A Nyugat-Dunántúl és Ausztria keleti részének csapadékosabb időjárása miatt Vas és Zala vizei megúszták a kiszáradást

Fehér Buda 2022-07-29 06:35:30
Miközben az ország keleti felében az aszálytól tartanak, addig nyugaton minden nagyobb folyó bírja a hőséget.

Az utóbbi időben egyre többet hallani arról, hogy mekkora problémát jelent Magyarország néhány részén az aszály. De nem csak itthon, hanem az EU nagyjából felében kongatják a vészharangokat a hatalmas hőség és a csapadékmentes időszakok miatt. A nyugat-magyarországi régióról viszont rendre azt hallhatjuk, hogy nincs gond, hiszen természetes vizekben gazdag az országrész. Sőt, Ausztria felől rendszeresen érkezik nagyobb csapadékmennyiség is, ami viszont már nem éri el a keleti országrészt. Megkerestük hát a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, hogy rákérdezzünk, milyen állapotban vannak jelenleg a vasi és a zalai vizek.

Az igazgatóságtól megtudtuk, hogy a nagyobb vízfolyásainkon, például a Rábán, a Zalán, vagy a Murán egyetlen vízmércén sem vagyunk legkisebb vízállás (LKV) közeli vízállásnál. A Rábán átlagosan 30-40 centiméterrel vagyunk a valaha mért legkisebb szint felett, a Mura Letenyénél pedig átlagosan fél méterrel magasabb ennél a szintnél. Zala esetében Zalaapátinál szintén fél méterrel magasabb vízállás van jelenleg, a felső vízmércék (Zalabér, Zalaegerszeg, Zalalövő) 10-15 centivel vannak az LKV felett.

Összességében a Nyugat-dunántúl és Ausztria keleti részének csapadékosabb időjárása miatt vízfolyásainkon az elkövetkezendő időszakban nem várható LKV-t "alulmúló" vízállás. A jelenlegi egy teljesen normális nyári kisvízi állapot.

Az igazgatóságtól azt is elmondta, hogy az alacsony vízállások, kis vízhozamok leginkább a kisvízfolyásokat, patakokat érintik, ezek időszakosan ki is száradhatnak, illetve van kimondottan időszakos jellegű vízfolyás is. Viszont nem minden vízfolyás szakasz kezelője a Vízügyi Igazgatóság, önkormányzatok, Nemzeti Park, Erdészet, és magánszemélyek is megjelennek a kezelők sorában.

Arra a kérdésre, hogy mi mit tehetünk azért, hogy megvédjük a vizeinket a kiszáradástól, az igazgatóság azt válaszolta, hogy mindenképpen a vízvisszatartásra hívják fel a figyelmet, például záportározókban. A 2017-2021 Programozási időszakban az igazgatóság több záportározót is megépített Vas és Zala megyében, és a tározótérben levő anyagnyerőhelyeket vizes élőhelyekké rekultiválta. Jó példa erre a Zala megyében megépült Kerka és Kebele tározók a kialakított állandó vizű tavakkal a tározótérben, illetve a Lukácsházi tározó tározóterében kialakított Abért-tavak, vagy a Dozmati-tározóban lévő tó. 

Az igazgatóság emellett úgy látja, hogy

a hosszútávú előrejelzések a lokálisan lehulló, intenzív nagycsapadék növekedést prognosztizálják, illetve a száraz, csapadékmentes időszakok hosszának növekedését. 

A gyorsan lehulló, nagy mennyiségű csapadék viszont sajátos veszélyeket rejt, a szakemberek szerint a lokális csapadékok elleni védelem csakis a megelőzésben nyilvánulhat meg, a záportározók, hordalékfogók, övárkok segítségével. 

A száraz időszakok megjelenését kivédeni nem tudjuk, a hatást lehet csökkenteni oly módon, hogy az öntözési vízkivételeket korlátozzák a Vízügyi Hatóság bevonásával, illetve a rendelkezésre álló vízkészletek függvényében összehangolják őket. Vas és Zala megyében nincsenek olyan mértékben kiépített öntözőfürtök, mezőgazdasági vízhasználatok, mint az Alföldön, Tiszántúlon, ahol a gazdálkodókkal ütemezett öntözési rend kialakítására törekednek a Vízügyi Igazgatóságok, mint vízszolgáltatók.

A szakértőktől végül azt kérdeztük meg, hogy mekkora veszélyt jelent az emberi tevékenység a vasi és a zalai vizekre. A válaszukból megtudtuk, hogy

sajnos a szemetelés állandóan jelen van Vas és Zala megyében,

nagyon gyakran tapasztalják, hogy a szemetet, fémhulladékot, veszélyes hulladék számító autógumikat, építési törmeléket a vízfolyások partján vagy rosszabb esetben magába a vízfolyásba dobálják a lakosok. Az elkövetőket viszont a Rendőrség csak nagyon ritkán tudja tetten érni, megbüntetni, így a szemét elszállítása a vízfolyás kezelőjének feladat és költsége.

A helyi gyárakból viszont nem kerülnek szennyező anyagok a vizekbe, hiszen az innen kijutó szennyvizek tisztítás után kerülnek az élővízbe, a határértékek betartását a Vízügyi Hatóság ellenőrzi. 

Szólj hozzá!

P. József nem ismerte el, hogy zsarolni akarta volna Borkait

Elindult a per a volt győri polgármester szexvideóinak ügyében.

Úgy tűnik mégsem államosítják a víziközműhálózatot

Már nem az a célja a kormánynak, hogy az év derekán megkezdett víziközmű-államosítást keresztülverje az önkormányzatokon.

Külön pénzügyi alapot sürget az LMP a nyári aszálykárok fedezésére

Az európai zöld pártok kongresszusán járt zöld párt.

Bödőcs bemutatja: Gyurcsány - Vers mindenkinek

Itt a Feri, aki a NER koporsójába a szöget beleveri!

Matolcsy: Válságközeli helyzetben van a magyar gazdaság

Az egykori fideszes miniszter, jelenlegi jegybankelnök szerint „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány”.

Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint

A magyarok több, mint fele költ kevesebbet, mint szeretne.

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég hétfőn

Kora estétől az ország északnyugati felén egyre több helyen eső, zápor várható.

Kétkulcsossá tenné a társasági adót az LMP

Kanász-Nagy Máté szerint a globális minimumadóra igenis szükség van.

Tűz követelt áldozatot Horvátzsidányban

A szivárgó füst ölt meg egy helyi lakost.

Büntetést kapott a szombathelyi Credo Rádió a Médiatanácstól

Nem teljesítették a vállalt közszolgálati arányt.

2,3 milliárd forintot fizet a korábbi gázkereskedő cég a Győr-Szolnak

Megegyezéssel ért véget a gázszerződés tavalyi felmondása miatt indított per.

Végleges: bezár a Takarékbank fiókja Jákon

Hiába írt levelet a polgármester, a pénzintézet kimondta az áment.

Itt az Indiana Jones 5 első előzetese

Jövő júniusban lesz a premier.

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.