Retteghet az orosz hadiflotta az ukránoknak adott új fegyverrendszertől

ugytudjuk.hu 2022-04-11 08:56:05
Nagy-Britannia hajók elleni fegyverrendszereket ad Ukrajnának. A Harpoon védelmi rendszerrel az ukránok 150 kilométerre űzhetik az orosz hadihajókat a partjaiktól.

 Dorner Lajos cikke eredetileg testvérlapunkon, az Azonnali.hu-n jelent meg.

Szinte felajánlási verseny kezd kialakulni az EU vezető államai, valamint a britek és az amerikaiak között, egymásnak adják a kilincset Kijevben, az ukránok pedig most már mindenkitől hatékony, új nyugati fegyvereket kérnek. Mindenki folyamatosan emeli a tétet, úgy néz ki,

senki sem akar kimaradni az oroszok katonai megalázásából, amely a nyugati hatalmaknak ráadásul nem kerülne emberéletbe. Sőt, valójában pénzbe sem. 

Az átadandó fegyverek helyett ugyanis már készen áll a következő generáció, és a fegyveripar alig várja, hogy újabb hatalmas megrendelésekhez juthasson. Előtte viszont, a megrendelések megalapozásához mindig jól jön, ha az előző generációs készleteket sikerül ellövöldözni, az mindenképpen olcsóbb, mint a megsemmisítésük. (
NATO kompatibilis fegyverek átadásáról korábban 
itt és itt írtunk már az Azonnalin.)

Most épp Boris Johnson brit miniszterelnök előzött be mindenkit, teljesítve az ukránok régi kérését, hogy kapjanak hajó elleni rakétákat. Légierő hiányában csak ezekkel lehet megakadályozni Odessza tengerről való lövetését, illetve a fenyegető orosz partraszállást.

Az biztos, hogy ha Odessza környékén Harpoon ütegeket telepítenek, akkor az orosz Fekete-tengeri flotta nem fogja megkockáztatni, hogy 150 km-nél jobban megközelítse az ukrán partokat. 

Így pedig megszűnhet a tengeri blokád is, újra működhetnek az ukrán kereskedelmi kikötők, Csernomorszk, Odessza és Juzsnij, az ott rekedt több tucat hajó kiszabadulhat.

Az ukránok számára létkérdés, hogy ne legyenek elvágva a tengertől, folytatni tudják a gabonaexportjukat, amely most kényszerűségből a román Constanta kikötőjén keresztül zajlik. Oda viszont vasúton kell eljuttatni az árut, így az akár napi 3 millió tonnás exportkapacitás helyett csak pár százezer tonna szállítható el.

Így néz ki a Harpoon indítóállványa az ausztrál haditengerészet egyik hajóján

Fotó: Roy Kabanlit, Wikimedia Commons

Ha Odessza biztosan ukrán kézen marad, akkor füstbe mennek azok az orosz tervek is, amelyek a teljes Fekete-tengeri partszakasz megszerzését és a moldovai szakadár Transznisztria elérését célozták.

A Harpoon egyáltalán nem egy olcsó eszköz, egy ilyen fegyver ára másfél millió dollár, viszont, mint látható, a hadászati elrettentő ereje ennél sokkal nagyobb, a mostani helyzetben minden pénzt megér. A Harpoon fegyverrendszereket az Egyesült Államokbeli McDonnell Douglas cég (ma már a Boeing része) fejlesztette ki az 1970-es évek végén, és azóta is gyártásban van, több, mint harminc ország flottája vagy légiereje tartja hadrendben.

Van hajófedélzeti, szárazföldről, repülőgépről sőt tengeralattjáróról indítható változata is. Az egyelőre nem világos, hogy hány darab és melyik verziójú Harpoonokat adják oda a britek, mert még a szárazföldről indítható, partvédelemre szabott RGM-84-es verziókból is van többféle, pl. 124, 140 de akár 284 km-es hatótávolságú is.

A Harpoon valójában nem rakéta, hanem robotrepülőgép, amely az indítókonténerből ugyan rakétahajtással startol, de utána beindítja a kisméretű sugárhajtóművét és klasszikus repülőgépként halad tovább.

Az útja során végig távirányítható marad, ezért találati pontossága igen magas. 

Mivel nagy sebességgel és alacsonyan repül, nehezen felderíthető és nehezen lehet védekezni ellene. A 220 kg-os robbanótöltete a nagy sebességgel kombinálva komolyabb hadihajókat is harcképtelenné tud tenni. A kilövés után a Harpoon 15 méteres magasságba süllyed, saját radarjával a vízfelszínt követi. Ebben a magasságban nagy sebességgel repülve szinte felderíthetetlen.

Közeledve a célhoz, egészen 2-5 méteres magasságig süllyed, hogy a hajók radarja alatt maradhasson. Csak az utolsó két kilométeren emelkedik magasabbra, hogy onnan csaphasson le, és csak ekkor fordul rá a céljára. Ha meg is látják, egy hajóraj hajói eddig a pontig nem is tudhatják, melyikük is a célpont, és

kevesebb, mint tíz másodpercük van a védekezésre a több, mint 800 km/h sebességgel érkező támadó ellen. 

A partvédelmi célú verziók indítóállványa így néz ki, bármilyen hajóra vagy komolyabb teherautóra felszerelhető. A Harpoon Wiki oldalán elmélyülhet a további részletekben, aki szeretne.

Címlapfotó: Flickr

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is