Jordán Benedek: Édesapám is szokta nézni a FIFA streamemet

Nagy Donát 2022-07-13 06:36:53
Az egykori szombathelyi színházigazgató fia sosem gondolkodott el a színészi pályán, helyette inkább futballozni kezdett, ami később átfordult saját játékának online közvetítésébe. Interjúnk az e-sportoló Jordán Benedekkel, azaz jordan_beast15-tel.

Úgy tudom, hogy FIFA-zol. Mással is szoktál játszani, vagy közvetíteni őket?

Nem, más játékkal egyáltalán nem foglalkozok, illetve profi szinten nem. Ha mással is játszok, azt nem szoktam streamelni, az inkább csak kikapcsolódás.

Mivel szoktál még játszani?

Van a Fall Guys, a Fortnite, a COD, de nagyon ritkán, többnyire tényleg csak inkább FIFA-zok.

Hogyan kezdődött mindez, milyen géppel találkoztál életedben először? Látom itt az asztalodon, hogy most PS-sel nyomod.

Igen, legelső gépem is PlayStation volt, egy PS1. valamilyen autóversenyes játékkal játszottam, lehettem ilyen 7 éves. Aztán rémlik valami lövöldözős játék is. De akkor még a grafika nagyon kezdetleges volt, ahhoz képest ami most van, az már teljesen más. Szóval azóta is PS-sekkel játszom. Volt PS2-m, 3-asom és 4-esem is, és most van PS5-öm. A FIFA-ról annyit, hogy a 06-ot vettem meg, vagy kaptam meg legelőször, azzal kezdtem el játszogatni, de az is még ilyen gyerekcipőben járt. Talán nem is volt online része még.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Éppen az interjú előtt beszélgettem én is a kollégámmal, hogy én is PS1-esen játszottam először FIFA-t, talán a 98-assal. Ha minden igaz, bár a játék minden évben megjelenik, a következő verzió lesz utoljára ilyen névvel ellátva.

Igen, EA FC lesz az új neve.

Maradsz majd ennél a programnál?

Igen, maradok. Az Electronic Arts csinálja most a legjobb focis játékokat, és amíg ez így lesz, addig maradok ennél én is. Nem gondolom, hogy a névnél több el fog veszni a sorozatból, például a licenszek is ugyanúgy megmaradtak a kiadónál.

Van összefüggés a FIFA-zás és aközött, hogy te régen magad is fociztál?

Igen, régen csak a foci érdekelt, és valamelyest most is amúgy, szóval összefügg, igen. Az Illés Akadémiában játszottam.

Mikor vagy mi volt az a váltás, amikor azt mondtad magadnak, hogy a fizikai játékról váltani fogsz?

Itt talán az volt a váltás, hogy Szombathelyről elköltöztem Budapestre, és nem volt kivitelezhető a foci. Egy filmes cégnél is elkezdtem dolgozni, mellette pedig az e-sport éppen elkezdett fellendülni Magyarországon.

2018-ban kezdtem e-sportolni, és rá másfél évre jött a streamelés. Nagyon fontos, hogy Magyarországon ha nem streamelsz, akkor így nem nagyon néznek semmibe sem. Az e-sporttal még mindig nem foglalkoznak önmagában, de ha streamelsz is, akkor több kapcsolatod lesz a rajongókkal. Én most az E-sport Szombathelynek vagyok az igazolt játékosa.

Mennyien követnek Twitchen?

Most 30 ezer 800 követőm van, az két év alatt elég jól néz ki. Most a FIFA-t nézve negyedik lehetek nézőszámban, de a többiek korábban elkezdték már.

Következő célom az, hogy a 40 ezer követőt elérjem. És persze lesz olyan verseny, amire ha nagyon rápörgök, azt szeretném nyilván megnyerni. De Magyarországon például kevés az ilyen. Egy-egy streamemet egyébként mondjuk 500-an, vagy ha verseny van akkor 1000-en nézik egyszerre jelenleg.

Az eleje nagyon nehéz volt, szóval aki most kezdené el, az számítson rá, hogy csak páran fogják nézni. Aztán ahogy nő a nézettség, kellenek az új technikai eszközök is.

Nem akarok a pénztárcádban turkálni [aztán mégis], de meg lehet ebből élni?

Nagyon kevés ember tud ebből megélni itthon. Ha azt nézem, szerintem én is több pénzt keresek vele, mint amennyit megérdemelne ez a sztori amúgy. Nyilván függ attól, milyen életszínvonalon élsz, de visszatérve igen, nem egyszerűen, de meglehet.

Miből származik bevételed?

Vannak szponzoraim, akiktől olyan, mintha fizetést kapnék, ezen kívül pedig a nézők szoktak adományokat küldeni a streamek alatt, igaz, utóbbit általában visszaforgatom jobb eszközök vásárlásába. A Twitch külön nem fizet semmit, ő csak adja a felületet, sőt, az adományokból is levon ezért cserébe.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Édesapád, Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház egykori igazgatója támogat abban, amit csinálsz? Képben van vele egyáltalán, mit streamlesz?

Persze, mindig kérdezi, milyen eredményeket értem el, és fel is szokott hívni ez ügyben.

Amikor pedig nincsen fellépése, akkor nézni is szokta a streamemet.

Neki ez olyan, mintha a tévében nézne egy meccset. Amúgy valahol ez is olyan, mint egy előadóművész munkája. Magyarországon nagyon kevés az a streamer, aki azon kívül, hogy leül és játszik, még szórakoztat is. Nyilván ha verseny van, akkor én is csöndben vagyok és koncentrálok, de ha nincs ilyen, és csak simán játszok, akkor röhögcsélés van meg hasonló. 

Arra gondoltál már, hogy színész leszel?

Nem, soha. Nekem az nagyon nehéznek tűnt. Kiskorom óta járok színházba, és a mai napig is, nagyjából képben vagyok, mi hogyan épül fel. Nekem ez nehéz lett volna, és nem is akartam olyan pályára mennem, mint édesapám, mindig lenne rajtam egy olyan nyomás, amit nem akarnék.

Mennyi időt kell edzened, hogy ne gyere ki a formából, és úgy egészében, mennyi időd megy el ezzel?

Nagyon rossz beidegződés, hogy a gémereket elhízottaknak tartják, miközben az elmúlt pár évben kiderült, muszáj fizikailag is kihegyezve lenned, mert ha nem csinálod ezt normálisan, akkor szellemileg sem leszel igazán felfrissülve. Én most már arra várok, hogy például a Netflix csináljon róla egy sorozatot, ami bemutatja az egész gamer világot.

Általában olyan 9 körül kelek, negyed 10-től streamelek olyan 1-ig 2-ig, majd elmegyek edzeni, ebédelek, és ha úgy van, még este is feljövök streamelni. Ha pedig verseny van, akkor közben tudatosan is edzek: mások közvetítését nézem, begyakorlom a cseleket, ilyesmi. Ezzel is elmegy 4-5 óra. Ha éppen kijön egy új FIFA, akkor pedig napi 8-10 óra is elmegy arra, hogy hozzászokjam. Új cselek, új lövések vannak, de aztán a szintentartás is fontos.

A fizikai focihoz megmaradt a kötődésed?

Igen, pont most fogok visszatérni a pályára, még nem tudom, hogy hova, arról nem tudok még mit mondani, de a következő egy-két hétben ez is ki fog derülni.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.