek az önkormányzati tulajdonú helyiségért.

Az emberek alapvetően nem rosszindulatúak, csak keveset tudnak az autizmusról

2007. decemberében jelölte ki április 2-át az ENSZ az Autizmus Világnapjának. Céljuk, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az autizmus spektrum zavarra. Ennek egyik legismertebb eszköze a „Ragyogj kéken!" kampány, aminek keretében világszerte épületek sokaságát világítják meg kék fénnyel - itt Szombathelyen például a Városházát.

Ők pedig alaposan ki is használnak minden négyzetmétert, az üzletben tényleg minden megtalálható. „A használati tárgyaktól kezdve, a lakberendezési, háztartási, lakástextil felszereléseken át, a játékokig és a könyvekig… Minden van, de főleg könyv, könyv és könyv. Ennek az üzletpolitikája az – ami eredetileg is volt, és amit mi is folytatunk –, hogy az adományokat behozzák a lakosok, olyan dolgokat, amikre nekik nincs már szükségük, de használhatóak, jó állapotúak. Átvétel, szelektálás, tisztítás után kerülnek ki a polcokra. Ezeket pedig olyan áron értékesítjük, ami azok számára is megfizethető, akinek szűkebb a pénztárcája.” 

Fotó: Vágvölgyi Bálint


A vásárlók köre viszont meglehetősen színes, hiszen rengeteg – ahogy Edit fogalmaz – „gyűjtő” és „kincsvadász” jár be az üzletbe, sokan pedig kisgyerekkel érkeznek. 

Az eladást Szombathelyen jelenleg egy állandó kolléganő, Andi végzi, egy éve pedig Marcsi is csatlakozott a csapathoz. „Nagyon jó, hogy végre megtaláltuk őket, mert fantasztikus páros. Szívvel-lélekkel végzik a munkájukat. Végig az volt a koncepciónk, hogy olyan munkatársat is szerettünk volna foglalkoztatni, aki az autizmus folytán érintett. Most már a harmadik olyan édesanya dolgozik nálunk, akinek autizmussal érintett a gyerkőce. Számukra a munkavállalás nehéz terep, nem túl bíztató kilátásaik vannak, főleg, ha olyan a gyerkőc állapota, hogy az anyuka csak napi 4 órát tud dolgozni. Úgy alakítottuk ki a rendszert, hogy ez megoldható legyen, de az is, ha esetleg be kell hoznia magával a gyermeket.”

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Az Alapítvány azonban tovább dolgozik azon, hogy még inkább a saját lábukra állhassanak: már a zalaegerszegi adományboltot is ők üzemeltetik.

„Azért ez sok munka, és vannak más tényezők is, amit figyelembe kell vennünk. A vállalkozási tevékenységünk egy remek eszköz Alapítványi céljaink eléréséhez-ami nem más, mint az autizmussal érintett családok támogatása- semmi nem mehet ennek a rovására, nekünk ezt kell szem előtt tartanunk!” 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Az pedig, hogy miért is fontos, hogy az alapítvány ne függjön egyéb támogatásoktól, az elmúlt években jól megmutatkozott. „Ebben a két éves pandémiás időszakban nagyon nehéz helyzetben voltunk, mert visszaestek a pályázatok, támogatások, támogatási hajlandóság; most pedig a háború miatt sokan nem a hagyományos civil szervezeteket támogatják, hiszen most ők a rászorulók, rajtuk van a hangsúly. Így pedig még inkább örülünk, hogy van ez a szál, amire tudunk támaszkodni.”

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.