Disneyland helyett Dézsiland: amikor eluralkodik az önimádat

Pintér Bence 2022-04-09 08:38:00
Kiderült: nem a polgármester fizet a reklámért, hanem annak kell örülni, hogy a városnak nem kell jogdíjat fizetnie – de van egy kis csavar. Mi is az egyetlen gond az egyébként remek új játszótérrel?

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez a szöveg először megjelent!

Kezdjük itt: a Szerencsejáték Zrt. A játék összeköt nevű programjában, az ő finanszírozásukban épült új Kálvária utcai játszótér Nádorvárosban nagyon szuper dolog. Egyrészt a koncepció – fogyatékossággal élő gyerekeknek is hozzáférhető játszótér – is remek, másrészt maguk a játékok is kifejezetten minőséginek tűnnek. Senki nem gondolja szerintem, hogy magával a játszótérrel, a koncepcióval, illetve azzal, hogy ilyesmit hozott Győrbe a városvezetés, bármi gond lenne.

A probléma ismét a polgármester egyre súlyosbodó egomániájával van.

Kiderült ugyanis, hogy a csütörtökön átadott új játszótér Dézsi Csaba András polgármester mesefiguráinak nevét fogja viselni, illetve ilyen dizájnt kap az egész játszótér, kiegészítve egy olyan fallal, ahol a lurkók Dr. Dézsi és Dr. Dézsiné karaktereként fényképezkedhetnek.

Fotó: Ugytudjuk olvasó

Itt sem az a probléma, hogy a kardiológus professzor, veterán politikus, rockzene-rajongó, újságíró, dzsúdós, stb. polgármester mindemellett még papagájtulajdonos is, és minderről mesekönyvet is ír, hiszen mindenki azt csinál, amit akar, azzal foglalkozik, amivel szeretne.

A probléma ugyanaz, mint tavaly a Győr 750 képzőművészeti album esetében, amelybe neves győri művészek mellé a polgármester rokonai és ismerősei, illetve saját maga is bekerült:

szerintem önmagában feszegeti a polgári jóízlés határát, ha valaki ennyire nem képes hátralépni városvezetőként, és mindenre rá szeretné rakni a nevét, a fejét, a saját hobbiját.

De ez természetesen ízlés dolga, van, akinek ez a fajta személyi kultusz nem zavaró, vagy akár szimpatikus is.

A keményebb, objektívebb kérdés az, hogy a polgármester fizet-e ezért a masszív reklámért pénzt a városnak.

Mert ez kőkemény reklám: mostantól ha gyermekünkkel, unokánkkal elmegyünk a város legújabb és legmenőbb játszóterére – miért is ne mennénk –, és a gyereknek tetszik a papagájos dizájn, adja magát, hogy vegyünk egy Gerzson és Panka-könyvet (a legfrissebb 4000 forint), jó esély van arra legalábbis, hogy a csemeték elkezdjék rágni a fülünket érte.

Fotó: Pintér Bence

A polgármester posztjából azonban kiderült, hogy nem jó a kérdés, hiszen – kapaszkodjunk meg –, nem neki kéne fizetnie a reklámért, hanem a városnak kéne fizetnie neki azért, hogy használhatták ezeket a figurákat.

A játszótér díszítéséhez örömmel adtam át ingyenes adományként Gerzson és Panka mesekönyvem színes figuráit amivel így több millió forintot spóroltunk a kivitelezésnél” – írta Dézsi Csaba András. Ami szép dolognak tűnik: mint hallottuk máshonnan, azzal példálózott, hogy ha mondjuk valami Disney-témára fűzték volna fel a játszóteret, akkor mennyi pénzt kellett volna kifizetni.

Ez alapján azt gondoltam, hogy a Szerencsejáték Zrt. programjában elkészült játszóterek mind valami ilyen tematikát kaptak: ebben az esetben valóban nagyon kényelmes és praktikus megoldásnak tűnik, hogy itt épp olyan polgármester van, aki ingyen tud mesefigurát adni. Ebben az esetben – gondoltam – a szokásos papagájos/rockéneklős egomániának van valamiféle racionális indoka.

Fotó: Pintér Bence

Ezért aztán megnéztem egyenként A játék összeköt programban épült játszótereket, és meglepődve konstatáltam, hogy a legtöbb egyáltalán nem tematikus, ami meg mégis, az leginkább olyan, közkincsnek számító témákkal operál, mint Lúdas Matyi, a dinoszauruszok, a zöldségek, a rózsa, vagy Nemo kapitány. Ezeket tehát egyébként is ingyen lehetne használni, mivel vagy valami általános témát hoznak, vagy olyan irodalmi alkotást, amiért már egyáltalán nem kell jogdíjat fizetni.

Az egyetlen kivétel a kaposvári játszótér, aminek a témája Süsü, a sárkány, és ami talán jogdíjjal védett, tehát kellett külön fizetni a karakterek felhasználásáért. Nincs tehát egy Mancs őrjárat-, LEGO Ninjago- vagy Jégvarázs-tematikájú sem a játszóterek között mondjuk, amelyeknek a használatáért tényleg milliókat, vagy inkább tízmilliókat kéne fizetni.

Még érdekesebb, hogy a Szerencsejáték Zrt. honlapja nem azt említi, hogy a győri befogadó játszótér konkrétan „Gerzson és Panka”-témájú lenne. Bár még csak a készülő játszótérről van egy – a fájlnév szerint novemberi – fotó, de ott azt írják: „a játszótér tematikája a papagájok és pálmafák” – egyszerű papagájokért és pálmafákért szintén nem kellene milliókat fizetni, amiről aztán nagylelkűen lemondhat a polgármester.

Úgy néz ki tehát, hogy ez az ügy mégis tisztán a polgármester egomániájáról szólt, és arról, hogy konkrétan a célközönségnek, a lehető legdirektebb módon reklámozza a saját termékét.

Összességében szeretnék teljes szívemből gratulálni a Szerencsejáték Zrt.-nek, mert ez egy szuper projekt; és a városvezetésből annak, aki elérte vagy kitalálta, hogy valósuljon meg ez Győrben. Nagy kár, hogy mint minden máshoz, ehhez is oda kellett láncolni a polgármester egóját – de szerencsére ebből a gyerekek semmit nem fognak érzékelni.

Az ügyben küldtünk pár kérdést a Szerencsejáték Zrt.-nek, amint válaszolnak, jelentkezünk!

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.