A levegőből figyelték a rendőrök a vasúti átkelőt, aki előtt pedig éppen piros lett a lámpa és nem satufékezett be, annak ment is a 60 ezres csekk

Nagy Donát 2022-04-23 08:03:46
Az utóbbi időben elszaporodtak a balesetek a vasúti átkelőhelyeken, erre pedig valamit tényleg ki kell találni. Viszont nem így kellene hozzáállni a kérdéshez ezen az oldalon sem. Rövid véleménycikkünk a témában.

Az alább megírt sorok pusztán a szerző saját meglátását tükrözik, nem képezik a szerkesztőség egészének álláspontját.

Az elmúlt időszakban megnövekedett a közlekedési balesetek száma a vasúti átkelőhelyeken, sok esetben pedig mindez halálesettel végződött. Az ilyen helyzetek nagy részében egyszerű a felállás: a vonat jön, a vasúti lámpa mutatja a pirosat, ám ezek közül egyiket sem veszik észre a sofőrök, az autó és a mozdony találkozásánál pedig rendszerint az utóbbi az erősebb.

Nyilván valamit tenni kell a balesetek visszaszorítása érdekében.

Drónnal pásztázták a vasúti átjárókat

Kiskunhalason a légtérből ellenőrizték az átjárókat csütörtökön délelőtt. A tapasztaltak szerint a közlekedők egy részét még mindig nem rettentik vissza az e...

Péntek reggel jelent meg a rendőrség hivatalos Youtube-csatornáján a videó, ahol az látszik, hogy egy drónnal pásztázták a vasúti átjárót a Bács-Kiskun megyei rendőrök. Nem sokkal később rátaláltam a hozzá kapcsolódó közleményre is, mely szerint

"Kiskunhalason a légtérből ellenőrizték az átjárókat csütörtökön délelőtt. [...] Az ellenőrzés során meglepődve tapasztalták, hogy a sofőröket nem rettentették el az elmúlt időszakban a vasúti átjáróknál történt halálos balesetek. Több autóvezető fittyet hányt a fényjelző készülék tilos jelzésére, és annak ellenére hajtott rá a sínekre, hogy a manőver akár az életébe is kerülhetett volna. [...] A tilos jelzést figyelmen kívül hagyókkal szemben fejenként 60.000 forint közigazgatási bírságot és 8 büntetőpontot szabtak ki. [...]"

A videót végignézve viszont nem értem, mit kellett volna csinálnia a sofőröknek.

A sebességüket nyilván nem tudom megállapítani a levegőből készített felvételek alapján, de a képsorokat többször végignézve több esetben is úgy tűnik, a sofőrök csak hirtelen, satufékkel tudtak volna megállni az orruk előtt pirosra váltó jelzésnél. A "fittyet hányt a fényjelző készülék tilos jelzésére" szóhasználat szintén erős túlzás a videót végignézve. Ki is merevítettem két példát arról a pillanatról, amikor átvált a jelzőlámpa fehérről pirosra, íme:

Természetesen a szabály az szabály, és le vagyon írva, hogy a piroson nem szabad áthajtani. A videót és a képeket nézve persze könnyű okoskodnom, de gondoljuk végig hideg fejjel a szituációt. A vasúti átjáróhoz közel érve elsődlegesen a lámpát kell figyelni, de emellett a forgalmat is szemmel kell tartani, sőt, tökmindegy milyen a jelzés színe (a lámpa lehet akár rossz is), nagyon ajánlott a villogó fehér ellenére körbe is nézni. Ez pedig mind-mind idő, és egyszerűen nem elvárható az autósoktól a 0 milliszekundum közeli reakcióidő.

Azt elismerem, ezen az összeállításon is szerepel olyan autós – konkrétan az utolsó, sötét színű Citroen sofőrje –, aki szerintem is meg tudott volna állni egy elvárható erősségű fékezéssel. De a fentebb, képpel szemléltetett példákat elnézve biztos vagyok benne, hogy akár én, akár az olvasók 99 százaléka ugyanúgy áthajtott volna a piros jelzésen.

Nem hiába van a közlekedési lámpákon is egy harmadik szín, a sárga ugyanis felkészíti a sofőröket a váltásra. Sőt, ha éppen rendőr irányítja a forgalmat, ő is először felfelé mutat a pálcával vagy a kezével, mielőtt elfordulna, és váltana a jelzéssel. A vasúti lámpánál viszont nincsen ilyen.

Téged kérdezlek kedves olvasó, szerinted is megérdemelték a felvételen látható sofőrök a 60 ezer forintos bírságot?

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.