A kerteket sem kíméli a klímaváltozás

KORG . 2022-07-30 07:06:05
A dió és a cseresznye már feladta, a pusztító repkény kétharmados.

Hollósi kiskertemet sokszor fenyegette veszély. Gyerekként „minthadézsábólöntöttékvolna", ma már csendesnek mondható esőkre emlékszem, meg megbízható, papsajtos nyarakra a Mukucson.  

A nyarak és a telek rendesen múltak, volt udvaruk, a tavasz és az ősz.  Bőven termett a barack, a szeder, az alma és a szilva. Diófa mindenütt volt, meg paradicsom, paprika.  

Hollósi kiskert. Már csak mutatóba maradnak gyümölcsösök

 Persze, voltak nagy viharok. Voltak kopogó jégesők, de valahogy mindig megtalálta a maga egyensúlyát a kertem. Ha kevés szilva termett, akkor kárpótolt a cseresznye. Ha ebből lett kevés, lett alma dögivel. Ami nem ment üvegbe, az ment a kis üstbe, vidámkodni. Merthogy pálinka lett belőle.

De most minden más. Az aszály állandósult. Ha meg jön az eső, az percek alatt tengert csinál és szinte berobbantja a mindent ellepő repkényt. A repkény a kert kétharmadában maga a halál: nem engedi élni a pipitért, a zsibavirágot, a papsajtot, a sóskát, semmit.

Sorokpolányi kiskert: mindent elfed az özönnövény, a repkény

 A falut határoló két kis patak, a Mukucs és az Aranyosi is a létéért küzd. Forrásaik kiapadtak, vizük felforrt, se béka, se szitakötő nincs már bennük. Ellenben nyakunkon egy sor kártevő rovar, féreg, élősködő. Mivel eltűnt a tél, eltűnőben a fagy, tort ülnek a kertben.

Bekopogott a klímaváltozás, ami elsőként és leglátványosabban a cédrusokat, tujákat tarolja le.

A 20-30 éve nagy divatként ültetett tuják már nagyra nőttek, át is formálták a falvak arculatát. A szegénységet kitakarták, a jobb módot elrejtették. A tuja uniformis növény volt, mindent zöld fiókba rakott. Ha Laci bácsi egy láda sör elpusztítása után hazafelé tartva az árokban megpihent, a tuják jó vánkosnak bizonyultak.

Beteg, elszáradó növények az Őrségben

 De ennek vége. A tujákat elkezdték tömegével kivágni, mert egy, a mediterráneumból származó kártevő, az aranymoly – a kis cinikus- ravasz és aljas módon pusztítja. Behatol az erekbe, felkúszik a fővonalig, majd kiokádja mérgét. A zöld növény sárgulni, majd barnulni kezd és a végén olyan lesz, mint a rozsda.

Úgy pereg le élete, mint most a kiskertek öröknek hitt biztonsága.

A baj csőstül jön. Tudják ezt a gazdák, már ha akad valahol még gazda. Ugyanis klasszikus gyümölcseink már a halálsoron vannak. A diót a fúrólégy öleli fekete palástba. 

A cseresznye a beporzás után nem köt meg, idő előtt leperegnek a fonnyadt szemek. Hasonlóan jár a szilva, a sárgabarack. Azok a gyümölcsök, amik  mindezt kivédik és szép nagyok, kerekek, azok a génmódosítottak.

„Idén nem lesz pálinkád", mondja a szomszéd és két okból is igaza van. Részint, mert nem főzetek, a pálinka nálam nem hungarikum. Másrészt, mert annyira kevés a kert gyümölcskészlete, hogy az egy nagyobb zsákban elfér.

De mint tudjuk, minden veszteség magában rejti a jövő nyereségét. A klímaváltozás átrajzolja a kertet, a hanyatló kultúrák helyére törpepálmát, fügét, datolyaszilvát ajánl. Tipikus déli növényeket. 

A klímaváltozás nagy nyertese: a füge!

 Ezek a fagyot nem bírják, de nagyon jó nekik az ásványokban gazdag talaj és a meleg. De hát nincs fagy már, a leandert sem kell pincében teleltetni.  

A klímaváltozás új növénytársulásokat emel fel, tüntet el. Aki ehhez nem tud, vagy nem akar alkalmazkodni, az éhkoppon marad. Egyelőre tanácstalanok a kert „gondozói" is, a parányi rovarok, kisrágcsálók, madarak. A sünök már rég emigráltak a faluszéli tölgyesbe, a fecske, a kuvik felszívódott. Szarka sincs már, bár ez ma címerállat lehetne.

De egyvalaki igazán jól érzi magát ebben a nagy kavalkádban: a darázs.

Ez a mélységesen destruktív és pofátlan narancssárga rovar korunk hőse. Mindenütt ott van, ahol nem kéne. Hasznot nem hajt, ellenben dézsmát szed. Ha a körte buggyant, ő ott van: ha a szilva megsérül, ő ott van: ha a méh rakományt szállít, ő ott van, ellopja. 

Pofátlansága határt nem ismer. Ha a sört nem feded le, ő ott van, vedel. Ráadásul okos: megvárja, míg a hangya felsérti a füge héját, aztán adj neki, degeszre zabálja magát.  

Pofátlanság tekintetében a kiskerten túl sem jó a helyzet. Ráadásul a földek porosak, alig-alig teremnek víz hiányában. Az új gazdák, a NER-lovagok tengerpartok hűsében vitatják meg a helyzetet: szerinted is öntözni kéne, Pistikém?  Ugyan, Lölő, mi nem vagyunk parasztok, fúrjanak azok kutat.

Lassan csak kérdések maradnak: mi lesz a kiskerttel? Lehetőség, hogy elhal, rozsda lepi, nem ragyog. Lehetőség, hogy újratelepítjük, aztán vagy megfogan, vagy nem. A helyzet persze így sem rózsás, mivel a rózsa is elszáradt.

De van egy harmadik lehetőség is: fradizöld golfpálya a gyümölcsösök helyén.   

Nézem a kertemet. Annyi vihart megélt már, annyi bánat és öröm ölelte. Növény-generációk otthona volt, éltek és múltak benne. Helyet adva az újabbaknak, örömünkre. Mert májustól októberig ellátták a népes családot. 

A paprika, a paradicsom a bejárati ajtó előtt termett, jól megkent zsíros kenyérrel ebédnek is elment. A friss újhagyma illata pedig azt üzente, hogy él és virul a kert.

De mi lesz, ha olyan vihar jön, ami ellen semmit sem tehetünk? Akkor mi lesz?

Szólj hozzá!

A legkisebb településre is elmennek a visszaváltott aludobozokért, üvegekért, PET-palackokért

Az alumíniumhulladék egyike a legértékesebb hulladékoknak, hiszen száz százalékban újrahasznosítható, begyűjtése pedig nemcsak gazdasági szempontból hasznos, de a környezet megóvását is szolgálja

Rátámadt a kalauzra a Szentgotthárd-Szombathely vonat egyik utasa

Ököllel ütötte és gáz spray-vel is lefújta.

Január 2-án kezdi meg a SZOVA értékesíteni a 2024-es szombathelyi parkolóbérleteket

A második lakossági bérlethez szükséges, hogy az autó forgalmijában a lakcím szerepeljen.

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.