Hol van az afrikai kapitány, amikor a nemzetnek szüksége van rá?

Papp László Tamás 2022-01-16 10:33:00
Gondolatok Áder János ghánai vizitjének apropóján.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

El tudjuk képzelni, mit szól Németh Zoltán,  a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, ha olvassa az MTI-hírt, amely szerint:

II. Otumfuo Osei Tutu asanti király udvariassági látogatáson fogadja Áder János köztársasági elnököt és feleségét, Herczegh Anitát a Manhyia Palotában a ghánai Kumasiban 2022. január 15-én.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Tutira kiakad, de legalábbis neheztelően csóválja a fejét. Hisz szinte pont egy évvel ezelőtt az alábbi karakán véleményt formálta a monarchiáról, mint olyanról.

Magyarország államformája köztársaság, a népképviselet legfőbb szerve az Országgyűlés, államfője pedig a köztársasági elnök. Nem kell messzire mennünk olyan EU-s tagállamokért, ahol még mindig feudális viszonyok működnek: királyság vagy monarchia (ld. Spanyolország, Dánia, Hollandia, Svédország vagy Belgium.) (...)

S tudjuk, a királyságban van uralkodó, az állampolgárok pedig tulajdonképpen alattvalók. Gondoljunk csak bele, hogy ezek az elmaradott berendezkedésű országok oktatnak ki bennünket a korszerű demokráciáról”

– idézte az Azonnali a megyei közgyűlés elnökét.

Hát akkor mi lehet a véleménye Németh Zoltánnak Ghánáról, azon belül az Ashanti Királyságról, és fővárosáról, Kumasi-ról  (amely egy picikét tán még elmaradottabb, mint Nyugat-Európa), ha ott bizony, még az online útikönyvek, útiblogok szerint is: 

A királyság ma is létezik, és ugyan Ghána keretein és határain belül működik, az ashanti király és az anyakirálynő a mai napig nagyobb hatalommal rendelkezik, mint a demokratikusan megválasztott ghánai elnök. Gyakorlatilag Kumasi fontosabb város, mint Accra.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ott aztán tombol a feudalizmus!

Ki lehet az a hős, aki felszabadítja a királyi despotizmus alatt nyögő népet? Ki lehet a mi hősünk, Németh Zoltáné, meg az enyém?

Hát az Afrikai Kapitány, aki, bár hátrányos, posztkolonialista környezetbe született, nagyobb szuperképességekkel bír, mint Amerika Kapitány. Gyermekkorom kultregénye, Lawrence Sanders remekműve, az Afrikai kapitány, s folytatása, az Afrikai kapitány visszatér lapjairól lép közénk. Melyben:

Obiri Anokye, a "Kis Kapitány", aki egy tökéletesen megszervezett katonai puccsal megdöntötte IV. Prempeh király despotikus hatalmát, a képzeletbeli afrikai állam elnöke lett. Jól ismert ravaszságával ügyesen kijátszva egymás ellen az olajáért versengő külföldi olajtársaságokat, gazdaggá teszi országát. Immár nekiláthat végső célja megvalósításának: asatei fennhatósággal egyesíteni Afrika államait.

S a fiú nem kispályás:

Politikai terveihez ördögi leleménnyel használja föl tudatosan épített családi kapcsolatait és teljesen bűvkörébe vont barátját, az amerikai olajcég képviselőjét, a fehér Peter Tangentet.

A regény folytatása azt a politikai és katonai manőversorozatot meséli el, amellyel egymás ellen manipulálva az Asantéval szomszédos két országot, barátként győzi le és hajtja hatalmába őket, s ezzel megteszi az első lépést nagyszabású célja felé...

Amúgy Asante uralkodója, IV. Prempeh, miniszterelnökének neve Osei Ware, védelmi miniszterének Opoku Tutu. Az asanti király pedig, akinél Áder levizitált, II. Otumfuo Osei Tutu.  

Ezután pedig a monarchiák esküdt ellensége, Németh Zoltán lelki rokonaként, az Afrikai Kapitány után kiáltva egy másik élő NER-klasszikust parafrazálok:

“Hol van Lee Harvey Oswald, amikor a nemzetnek szüksége van rá? – tette fel a kérdést kissé ironikusan a Washington Post, amikor George Bush betegségekor szóba került Dan Quayle esetleges elnöksége. Tényleg, hol van?”

– kérdezte a “Hol van Oswald?” címmel a Bencsik András szerkesztette Demokratába írt, a később tényleg lelőtt Fenyő Jánost támadó cikkében Csermely Péter, a Mediaworks jelenlegi tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

Egy ilyen óriás vállán állok, mikor azt kérdezem:

Hol van a köztársaságpárti Afrikai Kapitány, amikor a nemzetnek (és Németh Zoltánnak) szüksége van rá?

A szarkasztikus poénkodást félretéve amúgy köztársaságpártiként egyetértek Németh Zoltánnal abban, hogy egy állam feje az legyen, akit politikai rátermettsége, képessége alapján a választók vagy a parlament tagjai megválasztanak. S ne az, aki beleszületett egy uralkodócsaládba. 

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Németh Zoltánnak ezután már csak annyi a dolga, hogy, miután kérdőre vonta Áder Jánost, (aki II. Osabarimba Kwesi Atta helyi törzsi királlyal a ghánai Cape Coastban még pacsizott is egyet) miért jópofizik egy afrikai despotával, megkérdezi párttársait is.

Mégpedig arról: ha a köztársaság annyival jobb, mint a monarchia, akkor miért fokozták le azzal, hogy hazánk nevében már nem, csupán az alkotmányában szerepel?

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.