Puccskísérlet a Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulásnál

Farkas Bazsi 2022-06-16 15:04:00
Az orvosokat felhasználva cseréltek volna elnököt a testületnél. Ez végül kudarcba fulladt.

Idén februárban kapott levelet Verbovszki Enikő ügyvédtől Zsolnai Zoltán (Független) Vasszécseny polgármestere és a Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulás elnöke. 

A levélt tartalma szerint (A levél ide kattintva olvasható.) az ügyvéd által képviselt orvosok nem fogadják el azt az ügyeleti beosztást, amit kaptak, mint írták:

az ügyeleti ellátás nem vállalkozó háziorvosi feladat, hanem önkormányzati kötelezően ellátandó feladat, amelyben a vállalkozó háziorvos részt vesz.

Vagyis az orvosok szerint ugyan részt kell venniük az ügyelet ellátásában, de azt már nem lehet előírni nekik, hogy mikor és mennyi órát lássanak el az ügyeletben.

Az önkényesen kialakított beosztás ellátását nem vállaljuk - emelték ki a doktorok.

Információink szerint az történt, hogy mivel az orvosok sok esetben húzódoznak az ügyelet ellátásától, illetve a doktorok között sok esetben aránytalan a feladat ellátás, így a társulás vezetője saját maga alakított ki beosztást. Bár ezt is úgy, hogy az orvosok később saját ízlésükre alakíthatták azt. Ez nem tetszett végül háziorvosoknak.

Február 24-én Verbovszki ügyvédnő a társaulás tagjainak küldött levelt (A levél ide kattintva letölthető.). A levél akkor már arról szólt, hogy a Társulás vezetője hívja össze a 36 település polgármesterét, és a tanácsülésen a társulási tagok döntsenek

a társulás elnökének visszahívásáról.

A tanácsülést össze is hívták, az elnök visszahívásáról azonban már nem döntöttek. Helyette szó esett az orvosok panaszairól (Amit ebben a levélben fogalmaztak meg.), hogy mi minden kellene még ahhoz, hogy az ügyeletet komfortosan el tudják látni. Ilyenek voltak például ágy és matrac beszerzése, ágynemű biztosítása, a zuhanykabin javítása vagy éppen levegőfertőtlenítő készülék beszerzése. 

Az ügy végére aztán májusban került pont. Egyrészt az orvosok elérték, hogy a 3500 forintos hétköznapra vonatkozó óradíjukat megemeljék 4000 forintra.

Az éves ügyeleti díj így 62 millió 25 ezer 600 forintról 74 millió 179 ezer 200 forintra nőtt.

A korábban kért apró beruházásokat pedig elvégezték a rendelőben.

A Társulás azt is szerette volna elérni, hogy az orvosok havi 36 órát vállaljanak kötelező óraszámban. Bár úgy nézett ki megvan rá a fogadókészség, végül ez a szám 24 órára csökkent. 

Zsolnai Zoltán, társulási elnök az Ugytudjuk.hu-nak küldött levélben (A teljes levél ide kattintva olvasható.) azt írja, hogy folyamatosan orvos hiánnyal küzdenek. Jelenleg 11 a kistérség kötelékébe tartozó orvos van, de további 4 külsős doktor is segít a feladatok ellátásában.

A képlet úgy néz ki, hogy a kistérségtől elszipkázza az orvosokat Szombathely, a megyeszékhelytől pedig Ausztria. 

A Társulás elnökének május 31-én kelt levele így zárul:

(...)tájékoztattam a polgármestereket, valamint a meghívott szakhatósági képviselőket és szerződött partner orvosainkat a márciusi ülés óta eltelt időszak fejleményeiről, melyek kapcsán kijelenthető, hogy a kitűzött célok megvalósításra kerültek, ami egyértelműen bizakodásra adhat okot.

Az orvosokat akarták felhasználni a Társulás elnökének eltávolítására?

Az ügyben az az érdekes, hogy bár 36 település 28 ezer 500 lakosát érinti nyilatkozni szinte senki nem akart. 

Kerestük az orvosokat képviselő ügyvédet, de titoktartási kötelezettségére hivatkozva elutasította a lehetőséget.

Fotó: Farkas Bazsi

Aztán kerestük a társulás egyik legtöbb lakosával rendelkező önkormányzatát, Jákot, ám Tóth Ernő (független) polgármester amellett, hogy nem nyilatkozott még kérdőre is vont minket, hogy miért kell foglalkoznunk ezzel az üggyel. Ez azért is furcsa, mivel közadatokról és egy közügyről van szó.

Perl János (független) Táplánszentkereszt polgármestere azt mondta, hogy az általa képviselt település ugyan nem tagja a Társulásnak ám 1 millió 600 ezer forintot minden évben befizetnek a kasszába, hogy jogosultak legyenek az ügyeleti ellátásra. 

Végigolvasva a leveleket, beszélve több szereplővel is számunkra úgy néz ki, hogy az orvosi ügyelet problémája csupán ürügy volt valaki számára azért, hogy leváltassa a Társulás elnökét, ám mivel támogatói nem lettek az ügyben, így az nem vezetett eredményre. 

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.