Fajkeveredés, holokauszt-viccek és elhibázott szankciók - ez jött át a nyugati médiának Orbán tusnádi beszédéből

ugytudjuk.hu 2022-07-26 19:45:00
Azért jól látszik, hogy kinek hol az ingerküszöbe.

Papp Éva Orsolya cikke eredetileg társlapunkon, az Azonnali.hu-n jelent meg.

Orbán Viktor két év kihagyás után újra beszédet tartott a Tusványos fesztiválon, ahol túlzás nélkül elpuffogtatta a fideszes-konzervatív oldal összes kedvenc közhelyét a "narkós" kutyapártosoktól kezdve, az LMBTQ-n át a migránsokig.

Az utóbbi fejtegetésébe becsúszott egy kis fajelmélet is, amikor a miniszterelnök arról beszélt, hogy „mi nem vagyunk kevert fajúak és nem is akarunk azok lenni”.

Azt, hogy ez a kijelentés önmagában értelmezhetetlen, a magyar kormányfő valószínűleg pontosan ugyanolyan jól tudja, mint bárki más, aki tanult középiskolás biológiát. Mint PR-kampány azonban remekül működött: ugyanis nem csak a magyar, hanem a nemzetközi címlapokat is bejárta a tusnádi beszéd.

Ha már ennyien írtak róla, akkor viszont érdemes megnézni, hogy hol milyen felütéssel, mit emeltek ki: nemzetközi sajtószemlénk következik.

Még az angol konzervatívoknak is sok a fajelmélet

Ahogy az várható volt, az Egyesült Királyságban viszonylag széles körben beszámoltak a Tusványoson történtekről: a részben nekiment magyar újságíró által jegyzett Guardian cikk és a hagyományosan baloldali Independent is kiemelte a magyar miniszterelnök „rasszok keveredéséről” szóló mondatait (még ha magyarul nem is teljesen ez hangzott el).

A Daily Mail - bár a felmérések szerint általánosságban konzervatív álláspontot képvisel - szintén keményen nekiment Orbán Viktornak, akit nemes egyszerűséggel „Putyin szövetségesének” nevezett.

A szintén konzervatív irányultságú, zömében publicisztikákat közlő Spectator szerzője szintén nem finomkodott a szavakkal, amikor az "Orbán nem fogja megmenteni a konzervativizmust" című írásában elemezte a kormányfő szavait.

„Bár sem Brüsszel, sem a progresszív média nem lelkesedik annyira ezekért a fogalmakért, az is igaz, hogy vannak teljesen tiszteletre méltó, legitim érvek a migráció szigorú ellenőrzése és a nemzet szuverenitásának féltékeny őrzése mellett.

Orbán Viktor nem tartozik ilyen tiszteletreméltó hagyományokhoz, legalábbis ma már nem. Ő egy nativista demagóg” 

- írta Stephen Daisley, a lap állandó szerzője.

A legkevésbé rosszalló elemzés a néhány éve alapított ultrakonzervatív brit portált, az Unherd oldalán jelent meg, azonban itt sem mondató el, hogy a cikk támogatta volna a miniszter kijelentéseit: a szerző - egy félsoros említést leszámítva - elegánsan elhallgatta őket és inkább a miniszterelnök geopolitikai fejtegetésére helyezte a fókuszt.

A németek pedig nem viselik jól a holokauszt-vicceket

Érdekes módon a német sajtóban a legnagyobb visszhangot Orbán egy olyan mondata váltotta ki, ami a magyar hallgatóság ingerküszöbét szinte alig érte el.

A Spiegel vette észre, hogy a miniszterelnök elejtett egy finom cézást, amikor az EU-s energiacsökkentési tervekről beszélt.

„Itt van például az Európai Unió bizottságának legújabb javaslata, ami azt mondja, hogy mindenkinek csökkentenie kell kötelezően 15 százalékkal a gázfogyasztását. Nem látom, hogy ezt hogyan kényszerítik ki, bár erre van német know-how, régebbről úgyértem” - mondta a miniszterelnök.

A holokauszt viccnek titulált félmondatról több nagy német napilap - köztük a Bild és a Berliner Zeitung - is beszámolt, érthető módon nem éppen pozitív felhanggal. 

A liberális Die Tageszeitung „Elviselhetetlen papolás” címmel adott közre egy elemzést a beszédről, amiben arról írnak, hogy Orbán európai fajokról szóló kijelntései összecsengenek Anders Breivik norvég terrorista szavaival.

„Meddig mehet el Orbán, mielőtt valaki azt mondja: elég volt? Büszkén fejezi ki egyértelmű rasszizmusát, és a 2011-es norvégiai jobboldali terrorista Breivikhez hasonlóan azt állítja, hogy a Nyugat pusztul, mert állítólagosan más "fajokkal" keveredik” - teszi fel a költői kérdést a lap szerzője.

Bár ez a párhuzam joggal minősíthető túlzásnak, jól mutatja, hogy a német közgondolkodásban hol foglal helyet a magyar kormányzat.

A többi német lappal szemben az állami fenntartásu Tagesschau csak egy rövid hírt közölt Orbán beszédéről, amiben azt emelték ki, hogy a miniszterelnök kritizálta az Oroszország elleni EU-s szankciókat és amerikai-orosz kiegyezést sürgetett.

A német lapokhoz hasonlóan egyébként a holland újságok is erre a két „táborra” oszlottak: a Reformatorisch Dagblad konzervatív napilap szintén arról írt, hogy a magyar miniszterelnök szerint a szankciók kudarcot vallottak, míg az Algemeen Dagblad szerzője azt emelte ki, hogy nagy felháborodást váltottak ki Orbán kijelentései.

A holokauszttal kapcsolatos beszólás nem csak a német, hanem az osztrák sajtót is megihlette: a Kurier szerint az oszták központú Nemzetközi Holokausztbizottság aggodalmát fejezte ki az elhangzottak miatt és a cikkükben kiemelték a magyar miniszterelnök „rasszista szóhasználatát”.

Tengerentúli támogatás

Bár többségében a kritika vagy az óvatos elhallgatás a jellemző, azért akadtak olyan sajtótermékek is, amik teljes mellszélességgel kiálltak Orbán Viktor mellett.

A republikánus hátterű American Conservative például egy hosszú fejtegetést szentelt a tusnádi beszédnek, amiben megmagyarázták, hogy a magyar kormányfő tulajdonképpen nem is a rasszról beszélt, amikor a fajok keveredését ecsetelte.

„Orbán Viktor tudja azt, amivel Nyugat-Európa vezetői nem tudnak szembenézni: hogy a Nyugat jövője kétséges a nem nyugati, nem keresztény világból érkező tömeges migráció miatt, amely a Nyugat szellemi és erkölcsi összeomlásával egy időben zajlik” - írta a szerző egy bekezdésben, ami akár egy kormánypárti magyar publiciszta tollából is származhatott volna.

„(Orbán) egyértelműen nem a genetikáról, hanem a kultúráról beszél” 

- összegezte.

A szerecsenmosdatásba hajló magyarázat persze nem véletlen: a magyar kormányzat híresen jó kapcsolatot ápol a republikánus párttal és a hozzájuk köthető véleményformálókkal, aki egyfajta romantikus utópiát vélnek felfedezni hazánkban, emellett pedig - ahogy a cikk is kiemelte - Orbán Viktor a néhány hét múlva esedékes texasi CPAC jobbos-konzervatív dzsembori egyik felszólalója lesz.

Címlapfotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Szólj hozzá!

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.