Puccskísérlet a Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulásnál

Farkas Bazsi 2022-06-16 15:04:00
Az orvosokat felhasználva cseréltek volna elnököt a testületnél. Ez végül kudarcba fulladt.

Idén februárban kapott levelet Verbovszki Enikő ügyvédtől Zsolnai Zoltán (Független) Vasszécseny polgármestere és a Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulás elnöke. 

A levélt tartalma szerint (A levél ide kattintva olvasható.) az ügyvéd által képviselt orvosok nem fogadják el azt az ügyeleti beosztást, amit kaptak, mint írták:

az ügyeleti ellátás nem vállalkozó háziorvosi feladat, hanem önkormányzati kötelezően ellátandó feladat, amelyben a vállalkozó háziorvos részt vesz.

Vagyis az orvosok szerint ugyan részt kell venniük az ügyelet ellátásában, de azt már nem lehet előírni nekik, hogy mikor és mennyi órát lássanak el az ügyeletben.

Az önkényesen kialakított beosztás ellátását nem vállaljuk - emelték ki a doktorok.

Információink szerint az történt, hogy mivel az orvosok sok esetben húzódoznak az ügyelet ellátásától, illetve a doktorok között sok esetben aránytalan a feladat ellátás, így a társulás vezetője saját maga alakított ki beosztást. Bár ezt is úgy, hogy az orvosok később saját ízlésükre alakíthatták azt. Ez nem tetszett végül háziorvosoknak.

Február 24-én Verbovszki ügyvédnő a társaulás tagjainak küldött levelt (A levél ide kattintva letölthető.). A levél akkor már arról szólt, hogy a Társulás vezetője hívja össze a 36 település polgármesterét, és a tanácsülésen a társulási tagok döntsenek

a társulás elnökének visszahívásáról.

A tanácsülést össze is hívták, az elnök visszahívásáról azonban már nem döntöttek. Helyette szó esett az orvosok panaszairól (Amit ebben a levélben fogalmaztak meg.), hogy mi minden kellene még ahhoz, hogy az ügyeletet komfortosan el tudják látni. Ilyenek voltak például ágy és matrac beszerzése, ágynemű biztosítása, a zuhanykabin javítása vagy éppen levegőfertőtlenítő készülék beszerzése. 

Az ügy végére aztán májusban került pont. Egyrészt az orvosok elérték, hogy a 3500 forintos hétköznapra vonatkozó óradíjukat megemeljék 4000 forintra.

Az éves ügyeleti díj így 62 millió 25 ezer 600 forintról 74 millió 179 ezer 200 forintra nőtt.

A korábban kért apró beruházásokat pedig elvégezték a rendelőben.

A Társulás azt is szerette volna elérni, hogy az orvosok havi 36 órát vállaljanak kötelező óraszámban. Bár úgy nézett ki megvan rá a fogadókészség, végül ez a szám 24 órára csökkent. 

Zsolnai Zoltán, társulási elnök az Ugytudjuk.hu-nak küldött levélben (A teljes levél ide kattintva olvasható.) azt írja, hogy folyamatosan orvos hiánnyal küzdenek. Jelenleg 11 a kistérség kötelékébe tartozó orvos van, de további 4 külsős doktor is segít a feladatok ellátásában.

A képlet úgy néz ki, hogy a kistérségtől elszipkázza az orvosokat Szombathely, a megyeszékhelytől pedig Ausztria. 

A Társulás elnökének május 31-én kelt levele így zárul:

(...)tájékoztattam a polgármestereket, valamint a meghívott szakhatósági képviselőket és szerződött partner orvosainkat a márciusi ülés óta eltelt időszak fejleményeiről, melyek kapcsán kijelenthető, hogy a kitűzött célok megvalósításra kerültek, ami egyértelműen bizakodásra adhat okot.

Az orvosokat akarták felhasználni a Társulás elnökének eltávolítására?

Az ügyben az az érdekes, hogy bár 36 település 28 ezer 500 lakosát érinti nyilatkozni szinte senki nem akart. 

Kerestük az orvosokat képviselő ügyvédet, de titoktartási kötelezettségére hivatkozva elutasította a lehetőséget.

Fotó: Farkas Bazsi

Aztán kerestük a társulás egyik legtöbb lakosával rendelkező önkormányzatát, Jákot, ám Tóth Ernő (független) polgármester amellett, hogy nem nyilatkozott még kérdőre is vont minket, hogy miért kell foglalkoznunk ezzel az üggyel. Ez azért is furcsa, mivel közadatokról és egy közügyről van szó.

Perl János (független) Táplánszentkereszt polgármestere azt mondta, hogy az általa képviselt település ugyan nem tagja a Társulásnak ám 1 millió 600 ezer forintot minden évben befizetnek a kasszába, hogy jogosultak legyenek az ügyeleti ellátásra. 

Végigolvasva a leveleket, beszélve több szereplővel is számunkra úgy néz ki, hogy az orvosi ügyelet problémája csupán ürügy volt valaki számára azért, hogy leváltassa a Társulás elnökét, ám mivel támogatói nem lettek az ügyben, így az nem vezetett eredményre. 

Szólj hozzá!

Tízéves rekordot is megdönthetnek az idei viharkárok

A biztosítók adatai szerint csak júniusban 2, 2 milliárd forint kár keletkezett.

Feloldották a forgalomkorlátozást Lébénynél

Teherautó borult fel, ezért volt sávlezárás.

Zivatar és napsütés is lesz

Erős széllökések lehetnek.

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.