Vérfürdőre emlékeztet a mai Holt-Rába

ugytudjuk.hu 2022-07-18 07:09:00
1664-ben Szentgotthárdnál Európa sorsa dőlt el.

Augusztus 1-én lesz 358 éve, hogy az európai szövetséges hadak döntő csapást mértek Szulejmán török seregére. A csata színhelye Szentgotthárd volt, jelesül a Rába és árterülete, a környező falvakkal. 

A tét Bécs és vele Nyugat sorsa: ha a török győz és bevonul, ő diktálja a békét a nyugati hatalmaknak. Ha viszont az egyesült haderő győz, a török kiűzhető Európából és a 150 éve megszállt, három részre szakadt Magyarországról.

A francia, az angol, az olasz történelemkönyvekben többet foglalkoznak a szentgotthárdi csatával, mint a magyar történelem egészével. Az, hogy miért fontos Szentgotthárd, a franciák kívülről fújják, ez nemzeti sikereik egyik fő mozzanata.  Amit persze az olaszok is magukénak vallanak. 

A török haderő már nem tudta kiheverni a csatavesztést

Úgyhogy a vasi kisváros messze az egyik legfontosabb szellemi exportcikkünk.

Hogy mégsem kattan rá a lehetőségre a magyar közélet politikai-turisztikai-történeti vonzata, annak egy apró mellékzönge az oka: Szentgotthárd ebben a vonatkozásban teljesen európai terep, magyar érintettsége csupán a puszta helyszín. Holott a mi bőrünkre (is) ment a halálos hadijáték.

A szentgotthárdi csatát, szokás szerint, minden politikai rezsim a maga szemszögéből láttatja. Ebből következően máig legendák és kitalációk veszik körül. 

A kádári történetírás a csatával alig, következményeivel, a felemás vasvári békével viszont behatóan foglalkozott, így is támadva a Nyugatot. A jelenlegi kurzusnak sem éppen  „hungarikum" a csata. Vélhetőleg azért, mert nem tud róla lehúzni semmiféle nacionalista bőrt.

Mivel ez a sorsdöntő ütközet igazi európai összefogás révén született meg és megsegítette a magyarokat a keleti barbarizmus ellenében.

Jelképesen azért találunk a csatatéren magyarokat is. E rövid sorban főleg egy végvári kapitány, az őriszentpéteri csata hőse, Csányi Bernát említhető. Rajta kívül részt vett a küzdelemben Esterházy Pál és Nádasdy Ferenc országbíró is. 

Nem volt ott viszont Zrínyi Miklós, holott generációkat szédítettek azzal a hazugsággal, hogy ő volt a magyar haderő vezére.  

Az európai szövetséges csapatokat az olasz generális, Montecuccoli vezette. Mellette volt Wolfgang Julius von Hohenlohe generális, Badeni Vilmos herceg, Georg Friedrich von Waldeck a német haderő parancsnoka és kiemelkedően Jean de Coligny-Saligny francia parancsnok. 

A két vezér: Montecuccoli és Köprülü

A török haderőt Köprülü Ahmed nagyvezír és Izmail budai pasa vezette. A szövetségesek 15-20 ezren, a törökök 70-90 ezren lehettek.

A csata a Rába-hurokban zajlott, de átterjedt a környezetére is (Szakonyfalu, Tótfalu, Alsószölnök, Nagyfalva – ma Mogersdorf). A törökök a hagyományos, letámadós lovasrohamot vitték a janicsárokkal, ezzel kezdetben sikereket értek el. A német csapatokat például tönkreverték.

De aztán történt valami, ami az európaiak javára döntötte el a csata kimenetelét.

Az egyik a Rába folyó váratlan és nagymérvű áradása volt. Ez felülírta a török taktikát, hiszen lehetetlenné tette a hatékony lovassági akciókat. A másik a francia muskétások hatékonysága, az éppen kellő időben történő bevetése volt. Ez utóbbi igazából Waldeck érdeme, mert ő adatta ki a támadási parancsot Montecuccolival.

Jól jellemzi a helyzetet egy korabeli leírás a csata döntő momentumáról, mégpedig a fő stratégiai pont, a szakonyi hídfői ütközetről:  

„Az oszmánokat félelem fogta el és fejvesztett menekülésbe kezdtek. A janicsárok közül is sokakat magukkal ragadtak és belevetették magukat a folyóba. A híd is összeomlott, a Rába megáradt, így a szerencsétleneknek kevés esélyük volt, hogy átúszhassák.

Sokan megfulladtak, de a mögöttük támadó francia és cseh gyalogság heves muskétatüzet irányított a vízbe, ami tovább növelte az áldozatok számát. Nagy zavar támadt... A török súlyos ruházata megnehezítette az úszást; azokat pedig, akik úszni tudtak, az úszni nem tudók fojtották a vízbe.

Sokan ugyan elérték a túlsó partot, de vagy nem tudták megmászni..., vagy pedig a francia lövészek lőtték le őket, főként pedig azokat, akik a szárazra jutottak. Óriási öldöklés ment végbe; alig jutott a túlsó partra egy-két török. A támadás végeztével a szakonyi hídfő török serege teljesen megsemmisül

A vérfürdőre máig emlékeztet a Holt-Rába elnevezés.

Korabeli rajz a Rába körül felsorakozott seregekről

A török veszteség 20-25 ezer, a szövetséges pedig 7-10 ezer katona lehetett. A csata után Szulejmán elővette a diplomáciai kártyát. Jól keverte, mert valóban előnyös békét kötött Vasváron. Az egyezmény nagy csalódást keltett szerte Európában és végképp a Habsburgok ellen hangolta Zrínyi Miklóst.

Az is gyorsan kiderült, hogy „szégyenletes vasvári béke" éle igazából a franciák ellen irányult. A Habsburgok e politikai cél érdekében beáldozták Magyarországot, a három részre szakított országnak még várnia kellett a török teljes kiűzésére.   

Az ország függetlenedési folyamatának azonban kétségkívül 1664 augusztus 1. a meghatározó dátuma. Erre emlékeztet az 1964-ben emelt, 15 méter magas kőkereszt a Schlössbergen. Amely egészen 1989-ig a Nyugat szabadságát jelképezte a szovjet tömb keleti határán.  

A szentgotthárdi csata üzenete 2022-ben aktuálisabb, mint valaha. Hazánk Nyugat-Európa nélkül csupán egy gumilabda a nagyhatalmi szelek játékában. 

Szólj hozzá!

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.