Hencz és Bana igen, a többiek eddig nem

Nagy Donát 2022-01-30 11:46:00
A Greenpeace arra keresi a választ, hogy mennyire zöld az országgyűlési képviselőjelölted.

Nyolc évünk maradt cselekedni, ha túl akarjuk élni ezt az évszázadot, verik a vészharangot a tudósok

- írja a Greenpeace.

A zöldszervezet szerint az április 3-án megválasztott képviselőink ennek az időszaknak a felében fogják irányítani hazánkat. Ez hatalmas felelősség, de hatalmas lehetőség is: ha jól csinálják a dolgukat, ha felfogják, hogy az emberiség és benne Magyarország túlélése a tét, akkor még elkerülhetjük a klíma- és ökológiai válság legrosszabb forgatókönyveit.

Fotó: Greenpeace

Ezért április 3-ig mind a 106 választókerületben felkeresik a közvélemény-kutatások alapján két legesélyesebb képviselőjelöltet, hogy az alábbi nyilatkozat aláírását kérjék tőlük:

A 2022-es országgyűlési választáson induló jelöltként vállalom, hogy képviselővé választásom esetén minden helyzetben figyelembe fogom venni a klíma- és természetvédelmi szempontokat, és döntéseimet a legfrissebb tudományos ajánlásokat figyelembe véve fogom meghozni. Fogadom, hogy mindent megteszek a megmaradt élővilág és az élő rendszerek fennmaradásáért, hiszen csak így biztosítható, hogy minden magyar ember tiszta levegőhöz, tiszta vízhez, és egészséges élelmiszerhez juthasson. Értem és vállalom az alábbiakat:

  • Magyarországnak egészséges élelmiszerre van szüksége. Ezért a vegyszeres nagyüzemi mezőgazdálkodás helyett a természettel összhangban működni képes ökogazdálkodási formákat fogom támogatni.
  • Magyarországnak tiszta energiára és hatékony energiafelhasználásra van szüksége. Ezért támogatni fogom, hogy megfelelő energiahatékonysági programok induljanak, és hogy a klímaválságot fokozó energiahordozókat minél előbb váltsuk le megújuló energiaforrásokra.
  • Magyarországnak tiszta vízre és hatékony vízfelhasználásra van szüksége. Ezért támogatni fogom vízgazdálkodásunk radikális átalakítását, hogy pazarlás helyett minden csepp vizünket a lehető legbölcsebben használjuk fel.
  • Magyarországnak gazdag természeti kincsekre van szüksége. Ezért támogatni fogom, hogy különösen a nemzeti parkjainkban ne lehessen olyan gazdasági célú tevékenységet végezni, amely a természet kárára történik.
  • Magyarországnak tiszta levegőre van szüksége. Ezért támogatni fogom a tiszta közösségi közlekedés és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését, és hogy mindenki hozzáférjen a tiszta fűtési módokhoz.
  • Magyarországnak független és erős környezetvédelmi testületekre van szüksége. Ezért támogatni fogom, hogy a 2022-ben felálló kormányban újra legyen Környezet- és Természetvédelmi Minisztérium, és létrejöjjön egy független és erős környezet- és természetvédelmi hatósági rendszer.
  • Magyarországnak igazságos és zöld gazdaságra van szüksége. Ezért tenni fogok azért, hogy az élővilágunkat pusztító eldobható kultúránkat és növekedésfókuszú gazdaságunkat közösen alakítsuk át fenntarthatóvá, igazságossá, természet- és emberközpontúvá.

A térkép szerint Vas megyében eddig Hencz Kornél (Vas 2-es választókerület) és Bana Tibor (Vas 3-as választókerület) írta alá a nyilatkozatot.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.