Pályáztatás nélkül ítélte oda 15 évre a sárvári Csónakázó-tó üzemeltetését egy új befektetőnek az önkormányzat

Fehér Buda 2022-03-10 15:20:48
A tó körül eközben két piros cső is felkeltette a helyiek érdeklődését.

Rendkívüli ülést tartott a sárvári képviselő-testület csütörtökön reggel. Az ülés elején Kondora István (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy 91 szavazatszámláló fogja bonyolítani az áprilisi választásokat, ehhez jönnek majd még hozzá a különböző szervezetek küldöttei. A polgármester szerint ennyi ember be sem fér majd a városháza termébe, így két körben kell lerendeznie a szavazatszámlálók eskütételét a városnak. A testület végül elfogadta a teljes névsort. A képviselők arról az indítványozásról is szavaztak, miszerint a választásig hátralévő három hétben a különböző jelölőszervezetek egy-egy alkalommal ingyenesen használhatják választási rendezvényre a Nádasdy-vár házasságkötő termét, vagy a rábasömjéni kultúrházat.

Ezután következett a rendkívüli ülés legnagyobb port kavaró döntése. A sárvári önkormányzat ugyanis

pályáztatás nélkül, 15 évre odaítélte egy befektetőnek a sárvári Csónakázó-tó üzemeltetését.

A képviselők egészen pontosan a Csónakázó-tó vízfelületén nyújtandó szolgáltatásokat ítélte oda egy befektetőnek, ő a vízidodzsem, a kishajók és csónakok és a nyíltvízi korcsolyapálya üzemeltetését nyerte el. Az új fenntartónak évente nagyjából fél millió forintot kell fizetnie majd a város felé.

Még a szavazás előtt Eiveck Péter (Jobbik) bejelentette, hogy ő nem tudja támogatni a javaslatot, majd Klimits István (független) tett fel több kérdést is a polgármester felé. Klimits rákérdezett, hogy mi lesz azokkal a vízibiciklikkel, amelyeket eddig lehetett látni a Csónakázó-tó körül, hiszen nem volt világos, hogy ezeket a régi bérlő, vagy a város birtokolta. Kondora elmondta, hogy ezek a régi bérlőé voltak, az új üzemeltető új eszközöket is hoz majd Sárvárra.

Klimits azt is elmondta, hogy pályáztatás nélkül ítélték oda az új üzemeltetőnek a Csónakázó-tavat, szerinte pedig a 15 éves szerződés az sok, eddig rövidebb időintervallumokra adták bérbe a tavat. A képviselő arra is rákérdezett, hogy ha már pályáztatás nélkül ítélték oda a területet az új befektetőnek, akkor vajon a sárváriak ebből látnak-e majd valamilyen kedvezményt, akár a Sárvár kártyákon keresztül. 

Kondora ismét elmondta, hogy szerinte nem biztos, hogy a Sárvár kártyás megoldás lenne a legjobb, hiszen a fürdőn is hatvan százalékos kedvezményt kaphatnának a sárváriak, ám ennek ellenére azt látják, hogy a helyiek ritkán járnak ki a fürdőre.

Azt, hogy pályázat nélkül ítélték oda a tavat a befektetőnek végül azzal támasztotta alá a polgármester, hogy az új üzemeltető a következő 2-3 évben 70 milliós befektetést akar végrehajtani a tavon, például egy négyévszakos korcsolyapálya is a tervekben van már.

A városnak erre nem lenne fedezete, így viszont a Csónakázó-tó újabb befektetéseket láthat. Az új üzemeltetőről pedig elmondta, hogy helyi befektetőről van szó, akivel már többször dolgozott együtt a város. Egy pályáztatás esetén pedig nem biztos, hogy helyi befektetőknél maradhatott volna a tó.

Varga Jenő (Fidesz-KDNP) végül arra kérte a városvezetést, hogy vizsgálják meg, a jövőben lehetséges lenne-e az úgynevezett sup deszkák használata a tavon, mivel ő úgy tudja, több fiatal is ilyen formában sportolna. Kondora megígérte, hogy utána néznek, ám ilyen eszközöket egy megállapodás alapján csak akkor lehet majd használni a vízen, ha azok nem zavarják a tóra érkező horgászokat. A képviselő testület végül Klimits és Eiveck ellenszavazata mellett elfogadta az üzemeltetőváltást.

A képviselők aztán szavaztak a sárvári Újhegy utca magántulajdonú részeiről is. A több száz éves utca eddig több kézben volt, egy részét a város birtokolta, míg több kisebb szakaszt az ott élők. A város végül velük megállapodott, hogy ha az utat átadják a város számára, akkor azt a város a saját forrásából felújítja, így a lakóknak már nem kell ezzel bajlódnia. Kondora szerint egyúttal a közműveket is rendbe tudják majd tenni, így egy újabb utca újulhat meg teljesen a Hegyközségben. 

Az Alkotmány utcai garázssorokat is bővítené a város, ennek érdekében a képviselők döntöttek egy 1252 négyzetméteres terület megvásárlásáról is. A jelenlegi tulajdonos nettó 3 millió 700 ezer forintért értékesítené a területet, a képviselők végül megszavazták ennek a megvásárlását. Ennél a pontnál viszont ismét Klimits István kért szót, aki bemutatott néhány képet a többi képviselőknek. Ezen az látszik, hogy

a Csónakázó-tó közvetlen közelében épülő hotel területéről két csővel szivattyúzzák el a talajvizet.

Klimits a polgármesternél arra kérdezett rá, hogy ez a szivattyúzás a szabályok szerint történik-e.

Kondora elmondta, hogy már minden engedélyt beszereztek az építkezésre, a szivattyúzást is ilyen módon engedélyezték. A vizet két felé vezetik el jelenleg, az egyik fele a kórház mellett a városi csatornába kerül, míg a másik felét a Csónakázó-tóba ömlesztik. Kondora azt is elmondta, hogy egy közeli lakó már a bíróságra vitte az építkezés ügyét, eddig ezeket az építtető nyerte meg. A polgármester egyébként meglepődött azon, hogy „Sárvár fejlődése egyeseknek csak annyit ér, hogy bírósági kérdéseket generáljanak belőle”. 

A képviselők végül formálisan is megszavazták a Nemzeti Összefogás támogatását. Kondora István ugyanis az orosz-ukrán háború kitörését követő napon saját döntésére 1 millió forintot utalt át a Híd Kárpátaljáért segélyprogram támogatására. A polgármester egyébként ezt legálisan tette, ám azt kérte a képviselőktől, hogy támogassák ebben a döntésében őt. A képviselők végül egyhangúlag szavazták meg a segélyprogram ilyesfajta támogatását.

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.