László Győző: "Ha ennyire súlytalan Hende Csaba, akkor a szombathelyieknek is el kell gondolkodniuk, hogy vajon jó képviselője a városnak"

Bazsó Bálint Farkas Bazsi 2022-02-11 11:32:00
A szombathelyi Homok úti és a volt strand területét érintő beruházásokról tartott sajtótájékoztatót László Győző alpolgármester és Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely Egyesület frakcióvezetője.

A Homok úti beruházásról szólva László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester emlékeztetett:

"A korábbi fideszes városvezetés minősítette át 2011-ben a területet, majd 2014-ben meg is próbálták értékesíteni. Majd 2016-ban született döntés arról, hogy egy 150 lakásos lakópark épülhet, ezért pedig újra át is minősítette a területet a fideszes városvezetés"

Mint mondta: ekkor növelték a beépíthetőséget és épületmagasságot is, ráadásként még lovascentrum is kialakításra került volna.

2018-ban még arról volt szó, hogy 140 új lakás épül a szombathelyi Homok úton

Lassan hetek óta foglalkoztatja a Parkerdő lakókert lakóit az a beruházás, ami új társasházakat létesítene a Homok útra. A lakók aláírásgyűjtésbe is kezdtek, a közel 400 szignót pedig a héten adták át Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármesternek. Bár a lakók csak pár hete értesültek a tervekről, a terület beépítésének ötlete már több, mint 10 évvel ezelőtt megfogalmazódott.

Hozzátette: a városvezetés és a polgármester úr meg akarja oldani a problémát, zajlanak az ügyben az egyeztetések. 

"Úgy látjuk, hogy első ütemben sokkal kevesebb lakás épül meg"

- mondta László Győző. 

Az alpolgármester szerint a körzet képviselőjének, Kecskés Lászlónak (Fidesz-KDNP) kell elszámolnia a lelkiismeretével amiatt, hogy korábban nem foglalkozott az üggyel.

Tényleg csak parkolóval lehet megoldani a helyzetet?

Áttérve a volt városi strand területét érintő beruházásra, érdekesnek nevezte, hogy a Fidesz mennyire vehemensen támogatja most ezt a parkoló kezdeményezést, igaz, bár korábban nem nagyon érdekelte őket.

Emellett "jogi nonszensznek" nevezte Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség parlamenti képviselőjének ötletét, hogy a város faroljon ki az egész beruházásból.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Feltette a kérdést:

"Hol volt Hende Csaba, amikor a műszaki tartalom csökkentése miatt a parkolók fele elveszett? Hol volt, amikor a polgármester úr kérte, hogy az állam éljen az elővásárlási jogával?"

Hozzátette: a  polgármester látva a szakszervezet és a mentők kérését, azonnal tárgyalást kezdeményezett az érintettekkel, és talán körvonalazódik is egyfajta megoldás.

"Még a lehetetlent is megkíséreljük, miközben mások csak politikai kreditre akarják váltani a problémákat"

- utalt Hende Csabára László Győző.

Nemény András a volt városi strand ügyéről: Van olyan megoldás, hogy a beruházó parkoló céljára rendelkezésre bocsássa a területet

"Elég kemény, de konstruktív tárgyalás végén sok mindenre jutottunk, úgyhogy jó hírekkel tudok szolgálni" - közölte hétfő esti videójában Nemény András annak kapcsán, hogy tárgyalt a Homok utcai és a volt városi strand területén tervezett lakópark beruházójával.

Hozzátette: az ingatlanok értékesítésére nem került volna sor, ha azt a 1,4 milliárd forint kompenzációt megkapta volna a várost, amit a környékbeli fideszes települések igen, vagy Hende Csaba elintézte volna, hogy ne kelljen befizetni az előző városvezetés hibájából származó 110 millió forintos bírságot.

"Hende Csaba sem a kompenzációt nem tudta elintézni Szombathelynek, sem a 110 millió forint visszafizetését nem tudta elintézni. Azt gondolom, ha lehetőséget szeretett volna ahhoz találni, hogy segítsen a városnak, akkor megtehette volna. Ha viszont ő ezt szerette volna, csak ennyire súlytalan, akkor pedig a szombathelyieknek is el kell gondolkodniuk, hogy ő jó képviselője-e a városnak"

- mondta.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Az Ugytudjuk.hu kérdésére, miszerint felvetődött-e más, alternatív lehetőség - például üzemi járat, kedvezményes parkolóhely - azt mondta: 

"A parkolási helyzetre mindenképpen jó hatással lesz az parkolóhelyek számának növelése, de a tárgyalások még folyamatban vannak."

A Homok utcai körforgalom kapcsán feltett kérdésünkre - miszerint bár örvendetes, hogy épül a körforgalom, azt a korábbi megállapodás alapján a vállalkozónak kellett volna kiépíteni - Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető azt mondta: 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A Zanati úti kerékpárút mellett ez is ilyen eset. Becsaptak minket és még csak nem is az első az eset.

Hozzátette: bár ez sajnálatos, mégsem várhatnak arra a végtelenségi, hogy a vállalkozó megcsinálja majd, hiszen akkor csak a "szombathelyiek szívnak".

Mint mondta: a zanati úti beruházás kapcsán is vitában áll a város a vállalkozóval, de legalább a város kapott rá forrást, így nem a város költségvetéséből kell azt fizetni.

Kérdésünkre, miszerint van-e garancia, hogy ilyen ne fordulhasson elő a jövőben - azt a válaszolta:

"Amíg mi itt vagyunk, addig ilyen nem lesz. Sajnos ezzel a körforgalommal már nem tudunk mit kezdeni. Muszáj fejlesztenünk, nem tudunk mást tenni, mint az ilyen típusú fejlesztések előrehozását. De a jóérzésemet bántja" 

A sajtótájékoztatón szóba került a Szent István úti híd és a Ferenczy utca hiányzó szakaszának ügye is. 

Tóth Kálmán előbbiről szólva megerősítette: "ennél gyorsabban semmit nem tudtunk volna csinálni, a munkafolyamatok, aláírások, szerződéskötések egyik napról a másikra történtek". 

Visszautasította a vádakat, miszerint "szándékosan lassítjuk, kvázi szabobázst követünk el a saját lakóink ellen".

A Ferenczy utca hiányzó szakaszáról szólva azt mondta: Hende Csaba megkérdőjelezhető kijelentést tett akkor, amikor azt mondta, hogy kiírták az ügyben a közbeszerzést, azt ugyanis már kiértékelték és a legkedvezőbb ajánlatot tevő cég meg is nyerte a tendert.

Zavar a szombathelyi Fideszben: októberben Hende Csaba jelentette be, hogy kiírták a közbeszerzést a Ferency utca megépítésére, most Lendvai Ferenc azt panaszolta, hogy semmi nem történt az utca építésével

Az építtetőt (2022) januárban választják ki, akinek 12 hónapja lesz a kivitelezésre, így az utca várhatóan 2023 januárjában készül el - jelent meg korábban a szombathelyi Ferency utca hiányzó szakaszának építésével kapcsán. Hat éve terveztettük meg az összeköttetést, ám a kiépítése már akkor sem fért bele a városi költségvetésbe - ezt pedig Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő nyilatkozta a témában 2021 októberében.

Eközben az Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) helyett felszólaló Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) azt mondta, hogy nem történt semmi. "Jó lenne, ha egyeztetének néha a fideszesek egymással" - mondta a frakcióvezető.

Hozzátette: Jó úton halad a Ferenczy utcai beruházás, és még kicsit olcsóbb is lett. Bíznak abban, hogy 12 hónap alatt el is készül, ugyanakkor megjegyezte: az építkezés azért ilyen bonyolult, mert az alatta lévő szemét még mindig mozog,  és nem is lehet megmondani, hogy mennyire.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.