Miért nem átlátható a politikusok iskolai végzettsége?

Farkas Bazsi 2022-01-24 19:36:00
A vagyoni helyzetükről minden évben számot kell adniuk a választott képviselőknek, de miért nem ennyire természetes, hogy tudjuk, kinek milyen iskolai végzettsége van és, ki beszél idegen nyelveket? Jah, és erről papírja is van!

Ez egy véleménycikk, amennyiben vitatkoznál velünk, küldd el véleményedet e-mailben szerkesztőségünknek.

A napokban az ex MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó került közéleti kereszttűzbe, amikor egy közérdekű adatigénylésből kiderült, hogy nincsen olyan végzettsége, amit korábban önéletrajzában feltüntetett. 

De nem ő az egyetlen, aki hasonló cipőben jár. 

Végzettsége vagy éppen kamuvégzettsége miatt volt már felkérdezve a fideszes Kósa Lajos, a Momentum politikusa, Hajnal Miklós, vagy bukott bele szakdolgozati botrányába Schmidt Pál köztársasági elnök.

Ha pedig már éppen Szombathelyen ülök e cikk írása közben, akkor nem szabad megfeledkezni Szabó Gábor korábbi szombathelyi polgármesterről sem, aki orosz nyelvvizsgáját kamuzta be, majd kiderült, hogy ilyen okirata nincsen.

Nincs az a logika, ami alapján a választott politikusok iskolai végzettsége ne lenne közügy. 

Érdemes azon elgondolkodni, hogy évente kötelező a képviselőknek vagyonnyilatkozatot közzétenni, ám arról fogalmunk sincs, hogy a településeket irányító politikusoknak milyen iskolai végzettsége van.

Inkább szeretünk kutakodni a képviselők zsebében mintsem, hogy tudjuk azt, hogy kikre bízzuk közösségünk irányítását. 

Az iskolai végzettség jószerével a kampányidőszakban, egy-egy szórólapon tűnik fel. A megválasztott képviselőknek eztán csak az Országházban kötelező azt feltüntetni, az önkormányzatoknál semmiféle információ nincsen városatyáink/anyáink iskolai végzettségéről.

Míg a parlament.hu-n a képviselői adatoknál fel van tüntetve, hogy a politikus milyen végzettségekkel rendelkezik, addig Szombathely és Győr esetében semmiféle információt nem találni erről az önkormányzati weboldalakon.

Mindkét város jegyzőjének közérdekű adatigénylést küldtünk, hogy megtudjuk, mi képviselőink iskolai végzettsége, milyen nyelvtudással rendelkeznek és ezeket az adatokat milyen dokumentumokkal tudják alátámasztani.

Nincs az a munkahely a világon, ahol a munkáltatónak ne kellene papírokkal igazolni az önéletrajzban felsorolt iskolai végzettségeket és a nyelvtudást.

Vajon miért nem vetette még fel egyetlen képviselő sem, hogy a pénzügyi átláthatóság mellett - amely csupán bemondásra megy, és egyébként sincsen semmiféle következménye, ha valaki éppen “elfelejt” ezt-azt beírni - az iskolázottság átláthatósága is meglegyen?

Azt gondolom, éppen itt az ideje, hogy láthassuk a szakdolgozatokat, diplomamunkákat, nyelvvizsgákat vagy éppen a szakmunkás-bizonyítványokat.

Nem állítom, hogy az iskolai végzettség jelenti azt, hogy ki alkalmas egy közösség, egy település vezetésére, de aki elindul egy választáson, az igenis mutassa be - a hivatalos dokumentumokkal együtt - , hogy eddig milyen képesítéseket szerzett meg.

Ideje itt is transzparensnek lenni!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.