A Nyugat-Dunántúl és Ausztria keleti részének csapadékosabb időjárása miatt Vas és Zala vizei megúszták a kiszáradást

Fehér Buda 2022-07-29 06:35:30
Miközben az ország keleti felében az aszálytól tartanak, addig nyugaton minden nagyobb folyó bírja a hőséget.

Az utóbbi időben egyre többet hallani arról, hogy mekkora problémát jelent Magyarország néhány részén az aszály. De nem csak itthon, hanem az EU nagyjából felében kongatják a vészharangokat a hatalmas hőség és a csapadékmentes időszakok miatt. A nyugat-magyarországi régióról viszont rendre azt hallhatjuk, hogy nincs gond, hiszen természetes vizekben gazdag az országrész. Sőt, Ausztria felől rendszeresen érkezik nagyobb csapadékmennyiség is, ami viszont már nem éri el a keleti országrészt. Megkerestük hát a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, hogy rákérdezzünk, milyen állapotban vannak jelenleg a vasi és a zalai vizek.

Az igazgatóságtól megtudtuk, hogy a nagyobb vízfolyásainkon, például a Rábán, a Zalán, vagy a Murán egyetlen vízmércén sem vagyunk legkisebb vízállás (LKV) közeli vízállásnál. A Rábán átlagosan 30-40 centiméterrel vagyunk a valaha mért legkisebb szint felett, a Mura Letenyénél pedig átlagosan fél méterrel magasabb ennél a szintnél. Zala esetében Zalaapátinál szintén fél méterrel magasabb vízállás van jelenleg, a felső vízmércék (Zalabér, Zalaegerszeg, Zalalövő) 10-15 centivel vannak az LKV felett.

Összességében a Nyugat-dunántúl és Ausztria keleti részének csapadékosabb időjárása miatt vízfolyásainkon az elkövetkezendő időszakban nem várható LKV-t "alulmúló" vízállás. A jelenlegi egy teljesen normális nyári kisvízi állapot.

Az igazgatóságtól azt is elmondta, hogy az alacsony vízállások, kis vízhozamok leginkább a kisvízfolyásokat, patakokat érintik, ezek időszakosan ki is száradhatnak, illetve van kimondottan időszakos jellegű vízfolyás is. Viszont nem minden vízfolyás szakasz kezelője a Vízügyi Igazgatóság, önkormányzatok, Nemzeti Park, Erdészet, és magánszemélyek is megjelennek a kezelők sorában.

Arra a kérdésre, hogy mi mit tehetünk azért, hogy megvédjük a vizeinket a kiszáradástól, az igazgatóság azt válaszolta, hogy mindenképpen a vízvisszatartásra hívják fel a figyelmet, például záportározókban. A 2017-2021 Programozási időszakban az igazgatóság több záportározót is megépített Vas és Zala megyében, és a tározótérben levő anyagnyerőhelyeket vizes élőhelyekké rekultiválta. Jó példa erre a Zala megyében megépült Kerka és Kebele tározók a kialakított állandó vizű tavakkal a tározótérben, illetve a Lukácsházi tározó tározóterében kialakított Abért-tavak, vagy a Dozmati-tározóban lévő tó. 

Az igazgatóság emellett úgy látja, hogy

a hosszútávú előrejelzések a lokálisan lehulló, intenzív nagycsapadék növekedést prognosztizálják, illetve a száraz, csapadékmentes időszakok hosszának növekedését. 

A gyorsan lehulló, nagy mennyiségű csapadék viszont sajátos veszélyeket rejt, a szakemberek szerint a lokális csapadékok elleni védelem csakis a megelőzésben nyilvánulhat meg, a záportározók, hordalékfogók, övárkok segítségével. 

A száraz időszakok megjelenését kivédeni nem tudjuk, a hatást lehet csökkenteni oly módon, hogy az öntözési vízkivételeket korlátozzák a Vízügyi Hatóság bevonásával, illetve a rendelkezésre álló vízkészletek függvényében összehangolják őket. Vas és Zala megyében nincsenek olyan mértékben kiépített öntözőfürtök, mezőgazdasági vízhasználatok, mint az Alföldön, Tiszántúlon, ahol a gazdálkodókkal ütemezett öntözési rend kialakítására törekednek a Vízügyi Igazgatóságok, mint vízszolgáltatók.

A szakértőktől végül azt kérdeztük meg, hogy mekkora veszélyt jelent az emberi tevékenység a vasi és a zalai vizekre. A válaszukból megtudtuk, hogy

sajnos a szemetelés állandóan jelen van Vas és Zala megyében,

nagyon gyakran tapasztalják, hogy a szemetet, fémhulladékot, veszélyes hulladék számító autógumikat, építési törmeléket a vízfolyások partján vagy rosszabb esetben magába a vízfolyásba dobálják a lakosok. Az elkövetőket viszont a Rendőrség csak nagyon ritkán tudja tetten érni, megbüntetni, így a szemét elszállítása a vízfolyás kezelőjének feladat és költsége.

A helyi gyárakból viszont nem kerülnek szennyező anyagok a vizekbe, hiszen az innen kijutó szennyvizek tisztítás után kerülnek az élővízbe, a határértékek betartását a Vízügyi Hatóság ellenőrzi. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.