Vérfürdőre emlékeztet a mai Holt-Rába

ugytudjuk.hu 2022-07-18 07:09:00
1664-ben Szentgotthárdnál Európa sorsa dőlt el.

Augusztus 1-én lesz 358 éve, hogy az európai szövetséges hadak döntő csapást mértek Szulejmán török seregére. A csata színhelye Szentgotthárd volt, jelesül a Rába és árterülete, a környező falvakkal. 

A tét Bécs és vele Nyugat sorsa: ha a török győz és bevonul, ő diktálja a békét a nyugati hatalmaknak. Ha viszont az egyesült haderő győz, a török kiűzhető Európából és a 150 éve megszállt, három részre szakadt Magyarországról.

A francia, az angol, az olasz történelemkönyvekben többet foglalkoznak a szentgotthárdi csatával, mint a magyar történelem egészével. Az, hogy miért fontos Szentgotthárd, a franciák kívülről fújják, ez nemzeti sikereik egyik fő mozzanata.  Amit persze az olaszok is magukénak vallanak. 

A török haderő már nem tudta kiheverni a csatavesztést

Úgyhogy a vasi kisváros messze az egyik legfontosabb szellemi exportcikkünk.

Hogy mégsem kattan rá a lehetőségre a magyar közélet politikai-turisztikai-történeti vonzata, annak egy apró mellékzönge az oka: Szentgotthárd ebben a vonatkozásban teljesen európai terep, magyar érintettsége csupán a puszta helyszín. Holott a mi bőrünkre (is) ment a halálos hadijáték.

A szentgotthárdi csatát, szokás szerint, minden politikai rezsim a maga szemszögéből láttatja. Ebből következően máig legendák és kitalációk veszik körül. 

A kádári történetírás a csatával alig, következményeivel, a felemás vasvári békével viszont behatóan foglalkozott, így is támadva a Nyugatot. A jelenlegi kurzusnak sem éppen  „hungarikum" a csata. Vélhetőleg azért, mert nem tud róla lehúzni semmiféle nacionalista bőrt.

Mivel ez a sorsdöntő ütközet igazi európai összefogás révén született meg és megsegítette a magyarokat a keleti barbarizmus ellenében.

Jelképesen azért találunk a csatatéren magyarokat is. E rövid sorban főleg egy végvári kapitány, az őriszentpéteri csata hőse, Csányi Bernát említhető. Rajta kívül részt vett a küzdelemben Esterházy Pál és Nádasdy Ferenc országbíró is. 

Nem volt ott viszont Zrínyi Miklós, holott generációkat szédítettek azzal a hazugsággal, hogy ő volt a magyar haderő vezére.  

Az európai szövetséges csapatokat az olasz generális, Montecuccoli vezette. Mellette volt Wolfgang Julius von Hohenlohe generális, Badeni Vilmos herceg, Georg Friedrich von Waldeck a német haderő parancsnoka és kiemelkedően Jean de Coligny-Saligny francia parancsnok. 

A két vezér: Montecuccoli és Köprülü

A török haderőt Köprülü Ahmed nagyvezír és Izmail budai pasa vezette. A szövetségesek 15-20 ezren, a törökök 70-90 ezren lehettek.

A csata a Rába-hurokban zajlott, de átterjedt a környezetére is (Szakonyfalu, Tótfalu, Alsószölnök, Nagyfalva – ma Mogersdorf). A törökök a hagyományos, letámadós lovasrohamot vitték a janicsárokkal, ezzel kezdetben sikereket értek el. A német csapatokat például tönkreverték.

De aztán történt valami, ami az európaiak javára döntötte el a csata kimenetelét.

Az egyik a Rába folyó váratlan és nagymérvű áradása volt. Ez felülírta a török taktikát, hiszen lehetetlenné tette a hatékony lovassági akciókat. A másik a francia muskétások hatékonysága, az éppen kellő időben történő bevetése volt. Ez utóbbi igazából Waldeck érdeme, mert ő adatta ki a támadási parancsot Montecuccolival.

Jól jellemzi a helyzetet egy korabeli leírás a csata döntő momentumáról, mégpedig a fő stratégiai pont, a szakonyi hídfői ütközetről:  

„Az oszmánokat félelem fogta el és fejvesztett menekülésbe kezdtek. A janicsárok közül is sokakat magukkal ragadtak és belevetették magukat a folyóba. A híd is összeomlott, a Rába megáradt, így a szerencsétleneknek kevés esélyük volt, hogy átúszhassák.

Sokan megfulladtak, de a mögöttük támadó francia és cseh gyalogság heves muskétatüzet irányított a vízbe, ami tovább növelte az áldozatok számát. Nagy zavar támadt... A török súlyos ruházata megnehezítette az úszást; azokat pedig, akik úszni tudtak, az úszni nem tudók fojtották a vízbe.

Sokan ugyan elérték a túlsó partot, de vagy nem tudták megmászni..., vagy pedig a francia lövészek lőtték le őket, főként pedig azokat, akik a szárazra jutottak. Óriási öldöklés ment végbe; alig jutott a túlsó partra egy-két török. A támadás végeztével a szakonyi hídfő török serege teljesen megsemmisül

A vérfürdőre máig emlékeztet a Holt-Rába elnevezés.

Korabeli rajz a Rába körül felsorakozott seregekről

A török veszteség 20-25 ezer, a szövetséges pedig 7-10 ezer katona lehetett. A csata után Szulejmán elővette a diplomáciai kártyát. Jól keverte, mert valóban előnyös békét kötött Vasváron. Az egyezmény nagy csalódást keltett szerte Európában és végképp a Habsburgok ellen hangolta Zrínyi Miklóst.

Az is gyorsan kiderült, hogy „szégyenletes vasvári béke" éle igazából a franciák ellen irányult. A Habsburgok e politikai cél érdekében beáldozták Magyarországot, a három részre szakított országnak még várnia kellett a török teljes kiűzésére.   

Az ország függetlenedési folyamatának azonban kétségkívül 1664 augusztus 1. a meghatározó dátuma. Erre emlékeztet az 1964-ben emelt, 15 méter magas kőkereszt a Schlössbergen. Amely egészen 1989-ig a Nyugat szabadságát jelképezte a szovjet tömb keleti határán.  

A szentgotthárdi csata üzenete 2022-ben aktuálisabb, mint valaha. Hazánk Nyugat-Európa nélkül csupán egy gumilabda a nagyhatalmi szelek játékában. 

Szólj hozzá!

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?

Nem ismerte el bűnösségét a kiskorú veszélyeztetésével vádolt szombathelyi sportegyesületi edző

Az egyik sértett az edzőtáborban elszenvedett bántalmazás miatt nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket is elszenvedett, és kórházi ellátásra szorult.

Így változik meg az üzleti környezet a NIS2 irányelv hatálybalépésével

Komoly időszakban vagyunk, ami az üzleti környezetet illeti, mert a NIS2 irányelv hatálybalépésével sok minden megváltozik a nagyvállalati szférában. Ennek nyomán egy nagyon komplex kibervédelmi környezet alakul ki, ami az Európai Unión belül kap teret.

Félpucérra vetkőzve akart egy férfi lopni Győrben

Barkácsgépeket takart el a levetett ruhájával.

CDP, CRM, DMP - mi a különbség?

Jellemzően több webáruház még mindig CRM szoftvert alkalmaz, ritkább esetekben Data Management Platformot (DMP). A cikkben bemutatjuk a CRM szoftverek hiányosságait, és azt is eláruljuk, hogy ezeket hogyan oldja meg a CDP. 

Ezért fontos, hogy megfelelő olaj- és levegőszűrőt válasszunk motorkerékpárunkhoz

A motorkerékpár megbízható működése és élettartama nagyban függ attól, hogy milyen alkatrészeket használunk. Az olaj- és levegőszűrők cseréje fontos a megfelelő működés érdekében, és nem elhanyagolható szempont a megfelelő alkatrész kiválasztása.