A kerteket sem kíméli a klímaváltozás

KORG . 2022-07-30 07:06:05
A dió és a cseresznye már feladta, a pusztító repkény kétharmados.

Hollósi kiskertemet sokszor fenyegette veszély. Gyerekként „minthadézsábólöntöttékvolna", ma már csendesnek mondható esőkre emlékszem, meg megbízható, papsajtos nyarakra a Mukucson.  

A nyarak és a telek rendesen múltak, volt udvaruk, a tavasz és az ősz.  Bőven termett a barack, a szeder, az alma és a szilva. Diófa mindenütt volt, meg paradicsom, paprika.  

Hollósi kiskert. Már csak mutatóba maradnak gyümölcsösök

 Persze, voltak nagy viharok. Voltak kopogó jégesők, de valahogy mindig megtalálta a maga egyensúlyát a kertem. Ha kevés szilva termett, akkor kárpótolt a cseresznye. Ha ebből lett kevés, lett alma dögivel. Ami nem ment üvegbe, az ment a kis üstbe, vidámkodni. Merthogy pálinka lett belőle.

De most minden más. Az aszály állandósult. Ha meg jön az eső, az percek alatt tengert csinál és szinte berobbantja a mindent ellepő repkényt. A repkény a kert kétharmadában maga a halál: nem engedi élni a pipitért, a zsibavirágot, a papsajtot, a sóskát, semmit.

Sorokpolányi kiskert: mindent elfed az özönnövény, a repkény

 A falut határoló két kis patak, a Mukucs és az Aranyosi is a létéért küzd. Forrásaik kiapadtak, vizük felforrt, se béka, se szitakötő nincs már bennük. Ellenben nyakunkon egy sor kártevő rovar, féreg, élősködő. Mivel eltűnt a tél, eltűnőben a fagy, tort ülnek a kertben.

Bekopogott a klímaváltozás, ami elsőként és leglátványosabban a cédrusokat, tujákat tarolja le.

A 20-30 éve nagy divatként ültetett tuják már nagyra nőttek, át is formálták a falvak arculatát. A szegénységet kitakarták, a jobb módot elrejtették. A tuja uniformis növény volt, mindent zöld fiókba rakott. Ha Laci bácsi egy láda sör elpusztítása után hazafelé tartva az árokban megpihent, a tuják jó vánkosnak bizonyultak.

Beteg, elszáradó növények az Őrségben

 De ennek vége. A tujákat elkezdték tömegével kivágni, mert egy, a mediterráneumból származó kártevő, az aranymoly – a kis cinikus- ravasz és aljas módon pusztítja. Behatol az erekbe, felkúszik a fővonalig, majd kiokádja mérgét. A zöld növény sárgulni, majd barnulni kezd és a végén olyan lesz, mint a rozsda.

Úgy pereg le élete, mint most a kiskertek öröknek hitt biztonsága.

A baj csőstül jön. Tudják ezt a gazdák, már ha akad valahol még gazda. Ugyanis klasszikus gyümölcseink már a halálsoron vannak. A diót a fúrólégy öleli fekete palástba. 

A cseresznye a beporzás után nem köt meg, idő előtt leperegnek a fonnyadt szemek. Hasonlóan jár a szilva, a sárgabarack. Azok a gyümölcsök, amik  mindezt kivédik és szép nagyok, kerekek, azok a génmódosítottak.

„Idén nem lesz pálinkád", mondja a szomszéd és két okból is igaza van. Részint, mert nem főzetek, a pálinka nálam nem hungarikum. Másrészt, mert annyira kevés a kert gyümölcskészlete, hogy az egy nagyobb zsákban elfér.

De mint tudjuk, minden veszteség magában rejti a jövő nyereségét. A klímaváltozás átrajzolja a kertet, a hanyatló kultúrák helyére törpepálmát, fügét, datolyaszilvát ajánl. Tipikus déli növényeket. 

A klímaváltozás nagy nyertese: a füge!

 Ezek a fagyot nem bírják, de nagyon jó nekik az ásványokban gazdag talaj és a meleg. De hát nincs fagy már, a leandert sem kell pincében teleltetni.  

A klímaváltozás új növénytársulásokat emel fel, tüntet el. Aki ehhez nem tud, vagy nem akar alkalmazkodni, az éhkoppon marad. Egyelőre tanácstalanok a kert „gondozói" is, a parányi rovarok, kisrágcsálók, madarak. A sünök már rég emigráltak a faluszéli tölgyesbe, a fecske, a kuvik felszívódott. Szarka sincs már, bár ez ma címerállat lehetne.

De egyvalaki igazán jól érzi magát ebben a nagy kavalkádban: a darázs.

Ez a mélységesen destruktív és pofátlan narancssárga rovar korunk hőse. Mindenütt ott van, ahol nem kéne. Hasznot nem hajt, ellenben dézsmát szed. Ha a körte buggyant, ő ott van: ha a szilva megsérül, ő ott van: ha a méh rakományt szállít, ő ott van, ellopja. 

Pofátlansága határt nem ismer. Ha a sört nem feded le, ő ott van, vedel. Ráadásul okos: megvárja, míg a hangya felsérti a füge héját, aztán adj neki, degeszre zabálja magát.  

Pofátlanság tekintetében a kiskerten túl sem jó a helyzet. Ráadásul a földek porosak, alig-alig teremnek víz hiányában. Az új gazdák, a NER-lovagok tengerpartok hűsében vitatják meg a helyzetet: szerinted is öntözni kéne, Pistikém?  Ugyan, Lölő, mi nem vagyunk parasztok, fúrjanak azok kutat.

Lassan csak kérdések maradnak: mi lesz a kiskerttel? Lehetőség, hogy elhal, rozsda lepi, nem ragyog. Lehetőség, hogy újratelepítjük, aztán vagy megfogan, vagy nem. A helyzet persze így sem rózsás, mivel a rózsa is elszáradt.

De van egy harmadik lehetőség is: fradizöld golfpálya a gyümölcsösök helyén.   

Nézem a kertemet. Annyi vihart megélt már, annyi bánat és öröm ölelte. Növény-generációk otthona volt, éltek és múltak benne. Helyet adva az újabbaknak, örömünkre. Mert májustól októberig ellátták a népes családot. 

A paprika, a paradicsom a bejárati ajtó előtt termett, jól megkent zsíros kenyérrel ebédnek is elment. A friss újhagyma illata pedig azt üzente, hogy él és virul a kert.

De mi lesz, ha olyan vihar jön, ami ellen semmit sem tehetünk? Akkor mi lesz?

Szólj hozzá!

P. József nem ismerte el, hogy zsarolni akarta volna Borkait

Elindult a per a volt győri polgármester szexvideóinak ügyében.

Úgy tűnik mégsem államosítják a víziközműhálózatot

Már nem az a célja a kormánynak, hogy az év derekán megkezdett víziközmű-államosítást keresztülverje az önkormányzatokon.

Külön pénzügyi alapot sürget az LMP a nyári aszálykárok fedezésére

Az európai zöld pártok kongresszusán járt zöld párt.

Bödőcs bemutatja: Gyurcsány - Vers mindenkinek

Itt a Feri, aki a NER koporsójába a szöget beleveri!

Matolcsy: Válságközeli helyzetben van a magyar gazdaság

Az egykori fideszes miniszter, jelenlegi jegybankelnök szerint „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány”.

Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint

A magyarok több, mint fele költ kevesebbet, mint szeretne.

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég hétfőn

Kora estétől az ország északnyugati felén egyre több helyen eső, zápor várható.

Kétkulcsossá tenné a társasági adót az LMP

Kanász-Nagy Máté szerint a globális minimumadóra igenis szükség van.

Tűz követelt áldozatot Horvátzsidányban

A szivárgó füst ölt meg egy helyi lakost.

Büntetést kapott a szombathelyi Credo Rádió a Médiatanácstól

Nem teljesítették a vállalt közszolgálati arányt.

2,3 milliárd forintot fizet a korábbi gázkereskedő cég a Győr-Szolnak

Megegyezéssel ért véget a gázszerződés tavalyi felmondása miatt indított per.

Végleges: bezár a Takarékbank fiókja Jákon

Hiába írt levelet a polgármester, a pénzintézet kimondta az áment.

Itt az Indiana Jones 5 első előzetese

Jövő júniusban lesz a premier.

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.