A Nyugat-Dunántúl és Ausztria keleti részének csapadékosabb időjárása miatt Vas és Zala vizei megúszták a kiszáradást

Fehér Buda 2022-07-29 06:35:30
Miközben az ország keleti felében az aszálytól tartanak, addig nyugaton minden nagyobb folyó bírja a hőséget.

Az utóbbi időben egyre többet hallani arról, hogy mekkora problémát jelent Magyarország néhány részén az aszály. De nem csak itthon, hanem az EU nagyjából felében kongatják a vészharangokat a hatalmas hőség és a csapadékmentes időszakok miatt. A nyugat-magyarországi régióról viszont rendre azt hallhatjuk, hogy nincs gond, hiszen természetes vizekben gazdag az országrész. Sőt, Ausztria felől rendszeresen érkezik nagyobb csapadékmennyiség is, ami viszont már nem éri el a keleti országrészt. Megkerestük hát a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, hogy rákérdezzünk, milyen állapotban vannak jelenleg a vasi és a zalai vizek.

Az igazgatóságtól megtudtuk, hogy a nagyobb vízfolyásainkon, például a Rábán, a Zalán, vagy a Murán egyetlen vízmércén sem vagyunk legkisebb vízállás (LKV) közeli vízállásnál. A Rábán átlagosan 30-40 centiméterrel vagyunk a valaha mért legkisebb szint felett, a Mura Letenyénél pedig átlagosan fél méterrel magasabb ennél a szintnél. Zala esetében Zalaapátinál szintén fél méterrel magasabb vízállás van jelenleg, a felső vízmércék (Zalabér, Zalaegerszeg, Zalalövő) 10-15 centivel vannak az LKV felett.

Összességében a Nyugat-dunántúl és Ausztria keleti részének csapadékosabb időjárása miatt vízfolyásainkon az elkövetkezendő időszakban nem várható LKV-t "alulmúló" vízállás. A jelenlegi egy teljesen normális nyári kisvízi állapot.

Az igazgatóságtól azt is elmondta, hogy az alacsony vízállások, kis vízhozamok leginkább a kisvízfolyásokat, patakokat érintik, ezek időszakosan ki is száradhatnak, illetve van kimondottan időszakos jellegű vízfolyás is. Viszont nem minden vízfolyás szakasz kezelője a Vízügyi Igazgatóság, önkormányzatok, Nemzeti Park, Erdészet, és magánszemélyek is megjelennek a kezelők sorában.

Arra a kérdésre, hogy mi mit tehetünk azért, hogy megvédjük a vizeinket a kiszáradástól, az igazgatóság azt válaszolta, hogy mindenképpen a vízvisszatartásra hívják fel a figyelmet, például záportározókban. A 2017-2021 Programozási időszakban az igazgatóság több záportározót is megépített Vas és Zala megyében, és a tározótérben levő anyagnyerőhelyeket vizes élőhelyekké rekultiválta. Jó példa erre a Zala megyében megépült Kerka és Kebele tározók a kialakított állandó vizű tavakkal a tározótérben, illetve a Lukácsházi tározó tározóterében kialakított Abért-tavak, vagy a Dozmati-tározóban lévő tó. 

Az igazgatóság emellett úgy látja, hogy

a hosszútávú előrejelzések a lokálisan lehulló, intenzív nagycsapadék növekedést prognosztizálják, illetve a száraz, csapadékmentes időszakok hosszának növekedését. 

A gyorsan lehulló, nagy mennyiségű csapadék viszont sajátos veszélyeket rejt, a szakemberek szerint a lokális csapadékok elleni védelem csakis a megelőzésben nyilvánulhat meg, a záportározók, hordalékfogók, övárkok segítségével. 

A száraz időszakok megjelenését kivédeni nem tudjuk, a hatást lehet csökkenteni oly módon, hogy az öntözési vízkivételeket korlátozzák a Vízügyi Hatóság bevonásával, illetve a rendelkezésre álló vízkészletek függvényében összehangolják őket. Vas és Zala megyében nincsenek olyan mértékben kiépített öntözőfürtök, mezőgazdasági vízhasználatok, mint az Alföldön, Tiszántúlon, ahol a gazdálkodókkal ütemezett öntözési rend kialakítására törekednek a Vízügyi Igazgatóságok, mint vízszolgáltatók.

A szakértőktől végül azt kérdeztük meg, hogy mekkora veszélyt jelent az emberi tevékenység a vasi és a zalai vizekre. A válaszukból megtudtuk, hogy

sajnos a szemetelés állandóan jelen van Vas és Zala megyében,

nagyon gyakran tapasztalják, hogy a szemetet, fémhulladékot, veszélyes hulladék számító autógumikat, építési törmeléket a vízfolyások partján vagy rosszabb esetben magába a vízfolyásba dobálják a lakosok. Az elkövetőket viszont a Rendőrség csak nagyon ritkán tudja tetten érni, megbüntetni, így a szemét elszállítása a vízfolyás kezelőjének feladat és költsége.

A helyi gyárakból viszont nem kerülnek szennyező anyagok a vizekbe, hiszen az innen kijutó szennyvizek tisztítás után kerülnek az élővízbe, a határértékek betartását a Vízügyi Hatóság ellenőrzi. 

Szólj hozzá!

Egy sor kis benzinkút zárva lesz augusztus 19-én és 20-án

A Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutakak lesznek zárva.

Világhírű alkotások kerültek elő a raktárakból Iránban

A muszlim fundamentalista államban évtizedek óta először lehet nyilvánosan megtekinteni Picasso, vagy Warhol műveit.

Közmédia: Az RTL Híradó lejáratja a Balatont

A fonyódi polgármester szerint fake news, hogy nem olcsóbb a Balaton, mint egy-egy tengerparti üdülő.

Az arborétum és a Csónakázó-tó, ennyi a látnivaló Szombathelyen a közmédia szerint

Az Emlékművet is emlegették, de meg már nem mutatták  - ezt nem is csodáljuk.

Talált bankkártyával élt vissza ez a férfi Győrben

Aki felismeri jelentkezzen a rendőrségen.

Bécs spórol a díszkivilágítással

Önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti.

Ismét barokk esküvő Győrben!

A szombati ceremónián egy győri és écsi fiatal fogad egymásnak örök hűséget.

Többször is változik a Dunakapu téri piac helyszíne a hónapban

Városi rendezvények miatt kell költöznie a piacnak.

Az önkormányzatokkal működne együtt az LMP az erdőpusztítás ellen

Azt kérte, a helyhatóságok tiltsák meg saját tulajdonú erdőik kitermelését.

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.