Néha egyszerűbb lenne lemondani az elsőbbségről

Nagy Donát 2022-05-23 11:28:00
A volán mögött egyre kevésbé vagyunk előzékenyek, pedig sokszor simán lehetne win-win helyzet. Szombathelyi autóvezetőként az elmúlt időszakban tudatosan figyeltem, melyek azok a helyek, ahol némi figyelmességgel gyorsíthatnánk mindenki közlekedését, valamiért mégsem tesszük.

A városi közlekedés olyan, mint egy nagy társasjáték. Megvannak a maga szabályai, lépdelünk jobbra, balra, néha pedig körökre osztva haladunk a többiekkel. Ezt a játékot viszont akár mindenki meg is nyerheti, egyszerre. Ehhez viszont az kell, hogy néha egy nagyobb jóért, egy élhetőbb közlekedésért lemondjunk pár apróságról a javunkra.

Ott van például egy egyszerű balra kifordulás a Kodály Zoltán utcáról a Váci Mihály utcára. Jobbra igen nehéz kilátni a vastag törzsű fák takarása miatt, így gyakran igencsak ki kell dugni a kocsi orrát, hogy rendesen ellássunk jobbra. Ilyenkor persze a Vácin érkező autósnak van elsőbbsége; mégis, amikor a sofőr balra szeretne befordulni a Kodályra, elég lenne csak elemelnie a lábát a gázról és kettőt villantani, ezzel lemondva az elsőbbségéről, majd kiengednie a veszteglőt. „Én is haladhatok, és ő sincs így a befordulásában akadályozva.” De valamiért egyre kevesebben látják át a szituációt, hogy itt egy aprósággal tulajdonképpen mindenki nyerne.

Fotó: Google Utcakép

Másik „kedvencem” az Arany-patak kis hídja a Liget utcában. A Csónakázó-tó felőli oldalon már elsőbbséget kell adni a jobbról és balról érkezőknek, akik általában amúgy a híd felé akarnak befordulni. Igen ám, de a hídra felhajtásnál a Liget utcából érkezőknek van elsőbbsége vélhetően a beláthatóság miatt, viszont egy-egy forgalmasabb időszakban a túloldalon hamar elakad a lendület.

Itt gyakran ki is alakul egy farkába harapott kígyó, azaz a terelősziget körül körben állnak az autók, egymást akadályozva.

Pedig ezt pofon egyszerűen el lehetne kerülni: a Liget utcából érkezve, ha látja a sofőr, hogy már több autó is vesztegel a híd túloldalán, akkor lefékez, majd villant egyet, amivel jelzi egyértelműen, lemond az elsőbbségéről, és hagyja átjönni az autókat a túloldalról. Így pikk-pakk kiürülhetne a kereszteződés, lehet is haladni.

Fotó: Google Utcakép

A Maros utca és Öntő utca kereszteződéséről már korábban is írtam: mivel hiányzik az általam belső elkerülőnek hívott szakasznál egy rövidke rész, így a Vadász Étteremtől a Saághy István utcáig egy kis bűvészkedéssel lehet csak eljutni. Itt fordul elő az a szituáció, amikor a sofőr a Maros utcában érkezik észak felől, de ő nem az Öntő utcára kifordulva folytatná az útját, hanem tovább a Maros utcában, egyenesen. Azaz meg kell adnia az elsőbbséget a balról és jobbról érkezők számára is. Igen ám, de jobbról folyamatos a kocsisor, akik a Vadász Étterem felől érkeznek. Hosszú percek telnek el, mire van akkora rés, amin át lehet sliccanni.

Közben pedig csak telik a sor mögötte.

Pedig csak annyi lenne a „dolga” az Öntő utcából érkezők egyikének, hogy elemeli a gázról a lábát, és hagyja átmenni maga előtt keresztben a közlekedőtársát. Még megállnia sem kell csak lassítani, és máris kiszabadíthatna tíz-tizenkét autóst a forgalmi akadályból.

Fotó: Google Utcakép

A fentebb felsorolt szituációk mind olyan esetek, amikor az egyik fél a könnyebb tovább haladás érdekében lemond az elsőbbségéről. Elismerem, ennek megvannak a maga veszélyei, hiszen a jelzésnek egyértelműnek kell lennie, és a kedvezményezett fél hezitálásakor sem szabad megváltoztatni újra a döntésünket. És vannak is hezitálók, akik ilyenkor egyszerűen nem értik, mi történik.

Az ilyen apró figyelmességeket alkalmazva viszont hiszem, hogy gördülékenyebb, élhetőbb lehetne mindannyiunk autós közlekedése.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”