Akár adsz, akár veszel, mindenképpen jót teszel - így állt saját lábra egy szombathelyi alapítvány

Kovács Lilla 2022-07-31 15:28:12
A szombathelyi Charity Shopot minden helybéli ismeri, de kivel is tesz jót az, aki betér ide?

„Ez itt milyen bolt?”

– kérdezi meg minden családtagom vagy barátom, aki más városból érkezve látogat meg engem Szombathelyen. Az a bizonyos „bolt” pedig nem más, mint a 11-es huszár út elején található Charity Shop. Annak idején én is meglepve pillantottam az üzletre, hiszen korábban nem láttam ilyet, de az ajtón lévő feliratokból hamar leszűrhető, milyen elven is működik a zsúfolásig telt kis helység. 

De kit is támogathat az, aki betér ide? 

„Mi 2019 végén vettük át az üzletet a 7mérföld Közhasznú Nonprofit Kft.-től, akik a Charity bolthálózatban több boltot is üzemeltettek itt a Dunántúlon” – mondta el nekünk Pohánka Edit, a PontMás alapítvány elnöke. „Az volt a koncepciójuk, hogy pár év üzemeltetést követően- miután bejáratódtak- szeretnék mindegyik üzletet egy helyi, gyermekekért tevékenykedő, jótékony célokért dolgozó civil szervezetnek átadni.” 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A szombathelyi Charity összekapcsolódik Szabó Tibor „Tibke” a Weöres Sándor Színház igazgatója nevével is, hiszen ő a Szombathelyi Charity Shop nagykövete.  Emellett az autizmussal élők ügye mellett is gyakran kiáll.

„Ő mindig vállalt szereplést az autizmussal kapcsolatos felhívó eseményeinken; amikor pedig a hatvanadik születésnapja volt, akkor azt mondta, nem szeretne ajándékot kapni, hanem ő szeretne ajándékozni. Összehozott minket a 7mérföld Közhasznú Nonprofit Kft. képviselőjével – egyben a bolt addigi üzemeltetőjével – Takács Balázzsal. A 7mérföld Közhasznú Nonprofit Kft.-én keresztül Tibke a születésnapi előadásának jegyeiből befolyt összeget Alapítványunknak, és egy másik Vas megyei autistákért tevékenykedő civilnek, az Esőemberke Alapítványnak megosztva ajánlotta fel. Nem sokkal később keresett meg minket Takács Balázs, hogy volna-e kedvünk átvenni a szombathelyi bolt üzemeltetését úgy, hogy ők továbbra is mindenben segítenének bennünket. Sokat tépelődtem persze, azért nem egy megszokott dolog, hogy alapítvány üzemeltessen egy kereskedelmi egységet, vagy bármilyen gazdasági, vállalkozási tevékenységbe kezdjen. Viszont mi úgy gondoltuk, hogy belevágunk. 

Nem akarunk csak támogatásokra, pályázati lehetőségekre hagyatkozni, hogy céljainkat megvalósíthassuk.

Mint mondja, Takács Balázs ismertette meg őket ennek a koncepciónak a szellemiségével, hiszen külföldön rengeteg példa van arra, hogy egy alapítvány boltot üzemeltessen, a bevételt pedig céljaikra fordítják. Így kevésbé függnek a pályázatoktól, adományoktól. 2020-tól tehát már a PontMás Alapítvány üzemeltetése alatt működik a Charity Shop, a szombathelyi városvezetés támogatásával: kezdetben ingyenesen bérelték, majd 2021. augusztusától kedvezményes bérleti díjat fizetnek az önkormányzati tulajdonú helyiségért.

Az emberek alapvetően nem rosszindulatúak, csak keveset tudnak az autizmusról

2007. decemberében jelölte ki április 2-át az ENSZ az Autizmus Világnapjának. Céljuk, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az autizmus spektrum zavarra. Ennek egyik legismertebb eszköze a „Ragyogj kéken!" kampány, aminek keretében világszerte épületek sokaságát világítják meg kék fénnyel - itt Szombathelyen például a Városházát.

Ők pedig alaposan ki is használnak minden négyzetmétert, az üzletben tényleg minden megtalálható. „A használati tárgyaktól kezdve, a lakberendezési, háztartási, lakástextil felszereléseken át, a játékokig és a könyvekig… Minden van, de főleg könyv, könyv és könyv. Ennek az üzletpolitikája az – ami eredetileg is volt, és amit mi is folytatunk –, hogy az adományokat behozzák a lakosok, olyan dolgokat, amikre nekik nincs már szükségük, de használhatóak, jó állapotúak. Átvétel, szelektálás, tisztítás után kerülnek ki a polcokra. Ezeket pedig olyan áron értékesítjük, ami azok számára is megfizethető, akinek szűkebb a pénztárcája.” 

Fotó: Vágvölgyi Bálint


A vásárlók köre viszont meglehetősen színes, hiszen rengeteg – ahogy Edit fogalmaz – „gyűjtő” és „kincsvadász” jár be az üzletbe, sokan pedig kisgyerekkel érkeznek. 

Az eladást Szombathelyen jelenleg egy állandó kolléganő, Andi végzi, egy éve pedig Marcsi is csatlakozott a csapathoz. „Nagyon jó, hogy végre megtaláltuk őket, mert fantasztikus páros. Szívvel-lélekkel végzik a munkájukat. Végig az volt a koncepciónk, hogy olyan munkatársat is szerettünk volna foglalkoztatni, aki az autizmus folytán érintett. Most már a harmadik olyan édesanya dolgozik nálunk, akinek autizmussal érintett a gyerkőce. Számukra a munkavállalás nehéz terep, nem túl bíztató kilátásaik vannak, főleg, ha olyan a gyerkőc állapota, hogy az anyuka csak napi 4 órát tud dolgozni. Úgy alakítottuk ki a rendszert, hogy ez megoldható legyen, de az is, ha esetleg be kell hoznia magával a gyermeket.”

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Az Alapítvány azonban tovább dolgozik azon, hogy még inkább a saját lábukra állhassanak: már a zalaegerszegi adományboltot is ők üzemeltetik.

„Azért ez sok munka, és vannak más tényezők is, amit figyelembe kell vennünk. A vállalkozási tevékenységünk egy remek eszköz Alapítványi céljaink eléréséhez-ami nem más, mint az autizmussal érintett családok támogatása- semmi nem mehet ennek a rovására, nekünk ezt kell szem előtt tartanunk!” 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Az pedig, hogy miért is fontos, hogy az alapítvány ne függjön egyéb támogatásoktól, az elmúlt években jól megmutatkozott. „Ebben a két éves pandémiás időszakban nagyon nehéz helyzetben voltunk, mert visszaestek a pályázatok, támogatások, támogatási hajlandóság; most pedig a háború miatt sokan nem a hagyományos civil szervezeteket támogatják, hiszen most ők a rászorulók, rajtuk van a hangsúly. Így pedig még inkább örülünk, hogy van ez a szál, amire tudunk támaszkodni.”

Szólj hozzá!

Egy sor kis benzinkút zárva lesz augusztus 19-én és 20-án

A Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutakak lesznek zárva.

Világhírű alkotások kerültek elő a raktárakból Iránban

A muszlim fundamentalista államban évtizedek óta először lehet nyilvánosan megtekinteni Picasso, vagy Warhol műveit.

Közmédia: Az RTL Híradó lejáratja a Balatont

A fonyódi polgármester szerint fake news, hogy nem olcsóbb a Balaton, mint egy-egy tengerparti üdülő.

Az arborétum és a Csónakázó-tó, ennyi a látnivaló Szombathelyen a közmédia szerint

Az Emlékművet is emlegették, de meg már nem mutatták  - ezt nem is csodáljuk.

Talált bankkártyával élt vissza ez a férfi Győrben

Aki felismeri jelentkezzen a rendőrségen.

Bécs spórol a díszkivilágítással

Önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti.

Ismét barokk esküvő Győrben!

A szombati ceremónián egy győri és écsi fiatal fogad egymásnak örök hűséget.

Többször is változik a Dunakapu téri piac helyszíne a hónapban

Városi rendezvények miatt kell költöznie a piacnak.

Az önkormányzatokkal működne együtt az LMP az erdőpusztítás ellen

Azt kérte, a helyhatóságok tiltsák meg saját tulajdonú erdőik kitermelését.

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.