Vérfürdőre emlékeztet a mai Holt-Rába

ugytudjuk.hu 2022-07-18 07:09:00
1664-ben Szentgotthárdnál Európa sorsa dőlt el.

Augusztus 1-én lesz 358 éve, hogy az európai szövetséges hadak döntő csapást mértek Szulejmán török seregére. A csata színhelye Szentgotthárd volt, jelesül a Rába és árterülete, a környező falvakkal. 

A tét Bécs és vele Nyugat sorsa: ha a török győz és bevonul, ő diktálja a békét a nyugati hatalmaknak. Ha viszont az egyesült haderő győz, a török kiűzhető Európából és a 150 éve megszállt, három részre szakadt Magyarországról.

A francia, az angol, az olasz történelemkönyvekben többet foglalkoznak a szentgotthárdi csatával, mint a magyar történelem egészével. Az, hogy miért fontos Szentgotthárd, a franciák kívülről fújják, ez nemzeti sikereik egyik fő mozzanata.  Amit persze az olaszok is magukénak vallanak. 

A török haderő már nem tudta kiheverni a csatavesztést

Úgyhogy a vasi kisváros messze az egyik legfontosabb szellemi exportcikkünk.

Hogy mégsem kattan rá a lehetőségre a magyar közélet politikai-turisztikai-történeti vonzata, annak egy apró mellékzönge az oka: Szentgotthárd ebben a vonatkozásban teljesen európai terep, magyar érintettsége csupán a puszta helyszín. Holott a mi bőrünkre (is) ment a halálos hadijáték.

A szentgotthárdi csatát, szokás szerint, minden politikai rezsim a maga szemszögéből láttatja. Ebből következően máig legendák és kitalációk veszik körül. 

A kádári történetírás a csatával alig, következményeivel, a felemás vasvári békével viszont behatóan foglalkozott, így is támadva a Nyugatot. A jelenlegi kurzusnak sem éppen  „hungarikum" a csata. Vélhetőleg azért, mert nem tud róla lehúzni semmiféle nacionalista bőrt.

Mivel ez a sorsdöntő ütközet igazi európai összefogás révén született meg és megsegítette a magyarokat a keleti barbarizmus ellenében.

Jelképesen azért találunk a csatatéren magyarokat is. E rövid sorban főleg egy végvári kapitány, az őriszentpéteri csata hőse, Csányi Bernát említhető. Rajta kívül részt vett a küzdelemben Esterházy Pál és Nádasdy Ferenc országbíró is. 

Nem volt ott viszont Zrínyi Miklós, holott generációkat szédítettek azzal a hazugsággal, hogy ő volt a magyar haderő vezére.  

Az európai szövetséges csapatokat az olasz generális, Montecuccoli vezette. Mellette volt Wolfgang Julius von Hohenlohe generális, Badeni Vilmos herceg, Georg Friedrich von Waldeck a német haderő parancsnoka és kiemelkedően Jean de Coligny-Saligny francia parancsnok. 

A két vezér: Montecuccoli és Köprülü

A török haderőt Köprülü Ahmed nagyvezír és Izmail budai pasa vezette. A szövetségesek 15-20 ezren, a törökök 70-90 ezren lehettek.

A csata a Rába-hurokban zajlott, de átterjedt a környezetére is (Szakonyfalu, Tótfalu, Alsószölnök, Nagyfalva – ma Mogersdorf). A törökök a hagyományos, letámadós lovasrohamot vitték a janicsárokkal, ezzel kezdetben sikereket értek el. A német csapatokat például tönkreverték.

De aztán történt valami, ami az európaiak javára döntötte el a csata kimenetelét.

Az egyik a Rába folyó váratlan és nagymérvű áradása volt. Ez felülírta a török taktikát, hiszen lehetetlenné tette a hatékony lovassági akciókat. A másik a francia muskétások hatékonysága, az éppen kellő időben történő bevetése volt. Ez utóbbi igazából Waldeck érdeme, mert ő adatta ki a támadási parancsot Montecuccolival.

Jól jellemzi a helyzetet egy korabeli leírás a csata döntő momentumáról, mégpedig a fő stratégiai pont, a szakonyi hídfői ütközetről:  

„Az oszmánokat félelem fogta el és fejvesztett menekülésbe kezdtek. A janicsárok közül is sokakat magukkal ragadtak és belevetették magukat a folyóba. A híd is összeomlott, a Rába megáradt, így a szerencsétleneknek kevés esélyük volt, hogy átúszhassák.

Sokan megfulladtak, de a mögöttük támadó francia és cseh gyalogság heves muskétatüzet irányított a vízbe, ami tovább növelte az áldozatok számát. Nagy zavar támadt... A török súlyos ruházata megnehezítette az úszást; azokat pedig, akik úszni tudtak, az úszni nem tudók fojtották a vízbe.

Sokan ugyan elérték a túlsó partot, de vagy nem tudták megmászni..., vagy pedig a francia lövészek lőtték le őket, főként pedig azokat, akik a szárazra jutottak. Óriási öldöklés ment végbe; alig jutott a túlsó partra egy-két török. A támadás végeztével a szakonyi hídfő török serege teljesen megsemmisül

A vérfürdőre máig emlékeztet a Holt-Rába elnevezés.

Korabeli rajz a Rába körül felsorakozott seregekről

A török veszteség 20-25 ezer, a szövetséges pedig 7-10 ezer katona lehetett. A csata után Szulejmán elővette a diplomáciai kártyát. Jól keverte, mert valóban előnyös békét kötött Vasváron. Az egyezmény nagy csalódást keltett szerte Európában és végképp a Habsburgok ellen hangolta Zrínyi Miklóst.

Az is gyorsan kiderült, hogy „szégyenletes vasvári béke" éle igazából a franciák ellen irányult. A Habsburgok e politikai cél érdekében beáldozták Magyarországot, a három részre szakított országnak még várnia kellett a török teljes kiűzésére.   

Az ország függetlenedési folyamatának azonban kétségkívül 1664 augusztus 1. a meghatározó dátuma. Erre emlékeztet az 1964-ben emelt, 15 méter magas kőkereszt a Schlössbergen. Amely egészen 1989-ig a Nyugat szabadságát jelképezte a szovjet tömb keleti határán.  

A szentgotthárdi csata üzenete 2022-ben aktuálisabb, mint valaha. Hazánk Nyugat-Európa nélkül csupán egy gumilabda a nagyhatalmi szelek játékában. 

Szólj hozzá!

Horváth Attila: Nem tartom kizártnak, hogy lakossági egyeztetést kezdjünk az Intermodális Csomópontról

Bár a megvalósítás egyelőre a kanyarban sincs, lehet, hogy így is érdemes egy társadalmi párbeszédet elkezdeni.

Az LMP az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében

200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől.

Tagadja a Mi Hazánk, hogy tagja lenne a győri Fodor Roland

A párt szerint csak a jelentkezését nyújtotta be.

A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Február második felében már egészen biztosan használható lesz Szombathely legújabb útja

Végre gurulhatnak az autók a Körmendi és a Jáki út között.

Szombathely nemet mond az akkumulátorgyárakra!

Határozatot hozott rá a közgyűlés. A Fidesz-frakció nem nyomott gombot.

A SZOVA balatoni nyaralójában fognak üdülni a szombathelyi gyerekek

Egészen biztosan nem fogják eladni az ingatlant - jelentett ki Nemény polgármester.

Ukránokat kutyázó posztot rakott ki, kátyúkról kapott kérdéseket a győri fideszes képviselő

A világpolitikai kalandozásnak a szabadhegyi helyi ügyek vetettek véget.

Rekordokkal zárta a Szombathelyen is jelen lévő Főtaxi az elmúlt évet

A flotta autói összesen csaknem 36 millió kilométert tettek meg.

Elit informatikus-alapképzést indít a győri egyetem

„Erős, magas presztízsű szakot indítunk, ahová a legjobb és a legmotiváltabb fiatalok jelentkezését várjuk” – fogalmazott a dékán.

Tüntetést szervez az LMP Debrecenbe

A párt minden önkormányzati képviselője előterjesztéssel próbálja megvédeni a helyieket.

Február másodikán indulnak a bértárgyalások az Audiban

A szakszervezet a bérek reálértékét akarja megőrizni.

Fizetős lesz a győri ETO Park parkolója

Az első három óra ingyenes lesz, utána kétszáz forintot kell fizetni óránként.