László Győző: "Ha ennyire súlytalan Hende Csaba, akkor a szombathelyieknek is el kell gondolkodniuk, hogy vajon jó képviselője a városnak"

Bazsó Bálint Farkas Bazsi 2022-02-11 11:32:00
A szombathelyi Homok úti és a volt strand területét érintő beruházásokról tartott sajtótájékoztatót László Győző alpolgármester és Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely Egyesület frakcióvezetője.

A Homok úti beruházásról szólva László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester emlékeztetett:

"A korábbi fideszes városvezetés minősítette át 2011-ben a területet, majd 2014-ben meg is próbálták értékesíteni. Majd 2016-ban született döntés arról, hogy egy 150 lakásos lakópark épülhet, ezért pedig újra át is minősítette a területet a fideszes városvezetés"

Mint mondta: ekkor növelték a beépíthetőséget és épületmagasságot is, ráadásként még lovascentrum is kialakításra került volna.

2018-ban még arról volt szó, hogy 140 új lakás épül a szombathelyi Homok úton

Lassan hetek óta foglalkoztatja a Parkerdő lakókert lakóit az a beruházás, ami új társasházakat létesítene a Homok útra. A lakók aláírásgyűjtésbe is kezdtek, a közel 400 szignót pedig a héten adták át Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármesternek. Bár a lakók csak pár hete értesültek a tervekről, a terület beépítésének ötlete már több, mint 10 évvel ezelőtt megfogalmazódott.

Hozzátette: a városvezetés és a polgármester úr meg akarja oldani a problémát, zajlanak az ügyben az egyeztetések. 

"Úgy látjuk, hogy első ütemben sokkal kevesebb lakás épül meg"

- mondta László Győző. 

Az alpolgármester szerint a körzet képviselőjének, Kecskés Lászlónak (Fidesz-KDNP) kell elszámolnia a lelkiismeretével amiatt, hogy korábban nem foglalkozott az üggyel.

Tényleg csak parkolóval lehet megoldani a helyzetet?

Áttérve a volt városi strand területét érintő beruházásra, érdekesnek nevezte, hogy a Fidesz mennyire vehemensen támogatja most ezt a parkoló kezdeményezést, igaz, bár korábban nem nagyon érdekelte őket.

Emellett "jogi nonszensznek" nevezte Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség parlamenti képviselőjének ötletét, hogy a város faroljon ki az egész beruházásból.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Feltette a kérdést:

"Hol volt Hende Csaba, amikor a műszaki tartalom csökkentése miatt a parkolók fele elveszett? Hol volt, amikor a polgármester úr kérte, hogy az állam éljen az elővásárlási jogával?"

Hozzátette: a  polgármester látva a szakszervezet és a mentők kérését, azonnal tárgyalást kezdeményezett az érintettekkel, és talán körvonalazódik is egyfajta megoldás.

"Még a lehetetlent is megkíséreljük, miközben mások csak politikai kreditre akarják váltani a problémákat"

- utalt Hende Csabára László Győző.

Nemény András a volt városi strand ügyéről: Van olyan megoldás, hogy a beruházó parkoló céljára rendelkezésre bocsássa a területet

"Elég kemény, de konstruktív tárgyalás végén sok mindenre jutottunk, úgyhogy jó hírekkel tudok szolgálni" - közölte hétfő esti videójában Nemény András annak kapcsán, hogy tárgyalt a Homok utcai és a volt városi strand területén tervezett lakópark beruházójával.

Hozzátette: az ingatlanok értékesítésére nem került volna sor, ha azt a 1,4 milliárd forint kompenzációt megkapta volna a várost, amit a környékbeli fideszes települések igen, vagy Hende Csaba elintézte volna, hogy ne kelljen befizetni az előző városvezetés hibájából származó 110 millió forintos bírságot.

"Hende Csaba sem a kompenzációt nem tudta elintézni Szombathelynek, sem a 110 millió forint visszafizetését nem tudta elintézni. Azt gondolom, ha lehetőséget szeretett volna ahhoz találni, hogy segítsen a városnak, akkor megtehette volna. Ha viszont ő ezt szerette volna, csak ennyire súlytalan, akkor pedig a szombathelyieknek is el kell gondolkodniuk, hogy ő jó képviselője-e a városnak"

- mondta.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Az Ugytudjuk.hu kérdésére, miszerint felvetődött-e más, alternatív lehetőség - például üzemi járat, kedvezményes parkolóhely - azt mondta: 

"A parkolási helyzetre mindenképpen jó hatással lesz az parkolóhelyek számának növelése, de a tárgyalások még folyamatban vannak."

A Homok utcai körforgalom kapcsán feltett kérdésünkre - miszerint bár örvendetes, hogy épül a körforgalom, azt a korábbi megállapodás alapján a vállalkozónak kellett volna kiépíteni - Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető azt mondta: 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A Zanati úti kerékpárút mellett ez is ilyen eset. Becsaptak minket és még csak nem is az első az eset.

Hozzátette: bár ez sajnálatos, mégsem várhatnak arra a végtelenségi, hogy a vállalkozó megcsinálja majd, hiszen akkor csak a "szombathelyiek szívnak".

Mint mondta: a zanati úti beruházás kapcsán is vitában áll a város a vállalkozóval, de legalább a város kapott rá forrást, így nem a város költségvetéséből kell azt fizetni.

Kérdésünkre, miszerint van-e garancia, hogy ilyen ne fordulhasson elő a jövőben - azt a válaszolta:

"Amíg mi itt vagyunk, addig ilyen nem lesz. Sajnos ezzel a körforgalommal már nem tudunk mit kezdeni. Muszáj fejlesztenünk, nem tudunk mást tenni, mint az ilyen típusú fejlesztések előrehozását. De a jóérzésemet bántja" 

A sajtótájékoztatón szóba került a Szent István úti híd és a Ferenczy utca hiányzó szakaszának ügye is. 

Tóth Kálmán előbbiről szólva megerősítette: "ennél gyorsabban semmit nem tudtunk volna csinálni, a munkafolyamatok, aláírások, szerződéskötések egyik napról a másikra történtek". 

Visszautasította a vádakat, miszerint "szándékosan lassítjuk, kvázi szabobázst követünk el a saját lakóink ellen".

A Ferenczy utca hiányzó szakaszáról szólva azt mondta: Hende Csaba megkérdőjelezhető kijelentést tett akkor, amikor azt mondta, hogy kiírták az ügyben a közbeszerzést, azt ugyanis már kiértékelték és a legkedvezőbb ajánlatot tevő cég meg is nyerte a tendert.

Zavar a szombathelyi Fideszben: októberben Hende Csaba jelentette be, hogy kiírták a közbeszerzést a Ferency utca megépítésére, most Lendvai Ferenc azt panaszolta, hogy semmi nem történt az utca építésével

Az építtetőt (2022) januárban választják ki, akinek 12 hónapja lesz a kivitelezésre, így az utca várhatóan 2023 januárjában készül el - jelent meg korábban a szombathelyi Ferency utca hiányzó szakaszának építésével kapcsán. Hat éve terveztettük meg az összeköttetést, ám a kiépítése már akkor sem fért bele a városi költségvetésbe - ezt pedig Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő nyilatkozta a témában 2021 októberében.

Eközben az Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) helyett felszólaló Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) azt mondta, hogy nem történt semmi. "Jó lenne, ha egyeztetének néha a fideszesek egymással" - mondta a frakcióvezető.

Hozzátette: Jó úton halad a Ferenczy utcai beruházás, és még kicsit olcsóbb is lett. Bíznak abban, hogy 12 hónap alatt el is készül, ugyanakkor megjegyezte: az építkezés azért ilyen bonyolult, mert az alatta lévő szemét még mindig mozog,  és nem is lehet megmondani, hogy mennyire.

Szólj hozzá!

Vitézy Dávid: háborús filmeket lehetne forgatni Budapesten, olyan rosszak az utak

Budapest gyakorlatilag kivonult az útfelújítási feladatköréből, ezért olyan rosszak az utak, hogy háborús filmeket lehetne forgatni - fogalmazott Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szombati sajtótájékoztatóján a fővárosban.

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.