Pofátlan átveréssel frissítik a Fidesz aktivistái Egerben a Kubatov-listát

ugytudjuk.hu 2022-02-15 08:48:56
Személyi okmányok ellenőrzése nélkül gyűjtötték az adatokat hétvégén.

Szombat délelőtt 10 és 11 óra között a lajosvárosi Coop ABC mellett egy civil önkéntes – aki az egyesült ellenzék jelöltjének, Berecz Mátyásnak segédkezett szignókat gyűjteni – arra lett figyelmes, mintha a Fidesz aláírásgyűjtő pultjánál valami nem stimmelne. Észrevette, hogy az aláírók a pultnál semmilyen személyi okmányt nem vettek elő, csak adatokat diktáltak be, a fideszes aktivisták pedig nem ellenőrizték azokat. Márpedig a támogató- és ajánlóívek szignózásakor hivatalosan kérni kellene a lakcímkártyán található személyi azonosítót.

Az önkéntes ekkor kereste fel az Egri Ügyek munkatársát és jelezte, hogy az ellenzéki pultoknál elkérik a lakcímkártyát – hiszen így a törvényszerű –, a fideszes pultnál ez azonban nem vagy nem mindig történt meg

Nem nézték, valósak-e az adatok

Szombaton dél körül a lap munkatársa és a civil önkéntes először a Katona téri piachoz indult, ahol személyesen jelen volt dr. Pajtók Gábor is. Pajtók a fideszes pult mellett telefonált, egy idősebb hölgy segített az aláírásban. Észrevették, hogy a fideszes ív merőben eltér attól az ajánlóívtől, ami az ellenzéknél volt. A kormánypárti ajánlóíven ugyanis egy magyar zászló, az „Előre menjünk, ne hátra"-kampányszlogen és a Fidesz logója látható, alá pedig a személyes adatokat kell beírni.

Fotó: Egri Ügyek/Domán Dániel

A Katona téri pultnál még nem készítettek felvételt, viszont az idős hölgy itt elmondta, hogy dr. Pajtók Gábor részére gyűjtik az aláírásokat, holott ezt az ív egyáltalán nem jelezte, illetve semmilyen személyi azonosítót nem kérnek. A lap munkatársa és az önkéntes fiktív adatokat adott meg, amit bármiféle kétely nélkül elfogadtak, megköszönték, kaptak egy tollat, Pajtók pedig rájuk mosolygott és intett egyet.

Egy másik helyszínen, a Vallon úti fideszes pultnál szinte ugyanez az eset történt (felvétel viszont még itt sem készült).

Fél óra alatt 500 aláírás?

Az Egri Ügyek munkatársa és a civil önkéntes délután 14:00 óra felé a Sas úti Sparnál próbálkozott, ahol elkészült az első hangfelvétel is.

Ezen hallható, ahogy a civil önkéntes eljátsza a fideszes támogatót, és arról kérdezi őket, hogy állnak az aláírásgyűjtéssel. Az egyik hölgy erre készségesen elmondja, hogy 8 óra után már összegyűlt a minimum – azaz az 500 darab aláírás –, és az íveket már felküldték Budapestre.

Itt két hamis állítás is elhangzott. Egyrészt, mivel mindegyik jelölt – tehát a fideszes dr. Pajtók Gábor is – reggel 8 óra után vehette fel az ajánlóíveket, így szinte lehetetlen, hogy ezeket 8:30-kor már Budapestre szállították volna aláírva. Pajtók egyébként aznap délben posztolt egy bejegyzést, miszerint összegyűlt neki az 500 aláírás, aztán délután három órakor már 1500 darabot adott le.

Másrészt az összegyűjtött aláírásokat semmi esetre sem kell Budapestre postázni, azokat a városházára kell visszavinni és leadni (erről posztolt is a Facebookján Pajtók, a közösségi oldalán megosztott videóban pedig az is látható, hogy Fidesz-logó nélküli íveket adott le, nem olyanokat, amilyeneket a lap munkatársa látott korábban a pultoknál).

"Fél kilenckor már megvolt az 500?" - Fideszes aláírásgyűjtés Egerben

(null)

Valószínű, hogy a két hölgy a folyamatokkal nem volt tisztában, az viszont erősen gyanús, hogyan sikerült az 500 darabot már fél óra alatt, kvázi az utcán összegyűjteni és valahova elrakni.

„Az anyukámat fel lehetne írni?"

Az önkéntes pár perccel később visszatért ugyanehhez a pulthoz, és azzal próbálkozott, hogy szeretné az édesanyja nevében is aláírni az ívet, ő ugyanis nem tud eljönni a fájdalmai miatt. Az egyik aktivista ellenkezés nélkül megengedte ezt, csak annyit kért, hogy kicsit másképpen írja alá, mint korábban tette, ne legyen észrevehető a hasonlóság.

„A felvételen a fiktív telefonszámot és lakcímet kisípoltuk, véletlenül se ismerjen magára valaki. Ajándékba egy jegyzettömböt is kaptunk

írja a lap.

"Csak vigyázni, hogy másképp legyen aláírva!" - Fideszes aláírásgyűjtés Egerben

(null)

TASZ: Egyértelműnek kell lennie, miért gyűjtik az adatokat

Az Egri Ügyek még szombat délután megkereste a választási bizottságot, akik elmondták, súlyos hiba, hogy más nevében engedték aláírni az ívet, ami igazából nem is számít hivatalos ajánlóívnek (hiszen azokon nincsen pártlogó).

A lap kérdésekkel fordult a Társasági a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet felé is, akik szintén úgy vélekedtek, hogy más aláírását nem fogadhatták volna el, ezt csak és kizárólag személyesen lehet, még akkor is, ha csak adatgyűjtő lapra kerül a név. A TASZ felhívta a figyelmet arra, hogy adatokat gyűjteni nem törvénytelen, az aláírás, illetve az adatgyűjtés célját viszont mindig közölniük az aktivistáknak, ezt pedig a papíron található információknak tükröznie kell, különben megtévesztésnek számít.

 

Címlapfotó: Egri Ügyek/Domán Dániel

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.